13 971    9    2  

Listefritt hus

 22     1
Vi er straks igang med byggingen og lurer på å ha primært oppholdsrommene listefrie idet vi bygger et funkishus med store vinduer og takhøyde opp mot 3,3m.
Det jeg lurer på, er:
- er det mulig å ha rommet listefritt (overgang tak/vegg, rundt dører, rundt vinduer) når det er spon på veggene, eller må man da ha gips på veggene?
- noen vurderinger av hvilke økonomiske konsekvener dette kan ha; vi har et byggefirma som skal bygge og der er lister med i leveransen
- sprekker disse overgangene opp etter 2 år når huset har satt seg skikkelig?
- bør man da ha ensfarget vegg og tak for å unngå den vanskelige malejobben i iovergangen

Interessant å høre om noen har gjort seg erfaringer her!

   #1
 1 459     Trondheim     0
Jeg bor i en leilighet som ble pusset opp i 2003. Der er det ikke brukt lister mellom vegg og tak. Det har holdet seg veldig bra. Dog noen få sprekker som jeg har fylt med acryl. Det er gips i tak og vegger.
Signatur
   #2
 585     Oslo     0
Hvorfor ikke bruke gips da? Det er jo et dødt materiale, i motsetning til sponen som lettere vil reagere på fuktighetsforandringer. Har hatt flere jobber hvor kunden ikke har ønsket lister. Tømrer har da løst dette ved å bruke gips i utforing til vinduer og dører, for så å sette på hjørnejern. Har da strimlet alle skjøter, inkl. overgang tak\vegg.
  Ikke bekymre deg for "vanskelig malerarbeid" i overgang tak\vegg. Kjøp en utsparingsrull hvis du har tenkt å male selv. (finner sikkert ut hva det er ved å google det) Smile
Signatur
   #6
 413     -     0
Jeg har sett litt for mange "listfrie" bygg med sprekker mellom vegg og gulv til at jeg ville velge det selv.  Her spiller sikkert dyktigheten til snekkeren en rolle.

Men inntrykket mitt er også at slike løsninger fortere blir skadet av støvsugere, lekebiler og annet hjulgående materiell i gulvhøyde.  Med en listet vegg vil slikt stort sett stoppe ved listen, og lister er stort sett mer solide enn veggplater - og skulle de bli for stygge i bruk er det relativt kurant å bytte dem.  Skader i selve veggen fører fort til sparkling og ommaling av hele veggflaten.

Og uansett hvor godt man planlegger skjult ledningsnett vil det før eller siden bli behov for å strekke en eller annen ledning utenpå veggen.  Jeg syens det ser bedre ut med en ledning klammet fast langs en list (eller skjult i/bak en hul list) enn en ledning som går på egenhånd.

Og til slutt tror jeg at denne byggeskikken er en motegreie som folk kommer til å riste på hodet over om et par år...  ::)
QC
   #7
 172     Akershus     1
Husgringo definerer listefritt som uten lister ved overgang tak/vegg, rundt dører, rundt vinduer. 

Blazius snakker om listefritt ved overgang vegg/gulv, det tror heller ikke jeg vil holde seg fint i lengden.

Jeg har selv flere eiendommer som har lister kun ved gulv, og det er langt flottere enn lister overalt!  Det stiller selvsagt større krav til håndtverkerene som ikke så lett kan skjule "juks".  Forutsetningen er nok gips på veggene.

   #8
 413     -     0
De sprekkene jeg har sett har for det meste vært mellom tak og vegg, beklager skrivefeil i forrige innlegg...

Listing langs gulv tror jeg er (tilnærmet) nødvendig i et hjem hvor boligen brukes (og ikke bare fungerer som et utstillingsobjekt).  Jeg tror at lister rundt dører og vinduer også har noe for seg.  Ungene mine strekker av og til tau gjennom halve huset (bygging av feller for småsøstre), da sliter det hardt på hjørner og kanter som passeres.
   #9
 1 043     Akershus     0
Vi har helt listefritt gulv+tak i første etg. Epoxygulv.

Spon kan du glemme. Er nødvendig å bruke gips, som er "dødt".

Trikset er å strimle med papir mellom vegg og tak. Bare fugemasse=sprekker. Med papirstrimmel sprekker det ikke.

Mot epoxygulvet har vi en endelist på gipsplate + kvalitets fugemasse.

Hvis du skal gjøre dette må du ha gode håndverkere. Vi hadde bare delvis det, og må ta opp fugejobben mot gulv når vi får tid. Ja, dyrere blir det selvsagt også.

Nei, dette er definitivt ingen motegreie. Det er bare i pottitlandet Norge at slikt ikke er vanlig.

For det ser virkelig mye bedre ut.