4,285    13    1  

Stendere rett på veggpapp.

 12     0
Jeg har en uinnredet kjeller som skal innredes og benyttes som oppholdsrom. Forrige eier har startet på prosjektet og lagt bindeværk direkte på yttervegg (leca) med kun veggpapp imellom. Her skulle det vel helst vært 2cm mellom vegg og stendere.

Spørsmålet er om hans metode er OK, eller om jeg skal gå løs på å fjerne bindeværk, legge ny veggpapp og space ut veggen på korrekt måte?

   #4
 1,519     Akershus     0
Sånn hadde tidligere eier gjort her. Veggpappen hadde gått i oppløsning, og det hadde stenderene begynt med og. Så greit ut til jeg tok vekk isolasjonen. Luft og avstand er nødvendig.
  (trådstarter)
   #5
 12     0
Jeg ser at blant annet Glava anbefaler 20mm mellom lecamur og bindeværk. Likevel anbefaler de å legge isolasjon helt inntil, så det blir ikke mye luftsirkulasjon uansett.

Veggpappen er vel i utgangspunktet vanntett, så det skal forhåpentligvis ikke komme vann utenfra og inn. Men veggpappen er også hvor jeg opplever litt kondens av fuktighet fra rommet da muren/veggpappen er kald og rommet varmt. Spørsmålet er om litt kondens har noe å si for stendere. Er ikke store mengden fuktighet.

Videre kan jeg nevne at veggpappen antagelig er 10-14 år gammel, så det kan jo være en idé å bytte den ut ettersom det er organisk materiale når det bare vil ta noen dager å fjerne og reise bindeværk på nytt.

   #6
 425     1
Det skal ikke være luftsirkulasjon bak stenderene. Dette er en seiglivet feil. Det skal isoleres bak stenderene. Det skal derimot være god luftsirkulasjon i rommet for å redusere luftfuktigheten.

Vanlig asfaltpapp som jeg tenker på er samme type som takshingle lages av og råtner ikke under normale forhold i en vegg. 20 mm klaring er meg bekjent kun for å være sikker på at treverket ikke har kontakt med veggen, men det hjelper nok også på for å hindre kondens på stenderen. Men vegger under bakken skal ikke bygges damptette, så den skal få tørke/lufte litt uansett.
   #7
 1,519     Akershus     0
Veggpappen som jeg fant i min vegg er for vindsperre. Den er ikke vanntett eller fuktbestandig.

  (trådstarter)
   #8
 12     0
Mulig jeg tar feil av hvordan papp jeg har også. Det er tynn svart (glatt) papp, og minner ikke om takshingle. Så for alt jeg vet kan dette være kun vindsperre.

Stendere er plugget inn i yttermur med papp mellom. Altså er det kun 1-2mm papp som skiller lecamur og treverk. I mitt hodet høres ikke det godt nok ut. Jeg ville bygd veggen 1-2cm ut og dyttet litt isolasjon bakom, men håper selvfølgelig at jeg slipper å ta fatt på den jobben.

   #11
 2,858     0
Ta et bilde av pappen, så er det lettere å se.
Vindpapp (feil type):

Asfaltpapp (rett type):

Det du kaller vindpapp, og Isola kaller veggpapp/forhudningspapp (og mange andre kaller asfaltpapp...), er asfaltimpregnert den også, så de begrepene der må du nok dessverre være litt forsiktigere med.

"Isola Veggpapp er en asfaltimpregnert forhudningspapp"
http://www.isola.no/produkter/vegg/vindsperrer/isola-veggpapp-2/

  (trådstarter)
   #12
 12     0
Den ligner da veldig. Hvordan skiller jeg det Isola kaller veggpapp fra hva en snekker kaller "gammeldags svartpapp"?
  (trådstarter)
   #13
 12     0
Fikk bekreftet at det var svartpapp som lå på veggen. Denne metoden er ikke anbefalt da svartpappen er laget av organisk materiale og kan råtne eller gi grobunn for muggsopp i veggen. Ikke puster den heller. Derfor har jeg gått løs på prosjektet med å space ut veggen og fjerne all papp.

Bygger veggen etter anbefaling fra Glava hvor lecavegg er bar, bindeverk er flyttet litt ut (kun 1cm som helst skulle vært 2cm) og glava legges mellom.

Litt av en jobb da omtrent alt bindeverk var satt opp, men nå blir det bra Smile