19,603    47    0  

"Nytt hus" - vanvittig strømforbruk - må gjøre endringer!

 43     Tønsberg     0
Hei,

Jeg har akkurat flyttet inn i "nytt hus" fra 1933. Strømmåleren ble skiftet 02.01.2012, og da jeg flyttet inn 01.10.2012 hadde tellerverket nådd 47.000 kWh!!! Vel, forrige eier var nok unødig varmekjær med 3 tenåringer i hus, varmekabler i mesteparten av kjelleren etc. Jeg brukte 4.000m² i oktober (Vestfold, ingen dager med kuldegrader) - noe må gjøres, den saken er klar.

Huset:
BOA: 230m², fordelt på 2 etasjer, + innredet (og heldigvis brukbart isolert) loft og TV stue i kjeller. Huset er bygd med stående plank, ingen "hulrom" og fylle med innblåst isolasjon. God blanding av vinduer, noen fra byggeår med varevinduer, andre med varierende kvalitet isolasjonsglass.

Uthus (utleid) - 40m² - jeg betaler strøm og VV her også. Dårlig isolert.

Dagens oppvarming: Jøtul Nr. 4 i stua i 1 etg., ellers elektrisk - panelovner og varmekabler.

Så - hva gjør jeg?

Vel, det er ikke radiatorer eller annen sentralvarme. Jeg har rikelig tilgang på å hugge ved selv, og er faktisk ganske glad i det :)

Jeg vurderer å sette inn en vedkjel, typisk rundt 25 - 50 kW effekt i eget rom i kjeller. Jeg får ikke inn noen 2500 liter akkumulatortank, så jeg får gå for 3 x 750 liter tanker.

Radiatorer monteres rundt om (rikelig overdimensjonert) i 1 etg., det virker å være lite isolasjon (stubbloft) i etasjeskillene, så varmen siger godt opp til 2. etg. Kanskje jeg tar jobben og monterer et par radiatorer i 2. etg. også.

I tillegg tenker jeg å gå til innkjøp av 6m² solfangere, og koble dem inn på akkumulatortankene for forbruksvann sommerstid, og kanskje litt hjelp til vedfyringa høst og vår.

Er jeg helt på jordet om jeg jobber videre med disse planene?

   #1
 309     Oslo     0
Skal man tro http://www.gd.no/nyheter/article5437663.ece så gir ikke jøtul nr 4 så mye varme i rommet og bør definitivt byttes ut ;)

4000 kWh på en måned tilsvarer ca 133 kWh per døgn, og til sammenligning brukte jeg 40-50 kWh/døgn selv på en leilighet på 50kvm om vinteren, uten varmtvann. Så ditt forbruk er sånn sett ikke ekstremt høyt for et helt hus og utleiedel.

Men! Det er helt klart mye du kan spare inn. Varmepumpe nevnes jo flittig. Jeg liker løsningen med radiatorer for da kan du bytte mellom teknologier. Trippelglass-vinduer vil nok hjelpe mye. Er det mye gjennomtrekk? Noen måte å få mer isolasjon i veggene på? Har du sjekket hvor mye strøm som går med til oppvarming og varmtvann?

Det er nok mange små tiltak som kan gjøres, hver med forskjellig pris og gevinst. Ville uansett starte med å lage en oversikt over fordelingen lys/varme/varmtvann.

Kan utleiedelen få en egen måler og at leietaker betaler selv? Ikke urimelig det, koster ikke nødvendigvis så mye og gevinsten kan betale seg selv i løpet av kort tid.

133 kWh/døgn tilsvarer forøvrig en snittbelastning på 5541 watt.
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 43     Tønsberg     0
Hehe, ja, Jøtul Nr. 4 skal nok ut - 500 kr. anyone?  ;D

Men det reiser et viktig spørsmål jeg ikke har fått ordentlig svar på:

Pipa mi er fra byggeår - teglstein med stort volum, normal for tiden. Hva slags krav stilles til pipa dersom jeg setter inn en vannmantlet peisinnsats i stua, og en vedkjel på f.eks. 40kW i kjelleren? Fyrrom skal jeg nok få til etter forskriftene, men må jeg gjøre noe med pipa?
  (trådstarter)
   #3
 43     Tønsberg     0
Har bestilt elektriker for å montere teller for 20A kursen som går ut til annekset ja. Selv om jeg tar en "snill" pris pr. kWh kommer nok fokuset på enøk til å slå inn i litt større grad hos leieboeren ja Wink
   #4
 24,668     Akershus     0
Jfr Hafslund skal du ha egen stikkledning, måler og abonnement for utleiedelen.
Signatur
  (trådstarter)
   #5
 43     Tønsberg     0

Jfr Hafslund skal du ha egen stikkledning, måler og abonnement for utleiedelen.


Må nok spare litt strømutgifter før jeg får råd til å følge den regelboka - elektriker hadde ingen innvendinger.
HSt
   #6
 36,582     Lillestrøm kommune     0
Av artikkelen om Jøtul nr 4 så ser en at det er veldig unyanserte uttalelser, hvis du fyrer med høy effekt (mye i ovnen) så er ikke nødvedigvis en stor ovn dårlig, det de advarer mot er når du fyrer feil med denne ovnen ... (Fra hytte har jeg erfaring med denne, til dette formål er den veldig bra).
   #7
 3,258     Akershus     0
To rimlige luft/luft selvmonteringspumper. En del grubling ifht plassering av innedel og hvordan varmen fordeler seg i boligen så sparer du mye penger på oppvarming til en lav investering.
Signatur

   #8
 557     Sørlandet     0
Hva med å starte med en L/L varmepumpe eller to? Vi satte inn en varmepumpe til 12.000,- ferdig montert og reduserte strømforbruket her med 1200kWh i oktober mot i fjor (fra 2651kWh til 1445kWh), selv med ca 3 grader lavere snittemperatur i år mot i fjor.

Få noen til å komme og ta en termofotografering så du kan se om det er noen spesielle områder i huset mye varme forsvinner.

Veden du hugger selv tar du og selger og kjøper strøm for pengene, får flere kWh pr krone da.

Men på sikt en større renovering med vannbåren varme, solfangere og så vurdere både vedovn med vannkappe og/eller luft/vann varmepumpe.
   #9
 77     Vestfold     0
Som referanse..
et hus som synes å ligner ditt (også i Tønsberg området).
Bygget 1932, stående 4" plank, 2 etasjer a 100m2 + 30m2 påbygg i første etasje.
full 100m2 kald kjeller og ditto stort loft (valmet tak).

Var allerede 2 langvegger tilleggs-isolert med 5cm og mangler bare 3 vinduer på at alle er byttet, og de 3 som står igjen er 2 lags isolerglass allerede. 2 kortvegger orginale dvs ca 14-15cm tre i forskjellige lag inkl kledning. Loft halvvarmt og helt uten isolering, godt forsynt med istapper kan man si, isolert i år men ikke merkbart på forbruket enda.
Kjeller var svært trekkfull og kald, ny ytterdør i kjeller gjorde stor forskjell.

Vi brukte før typisk 42-45000 kWh + noen favner ved (og hadde det egentlig ganske kaldt inne i tillegg) før vi boret brønn og installerte VV VP (5 år siden).

Etter VP installasjon bruker vi 22-25000kWh og ikke noe ved, og har det betydelig varmere en før. 3-6 voksne og 1 barn i husstanden.
I oktober brukte vi ca 2600kWh (7 voksne + 1 barn) og mye "annet" forbruk.

Varmefordeling:
Vannbåren varme i gulv i påbygget + ett rom ca 16m2.
Stor modell viftekonvektor, på laveste fart, en i hver etasje, ingen el. varme i 1. et. , små panelovner i de "ytterste" rommene i 2. et men de er kun i bruk under ca -10. 
Har stor vedovn som det kosefyres i og som hjelper til under ca -15, elkolben i VP er utkoblet.

Bortsett fra gulvvarmen, og forvarming av varmtvann burde det fungert ca like bra med et par LL VP (blir jo litt som viftekonvektorer). Vi ville ikke ha støyende utedel så  VV VP var på mange måter et komfort valg. Vi så også på radiatorer men viftekonvektorer var mye enklere å få installert og har fungert overraskende bra.

Signatur
   #10
 496     Stavanger     0
Sjekk at du har rett strømleverandør.

På variabel pris varierer prisen nå fra 14 til 41 øre på fra den billigste til dyreste. (Altså nesten tre ganger så dyrt hvis du har den dyreste leverandøren.)