#41
 373     Hordaland     0

Vel, siden vi går dit uansett:

Det er ikke alle som kjøper hus utelukkende med krav om gode isolasjonsegenskaper.
Det er ikke alle som ønsker hermetikktette hus.
Det er ikke alle som har råd til å bygge nytt. Der jeg har kjøpt hus koster tomter rundt 2.3 mill, siden du må kjøpe en kondemnabel kåk og rive den for å få tomt.

Som sagt er jeg utdannet tømrer, og jobbet som det i 8 år. Når jeg "spekulerer" i 500.000 for å isolere huset, er det en spekulasjon med litt hold i. Huset er 2 ½ etasje høyt, i litt skrånende terreng, med flere oppløft, karnapp og balkong/terasser. Store og ganske spesielle hjørnekasser, flott vindusbelistning utvendig, flere ytterdører. Valmtak med litt stutt takutstikk, må skjøtes på ved 10 cm isolasjon + lufting. Nye renner og nedløp. Flytte ut alle vinduer og dører, skifte noen, liste på nytt innvendig. Noen kvelder??? 500.000 er et forsiktig overslag, tro meg!

Jeg er vokst opp i kalde hus, og var veldig klar over hva jeg kjøpte. Det lå ikke på lista over "ting jeg vil gjøre de første åra" å fore på huset utvendig.

Det denne tråden handler om er hvordan jeg kan varme opp huset på en annen måte enn panelovner, for å få ned strømforbruket.


+1  :)  Helt enig.

Det er noe med at din "utleiedel" har fire egne yttervegger. Drar litt der.  Tror at om du får det skilt ut med måler på den kursen, så
vet du litt mer. Som du sier selv så blir det et himla arbeid å bevare uttrykket på huset, om du etterisolerer ute. Og såer det jo bra utvendig nå....  Men det er kjekt å få ned de løpende utgiftene til strøm innenfor rammen du skisserer. Det går ut ganske mye penger hver måned, og det tar av disp. inntekt om en vil eller ei.

Antar du lever greit likevel, så her er hva jeg ville gjort; Sett deg på netthandelen.no og kjøp deg to stk. Hyundai Artful invertere. Råd her sier du bør handle tidlig morgen eller i 16-tiden. (Billigst) . Med frakt ca. 12-13.000,- kr. for begge.  Billigere om du henter i Krs. Disse kan du lovlig montere selv om du er litt fingernem (hurtigkobling ute). Isoler dem ekstra i utedel. (Du finner info her på bygge)  Kjøp en rimelig rentbrennende vedovn (F.eks. Wiking 3) , legg til et godt røykrør om du kan, og du har iallefall ikke brukt mer enn 20.000,- kr. totalt.

  Sett så av en god del av det du sparer i strøm over tid. Ta den tiden til å vurdere om du vil gå for en "stillere" mer langsiktig løsning. Det du kjøper vil fremdeles ha en restverdi (finn.no) etter 3-5 år. Og du vil samtidig ha en god slump penger til en vannbasert løsning.  Eller til andre ting om du er happy med det du har.

Bare mine tanker.
Signatur

   #42
 9,677     Kysten     0
[quote author=netphreak link=topic=43517.msg458178#msg458178 date=

Så - hva gjør jeg?

Vel, det er ikke radiatorer eller annen sentralvarme. Jeg har rikelig tilgang på å hugge ved selv, og er faktisk ganske glad i det :)

Jeg vurderer å sette inn en vedkjel, typisk rundt 25 - 50 kW effekt i eget rom i kjeller. Jeg får ikke inn noen 2500 liter akkumulatortank, så jeg får gå for 3 x 750 liter tanker.

Radiatorer monteres rundt om (rikelig overdimensjonert) i 1 etg., det virker å være lite isolasjon (stubbloft) i etasjeskillene, så varmen siger godt opp til 2. etg. Kanskje jeg tar jobben og monterer et par radiatorer i 2. etg. også.

I tillegg tenker jeg å gå til innkjøp av 6m² solfangere, og koble dem inn på akkumulatortankene for forbruksvann sommerstid, og kanskje litt hjelp til vedfyringa høst og vår.

Er jeg helt på jordet om jeg jobber videre med disse planene?
[/quote]

Da har du vel allerede svaret her. Du liket å hugge ved, har plass til akumulatortanker og veden er gratis. Jeg kan ikke se at du kan gjøre noe bedre løsning ut fra de premissene du legger. Det jeg ville vurdert i tillegg er lavtbyggende gulvvarme på betonggulv som er dårlig isolert, om det er mulig. Klarer du å hugge nok ved vil lommeboken bli spart for mye utgifter til strøm.
   #43
 52     Skien     0
Vi har et hus fra 1915 med ganske lik løsning virker det som.
Men med ca 20 cm tykke trevegger.
For to år siden rev vi all kledning, isolerte 5 cm, vindpserre, ny kledning og nye vinduer
på hele huset.
Noen overraskelser dukket opp underveis, men vi hadde fastpris på ca 500k for hele
jobben inkl. alt materiale. (Og dette var det rimeligste tilbudet vi fant)
Snekkerfirmaet var vel ikke like fornøyd med fastprisen i etterkant ;-)

Men, strømforbruket har gått betraktelig ned, samt at komforten i huset er mye mye bedre.
Ingen kalde gufs i nakken osv.
  (trådstarter)
   #44
 48     Tønsberg     0
Jeg skal legge ut en handleliste over hva jeg planlegger å kjøpe, over 3 trinn, når jeg har alle priser på bordet.

Jeg er overbevist om at jeg vil ha varmedistribusjon med vann - uansett energikilde - så 3 x 750 liters akkumulatortanker er uansett i trinn 1. Solfangere på 8,5m2 er det jeg får først utbytte av, siden veden jeg hugger nå ikke er brukbar før neste sesong. Strømmen jeg sparer på tappevann i sommer vil bidra til innkjøp av vedkjel og nye gulv/radiatorer.

Selv om jeg ikke orker å bruke vedkjelen mer enn et par sesonger vil den bli tjent inn, og kan supplere evt. senere løsninger :)

Mer senere - igjen, takk for konstruktive svar Smile
   #45
 557     Sørlandet     0
Men før man gjør store tiltak eller innkjøp er en termofotografering en lur ting for å finne ut om det er enkelte områder mye varme forsvinner ut.

Kan være at et par enkle og rimelige tiltak vil gjøre underverker for lommeboka.
  (trådstarter)
   #46
 48     Tønsberg     0
Jepp, som sagt - skaffe et par manglende varevinduer, ny teller til leieboerkursen, dør til vindfang og kald kjeller i vinter Smile
  (trådstarter)
   #47
 48     Tønsberg     0
Trinn 1:
  • Sette inn dør mot vindfang.

  • Elektriker monterer strømmåler på kurs mot nabo.

  • Skaffe varevinduer (brukt) der det mangler (2 vinduer).

  • Skifte 1 punktert vindu.

  • Hugge mer ved Smile


Trinn 2:
  • Kjøpe inn 3 x 750 liter akkumulator tanker + ekspansjonstank. Får ikke inn større tank(er) uten vesentlig jobb med riving av betongvegg. Montere disse sammen, og isolere godt.

  • Kjøpe inn komponenter til distribusjon og styring. Dette inkluderer en god pumpe fra Grunfos (f.eks. Magna 25-100-180), manifold (rikelig med tilkoblinger for sløyfer), elektrisk styrte ventiler, samt et "one wire" system med komponenter for flow, måling av temperatur, etc., slik at jeg kan styre alt fra server/telefon etc.

  • Kjøpe el-kassett for oppvarming av tappevann dersom tappevanns sløyfa i teknikktanken ikke kan levere god nok tempereatur. Må lese meg opp her, vedr. legionella og temp.), og koble denne på systemet. Koble fra eksisterende VV-tank.

  • Montere solfangere på gavlvegg mot syd. Huset vårt ligger vestvendt, sydveggen er ikke så "synlig" fasademessig. Tenker å lage en anordning for å vinkle dem noen grader ut fra veggen i bunnen, altså ca. 75 grader. Gir noe tap om sommeren, men det er ikke så farlig, kanskje snarer en fordel.


Trinn 3 (neste høst?):
  • Sjekke med feier om alt er OK vedr. oppbygging av fyrrom, og tilkobling til pipe (trinn 2 står og faller litt på dette).

  • Skaffe vedkjel, ser fristende ut med en Atmos 40 GS(E), men må lese mer.

  • Koble denne på systemet.

  • Montere 6 radiatorer for 1 etg., så store som lommeboka tillater, slik at de varmer litt ved kjøring på kun solvarme også.



Dette blir min nest siste post i denne tråden, den neste blir en lenke til ny tråd, som en slags "worklog", om slikt er tillatt og/eller ønsket i dette forumet?