59,451
210
9
Vannbåren varme - er det verdt investeringen
8
0
Hei
Vi holder på å sette opp et hus på ca 260 m2 på 2 etasjer med full kjeller i trøndelag.
Jeg synes det er veldig vanskelig å bestemme seg om man skal gå for vbv eller el kabler i første etasje.
Etter å ha lest endel i byggebolig om valg av energikilde så får jeg inntrykk at det er vannbåren varme som teller, mens el kabler/varmefolie tilhører fortiden.
Nå har det seg slik at tilbudene vi har fått for vannbåren varme er på mellom 300-350K. Tilbud av varmekabler blir på ca 120K (med nattsenking).
Hvordan kan det noensinne lønne seg å velge vannbåren varme når det er snakk om en differanse på ca 200K? Selv med tanke på at strømprisene kan gå opp?
Jeg synes også det er et paradoks at jo bedre isolert husene er jo mer bruker man på oppvarming.
Vi holder på å sette opp et hus på ca 260 m2 på 2 etasjer med full kjeller i trøndelag.
Jeg synes det er veldig vanskelig å bestemme seg om man skal gå for vbv eller el kabler i første etasje.
Etter å ha lest endel i byggebolig om valg av energikilde så får jeg inntrykk at det er vannbåren varme som teller, mens el kabler/varmefolie tilhører fortiden.
Nå har det seg slik at tilbudene vi har fått for vannbåren varme er på mellom 300-350K. Tilbud av varmekabler blir på ca 120K (med nattsenking).
Hvordan kan det noensinne lønne seg å velge vannbåren varme når det er snakk om en differanse på ca 200K? Selv med tanke på at strømprisene kan gå opp?
Jeg synes også det er et paradoks at jo bedre isolert husene er jo mer bruker man på oppvarming.
Fordelen da er at du kan kjøpe varmepumpe senere eller solfanger eller annen type oppvarming. Med varmekabler er det ikke mulig å veksle senere
Hva inkluderer prisen din? Energibrønn? V-L-vp?
www.passivpluss.no
Oppføringen og tiden etterpå i vårt passivhus
Tilbudet inkluderer luft til vann varmepumpe inkl oppvarming av tappevann. For min del så er jeg svært lite handy, legge rørene selv er noe jeg ikke tørr å gjøre. Husbyggeren sa også at man bør være litt forsiktig med å velge forskjellige rørleggere også med tanke på garantien i tilfellet man er usikker på hvem som har skylden.
Kun legging av rør kommer på ca 80K, noe som jeg synes er en høy pris. Tror vi velger å gå for elkabler/folie, men er redd for at vi kan komme til å angre oss siden vi låser oss fast til kun å bruke el til oppvarming. Med vbv så kan man bruke forskjellige energikilder som solfangere, varmepumpe, vindkraft (lite utbredt), jord/berg varme etc.
Vi kommer til å ha ein peisinnsats, her har man muligheten til å innstallere en vannkappe. Velger man varmekabler så blir det litt meningsløst å bruke en vannkappe kun til oppvarming av tappevann, men det er annen ting vi vurderer.
Ikke lett det her, for mange valg som må gjøres på kort tid.
Editor: noe skurrer i regnestykket for l/v vp koster ikke 200000
Men du har et poeng og det er noe vi kommer til å vurdere.
Fordelen med varmekabler er vel at det blir raskere varmt og man kan skru det på etter behov. Med vannbåren varme så tar det vel litt tid før at det blir varmt slik at man ender opp med å enten ha det på eller av.
Varmepumpen koster nok ikke 200K nei, men vi har fått et grovt estimat fra rørleggeren der det er forespeilet en kostnad på ca 300-350K..
De fleste jeg kjenner med nye hus har somregel betalt ca 250-300k for vbv i 300-350m2 med bergvarme og borrehull..
Så l/v burde ikke koste så mye, men husker jeg så tilbudene, l/v av de dyrere merkene lå faktisk bare 20-30k under bergvarme løsningene, så det ble jo noen lette valg..
Tar du dobbeltmantlet bereder framfor kolbe, dog de koster gjerne en del mere, pga mere montering og shunt. Så kan du hive alt fra jula pumpe til15k til de dyrere opp mot 100k..
Det dyreste jeg har fått l/ v pluss montering er ca 115000,- inkl. Elektrikker og rørlegger,
Det er miba og ctc ligger omkring 90k, pluss montering.
Kabler koster vel ca 150.000 estimat fra elektriker til 170m2 på 10 soner.
Jobber selv som elektriker i bedrift som sysselsetter både rørleggere og elektrikere. Og vår elektroavdeling foretrekker selvsagt el kabler/folie.
Varmekabler har vel oppmot 25 års garanti og dermed nærmere 50 års levetid, og termostat bør vel ha minst 15-25 års forventet levetid.
luft-vann varmepumpa skal du vel være heldig om varer lenger en 15-20 år?
Regner med vbv ekspertene setter ut piggene nå.
Skrev denne i en annen tråd men var egentlig her den var tenkt pga TS emne:)
Hilsen elektriker:)
www.passivpluss.no
Oppføringen og tiden etterpå i vårt passivhus
Men de går sikkert en stund, og fordelen med å kjøpe dyrt og anerkjent merke, er at de kan sikkert repareres lønnsomt fram til 20 år..
Bergvarme har en god fordel, utedelen/ borrehullet holder jo sikkert lenger enn du lever... Så da er det bare innedelen igjen som må,vedlikeholdes. Slektninger har hatt nibe med kun mindre reprasjoner siden tidlig 90tall...
Håper det ikke blir noe men det er klart det er tryggere med kabler mht vedlikehold..
hehe..tydligvis ein eletriker her ja.
25 år garanti og 50 års levetid?
Kva er snitt garantitid for kabler som installeres trur at det er sjølv om du finn vel et eller anna merka som har 25 års garanti?
At nokon vågar å installere varmefoile etter fadesen med Eswa begrip ikkje eg iallefall, nedstøypte kabler er iallefall mindre brannfarleg.
Service på varmepumper trur eg det er bransjen sjølv som har funne på, eg kan ikkje sjå at det trenger hverken på v/v/ eller l/v pumper. Eineste som må vel gjerest fast er vel å etter å etterfylle med litt vatn.
Men litt reprasjoner er det så klart.
Varmepumpen til 50000,- (riello) pluss montering ga seg like etter garantiutløp som er fem år.
Ser antydning til svetting på samlestokkene også.
Bygde nettopp fritidsbolig, tkxp varmekabel i alle gulv, ved godt isolerte hus tror jeg ikke man tjener inn merkostnaden på vannbåren, husk også på at skal man låne penger til en varmepumpe og borehull må kapitalkostnaden medregnes, sannsynligvis er pumpen kapittel før lånet er nedbetalt.
Jobber i byggebransjen (murer) og ser en voldsom økning i kabler og matter.
Vet hvertfall at de tre varmekablene mine foreldre la i gangen og på badet i kjelleren i 1978 fortsatt fungerer fint. Dog usikker på hvilket merke dette er da jeg ikke var født på det tidspunktet. Kjølemaskinen på kjølerommet har blitt skiftet en eller to ganger siden da. Det er vel det nærmeste en varmepumpe man kommer.
www.passivpluss.no
Oppføringen og tiden etterpå i vårt passivhus
Det trenger ikke å koste 200' mer for VBV. I vårt case kostet det ca 50' mer, og da fikk vi med varmepumpe.
Har man et kråkeslott som med lite isolasjon og fri luft i alle vegger trenger du nok en heftig varmepumpe og borrehull til jordens indre. I nye hus vil det som regel holde med et forenklet system for VBV.
Vårt system er basert på avtrekksvarmepumpe fra Nibe som inneholder balansert ventilasjon med forvarmet luft, varmt tappevann og varme gjennom gulv og en viftekonvektor. Merkostnad 50'
Når det er sagt så er det ikke så lett å tjene inn 50' i et superisolert hus heller. Men kombinasjonen av noe besparelse og noe økt komfort er god nok grunn for meg.
Videre så får du en lavere varme i gulvene dine på bad, hva gjør en så her? joda en legger varmekabler i TILLEGG! da har du to systemer som er bare tullete.
Gå på en lånekalkulator og se forskjellen på boliglånet ditt om du tar med vbv eller varmefolie. Påse at du har lik måned sum på begge lånene men at nedbetalingstiden er lavere ved lavere lån. Da ser du at en investeringen på mer en 200-300tusen kr koster deg ca 500-600tusen ekstra totalt. (NB tok denne i hodet så kan være noe feil tall
Med det argumentet kommer du aldri i verden til å tjene inn en investering av en varmepumpe. Btw du må og tenke på at du må bytte ut varmepumpen etter 15-20år.
Nye hus har og mye lavere energi forbruk, så da er og besparelsen lavere ved valg av varmepumpe. Videre så velger du varmefolie med styresystem og du får en årlig besparelse på 20-30% med dag/natt senkning.
Videre så kan folk her argumentere at det ikke er vedlikeholdsutgifter på VBV. Dette er og forblir tull. Lufting av systemet etter årevis av gange. Vannet leder dårligere etter 10-15 år og du må bytte ut vannet til nytt. Lufting av system osv osv. Mange er nok veldig handy så det klarer dette selv, men jobb er jobb. Varmefolie/kabler bare rusler og går. Men som med alt elektronikk så må termostater byttes ut etter en tid. Men det er og termostater i VBV system, pluss aktuatorer i fordelings skapet OG styresystemet i fordelings skapet. Så på toppen av dette så må du bytte Varmepumpen etter 15-20 år. JJ kan valget bli noe enklere?
Tekniker med verktøy.......Festool, Makita, Paslode
(gassverktøy med lav vekt), Millvaukee ....og litt til
Kostpris på komplett folie, inklusive alt du trenger er rundt kr 290,- pr m2, som gir
en kostnad på kr 58.000,- for 200m2, pluss noen termostater til rundt kr 500,- pr stk.
Dersom Jan Tore Sanner åpner for etterkontroll på elektrisk, slik at man har lov til å
gjøre det selv, men få det godkjent av ansvarlig installatør, vil varmefolie totalt ta over
all boligoppvarming i Norge, for vbv er alt for komplisert for økonomisk boligbygging,
og siden vi lever i et land som vil få et stort kraftoverskudd, vil strømprisene bestandig
holdes på et akseptabelt nivå...
Vbv er for blokkbebyggelse, med tilførsel av fjernvarme....
Da vi regnet på hva det ville koste ift varmekabler (50-60 m2) m/styring, luft-luft varmepumpe, panelovner, varmtvannsbereder, osv var det klart at det ikke var mange 10.000-ene i forskjell.
Nå har vi gulvvarme i alle rom vi bruker. Det er komfort.
Om strømprisene øker, vil vi få mer besparelse. (Om det er Høyre-politikk som nevnt ovenfor som gjelder for strømmarkedet, går det mot å eksportere mer el til utlandet => høyere priser i Norge.)
Om det kommer andre måter å fyre på, kan vi bytte varmekilde.
Alt i alt, ok fornøyd med å ha brukt litt mer på vbv
Hehe, snakk om å bære havre til død hest!
Jeg er villig til å vedde mye på at folie ikke tar over all boligoppvarming
Strømprisen skal opp. Å påstå noe annet er å tro på julenissen.
Dette må jo være ironi...
Sånn, ny fakkel inn i høystakken. Kjør debatt:)
www.passivpluss.no
Oppføringen og tiden etterpå i vårt passivhus
Skal dere ha ordentlig kjappe vb gulv se f.eks. www.solvarming.no under produkter. Disse må jo bli varme utrolig raskt og kan sikkert legges uten han rørleggeren som skal ha 100k i fortjeneste.
Jeg tenkte som deg før jeg flyttet inn i passivhus. Men nå ser jeg at gulvvarmen bidrar med deilig komfort selv i et superisolert hus. Romtemperaturen blir helt fin uten varme på gulvet, men selv før kuldegradene har satt inn gjør det godt med litt varme fra gulvet som gir den lune gode følelsen.
Varme fra gulvet er ikke det samme som varme fra taket.
Egentlig, har jeg ikke peiling på vannbåren varme, og styring av det, men med de
enorme byggekostnadene vi har i Norge i 2014 så kan jeg ikke forstå at noen med
viten og vilje frivillig kan gå på noe sånt, men alt det leamikk som hører med, uten
at de er spesifikk interessert i å skryte av hvor avansert det er til naboen, eller her
på ByggeBolig...
Ser stadig at flere skriver nederst på profilen sin om sitt enorme VBV anlegg, vi
andre bare legger varmefolie... og så var vi ferdig med det...
Best å hamstre før kravene til fornybar energi setter en stopper for hele greia!
Med årlig forbruk under 15 000 kWh er det ikkje krav om det:
http://byggeregler.dibk.no/dxp/content/tekniskekrav/14/7/
Vannbårent anlegg på støm er dyrt og når man har villavent friskluftanlegg som durer og går, som i tilegg skal skiftes filter 2 ganger i året øker kosnadene ganske bra.
Villavent er noe dr... ikke kjøp det, svært dårlig erfaring med det, det var ikke bare jeg som var svært misfornøyd med det.
Det er vel det som er sannheten, men hva er det nøytrale rådet for trådstarter,
som skal bygge ny bolig... og vil holde kostnadene nede...
Vannbåren eller folie sammen med luft/luft varmepumpe og vedovn/peis...
Investering og driftkostnader..
Kan noen med hånden på hjerte si at vannbåren er rimeligst...
jeg har lagt VBV med luft vann og endte opp på ca. 140 000. 300 kvm hus inkl. garasje (med vbv), hele 1. etg. og bad i 2. etg med VBV, 9 kw panasonic, var med rørlegger for å legge rør, kjøpte rør og styringssystem fra Arne Bergli, dobbelmantlet bereder, ferdig montert anlegg av rørlegger.
Erfaringer etter 2 ukers bruk:
- angrer felt på dobbeltmantlet bereder. Pga. varmeledning fra høytemperert (ca. 60 grader) forbruksvann i topp til lavtemp ( ca. 30 grader). Hadde valgt 2 tanker; en akk.tank med spiral for forvarming av forbruksvannet før det gikk inn på en alminnelig varmtvannsbereder. MEN fikk et godt tilbud fra rørlegger og godtok det. Dermed den løsningen.
- nydelig komfort og faktisk fin temp på badegulv (selv med tregulv på badet).
- rørleggeren monterte utedel rett på betongfundament ca. 4 cm fra fundament til VP, uten stativ -> elendig. De store mengdene med kondens vil garantert bygge seg opp til is og ødelegge VP. Har snakket med dem om saken og der skal jeg ikke gi meg.
- installèr styring i alle rom som har VBV. Et vennepar av meg gjorde ikke det og tenkte de kunne styre manuelt på fordelerstokken. De angrer veldig.
KjellG, økningen fra 17 000 kwh til 29 000 kwh er over 70%.
Hilsen siving på nattskift på havet
Stikkord: sivilingeniør, semihandy, kvalitetsbevisst og nysgjerrig (spesielt på teknisk løsninger).
Nå er vifteovn på veggen noe dritt spør du meg.. Ville aldri hatt en sån greie som står å blåser varmen rundt, hvis jeg kunne fått det i gulvet...
Men nå skal det sies at hvis ikke TS er spessielt interesert i dette her, så ville jeg nok anbefalt han folie.. Mye mindre som kan gå i stykker, og har man en elektrikker kompiss som kan veilede og hjelpe til litt, og i tilleg kjenner noen hos grosisten (Heidi) som du sikkert gjør Jan.. så blir det veldig billig med folie
Peisinnsats skal vi ha uansett med tanke på valg av gulvvarme, men går vi for kabler så kommer vi også til å gå for en luft til luft varmepumpe. Luft til luft varmepumpe har også en fordel på sommeren da den kan brukes til avkjøling.
Flere av dere som sier at vbv kan gjøres billigere med en egeninnsats. Det vil jeg tro, men det å begynne å bestille rør, legge de selv, finne ut hvordan dette henger sammen er noe jeg ikke har tid til. Huset blir bygd 16 mil unna der vi bor nå så det begrenser også muligheten for å gjøre noe selv endel. Har nok med å finne ut hva man skal bestemme seg for fliser, kjøkken, belysning, maling, puter(!!) og diverse andre store og små ting.. Hverdagen er travel nok med to unger, kone og jobb (i den rekkefølgen).
Jeg får bare håpe at strømprisen ikke går i taket årene som kommer.
hehe...personlig tro jeg du kan føle deg trygg på at ikke det skjer.
Det pøses på med energi på det internasjonale markedet. Når det bygges ut så mye solceller, fjernvarme, osv er jeg temmelig sikker på at det blir billig strøm langt under snittpris på 1kr/kwh i Norge i overskuelig fremtid. Alle slik energi må konverteres til strøm så det kan ikke brukes i store deler av industri og transport.
Anta at man bruker ca 200K på å få seg VBV i et nytt hus som har et varmebehov på 15.000kWh per år. Da kan du istedet kjøpe 10 varmeover til 1000kr/stk og fyre med de i ca 20år dersom strømprisen er 1kr/kWh. Personlig er jeg overbevist om at du må betale mye mindre enn det så i realitetene snakker man kanskje om 30 år eller mer selv om du også må bytte en ovn i ny og ned (fratrukket inflasjon).
Når jeg ser at folk bruker 300K for å VBV i sitt nye TEK10 hus så håper jeg ikke de tror de skal spare penger for å si det slik
-kristian
edit: selv bruker jeg ca 150K på VBV som også skal varme varmtvann når jeg renoverer 250m2 fra 1972 :-) hadde jeg kun tenkt lønnsomhet så hadde jeg aldri kjøpt hus i det hele tatt hehe
Norge har en av de laveste strømprisene i Europa. Samtidig blir integreringen med kabler til kontinentet stadig tettere. Man trenger ikke å være kraftanalytiker for å forstå at det trekker prisen opp. Men ingen vet sikkert.
Merkostnad for VBV inkl varmepumpe for et nytt hus er 50 000.-
I tillegg til fordelen av økt komfort, sparer man penger og man har muligheter for alternative energikilder.
Standard oppvarming for lavenergi småhus i dag, er de facto et forenklet system for VBV.
Varmekabler og glødepærer kommer om få år kun til å bli installert på Teknisk museum.
Bolig som sådan har vel for øvrig vært en av de mest tilgjengelige og gunstige investeringene mannen i gata kan gjøre. Så Varg er nok på bærtur der også.
Men et anlegg til 3-400' for VBV har aldri vært og vil aldri bli lurt.
Varmekabler kommer ikke til å havne på museum i våres levetid, igjen så spekulerer du med ingen begrunnelse eller fakta. Kan godt være at VBV også kommer på museum.
Bolig har vært veldig gunstig investering til nå, men hva som skjer om 5-10 år er det ingen som vet. Alt er en risiko, men til dags dato har dette vert en sikker og godt investering. Men dette har igrunn ingen ting med hva slags varmeløsning en bruker.
Jeg er sikker på at du har mye gode argumenter for vbv. Men for guds skyld hold deg saklig.
Hvordan vet du at de ikke havner på museum i vår levetid? Ikke kritiser andre for å spekulere når du gjør det selv. Her finnes åpenbart ingen fasit. I beste fall blir det kvalifisert gjetting.
- Baderomsbloggen min
....
...
...
Varmekabler går på elektrisk strøm. Man skal være ganske dårlig innsatt i ting for å ikke å ha fått med seg at ren elektrisk oppvarming av boliger er uønsket både nå og enda mer i nær fremtid.
Ta en titt på nettsidene til ENOVA, SINTEF eller andre som tenker fremover og se om de satser tungt på elektriske varmekabler.
Uttalelsene dine om bolig som investeringsobjekt gir en pekepinn om at du generelt ikke er fullt ut orientert om virkeligheten. Du kan bare ikke påstå at bolig historisk sett har vært en dårlig og ulønnsom investering.
er politisk styrt, å legge avgifter på fossilt brennstoff, forstår Ola, men
dersom Statkraft prøver å bevege Norske strømpriser i takt med det
vi kommer til å selge på kontinentet, vil dette umiddelbart bli stoppet
av den sittende regjering, for intet parti med strømpriser på kr 2 pr Kwt
vil bli gjenvalgt på neste Storting...
La oss slå fast at det IKKE er politikerne som bestemmer strømprisen.
Jeg hadde 15 år gamle varmekabler i en leilighet jeg hadde for mange år siden. Skal love at de var ubrukelige og modne for dynga. Og jeg kan love at alt som virker fancy pancy nå, enten det går på strøm, vann, luft eller sol er HELT utdatert om 15 år.
Komfortmessig er det for øvrig forskjell på VBV i gulv og el folie/kabler.
Så du har helt rett i at ting ikke varer evig.
Aller mest gjør jeg dette fordi jeg føler det er det riktige når en pusser opp. På linje med å skifte ut kobberrørene til rør i rør.
Uenig.
Jeg mener det er lite interessant. Jeg velger borehull men tenker det er fleksibilitet som er det viktigste her.
Om noen vil bruke strøm som oppvarming av vannet slik at det blir som el kabler (regnestykket) så er det ikke låst.slik for alltid. Senere kan en solfanger eller ved eller varmepumpe bli aktuell for de:-)
Strømprisen trur jeg vi avvikler samtalen om ettersom dette er noe som svinger opp og ned og en vet ikke hva denne havner på om 5-10-100år. Renten kan jo og hoppe opp som på 80-90 tallet til 15-20% Da blir det morro med høye lån.
Det er klart at om 15-20 år så har varmepumpene forandret seg, og det er godt mulig at den har blitt mye bedre. Men varmepumpe er heller ikke noe ny teknologi.
Men vi er jo enige om at et varmepumpe anlegg som koster 100-300tusen ekstra ikke blir lønnsomt.
Investerer du da i et anlegg med dobbeltmantled bereder først, så koster det deg mye ekstra iløpet av det 15 første årene når du tar med renter, driftsutgifter og annet div vedlikehold. Så setter du inn den nye varmepumpe og får rørlegger til å legge om rørene i teknisk rom. Koster mye det og. Kanskje 50-100tusen kr? At du tjener inn denne investeringen før du havner i graven tviler jeg sterkt på. Solfanger anlegg er for spesielt interesserte. Ble beskrevet i en tidligere post at dette fungerte kun på sommeren, og da er det igrunn kun tappevann du får besparelse på, og dette blir ikke mye. Norge er Norge og vinter er vinter.
Kanskje du skal opprette "Den store VBV tråden, hva lurer du på", på lik linje med
andre nisjetråder for spesielt interesserte, ser at KNX, Loxone og andre har gjort
det, og siden vi har solgt elektromateriell i 5 år på nett, uten å ha fått en
forespørsel om KNX eller Loxone, så sier dette noe om hvor utbredt det er...
Tommas har oppsummert disse i siste tråd samt at andre har kommet med sine synspunkter.
Etter å ha lest gjennom hele tråden på nytt er jeg sikker på at jeg har gjort rett valg når vi støpte gulvet i vår bolig for to uker siden. Da la jeg kun varmekabel direkte i betongen på badet og unnlot all form for reserve/fremtidig vbv rør i gulvet.
mange sa jeg burde legge rørene i der minste men da har man liksom tatt 25% av investeringen og man må spørre seg selv om ikke dette enten fører til at man må/bør utnytte disse i fremtiden for å få igjen investeringen.
Det som kommer mest frem er at vbv handler om de som ønsker økt komfort i form av konstant gulvvarme uten nattsenking. Dog med mulighet til å skryte av COP og lavere strømregninger i fremtiden. Samt oppbyggingen til systemet sitt.
Bakdelene med investeringen på 100 000(ved mye egeninnsats og prisjakt) til 300 000 for komplett montert tas også frem. Da posten handler om det er verdt investeringen kommer dette på toppen av lånet og den nette sum av 100-300 i lån koster noen lapper i renter og avdrag. Itillegg kommer eventuelle servicer og defekte deler i fremtiden.
varmekabler/folier er på ingen måte utdødd. Investeringen er mindre da man kun legger i de rom som er nødvendig og ikke fyller samtlige rom da man må utnytte varmepumpen mest mulig ved vbv. Supplert med luft-luft/gass eller peis er dette den løsningen som gir lavest investering i en ny bolig idag. Litt høyere strømutgifter men med lavere investering/renter/avdrag og service/fremtidig vedlikehold er dette den rimeligste totalløsningen.
Som TS starter med å si er det ett paradoks at stadig bedre isolerte boliger blir lagt opp til dyrere og dyrere oppvarmingsløsninger når behovet for varme bare minker.
Kompaktaggregat som rødkleiv nevner er nok mer en fremtidig løsning som kommer i nye boliger. Vi vurderte også disse mindre anleggene men slet med å levere lav nok SFP og høy nok gjenvinning for ett passivhus på 200m2.
De kom akkurat innenfor ved luftmengdene i Tek10.
disse anleggene kommer på 50-80 avhengig av leverandør og erstatter varmtvannsbereder og ventilasjonsanlegg samt har innebygget luft-luft og luft-vann pumpe. Da kommer rørføringer i gulv samt rørleggerutgifter i tillegg.
for vår bolig kunne de større anleggene fra blant annet Stiebel tilfredstilt vårt behov men de koster opp mot 100.
Dermed endte vi opp på luft til luft pumpe istedenfor.
ventilasjonsanlegget ønsket jeg at kunne gi mer luft enn kravet da mange inkludert meg selv mener kravet er ett minstekrav. Vi har valgt større anlegg og rørføringer og får en SFP på ca 0.8 og gjenvinning på 88%.
Ettersom boligen utrustes med CO2/temp/fukt målinger i mange rom i forbindelse med husbanken prosjekt vil disse resultatene gi data som eventuelt forsvarer dette.
hva fremtiden bringer i form av strømpriser og renter kan ingen spå. Dermed blir det ett sjansespill uansett hvilken teknologi man ønsker å gå for.
lykke til TS og andre som vurderer emnet.
www.passivpluss.no
Oppføringen og tiden etterpå i vårt passivhus
Folie i kombo med varmefolie er sikkert et veldig bra alternativ, hvis man ser forbruk og investering under ett.
Jeg tror grunnen til at mange likevel dropper dette og går for et rent vannbårent system er alle ulempene luft-luft pumper bringer med seg.
Jeg hadde gladelig betalt MYE for å slippe luft-luft pumpe. Etter å ha brukt dette som oppvarmingskilde i noen år nå er jeg møkkalei. Selv om jeg har en ganske optimal plassering av innedelen (ikke i et oppholdsrom), så er støyen og luftstrømmen sjenerende og irriterende. L/L-pumpene gir best cop når man kjører vifta på maks for å flytte mest mulig luft, og for de fleste l/l-pumper er dette ensbetydende med mye vind og støy. I tillegg slynger den støv ut i rommet, så det blir mye svevestøv og dårlig inneklima.
Dermed sitter man i praksis igjen med alternativene fullvoksne varmekabler over alt, eller gulvvarme via vannrør - i verste fall drevet av ren el som gir samme fyringsutgifter som kablene. Valget burde være ganske enkelt....
- Baderomsbloggen min
....
...
...
sammenlignet med 2013, så er det helt klart at vannbåren er
på vei til å tape terreng, produktspekteret vårt generelt har
hatt en normal vekst, men for folie har vi økt med nesten 50%
For luft/luft varmepumpe, så er de til over kr 20.000 helt klart
mer støysvake enn de til kr 10.000,-, og jeg vet ikke hvordan
jeg skulle holdt ut i sommer uten en reversert varmepumpe..
vi som installasjonsbedrift ser også at folie begynner å ta opp kampen med vvbv gulvvarme
www.passivpluss.no
Oppføringen og tiden etterpå i vårt passivhus
Det er noen facts som ingen bør se bort fra:
1) Det er et entydig samfunnsmessig ønske om å gå vekk fra elektrisk oppvarming av boliger, og i større grad benytte fornybar energi. VBV understøtter dette, mens kabler ikke passer inn i en slik fremtid.
2) Ekstrakostnaden for VBV inklusiv varmepumpe (les: fornybar energi) er bare marginalt høyere enn elektrisk gulvoppvarming; 30-50 000 ekstra i superisolerte hus.
3) Alle uavhengige instanser i Norge som har meninger om dette, anbefaler et forenklet system for VBV i fremtidens hus.
Facts slutt
L/L varmepumpe er sammenlignbart med en 42 tommers plasmaskjerm. Enkelt, billig og egentlig ikke så bra. Men de poppet opp i ett hvert hus utenfor sentrale strøk.
Komfortmessig er det mange som opplever en mer behagelig varme med VBV i gulv, enn med elektrisk.
Elektriske varmekabler er av/på og med en slags termostat.
Selv forenklede anlegg for VBV har 20 parametre som man gå inn å overstyre manuelt. Jeg er så barnslig at jeg synes det er gøy å oppnå maks komfort og minst mulig forbruk av energi.
Sum a summarum er det nok mye synsing på begge sider av bordet her. Forskjellen er at faktaene støtter opp under VBV.
Hvis facts nr2 hadde stemt med de tilbudene jeg har fått så hadde jeg nok ikke vært i tvil i ett sekund. For min del så er ikke differansen på 30-50K, men på nesten 200K. Jeg forholder meg til de tilbudene jeg har fått (har vært i kontakt med to rørleggerfirmaer der tilbudene har vært mellom 290-310K).
Jeg skjønner at man kan få det billigere ved å kjøpe rør og legge det selv, men for min del så er ikke det aktuelt.
Hvis tilbudet for VBV er 2-300" har man bedt om tilbud på feil løsning.
Du er veldig bastant i dine uttalelser. Jeg forstår at vbv er tingen for deg, men det trenger ikke å være det for meg.
Jeg ba om å ha gulvvarme i 1 etg med luft til varme pumpe. Tilbudet for det fikk jeg. Mulig vi kunne ha gått ned i pris på varmepumpen men da ville det gått ut over effekten på kaldere dager.
Er man litt nevenyttig, som meg selv, så kommer man svært langt med 50.000,- og en liten importjobb. Da er gulvspon inkludert - den må man jo gjerne kjøpe på et overpriset norsk byggvarehus uansett... I tillegg kommer jo en tank og noe leamikk, så legg på 50.000,- til.
Men, det er helt klart at "varmesentralen" i et vannbårent anlegg fort blir mye mer kompleks enn et sikringsskap. Så dersom en av mafiaens medlemmer skal inn her må man regne med vrengte bukselommer.
Fordelen med varmefolie er jo at man kan kjøpe det på elby.no og installere det selv, og får en elektriker innom til å isolasjonsteste + gjøre tilkobling. ELLER koble til vha stikkontankt. Men foruten solceller er man ganske låst til det lokale e-verket for å få dette varmt. For mange er nok dette et greit valg å ta - for andre ikke. Om 20 år foreligger fasit på hva som er gunstingst i det lange løp...
Game changeren er at old school Rolls Royce VBV systemet ikke lenger trengs. Nå er det forenklede systemer som gjelder. Og de er i en helt annet prisklasse.
Rørleggern vil sikker forsøke å selge Rolls Roycen en stund til, elektrikkern vil pushe varmekabler til både vegger og tak.
Grunnen til at jeg er såpass krass rundt dette er at jeg opplevde å få elendige råd fra alle kanter når jeg drev research på dette i fjor for vårt hus. De eneste unntaket var miljøet rundt ENOVA og et lite mindretall av seriøse uavheninge rådgivere.
De fleste i bransjen har rett og slett ikke peiling på hva som trengs i nye hus.
Det har jeg absolutt ingen problem med å forstå - aktørene i byggebransjen er stort sett akterutseilte og har liten tverrfaglig forståelse. Men er ikke Enova også en smule sirumpa, egentlig?
Dette bekrefter vel bare mafiavirksomheten som foregår... Stort bedre er det vel ikke innen elektro eller byggebransjen forøvrig, vil jeg tro, men rørleggerne er i egen klasse! >
Jeg er bastant fordi jeg har brukt en del måneder på å utrede nettopp det du spør om i tråden. Du sier i første innlegg at du er usikker på hva du skal velge og at det er et paradoks at husene bruker mer på oppvarming jo bedre isolert de blir.
Jeg hadde akkurat samme inngang for et drøyt år siden. Mitt funn var at noen har tenkt på dette og løsningen heter forenklet system for VBV. Det er ikke det du har fått tilbud på, men for TEK10 og bedre er det nettopp det man må vurdere.
Det er ingen her på forumet som velger på dine vegne. Men man må jo nesten tolke tråden din som at du er ute etter andres meninger.
Hvis du virkelig ønsker et svar på det du legger frem som problemstilling, ville jeg råde deg til å ta kontakt med ENOVA.
Jo, det blir kanskje litt mye Enova reklame her. Det er helt klart en del ting de ikke er verdensledende på. Men i en jungel hvor knapt noen har lagt to pinner i kors for å komme opp med helhetlige, rimelige og fremtidsrettede løsninger skiller de seg ut. Og da synes jeg se fortjener honnør. Nå har vel ikke Enova gjort alt tankearbeid innomhus, men likevel.
www.passivpluss.no
Oppføringen og tiden etterpå i vårt passivhus
Problemet de forsøker å løse er at vannbåren varme er 2-3 ganger mer kostbart enn elektrisk, slik som enkelte her påpeker. Elektrisk på sin side legger klare begrensinger på bruk av alternative energikilder. Løsningen er forenklede systemer.
http://www.nve.no/Global/Seminar%20og%20foredrag/Energidagene%202012/Sesjon%208/5%20NVE%20Energidager%20Gronli_1610.pdf
Tror jeg har beskrevet det lenger opp i tråden.
Nibe 470 avtrekkspumpe med gulvvarme og en viftekonvektor. Nibe enheten er vel en slags "alt i ett boks" med en minivarmepumpe, el kolbe som backup, vannbasert batteri for oppvarming av tilluft, tappevann og oppvarming av gulv.
Forenklede systemer etter det jeg kjenner til er fast temp ut uten romregulering pr rom. Sløyfe går først via radiator i stue og deretter ned i gulv for gulvvarme. Enkelt og prismessig gunstig. Har du det aånn hjemme Rødkleiv?
www.passivpluss.no
Oppføringen og tiden etterpå i vårt passivhus
www.passivpluss.no
Oppføringen og tiden etterpå i vårt passivhus
Det du beskriver PassivPluss er enda mer forenklet enn det jeg har.
Mitt anlegg har utekonpensasjon, en "master innetermostat" og individuelle romtermostater. Hvert rom har egen varmesløyfe, i stua er det vel to sløyfer (en indre og en ytre mot vegg).
Forenklingen består av enkelte rom er koblet på samme termostat (begge bad f.eks). Termostatene er trådløse, så det er enkelt å utvide. Hovedårsaken til at det kalles foreenklet, er at Nibe enheten opererer på svært lav effekt. Tror varmepumpe kun trekker 650w hvis jeg ikke tar feil. I tillegg er jo alt av komponenter samlet i en boks uten svære tanker og andre ting som tradisjonellee anlegg har.
bør ta sine finurlige avtrekkspumper og viftekonvektorer og alt annet
som svært få forstår noe av, og flytte de til en dertil egnet tråd, der
spesielt interesserte kan diskutere videre...
Det hersker ingen tvil etter dette at det desidert beste alternativ for
oppvarming av eneboliger, basert på investering, drift og komfort,
er luft/luft varmepumpe supplert med en eller flere ildsteder, og
varmefolie som grunnvarme, da har man dekket opp for alternative
varmekilder, og har en meget økonomisk komfortabel gulvvarme,
som er enkel å styre, har god nattsenkning, og minimalt vedlikehold..
Varmeveksler er jo en selvfølge, og må installeres i alle hus..
Luft/luft varmepumpe gir også i reversert bruk kaldluft om sommeren.
Det er mulig enkelte ikke forstår/vil forstå hva som er standardløsningen i nye hus. Samme løsning finnes i hundrevis av hus i Norge, tusenvis i Sverige osv. Men hvis alt som er nytt er vanskelig og finlurlig, ja da er dette også det.
Hvis man skal ByggeBolig, så innebærer det nødvendigvis at man må forholde seg til nye ting.
Skal man bare FlikkePåGammelBolig kan man sikkert leve i fortiden...
Det er med andre ord store forskjeller på pris avhengig av hvilke løsninger man går for. Vi har gjort en forenklet sammenligning, og ved å se bort fra lånekostnader og sette 15 års levetid har vi kommet fram til følgende alternative energikostnader per år over 15-års perioden:
I dette l/v systemet er det vannbåren varme i alle gulv i første etasje, kurs opp til bad i andre etasje og kurs opp til loftstue som senere kan påkobles viftekonvektor dersom vi finner behov for det.
Så - hos oss er det økonomi i å velge vannbåren varme med l/v varmepumpe. I tillegg kommer miljøaspektet med å bruke mindre strøm, tryggheten i å ha et fleksibelt varmesystem og komforten med gulvvarme. Pluss at vi slipper l/l vp innedelen. Jeg er derfor ikke i tvil.
Husbloggen til mitt forkastede renoveringsprosjekt finner du her: http://enrenoveringsblogg.blogspot.no/
Jeg synes ikke det er noen upris i det hele tatt, og har slått helt fra meg folie/varmekabel...
Setter du på styringssystem på eloppvarming reduserer du fra ca 20-30% energiforbruket. Dersom vi tar middlen blir dette ca 6000kwh. Da har du redusert dette til 19.000kwh.
Videre så koster anlegget ditt sikkert mye mer så kommer det ekstra renter på lånet ditt. Dersom vi sier at dette koster deg ca 5000-8000kr ekstra i gjennomsnitt per år så begynner anlegget ditt å koste noe. Nå har du heller ikke noe varme i 2 etg så her kommer det helt sikkert en ekstra investeringskostnad når vinteren kommer.
EDIT: Etter 15år så blir det sikkert en investering i ny varmepumpe, som da koster 60.000kr. Nytt lån og mere renter. Så betaler du det neste 15årene med det ekstra rentekostnadene og de originale rentene du hadde fra første lån.
StianJ:
190.000kr med vbv i alle det 250m2 er rimelig. Har du fått med alt da? Og er det vbv i alle det 250m2?
Jeg mener personlig at det ikke trenger gulvvarme i alle rom i et hus. Soverom etc ville jeg brukt panelovner fordi dette regulerer varmen raskest og er billig investering.
Har avtrekksvarmepumpe selv koblet til vannbåren gulvvarme. Er veldig likt oppbygget som Rødkleiv sitt egentlig. Disse leveres som standardleveranse hos nesten samtlige husprodusenter i Sverige og er et gjennomprøvd system. Finurlig? Javel? Samtidig er jeg usikker på om de kan defineres som forenklet VBV. Fordelen, som jeg heller vil kalle det etter snart 3 år med min IVT pumpe, er at man får en enhet med varmepumpe, elkolbe, ventilasjon med gjennvinning, varmtvann og vannbåren varme i ett der alt styres enkelt fra innebygd styringssentral til en ok penge, og som gir en grei besparing. Det er vel ingen andre som gir alt dette enn avtrekkspumpene?
Prisen som Rødkleiv viser til stemmer bra den. Vurderer å bytte min om få år og har hentet inn priser på disse. Ulempen med de billigste er at de er forholdsvis svake, kun 2 kw, men duger bra i f.eks lavenergi eller passivhus. Flere leverer nå kraftigere på opptil 6,5 kw som koster opp mot 100000. Har erfaring med både varmekabler og avtrekkspumpe. Hadde jeg skulle bygget nytt i dag hadde det blitt avtrekkspumpe, uten å nøle.
Prisen for styringssystemet samt panelovner har jeg ikke med i regnestykket, men kanskje en total investeringskostnad på 15 000 kr (minimum). Dersom jeg skal legge på rentekostnader for investeringen i vbv-systemet må jeg også gjøre det på varmekablene og panelovnene som er alternativet, si ca 2500 kr årlig på 15 år, pluss ca 1000 kr i året i investeringskostnad. Dvs totalt 22 500 kr.
Årlig rentekostnad for vbv-systemet på 5000 kr over 15 år høres riktig ut (gitt at det ikke nedbetales enda raskere), dvs inntil 24 000 kr per år.
Summa summarum vil det være litt rimeligere for meg å gå for strøm i den første 15-års perioden. Den neste perioden må jeg investere i ny pumpe, men har da mye lavere investeringskostnad, og det blir opplagt mye rimeligere.
Husbloggen til mitt forkastede renoveringsprosjekt finner du her: http://enrenoveringsblogg.blogspot.no/
Tommas: det er rimelig drøyt å påstå at besparelsen for styringssystem på elektrisk varme er "fra ca 20-30%". Rundt 15% hadde jeg kjøpt, kanskje noe mer i spesielle tilfeller. Way off!
Tommas igjen: når du ikke engang har hørt om diskonteringsrente, så forteller det meg at jeg neppe skal overlate beregningene av hva som er lønnsomt eller ei til deg. Her er du LANGT utenfor comfortsonen din og det synes!
Så beklager litt misvisende post innledningsvis. Men for meg handler dette også om at jeg skal bruke varmepumpen til kjøling via konvektorer. Det oppnår jeg ikke med varmefolie - og å ha en l/l-varmepumpe som skal gå et par uker i året kun for kjøling synes jeg blir litt rart. Dessuten ser jeg for meg kjøling i hvert fall i to rom.
Uansett, folk har forskjellige behov og ønsker (og økonomi). Synes denne diskusjonen har blitt vel religiøs :)
Jeg driver å bygge nytt hus og legger vbv i alle rom, L-v pumpe og styrings system blir knx med temperatur måler i alle soner / rom (temp styring opp og ned blir via padde / iphone osv). Så kan man si slik, hvorfor investere i dette, ser man på det økonimiske så kom jeg fram til at det lønner seg ikke, men ser man på komforten og hva man ender opp med så er det et par ting som for min del veier veldig opp.
1. Jeg slipper å se noen synlige panel ovn som samler støv, begrense møbleringen osv, alt av varme kilde er skult.
2. Jeg slipper å se på en L-L innerdel som lager lyd og blåser luft rundt omkring.
3. Jeg slipper å ha pipe, vbv blir sett som alternativ energi kilde 2, + jeg slipper å få badstue i huset når man engang skal fyre opp i den (ikke kjøpe air-con slik som naboen har for å kunne fyre i peisen for kosen sin del). Når dette Stavanger så blir jo ikke akkurat spesielt kaldt på vinteren.
4. Jeg kjøre felles styring system med resten, ikke et for lys, ett for vbv, ett for ventilasjonen osv, lønsomt nei, kult ja vist.
Under alt priseringen så kan man da fjerne et par ting som man ellers må ha, så blir det jo ikke så fryktelig dyrt, men dyrere blir det uansett (alt er relativ ifra person til person)
Men det mange glemmer med prisingen av vbv, spesielt hvor man ikke støper det inn er at:
1. Legger man varme i loft stue men ikke i resten av 2 etasje så vil man få høyde forskjell på gulv, hva veier da opp, legger trinlyd/esp plater i hele 2 etasje eller andre plater slik at det blir samme høyde på alle gulv, uansett mer kostnad for man uansett om man kun legger det i 1 rom (da blir ikke de andre rom så veldig dyre å få vbv inn uansett om man trenger det eller ei). Bad i 2 etasje blir jo støpt uansett og man har som regel nedsenket gulv der, skal man ha det andre plasser hvor man skal ha vbv under parkett!
2. Andre ting slik jeg forstod det, i etasje skilleren så må man også ha isolasjon fordi man har varme i gulvet over, ikke krav som standard men har man varme i gulv så må man.
3. Så er det jo også mer prosjekterings arbeid med å beregne høyden på etasjen slik at høydene på vindu, trapp osv blir riktig.
Så mitt poeng er at prisen du får på vbv ifra din leverandør er ikke den fulle kostnaden, da snekkere også må gjøre sitt for å tillpasse alt det andre rundt dette, spesielt hvis man ikke har 1 plan på en betong plate.
Jeg gikk ikke for vbv for det økonomiske, men for alt det andre det gir meg...
/Fredrik
Varme er varme uansett? Det koster å fyre opp vannbåren varme med strøm. Naboen som hadde et litt eldre hus en meg hadde det samme systemet som meg, men han hadde innstalert fjellvarme. Selv han brukte 23.000 kWh. Man kan så klart fyre med pellets eller bruke gass som i de fleste tilfeller er ennå dyrere.
Vannbåren varme er dyrere i dag en vanlige panelovner.
Når det kryper over -25 i flere uker som det er her om vinteren koster det med vannbåren varme.
Dokumenter disse påstandene.
- Baderomsbloggen min
....
...
...
Med el kolben er vbv som kabler. Kan aldri bli dyrere siden det er strøm som brukes på begge system. Om en har varmepumpe er det kun idiotisk å påstå det blir dyrere med vbv og alle til og med de som snakker varmest om varmekabler forstår at strømregningen blir lavere da.
Men enig med de over som vil runde av denne diskusjonen. Det viktigste er vel å tenke godt gjennom dette og dersom en har 0 teknisk innsikt vil nok kabler være lurt da jeg antar noe justeringer og tilpasninger vil være nødvendig på vbv.
Strømprisen er politisk styrt i den forstand at de folkevalgte gir rammene for hvordan markedet skal fungere og kontrolleres. Regulering/deregulering og avgifter er stikkord her.
Myndighetene i USA kan egentlig ikke bare skylde på Enron for herjingene i California. Det var systemfeil fra myndighetene side, og skitten spill og opportunisme fra Enrons side.
Jeg tror rørleggerene er litt i en sær situasjon. Vanlig El matriell til en bolig, er så enkle komponenter, at alle (med litt forståelse) skjønner hva som skal monteres og kjøpes inn (og gjør det kanskje selv også (selv om de ikke har lov)).. Men når det komme til rør og gjenger og ørten forskjellige dimensjoner etc, så er denne gruppen nye mindre.. Det de fleste klarer å skaffe selv, er blandebatteri og badromsinredninger, men når det kommer til alle de rare duppedittene som sitter inni veggen, og i teknisk rom etc, så krever det veldig mye mere innsats, og man må nesten drive litt med det for å få kontrollen.. Denne situasjonen tror jeg de kommer til å utnytte i lang tid
Den "runder seg av" av seg selv, når vi som medlemmer ikke lenger har behov for å diskuttere, argumentere, få råd, gi råd...
Litt sånn som interwebben funker ellers lizm ;)
Jeg personlig syns det er viktig å skille mellom varme i gulv/ikke i gulv først.
Skal det være varme i gulv kan man så diskuttere hvilke forskjellige typer å levere/produsere/distribuere varmen på.
Først etter man har ekskludert eller inkludert det ene eller det andre, kan man diskuttere panelovner eller ei.
Det er fullt mulig å IKKE ha varme i gulv. En panelovn varmer opp rom den og.
Men det er en unfair sammenligning med varme i gulv, uavhengi av kilde, pga komfortfaktoren i gulvvarme.
Personlig går jeg ALDRI tilbake til gulv uten varme i stue, kjøkken, gang, bad, vaskerom.
Komforten er så høy med varme i gulv, at uten ikke er aktuelt.
Soverom er ikke nødvendig for meg og mine, da vi "må" sove med vindu oppe.
Når jeg rehabilitere mitt hus i fjor så var ikke vbv aktuelt pga initialinvesteringen.
Ikke noe annet.
På en slik rehab jobb var valget enkelt for meg hvertfall, det ble folie under nye gulv i oppholdsrom, og kvalitets ull vegg-til-vegg tepper på soverommene.
Når jeg en gang skal selge dette, og bygge nytt... Da vet jeg ikke for å være ærlig.
Men mulighetene for alternative energikilder gjør jo vannbåren varme til en svært fleksibel løsning.
Tenker jeg da.
Denne tråden avsluttes nok ikke med det første skarru se ;)
For øvrig en spennende tråd.
Precission Engineering
Since 1997
Learning by Doing
[/quote]
Jeg tror rørleggerene er litt i en sær situasjon. Vanlig El matriell til en bolig, er så enkle komponenter, at alle (med litt forståelse) skjønner hva som skal monteres og kjøpes inn (og gjør det kanskje selv også (selv om de ikke har lov)).. Men når det komme til rør og gjenger og ørten forskjellige dimensjoner etc, så er denne gruppen nye mindre.. Det de fleste klarer å skaffe selv, er blandebatteri og badromsinredninger, men når det kommer til alle de rare duppedittene som sitter inni veggen, og i teknisk rom etc, så krever det veldig mye mere innsats, og man må nesten drive litt med det for å få kontrollen.. Denne situasjonen tror jeg de kommer til å utnytte i lang tid
[/quote]
Er vel min oppfattning også ang aktørene i markedet. Har sjekket mye det siste året på priser på avtrekksvarmepumper i både Sverige og Norge. Der er prisforskjellen kunstig (og merkelig) høy. Dyrest i Norge selvfølgelig. Vi snakker ikke bare få tusenlapper, som kunne vært akseptabelt, det er titusenlapper. Største forskjellen var på en Nibe pumpe, veiledende i Sverige er 88000, men de fleste selger den for 63-70000 (har sjekket). I Norge var tilbudet fra tre forskjellige firma på eksakt samme sum, 116000.
Neste eksempel er en IVT pumpe. Ligger på veiledende 86000 i Sverige, fikk tilbud i Norge på 100000, og dette VAR tilbud siden veiledende pris var på 145000!!!!!!!!. Og jeg fikk beskjed om at en prisøkning var planlagt fra 01.01.2015.
Selvfølgelig kan jeg dokumentere det, har strømregninger som bevis.
Det blir som om at man bytter ut 5-10 panelovner og setter inn varmepumpe, klart man da sparer penger på strømforbruket.
Har man ikke luft til vannpumpe og kjører alt på vanlig strøm, da blir det dyrt med VBV.
Det er ikke uten grunn at man blir anbefalt å kjøpe luft til vann, gass eller pellests til å fyre VBV med.
Nå er det tydeligvis også noen som påstår at støm er strøm uansett? Det er det slettes ikke, det kommer helt an på hva slags effekt man får ut av det man bruker.
Med VBV kan man heller ikke sette ned eller opp uten videre, det tar minst 8 timer.
Komforten med VBV er svært bra, gikk med t-skjorte hele året.
Med dag OG natt senkning kan man fint få en besparelse på 20-30% på oppvarmingsbehovet. NB viktig å skille oppvarming og resten av forbruket i huset.
Når det gjelder å beregne lån og renter er ikke dette noe rakettforskning. Bare å gå på en lånekalkulator og teste litt selv. Du tar bare forskjellen det koster mellom en varmepumpe installasjon vs kabler/folie med styresystem. Denne forskjellen bruker vanlig vis å ende opp mellom 100-200tusen kr avhengig av mye rart. Så tar du da feks 3.9mill vs 4mill. Så er det viktig å bruke samme månedsbeløp, altså redusere antall år på lånet for 3,9mill. Så er det bare å bruke en liten kalkulator og du finner forskjellen.
Jeg brukte dette i Nordea sin lånekalkulator med 3,5% rente.
4mill, 30år totalt kostnad på 6 486 244kr
3,9mill: 29år, total kostnad på 6 142 297kr
Månedsbeløpene er nesten helt like, og da er forskjellen mellom disse to lånene 243 947kr.
Da kan en se i regnestykket jeg brukte til tella at jeg ikke akkurat knallet på med veldig høye renter pr år. Men her er det forskjellig i alle hus, noen har lavere lån og noen høyere lån. Og alle bør vite at det lønner seg å ha så lite nedbetalingsår som mulig. 0-10 første årene på lånet betaler du MYE mere renter en avdrag. Litt økonomiråd må og være med her
Tella:
Varmepumpen kan dersom du er heldig leve mye lengre en 15-20år, men elektronikk er jo kjent for å ikke vare mer en 10-20år. Spesielt ikke i disse dager da alt skal være så billig. Termostater rykker ofte de og, forskjellen er bare at disse er mye rimeligere å bytte.
I vbv og varmepumpe installasjon er det mye flere dupediter som kan ryke. Dette er hva jeg kaller vedlikeholdskostnader. Dette tok jeg ikke med i mitt "estimat" av hva som koster mest. Men er jo noe å tenke på. Og dersom du ikke er veldig handy, må en få inn rørleggere og annet for å lufte etc. så koster dette.
Det er klart at dette regnestykket ikke går opp sum sumarum etter 15år. Du har nok spart deg opp penger og har lavere lån. Så det er klart at dette kan være en fordel når det gjelder renta. Men uansett så får du et lavere lån i alle eksempler.
Men husk at du ikke har noe varme i 2etg. Og at du mest sannsynlig må ha dette. Det kommer ikke mye varme nedenfra hos meg selv om jeg har helt pip åpen trapp. Da ender du opp med å enten sette inn vifte konvektoren din, eller gå for panelovner eller annet. Å mikse to oppvarmingssystem i et hus er tullete og for kostende spør du meg.
JEG, mener at en SKAL ha gulvvarme i alle oppholdsrom. Så når en sammenligner vbv vs kabler så kan en ikke sammenligne med panelovner i disse rommene. Soverom er jeg til dels splittet. I mitt eget soverom så sover jeg kun i dette og trenger kun en panelovn. I barna sine rom så er det ett annen bruk så her hadde jeg enten gått for folie eller panelovn utifra hvordan rommet er inndelt. Men en ser jo ofte at det legger vbv OG folie i soverom som aldri står på. Da er det litt bortkastet å bruke så mye ekstra på disse rommene. Men det som taler for sin fordel med folie/panelovn er at disse varmer opp rommene meget raskt og effektiv. Dette er en fordel med barnerom som bare blir brukt noen timer per dag. Så når det kommer hjem fra skole etc så er det varmt, og når det legger seg er det kaldt. Med et "tregt" vbv anlegg går som regel ikke dette. Muligens noen lufter med vindu og kaster bort mye energi får å få det kaldt?
Blir litt lei av å snakke om strømpriser, men husk at lånerenta og kan hoppe i været.
Cozmo:
Kommer an på hvilken varmepumpe du har. Hvor i landet du er pga klimaet. Luft varmepumper er jo kjekt å ha langs kysten og plasser det ikke er så kaldt. Men setter du det på plasser innenlands og ellers hvor det er kaldt og surt så blir ikke pumpen så veldig effektiv. Men med luft vp og -25grader så blir jo ofte en kombinasjon av elkolbe og dårlig cop.
Borrer du med energibrønn så spiller det ingen rolle hva ute temperaturen er. Det som kan gi en forskjell er hvordan pumpen er dimensjonert. Ofte er det en el koble som tar "spisslastene". Uten å bevise noe så ble jeg fortalt at en studie hadde vist at en l/v pumpe hadde en årlig COP i Oslo på 2.
Strømregningen din er ikke noe dokumentasjon for noe som helst. Foreslår at du setter deg inn i hva man legger i ordet dokumentasjon.
Det er der du tar feil - det blir ikke noe dyrere å varme opp huset med vbv drevet av en direktevirkende varmekilde, enn å varme med bruk av panelovner. Begge deler har cop=1.
?? Har du ikke lest resten av diskusjonen? Direktevirkende EL har COP=1. Bruker du en direktevirkende oppvarmingskilde får du nøyaktig like mye effekt ut som du forbruker.
Igjen er du helt på jordet. Hvor lang tid det tar å regulere temperatur er helt avhengig av hvordan vannrørene er forlagt. Nedstøpt i betong tar det lang tid. Ligger de i sporplater rett under parketten tar det mye kortere tid.
- Baderomsbloggen min
....
...
...
Det er jo fremdeles folk som investerer egne penger i ny diesel-bil - i motsetning til at det er alltid noen som sørge for at verden går fremover ved å investere i ny og fremtidsrettet teknologi, mens andre holder igjen. Endring og nytenkning er jo så vanskelig, at folk tar mastergradutdannelse innen fagfeltet, for så å få godt betalte jobber - fordi organisasjoner har store utfordringer når noe skal endres. I fare for å spore aldeles av - dette er til sammenligning. Gammel dame er vond å vende!
Hvem vet - kanskje vi om 20 år får kjøpt Thoriumreaktor over disk? Da holder det å fyre med knappnålhoder...
PS: Varmefolie kan fyres med egenprodusert strøm fra f.eks. solcellepaneler, men man får da en utfordring mht energilagring.
Jeg antar det skyldes at de forstår at det er en killer for elektrisk oppvarming.
Tomass; du kan sikkert mye mer enn meg om mange, mange ting. Men lønnsomhetsberegninger er mitt fagfelt. Jobben min blant annet å regne på alternative milliardinvesteringer for noen av de største bedriftene i Norge og Europa. Vi bruker ikke Nordea lånekalkulator, men vi finner diskonteringsrenten avhengig av risko og cashflow. Så regner vi ut nåverdi og payback. Dette er ikke rakettforskning og det er en skam for norsk utdanningssystem at ikke alle som fullfører ungdomskolen har lært om nåverdi og renters rente (som er to sider av samme sak). Folk som klager på at de fattige blir fattige, og de rike blir rikere trenger ikke å lete lenger.
Kjenner mange med feil på gulvvarmekabler i betonggulv, og det blir fort dyrt å fikse....
VBV systemer har sjelden /aldri feil i nedlagte rør, men i utskiftbare komponenter som sirkulasjonspumpe o.l
Tekniker med verktøy.......Festool, Makita, Paslode
(gassverktøy med lav vekt), Millvaukee ....og litt til
Det er dyrere å varme opp huset med kun dobbelt mantled bereder. Dette er grunndig besvart i flere poster og så usansynelig det er så er tillogmed Rødkleiv enig i den :)
Eloppvarming har ca 1, er vell litt mindre med termostater etc men ubetydlig. Men det er jo ikke det som er poenget. Med et enkelt og billig styresystem så kan du redusere betydelige energiutgifter på dag/natt senkning.
Selv med spor i spon og plater oppå så tar det lang tid før vannet blir kaldt. Kanskje ikke 8timer som blir sagt, men vann er vann og det er et tregt system. Du kan sikkert få det kortere på vbv, men det løsningene som er forespeilet i andre tråder koster en del. Videre så får du problemer med levetiden til varmepumpen.
Shaukås:
Varmepumpe er ikke ny teknologi. Cop fra leverandører er jo ofte dokumentert som skyhøge, men teori og praksis er ikke alltid likke lett. Om det et fremtidsretter eller ei blir umulig å spå. Dersom jeg hadde vist dette hadde jeg vært en rik man som ikke gad å bruke tid på hva slags oppvarming jeg har i huset :)
Solcelle panel og solfangere er bortkastet tid per dags dato for det som søker økonomisk profitt. Dette er for spesielt intereserte. Norge er norge og vinter er vinter.
Rødkleiv:
Joda du kan sikkert mye mer en meg på økonomi. Men renter er renter. Men da er vi vel enige om at det er mye bedre å bruke de 100.000-200.000tusen som vi får på besparelse ved å velge varmefolie, å investere dette i noe som er MYE mer lønnsomt.
Finnmark4ever:
Joda det er ikke billig å reparere en elkabel i mur, det er fantastiske flinke firma som kan utføre denne reperasjonen men koster ofte ca 6-8lapper. Men, dersom en varmekabel skal ryke så skjer dette oftes iløpet av det første årene. Da er det en reklamasjon og eier/kunde blir ikke belastet for dette. Derfor sier jeg at en kabel/folie rusler og går i mange år.
Men vi må jo ta med vbv i denne diskusjonen. Hva skjer om det blir vannlekasje? Hva om du gjør jobben selv? Får du forsikring til å dekke dette?
Dyrere enn hva da???
- Baderomsbloggen min
....
...
...
Han ene bor i tomannsbolig, naboen er en kompis av han. Han har fancy styring og ble lovet 20-30% besparelse. De har det ca like varmt, og har begge kun 1 barn..
Forskjellen i strrømfrobruket, omtrent indentisk. Han regnet at sitt system ( glemt navnet) kanskje sparte han 5%... Men veldig fornøyd med at alt i huset av varme og lys kan styres fra en app på tlf. Men utover det, heller meningsløst....
Jeg ser en fordel med varmekabler, og det er oppussing om mange år, man kan andre romløsninger på nytt, leggge nye kabler hel uavhengig av å få rør til et teknisk rom.... Og at hvis et gulv feiler, så stopper ikke alle varmen i huset.
Jeg hadde feil på overopphetningsvernet på min el kolbe, rimelig å bytte dog, men det førte til at kolben skrudde seg av på lavere og lavere temperaturer...ufattelig irriterende når hele huset blir kaldt...
Pris messig, så kommer det helt ann på tilbudet, en kompis bygde hus med vbv og bergvarme, 3 tilbud fra forskjellige rørleggere, rimligste var ca 225k og dyreste nesten 400k... Verste var at den rimligste løsningen hadde bedre vp .. Så mafia virksomhet føles det som
For det første så kan det ikke være tvil om at dersom man fyrer med el, dvs kassett, dobbeltmantlet bereder etc, så er strømforbruket 1 til 1, dvs det samme som kabler, folie etc. Energi blir ikke bare borte. Eneste forskjellen kan være at kassetten eller bereder avgir varme til teknisk rom så dette blir noe varmere, dette har jeg målt hos meg til ca 50w. Dersom berederen står utendørs kan det være at dette fører til energitap.
VBV (rørene )er kun et distribusjonssystem for varme !
Når det gjelder kabler/folie er dette svært lite fleksibelt, og man kan ikke bytte til andre oppvarmingskilder i årene fremover. OG til de som hevder at solvarme ikke lønner seg i Norge, da vi ligger langt nord, har ikke gjort hjemmeleksen sin. Vi har lange dager, og til dels samme solinnstråling som lenger syd i verden. Problemet er vel at varmebehovet er lavere om sommeren så vi kan i stor grad ikke nyttiggjøre den produserte varmen. Men dersom man har basseng/ Jacuzzi så er dette lønnsomt.
Jeg har i løpet av de siste 2 år, lagt om fra kabler til VBV m borrhull i tillegg til å bygge på huset. Dersom jeg kun fyrte med varmekabler og 1 L/L VP, kunne forbruket på de verste dagene være på ca 300 kw dersom jeg ville ha full temp i hele huset. Etter ombygging + at huset er påbygget 110 m2, så var det verste døgnet på 137 kw i fjor. I praksis har jeg halvert forbruket av strøm. I tillegg har jeg jevnere temperatur, høyere temperatur og bruker ved bare til peiskos. Slipper å høre det jævla bråket fra LF pumpa også !
Jeg tipper anlegget kostet ca 250.000,- Trenger vel ikke være rakettforsker for å finne ut at det er god butikk ? (Nåverdi/payback/ IRR). For de som ikke kan nåverdi, dersom du låner 250`ekstra til 4% rente, koster dette 7.300 pr år, med spart 20-25.000 pa så er det hyggelige tall.
Så til de som er redde for vedlikehold, hva skal dette være? . En ny sirkpumpe koster evt 3.000, ny kompressor i VP koster 15.000,-, aktuator til stokken koster 200,- Det er tull at vedlikeholdskostnadene er høye. Hele pumpa kostet 65.000,- så etter 3 år, kan du jo kjøpe en ny en for de penga du har spart !
Jeg har ved siden av VBV lagt x-Comfort trådløst system, og styrer lys/varme etc fra dette. Her er det mulighet for nattsenk etc. Og til de som driver med det - SLUTT ! det lønner seg ikke. Jeg har installert AMS måler, og siden prisen på strøm er lav på natta, og høy fra 06-09 og fra 15-19 så er kostnadene for å løfte temp tilbake til Comfort, høyere enn det du sparte når temp sank.
Til de som snakker om panelovn - det ser billig ut !
Som en ytterligere sammenligning, så har jeg et utleiehus med 2 leil à 83m2. Leieboerne er meget nøkterne, og bruker mye mindre strøm enn meg på sommeren, men om vinteren bruker de vesentlig mer enn meg. De er 3 stk + 1 stk, vi er 5 stk i familien, + 1stk i en utleieleilighet. Dette huset er bygget i 2011-2012, med VBV og elkassett.
Totalt så kommer jeg ut på 22-24.000,- kwt pr år når alt er ferdig (varmtvann til leilighet etc skal kobles inn). Totalt er huset 430 boa. Varmepumpe er 16 kw, med borrhull på 2*175 meter
Men som vanlig, det kommer ann på størrelsen
Gang på gang kommer de tilbake.. forkjemperne for vannbåren varme.. og forteller
om sitt fantastiske anlegg, med borehull til Kina og trådløs styring fra mobiltelefon.
Jeg beundrer dere egentlig, som investerer så mye penger, og tid, og dere er ikke
alene, det er noen tusen av dere, som har en slik fetisj... det jeg ikke helt liker, er
at nye brukere på Bygge bolig får et inntrykk at "alle" bygger med vannbåren varme
i 2014, fordi Rødekleiv og hans venner med intens skrivekløe totalt dominerer disse
trådene... og dersom en tråd ser ut til å dale, så finner man bare en gammel og gir
nytt liv til den..
Ja, vannbåren varme har blitt lettere å styre når man ikke støper ned rørene men
legger de i kassetter, og ja, vannbåren varme er blitt rimeligere, når man ikke borer
hull til Kina... og ja, man kan bruke returluft fra varmeveksler til å varme opp vannet.
Men uansett så er varmefolie mye enklere, billigere, og gir samme komfort...
Du er innom de fleste trådene her du også da og er like hard i dine uttalelser..
Jeg monterer nå og skal ha hull til Kina
Noen må jo nyansere, det er jo det som gir brukerne på BB nok informasjon
til å ta sine valg... mange flinke gutter der ute ollebolle, som gjør ting selv,
men for de som ikke er så nevenyttig, og allerede har sprengt alle budsjetter,
så skal ikke de ha dårlig samvittighet for ikke legge 500" til i potten, for å få
kjøpe "full pakke" VBV med Xcomfort styring og borehull... for skal man i
Norge i dag få god økonomisk effekt av VBV over tid, så er jeg 100% enig med
deg at borehull er eneste alternativ....
Tipper en håndfull av dere var like skeptiske til Internet også, når det gjorde sitt inntog for 20 år siden... ???
Å basere sitt energibehov på strøm kommer etter alle solemerker til å bli en dyr avgjørelse; Norge kommer i større grad til å fungere som et grønt batteri etter hvert som kjernekraft og kull fases ut. Norske strømpriser er allerede tilnærmet lik våre naboland, og prisen på energi blir i større og større grad påvirket av helt andre faktorer enn fyllingsgrad. Stadig flere utenlandskabler bygges, samtidig som kraftbransjen er tuftet på kynisk butikkdrift. Håper ingen tror at det lokale kraftlaget er en sympatisk hjørnestein sammen med den lokale sparebanken?
Folk har tross alt gått fra å bo i steinhuler til hus tette som gummistøvler. Verden går videre, enten dere blir med eller ikke. Enten det nå gjelder folie, rør eller styring via app.
Dette er enkel matematikk, og da finnes det faktisk en fasit (gitt kjent strømpris og vedlikeholdskostnader)
Jeg sparer 25.000 kwt pr år !, la oss anta 1 kr pr kwt, dvs 25.000 kr pr år.
Investering kr 250.000,- la oss anta rente på 4%, da man kan binde til denne renten (egentlig er den lavere, da det skulle vært renten på risikofri avkastning = 30 årig amerikansk obligasjon etter skatt
For de som mener det kreves store vedlikeholdskostnader, la oss anta 5.000 pr år (for mye men la gå)
Da blir verdien av denne kontantstrømmen til evig tid : (25-5) / 0,04 = 500.000
Med en investering på kr 250.000,- så har jeg rett og slett blitt kr 250.000 rikere gjennom å gjøre denne investeringen, og det kan ikke motsies, evt kan noen argumentere på at parametrene er feil, men konklusjonen kan jeg sette 2 streker under
Pgra fornybar krav installeres peis eller luft-luft pumpe og da blir fortjenesten lavere.
Dette handler om NYE boliger med lavt oppvarmingsbehov kan forsvare ett vbv anlegg til 250 000. Vårt prosjekterte passivhus har ett oppvarmingsbehov på 4000kwh og er på 200m2 BRA.
www.passivpluss.no
Oppføringen og tiden etterpå i vårt passivhus
Prøv å legge inn vannbårenvarme i et gammelt hus, strømmen vil gå rett i taket, man sparer ingenting, det blir dyrere. Når man legger inn vannbåren varme i gamle hus så isolerer man vegger og tak i samme slengen.
Da påstår mange at man sparer inn penger på vannbåren varme er jo bare tull, isolasjonen har gjort at man sparer penger.
Det billigste og mest effektive man kan gjøre er å isolere til krampa tar deg, da sparer man penger, ikke på vannbåren varme.
Det vil være billigere å sette opp paneovner i nye hus en å bruke vannbåren varme.
Man innstalerer vannbåren varme er på kun av komforten.
Bruker ofte 3000 kwt på vinteren pr mnd i tek 07 hus på 180m2. (skal straks flytte) Det er hus med kabler og luft luft pumpe.
varmtvann kommer utenom. Her har vi valgt solfanger og gråvannsgjenvinner. I beregningene legges areal til grunn for beregningen. Dette samsvarer lite med faktisk forbruk da det kommer ann på personer og bruken. Men det er beregnet til 6000kwh i vår bolig( utfra areal). Gråvann+solfanger gir ett bidrag på ca 3500 kwh så da har vi en utgift til varmtvann på ca 2500 kwh. Dvs oppvarming+varmtvann blir ca 5000 kwh.
www.passivpluss.no
Oppføringen og tiden etterpå i vårt passivhus
Kva med alle dei som har installert vannbårenvarme med varmepumper i gamle hus og sparer 2/3 av oppvarmingskostnaden?
Husk at ein eit større gamalt etterisolert hus (og med 10 cm etterisolert) kan bruke 40-50000 kWh i oppvarming.
Sparer ein 2/3 av 40 000, 80 øre/kWt og 4% renter forsvarer det ei investering på godt over 400 000,-
Kva hadde etterisolering av eit slikt hus kosta? Iallefall like mykje og da hadde varmebehovet blitt kanskje halvert og forsatt langt dyrare enn varmepumpe.
Det er først og fremst i gamle relativt dårlige isolerte hus at varmepumper lønner seg.
Har ein 10-15 cm isolasjon og doble glas i eit større hus lønner det seg bedre med varmepumpe enn å etterisolere sist eg rekna på det.
Bodde i hus fra 1970 der brukte jeg 21-22.000 kWh i året.
Bygget nytt hus med vannbårenvarme steg det til nesten 30.000 kWH.
Nå bor jeg i et gammelt hus, gulvkaldt som fy, bruker rundt 20-21.000 kWh.
Det å påstå at men kan spare 2/3 på vannbåren varme kan bare drømme om det, det blir dyrere.
Det må rett og slett være noe du ikke skjønner. Det du sier henger ikke på greip, du må sammenligne epler og epler. Du kan ikke si at du bor i et kaldt hus, og dersom du installerer VBV vil det bruke mer strøm siden det blir varmt ? Derfor er VBV ulønnsomt. Alle skjønner vel at dersom du fryser inne så bruker du lite strøm ! Skru av alt, og du bruker 0 i oppvarming - luring.
Les innlegget mitt over, jeg gikk fra kabler til VBV (dvs sammenligner epler og epler), samme komfort, samme temp, men strømregningen på året er i praksis halvert, fra 50 til under 25`.
Da har du et lite hus, eller du ikkje har alle rom oppvarmet eller bur i syden.
300-400 kWh/m2/år er det vanlig å rekne på uisolerte hus.
Og disse eksemplene dine er sammenligbare? Dette er jo bare tull.
Det er nok av eksempel også her inne på at ein kan spare 2/3 så langt meir håndfast enn drøm er det nok.
Sintef har beregnet besparelsen til ca. 65% med v/v vp.
Jeg fryser da ikke selv om huset er gulvkaldt, her går det i store tøfler for ikke bli kald på beina.
Det man sier er at jeg skal bruke 300-400. 000 for å innstalere vannbåren varme for at jeg skal få høyere eller lik strømregning som jeg har nå ::) forstå den som kan.
Jeg har den erfaringen at, vannbåren varme er dyrere en panelovner.
Du får ta av deg tøfla, så finner du fort ut at du skal ha varme i gulvet. Poenget i denne tråden var vel om det skulle være folie/ kabler eller VBV ? Jeg tror alle inne her skjønner at du investerer ikke i panelovner hvis du skal kose deg, eller spare strøm.
Sett termostaten på panelovnene dine på 22 grader, også sørger du om omluft (vifte el lign så det ikke blir gulvkald), gjør dette gjennom vinteren, og sørg for nok ovner slik at temp faktisk er 22 grader. Etter dette kan du lese av strømforbruket, deretter logge på forumet igjen og forklare oss at du har skiftet mening.
Selvfølgelig finnes det billigere alternativer en panelovner, men å tro at vannbåren varme er billiger en panelovner er som å tro på julenissen, og det er det tydeligvis mange som gjør.
Det er derfor man blir anbefalt å installere luft til vann for å få en billigere strømregning en uten, da får man en mer normal strømregning.
Jeg kunne installere luft til vann på vannbåren varme, beregningen var da at jeg hadde spart 4-5000 kWh i året, fra rundt 28.000 til 23.000 kWh i året. Det er akkurat det samme som om jeg hadde instalert panelover i hele huset.
Da hadde jeg altså brukt 3-400.000 kr på varmesystem på huset, hva i all verden kan man da spare?
Min påstand er at vannbåren varme er luksus og behagelig og dyrt.
Dinne innelgg er jo bare sprøyte tull. 50.000kkwh i året? Halvert dette?
Du har bygd på huset. Har du etterisolert og? Ny dampsperre? Null ventilasjon? Bruker ikke varme? Din histore blir bare sprøyt. Har hus fra 175kvm med 10cm isolasjon, forige eier basert på strømmåler ligger på ca 23.000kwh i året. Jeg har bare bodd her et par måneder så skal bli spenande å se sparer mye med folie og billig styresystem. Forøvrig er xcomfort et j dyrt system.
Men det er klart at dersom du sparer 25.000 kr i året så er det klart du tjener penger på det. Men usansynlig som f om du gjør.
Ahh, så beregningene dine om at du kan spare 30% med styringssystem på elektrisk folie er bare ønsker, for ikke å si ønsketenking.
Regneeksempel: Hvis du skal spare 30% så må folien din være avslått 1/3 av døgnet. Med 10cm isolasjon taper du mye varme, så du må kompensere med mer effekt den resterende 70% av tiden når varmen er på. Dvs at perioden du må skru av strømmen må være enda lenger, kanskje 50% av tiden.
Du kan nok forberede deg på en kalddusj! (i utgangspunktet ikke et strømsparingstips, men det kan jo vise seg å være din eneste mulighet)
Dette er nok helt sikkert riktig som en teoretisk beregning. Det krever nok likevel medlemskap i Miljøpartiet de Grønne, ulltøfler, at huset er bebodd av flere enn 1-2 personer og at man er superbevisst på energibruk. Så ja, det er mulig. Skal du ha varme badegulv, gå i bleier og underbukse inne i januar eller bruke badekaret fem ganger i uka kan du glemme et slikt energibruk.
Men det er jo ikke bare i nye hus at energibruken øker hvis man sløser.
Hvordan ville strømforbruket blitt dersom man gikk i bleier og underbukse hele året, og brukte badekaret hver fredag klokka halv åtte ?
Det ville ikke jeg likt heller hvis jeg solgte varmefoile i nettbutikken min.
Reality bites.
VBV systemer behøver ikke å koste skjorta heller.....
Enkle Vbv systemer med elkolbe koster ikke mye mer i innkjøp eller drift!
Hus ca 120 kvadratmeter bygd i 1992 med 250 mm thermomur bruker ca 22000-23000 KWh pr år.
Overskuddsvarme fra elkolbe og vvb bidrar til litt ekstra oppvarming i bod/yttergang, slik at det ikke er bortkastet....
Når huset ble bygd kostet elkabler like mye som VBV, bortsett fra at vi støpte ned rørene selv....
Du har hvertfall ikke mye respekt for andre brukere på BB med dine uttalelser........
Selvsagt snakker alle om sin egen syke mor......... Og du skal selvsagt selge varmefolie........
Regner meg som en av de du misliker; siden jeg syns VBV er en overlegen løsning pga mulighet for bytte av varmekilde og bare feil på
utskiftbare deler.........framtidssikkert altså!
Trenger forresten mye elmateriel snart, har faktisk vært i kontakt med Elby.no om dette, men tror jeg skal sjekke
andre alternativer nå :o
Tekniker med verktøy.......Festool, Makita, Paslode
(gassverktøy med lav vekt), Millvaukee ....og litt til
jeg ikke skal bli beskyldt for å promotere.... og så er resultatet at
jeg gang på gang blir beskyldt for å promotere... dersom det er
greia, så tilsier det at dersom man har en mening om noe, som er
relatert til sin profesjon, så skal man ikke få lov til å uttale seg...
Skjerp dere, for jeg vil forfekte mine meninger som jeg vil, og
dersom dere sjekker, så svarer jeg på ekstremt mye mer enn
det som er relatert til min profesjon... det meste jeg uttaler
meg om er på bakgrunn av livserfaring innenfor byggteknisk..
http://www.byggebolig.no/profile/?area=showposts;u=11606
Eksempel:
Du har jo gang på gang vist her inne at vbv. har du ikkje det minste peiling på, og likevel konkluderer du over ein lav sko???
Men jeg spør aldri selgere om objektive råd fordi de ikke er i stand til å gi det. Så i mine øyne har du simpelthen ikke troverdighet som en nøytral part i akkurat denne diskusjonen.
Det er jo derfor jeg ligger ute med navn og nr, så er det jo opp til forumet
å vurdere om jeg er nøytral eller ikke...
Jeg mener jo at du tar feil i påstandene dine om VBV, men når du spiller med åpne kort må det bli opp til hver enkelt å vurdere argumentene dine.
Dersom alle var enig her på Byggebolig, så ville ikke medlemmene få
nyanserte svar... uansett Rødkleiv, du er en verdig debattant, og jeg
har stor respekt for det meste av det du skriver.. ;)
Denne saken har ingen ting med konkurrerende produkter å gjøre, det
går på vannbåren varme kontra andre energikilder... selgere er også
mennesker med meninger, som må få lov å preike om det de tror på..
TS som har startet denne tråden lurer på hva han skal gjøre i sitt eget hus som er under oppføring dersom han hadde hatt en bolig fra 1814 eller 1942 hadde tråden tatt en annen vending.
i en ny bolig idag er ikke vbv verdt investeringen!
www.passivpluss.no
Oppføringen og tiden etterpå i vårt passivhus
Jeg tror det hele koker ned i at er røropplegg ikke skal trenge å koste den uhorvelige summen dere oppgir her og så må varmekilden tilpasses varmemengden dere faktisk planlegger å ta ut og da er det ikke sikkert at bergvarmerpumpen når opp.
For dere som må gi 250k eller 280k for VB varme så får vi godta at dere velger varmekabel så får dere betale nettleie for dette :D (Men så må også næringen ta ansvar for at slike priser presenteres og gå i seg selv og se om dette ikke må løses av andre aktører hvis dette er prisene som skal til for at deres bransje skal klare å drive denne businessen)
Jeg vil jo tro at dette løser seg på sikt ved at krav til ikke direkte el-oppvarming vil bli skjerpet og da faller el-kablene bort av seg selv.
Ja det blir spennande. Gamle folk som bodde her før, og det fyrte sikkert med mye ved og hold sikkert generelt huset kaldt. Dvs dag/natt senkning på den måten. Husket når jeg bodde hjemme så var det dritt kaldt når jeg våknet og da var oppgaven enkel. Den som stod opp først fyrte i ovnen
Det som blir spennande er å se hvordan det blir med folie og økt komfor.
Jeg mener dette er et dårlig råd på linje med elby og de som bastant er for vbv.
Jeg er mer opptatt av at en undersøker og setter seg inn i dette og gjør seg opp egne meninger og rekner på det selv..
Jeg telte på knappene også men vurderte vbv som riktig for meg, selv om svigerfar er elektriker og jeg kunne fått kabler til innkjøpspris og gratis arbeid.
Om jeg har valgt riktig? Det er riktig for meg. Jeg ønsker det sånn og håper jeg vinner økonomisk på det, men er realist og innser at fasit er vanskelig å fastslå.
Hva er det som er sprøyt ?
Har lange data på dette (mine foreldre bygget huset i 1976), har også flere hus så sammenligningsgrunnlag gir klare svar. Jo kaldere det blir ute, jo mer sparer jeg ift utleiehusene mine (de har ikke varmepumpe). Jeg kommer nå ut på 22-24.000 pr år.
Det er jo bare å lese av måleren det ?, du sier at ditt hus på 175 m2 bruker 23.000 i året, hvorfor skulle ikke huset mitt kreve det dobbelte av dette ?, det er jo mye mer enn dobbelt så stort som ditt, mye vinduer og høyt under taket. Det er 5 stk i husholdningen + 1 stk i utleieleilighet. Tullebukk !
For øvrig så er ikke x Comfort så dyrt synes jeg, da vet du tydeligvis ikke du hva du snakker om
Smart home controlleren koster 4.000, hver av 12 kanals varmestyringene koster 3.000,- aktuatorer koster ca 200 pr stk.
Tempfølere varierer mellom 600-1000 litt ettersom hva slags system du velger. Da styrer jeg alle 24 kurser.
Dette kostet da ca 20.000,- noe som ikke er så galt. For lysstyringen blir ikke dette dyrere enn vanlig dimmere (eks Elko GLE 315), fordi du kan kjøre 4 aktuatorer mot hver bryter. Du slipper også kabling til alle brytere så dette er et meget fleksibelt og relativt billig system.
Du må ikke være så påståelig når du uttaler det om ting du ikke har greie på.
dokumenterte med nitide berettelser og bilder ned i hver minste
detalj, om hvordan han klarte det, med sitt enorme kontaktnett, og
4000 timer iherdig egeninnsats... og vi måtte alle legge oss flate, for
han beviste det ingen trodde var mulig...
Å bygge et tipp topp moderne anlegg for vannbåren varme med
Xcomfort styring kan sikkert bygges for under kr 100.000, for en
bolig på 200 kvadratmeter, men det er bare 1 av 10.000 som kan
gjøre det ;)
Selvfølgelig hjelper det med stort kontaktnett, men de prisene jeg refererer til over ligger tross alt på nettet, både VBV
http://www.buildahouse.dk/
og
x- Comfort http://xcomfort-sklep.pl/
Trenger overhode ingen kontaktnett for å skaffe dette utstyret. Og hva gjelder varmestyringen så er dette "plug an play"
Ingen ting... er vanskelig.... for den som kan det ;D ;D ;D
Jeg kjøpt et tipp topp moderne anlegg for vannbåren varme for 100 000-, i en enebolig på rett under 200 kvm. Jeg styrer alt fra en app på telefonen min. 100 000,- er egentlig en misvisende kostnad for 50 000,- av den summen er komponenter som jeg måtte hatt uansett, dvs balansert ventilasjon, varmtvannstank og gukvvarme på fliser.
Så dette er noe alle med et nytt hus kan få til. Hvis man forenkler (mitt system er laveffekt med 1,8 KW fra kompressoren, men kunne vært enklere og billigere) ytterligere kan man lett få kostnaden ned.
NIBE (og sikker andre tilsvarende leverandører) leverer også plug and play solvarmesystemer for noen få titusen som gir påfyll av gratis energi:
http://vaba.no/documents/solvarme/niebe_solar-f370-470-fp215_2013.pdf
Tror medlemmene på Bygge bolig hadde satt veldig stor pris på dersom du
brukte et par timer å satte opp en innkjøpsliste på 100% alt man trenger
for å gjøre dette, med priser, hvor man kjøper dette (helst i Norge) og andre
detaljer rundt prosjektet ditt, så langt har det på disse trådene bare vært
stikkord og litt priser her og der og en hel masse utenlandske nettbutikker...
Som nevn tidligere har jeg ikke peiling på rør og koblinger, det eneste som
jeg har fått med meg er at i 2014 så støper man ikke ned rørene, men legger
de i polystyrenplater, for å få raskere styring... ;D
Det er bare å glemme mafiøse grossistledd her på berget - det dreper ethvert budsjett.
Nå blir strømmen enda dyrere:
http://e24.no/energi/statnett-og-kraftselskapene-boer-betale-for-dyrere-stroem/23315305
http://www.aftenbladet.no/energi/Verdens-lengste-undersjoiske-kabel-fra-Suldal-til-England-3534102.html
Så da spørs det om man vil gå med eller mot strømmen...
Det har jeg lite kontroll på.
se mitt innlegg over:
x Comfort, du trenger (inntil 12/14 kurser)
Smart Home Controller kr 4.000 http://xcomfort-sklep.pl/interfaces-xcomfort/124-smart-home-controller.html
12 kanals aktuator kr 3.000 http://xcomfort-sklep.pl/actuators-xcomfort/119-aktor-ogrzewania-12-kanalowy.html
12 stk ventilorganer kr 2.400 http://www.buildahouse.dk/gulvvarme-telestat-aktuator-230v-3642.html
f.eks 6 termostater kr 5.000 http://xcomfort-sklep.pl/czujniki-temperatury-xcomfort/44-termostat-z-trybem-ekonomicznym.html Her er det noen forskjellige å velge mellom.
Så kjøper du evt USB stick så du kan programmere systemet, koster ca 1.000,-
Totalkost = ca 15.000 ,-
Dette kan da styres fra Ipad/Iphone med ukesprogram nattsenk etc om man ønsker det
Tror det skal være alt ?
Du må ha 24VDC aktuatorer som monteres på samlestokken din, samt f.eks. en Loxone miniserver til å styre disse. Denne har web-interface, som muliggjør styring vha egen app bl.a.
Denne kan du jo naturligvis bruke til veldig mye mer, men "grunnpakken" må du ha uansett: Selve miniserveren.
Programmering og sånt av denne blir jo noe du enten må få noen til å gjøre for deg, eller du må lære deg dette selv. Så lenge du holder deg til å koble 24VDC gjør du heller ingenting "ulovlig."
EDIT: Pris for miniserver er rundt 5000,- + ca 200,- per aktuator. I tillegg må du ha en 24VDC strømforsyning.
Kobling får Eg elektriker til å koble.
Evt så lar du elektrikeren plugge inn stikkontakten når du er ferdig. Skulle likt å se den elektrikeren som nekter deg det.
Dette blir jo like vanskelig som å sette opp en liste med alt det elektriske som trengs i en vilkårlig enebolig. Det kreves en viss vilje og innsats til å sette seg inn i materien dersom man skal ta dette egenhendig - samt, ikke minst, luke ut de dårlige tilbudene fra rørleggermafiaen. Men sånn er det vel generelt med de fleste ting hva angår husbygging?
Anlegget bør helst tilpasses boligen, samt kundens ønsker og behov. Rørene må videre støpes ned dersom man skal legge flis på, eller man har planer om en type gulv som krever betongunderlag. Epoxy, f.eks. Det er muligens også en mer robust løsning å støpe rørene ned, men det er jo fordeler og ulemper med alt.
Det var i pallen fra buildahouse. Sjekket ikke opp de før nå jeg skal bruke de..
Men kjære gutter, verdige motstandere i denne Tråd, mener dere at Ola må shoppe rundt
i hele Europa, for å få komplettert et slikt anlegg som beskrevet... det er vel ikke reelt at alle er kapable til det...
Ellers var oversikten fra http://xcomfort-sklep.pl/ grei for styringssystemet...
men hva med resten av anlegget.... bad blir jo støpt ned som du sier, men resten av rørene bør vel legges i en form for plate, oppå eksisterende gulv...
Hadde vært greit dersom noen prøvde å komplettere dette til en total liste, med priser, fremdeles helst i Norge... Bereder-pumpe-luft/vann varmepumpe samt den delen som
tar varmluft fra varmeveksler og overfører til vannet...(prøver å lære) samt ventiler- vannstokker og alt annet man trenger...
Jeg oppfatter at spørsmålet er rettet til meg og det trengs nærmere to minutter enn to timer på å svare ut (selv om jeg har gjort det før)
1) jeg har ikke gjort noenting selv og heller ikke bestilt i nettbutikker
2) kjernen i mitt anlegg er en NIBE 470 3x400V som koster ca 50 000-,. Det er en avtrekksvarmepumpe eller kompaktaggregat som det også kalles. Den inneholder i prinsippet alt man trenger minus det er som er nevnt i neste punkt
3) Utover pumpen så har jeg rør i gulvet, et ganske enkelt fordelingsskap og en viftekonvektor
Ca priser er:
Viftekonventor: Pris ca 10 000,-
Rør til vbv og diverse termostater, fordelingsskap osv: Pris 20 000,-
Diverse merarbeid/montering Pris ca 15 000
Avtrekksvarmepumpen inneholder en mini varmepumpe som gir 1,8KW ut med SCOP ca 3. Den benytter bruker brukt ventilasjonsluft til å varme tappevann, vann til gulvvarmen, viftekonvektoren og tilluftsbatteriet. Den tar seg av balansert ventilasjon med "aktiv" gjenvinning (vet ikke om det heter det), men gjenvinningen er da ikke basert på en varmeveksler (passiv gjenvinning). I tillegg er det et el element som i visse situasjoner kan brukes dersom man trenger mye varmtvann e.l.
Hele greia styres kan styres og programmeres fra kontrollpanelet i huset eller via telefon. Alt jeg har gjort er å koble N470 boksen til internett.
Dette er et laveffektsystem som er tilpasset TEK10, NS3700 (passivhus) og bedre. De fleste passivhus jeg har sjekket ut på Østlandet bruker tilsvarende system. I Sverige er denne type varmesystem dominerende.
http://www.norsk-vvs.no/article/20140610/NYHETER/140619999/1023&ExpNodes=1006
http://www.nibe.se/Produkter/Franluftsvarmepumpar/Funktion/
Jeg tenker meg at i neste hus vil jeg har mer effekt enn de 1.8 kW som Rødkleiv nevner. Alt-i-ett-pakken til Jula virker da mer relevant for meg. Den gir rundt 6 kW med COP rundt 4. Pakken inneholder utedel, innedel og akkumulatortank, til en pris rundt 25,000 - 30,000 kr. Grunnen til at Jula-varmepumpen kan gi mer effekt er at den suger varmen fra en utedel med luftsirkulasjon på et par tusen kubikkmeter i timen i stedet for bare 100-200 kubikkmeter avtrekksluft i timen som NIBE 470 gjør.
http://www.jula.no/catalog/bygg-og-maling/innendorsklima/oppvarming/varmepumper-luft-vann/luft-vannvarmepumpe-416108/
Vannrør kommer på noen tiere per kvadratmeter.
http://www.buildahouse.dk/gulvvarme/gulvvarmeror.html
Vannrørene kan ligge i EPS-plater, til endel tiere per kvadratmeter, med varmefordelingsplater av metall, også de til endel tiere per kvadratmeter:
http://www.buildahouse.dk/styroporplader-med-spor.html
http://www.buildahouse.dk/varmefordelingsplader.html
Da blir det et par hundre kroner per kvadratmeter, så rundt 40.000 kr for et passe stort hus. Jeg tenker på legging av plater og rør som omtrent like enkelt og gøy som å legge laminat eller parkett, så denne jobben tar jeg gjerne selv.
Så trenger man noen greiser til å styre varmen dit man vil ha den; rundt 15,000 - 20,000:
http://www.buildahouse.dk/gulvvarmestyring-komplet-system-12-kredse-4789.html
Og så kommer noen tusenlapper til elektriker pluss noen få titusener til en rørlegger for å montere sammen rørene.
Da er regnestykket jeg går for omtrent slik:
Utedel, innedel, tank: 30,000
Rør, plater: 40,000
Varmestyring: 20,000
Nødvendige fagfolk: 20,000
Det blir rundt 110,000, sammenlignet med Rødkleivs omtrent 100,000. Da har jeg fått varmtvannsbereder "på kjøpet", men ikke aggregat for balansert ventilasjon, så jeg kan "trekke fra" drøyt 5,000 men må legge til kanskje rundt 20,000 - 30,000 for å få sammenlignbare kostnader.
Varmefolie kommer vel på over 500 kr per kvadratmeter hvis man teller med elektriker og termostater, så på 200 kvm blir det fort over 100,000. Her må man også legge på rundt 40,000 for balansert ventilasjon for å få noe som er sammenlignbart med forslaget fra Rødkleiv.
Siden systemet med vannbåren og varmpepumpe varme trenger vesentlig mindre strøm, forventer jeg at driftsutgiftene for vannbåren varme blir endel lavere enn for varmekabler, også i et godt isolert TEK10-hus. Jeg forventer at forskjellen i strømregning mer enn veier opp for det ekstra vedlikeholdet man trenger for et mer komplisert VBV-system.
Jeg vil ha gulvvarme av hensyn til komfort. Ovn med vannkappe vil ikke lønne seg for meg fordi jeg ikke gidder å fyre så mye og ikke har veldig billig ved. Borehull og V/V-varmepumpe blir mye dyrere enn L/V uten at det gir veldig mye bedre COP. Solvarme konkurrerer heller ikke ennå i mitt tilfelle. Så det som gjenstår er peis (for kosens skyld) pluss enten varmefolie eller L/V varmepumpe med vannbåren fordeling. Jeg tror jeg går for det siste. Investeringen er ikke så langt unna varmefolie, og jeg sparer mye strøm i forhold til varmefolie.
Var faktisk tilhenger av denne typen aggregat men både Nilan og Genvex overtalte meg ikke. Anleggene tilfredstilte akkurat minstekrav til luftutveksling sammen med SFP og varmegjenvinningen til vårt passivhus på 196m2. Hadde boligen vært under 180 m2 hadde jeg nok gått for dette. Ble faktisk frarådet dette anlegget fra daglig leder hos vår ventilasjonsleverandør. Dette da det var flere avanserte duppeditter som kunne svikte. Men jeg sjekket alikevel mulighetene.
www.passivpluss.no
Oppføringen og tiden etterpå i vårt passivhus
Har en kompis med gammelt hus, oppsusset og bruker vel knapt 20000kwh i året. Litt usikker på vindus kvalitet osv.
Men så står man opp til 10 pluss om vintern og fyrer med ved....
Mutter og fatter gjør det samme, minst 30-40 60/80l sekker ved i året ... Og har kun 22 grader på tider av døgnet når de fyrer..
Klart de bruker mindre strøm, men komforten kan ikke sammen lignes.
Jeg vil vel si so de andre, i et nytt hus på under 150 m2, så hadde jeg nok vurdert vk av noe slag, men then again, så kjenner jeg såpass med folk i rør mafian, at jeg sikkert kunne gjort mye vbv selv, og fått gode priser...og hadde sikkert lagt vbv uansett lol.. Fordi jeg liker det, og ha mulighet til andre oppvarmingskilder, kanskje ikke nå, men hva om 20år...
For det første er det nok COP ved INNETEMPERATUR 20 grader. Utetemperatur er ikke så relevant når det er varmen fra inneluft som gjenvinnes.
Jeg vet heller ikke hvordan man regner ut dette teoretisk, men jeg bryr meg egentlig kun om hvordan totalen blir til slutt. Varmegjenvinning via et standard aggregat er langt unna å varme opp et passivhus i Norge. Man trenger ekstra varme og det gir disse avtrekksvarmepumpene med komfort på kjøpet. Vår foretrukne innetemperatur er rundt 24 grader året rundt, og vi får nok ikke æresmedlemskap i MGP for det. Det er likevel en god følelse å vite at man kan fråtse uten at det koster 30 000 i strøm i måneden (tallet er er hentet fra en gammel tante i en 300 kvm gammel villa i en kuldeperiode for noen år siden)
Leverandører sier hva som helst. Det eneste man kan være sikker på er at det som regel understøttet det produktet de forsøker å selge. Jeg la mer vekt på info som jeg kunne hente fra ENOVA, SINTEF og uavhengige rådgivere med erfaring fra lavenergiboliger.
Men jada det fleste som skriver her foruten rødkleiv gjør mye arbeid selv, og importerer selv. Dette blir villedende for ola norman i henhold til priser. Det vi ser i hverdagen med kunder er at det motar tilbud fra rørleggere etc på veldig høye kostnader. Noen kunder er lurere en andre og sjekker opp med 4-5 og for presset prisen ned noen hakk. Det andre gjør ikke dette. Men fortsatt blir det høye kostnader. Og så blir det beskrevet så mange løsninger og muligeter på vbv, og ingen ser ut som er enige i hva som er best. Når dere tilogmed reklamerer for at dobbelt mantled bereder er bra da synes jeg dette blir litt useriøst og en ser hvor stor tru enkelte har på dette feltet. Jeg har snakket med personer som trur bare det å velge vbv gir en besparelse på energiutgiftene.
Det jeg ønsker å få frem her er at det ikke alltid er like rosenrødt med et slikt system. Det er ikke alltid lønnsomt. Gjør du alt selv og importerer så kan dere sikkert overbevise meg på at dette kan være lønnsomt. Men det jeg registrerer er ivertfall ent ting som andersødegaard poengterte veldig fint. Til større hus du har til mer lønnsomt blir det, til mindre isolasjon det er til mer lønnsomt er det.
Da kommer mitt spørsmål. Enebolig på 120kvm. Helt nytt. Hva er beste løsning i forhold til økonomi.
Vbv. I betong eller i sponplater med alu?
1. Vbv med dobbelt mantled bereder
2. Vbv med kompaktagregat
3. Vbv med luft/vann
4. Vbv med energibrønn
5. Varmefolie med styresystem.
6. Et system jeg ikke har hørt om.
VBV eller folie/ kabler ? Da kan man vurdere pris. Jeg tror VBV i betong er billigere enn kabler i betong. Har også større fleksibilitet i fremtiden.
Jeg tror VBV i Alu/spon koster omtrent det samme som folie. Da ville jeg også valgt VBV pga fleksibilitet (solvarme, fjernvarme, ovn m vannkappe mm).
Jeg mener nattsenk ikke er like lønnsomt med AMS måler, da strømmen på natta er mye billigere enn på morgen/kveld. Da blir det dyrt å løfte temp tilbake til Comfort.
Dersom du velger VBV, er valget mellom elkasset/bereder og eller VP kun et økonomisk spørsmål. Du vurderer kontantstrømmen. Dvs investering, kontra spart strøm (i dag og i fremtiden), sett i forhold til rentenivå. Selve utregningen er enkel.
Her ville jeg utfordret leverandørene til å komme med beregninger. Jeg synes ofte at L/V pumpene blir relativt dyre, men det er mulig de er de mest lønnsomme i ditt tilfellet.
Husk at ved 10% rente så vil en investering på 50.000,- ekstra, men som genererer kr 5.000,- i besparelse hvert år være like lønnsomme. Er da renten 5%, og besparelsen kr 5.000,- pr år, forvarer dette en investering på kr 100.000,-
Jeg tror besparelsen blir over 5.000,- (varme + varmtvann), og da mener jeg at du skal investere i varmepumpe. Jeg vet ikke om det er plate på mark du har, men er det tilfellet ville jeg valgt rør i betong i gang, vaskerom, bad, stue og kjøkken, og spon+alu, evt xps plater på soverom.
Men faktisk har en kompis av meg en slik 2-3 etg i et leilighets rekkehus..det er på 130 m2.
Alle leiligheteme der har vbv med nibe l/v sånn som går ventilasjonen.
De har vbv i gulv på bad, en stor 4 veis tak viiftekonveltor (sånn de ofte har i taket i butikker på kjøpesentre) plassert i gangen. Den varmer så og si alt i 2 etg unntatt bad.
I 3 etg har de liten radiator på soverom og vbv i gulv på,badet,der,og.
Det er ikke engang pipe! Og det funker fint,ned til selv de kaldeste dager..
Tror han knapt bruker strøm til fyring og varmtvann.. Han kom fra et 30000kwh hus, til dette her...der kunne en januar/februar,regning dra halve lønna, i år merket han dem knapt på økonomien
Så lønner seg selv i den siituasjonen, emn siden det ble bygget 79 leiligheter så utvygger ahr sikkert fått en fin pris på,vp løsningene...( de i 1 etg har vbv i alle gulv og ikke noe vifte konvektor.
I de best isolerte husene er det slik at energi til oppvarming begynner å bli ganske begrenset. Potensialet for å spare kroner er da likemye på varmtvann. Det gjør at 5) blir mer og mer uinteressant etterhvert som husene blir bedre isolert.
4) Energibrønn vil nok alltid være kostbart. Hva som er mest lønnsomt av de andre kan nok variere avhengig av boligtype og ikke minst klima.
trådene, og hovedinntrykket er at skal man bygge med vannbåren varme
etter "gjør det selv prinsippet", så må man være "litt over gjennomsnittet"
interessert i å fordype seg, missforstå meg rett, jeg er ekstremt imponert
over den ekspertise som fremkommer, men sammenlignet med varmefolie
som man legger "nesten faglært", etter en rask info, så blir vannbåren for
komplisert for de fleste..
Det er vel også derfor de fleste ender opp med en kostnad på kr 350", og
ikke kr 150" som jeg har funnet ut er en gjennomsnittlig "gjør det selv pris",
basert på en TEK10 bolig på 180m2, med trådløs styring.
Når jeg da sammenligner dette med kostnadene for samme bolig med folie,
som vi selger for komplett kr 295,- pr m2, og da er alle dupeditter man
trenger medregnet, så blir det kr 53".. legger man da til trådløs styring for
7 soner, med Micromatic Gateway for kr 17", så ender man på totalt kr 70",
som er ca 50% av hva et vannbårent "gjør det selv" koster...
Problemet er at jeg også trenger hjelp av Jan Tore Sanner for å legalisere
at Ola kan legge folie selv :D
Du hopper elegant bukk over et par sentrale ting vedr spørsmålet (VBV, er det verdt investeringen):
- Investeringen for VBV er vesentlig lavere i nye boliger, enn den har vært historisk
- VBV er en forutsetning for å nyttiggjøre seg fornybare energikilder og redusere energibruk.
Disse to punktene er svaret på om VBV er verdt investeringen. Du må investere for å oppnå en gevinst.
I tillegg: Kun elektrisitet til oppvarming er på vei ut. For næringsbygg er det i praksis ute av bildet allerede, for boliger vil det bli mindre og mindre aktuelt.
(Danske grossister får gjøre jobben for de norske hvis de norske ikke kan eller vil).
Hus entreprenører må da trolig flytte denne entreprisen fra rørlegger til en annen arbeidskategori hvis de ikke klarer å gjøre jobben uten 100k i fortjeneste. På vann og avløp så ser vi dette allerede ved at graveentreprenører tar VA sertifikat og legger vann og kloakk inn til hus.
Det festlige er jo at man med ADK kan hampe og skru på hovedledninger og bygge et helt vannverk, men når et lite pex rør skal dyttes inn i en Q&E kobling innendørs, så må man ringe rørleggeren !
Nei, heldigvis er dette feil. Rørlegger og forsikringsbransjen vil at det skal tokes slik men veiledning til Tek10 viser at innefor samme branscelle er det ikke krav til autorisert installatør. (Jeg har linket til fylkesmann vurdering rundt dette tidligere). Alt går under definisjonen små arbeider eller hva de kalte det og det er unntatt.
Edit: Beskrevet f.eks. i dette innlegget :
http://www.byggebolig.no/lanseringer-og-pressemeldinger/forsikringsselskapet-if-pa-byggebolig-no/msg589833/#msg589833
Interessant, var ikke klar over dette. Nå gjør jeg normalt alt selv uansett og bryr meg lite om hva loven sier, men har jeg forstått dette riktig ...
... man trenger altså ikke være rørlegger så lenge det er innenfor samme branncelle, og man trenger garantert ikke våtromssertifikat eller å være godkjent våtromsbedrift for å jobbe på et våtrom, og så lenge det ikke er bærende konstruksjon så trenger man heller ikke være tømrer osv.
Er det da slik at hvem som helst kan drive med totalrehabilitering av bad, og gjøre hele jobben, sett bort i fra elektriske installasjoner som krever installatør ?
Synes konklusjonene til Elby er jo typisk for Ola Dunk når det kommer til "nye ting." Synd å se skepsisen som uttrykkes til alt som er nytt og ukjent...
En liten artikkel på TU.no som understøtter Rødkleiv:
http://www.tu.no/kraft/2014/10/15/rapport-alle-nybygg-bor-bygges-100-prosent-energifleksible
For de fleste av oss er det månedslønnen vi lever av. Det er bedre å ha varme i gulvene om vinteren når du virkelig trenger det, uten å måtte betale så mye mer strøm, en å skru ned varmen på kablene dine og ha kalde gulv fordi det er dyrt å bruke varmekabler når det virkelig trengs.
Så de 200.000 du bruker ekstra den gangen du bygger er glemt om 1 år og du koser deg med fin varme i hele huset. Det er bedre enn å ha glemt ut at du sparte 200.000 for ett år siden på å heller ha varmekabler, mens du fryser på beina å får dobbelt så dyre strømregninger. (Sjangsen er stor for at de 200.000 ryker uansett på noe annet. Jeg har akkurat bygget selv så jeg vet hva jeg snakker om.)
På nybygg eller totalrenovering er det alltid valg en må ta, men vær så snill å ikke velg bort oppvarming som er mer framtidsrettet og har uante muligheter for energikilde.
Det er greit å kunne varme huset når strømmen er borte en stund også
Skal du ha noe som er lønnsomt så er det vel ingen vits å snakke om hverken vannbåren eller elektriske kabler, da må du kjøpe enn billig ved ovn og hugge gratis ved. Det er lønnsomt
Har ein del ting eg lurer på. Dersom spørsmåla ikkje passar inn i denne tråden, link gjerne til ein tråd eg kan lese meir om tinga.
1 er det lov å leggja røyr til vbv sjølv, så lenge røyrleggjar koplar alt saman?
2 kva bør røyra leggjast i? Xps? Spon? Støyp? Kor mykje vil det byggja opp golvet?
3 brukar ein ein form avansert varmtvatnsberedar for å varma vatnet? Pris på slikt?
4 denne (3) kan varmast opp med kolbe (rein el), l/v pumpe, v/v pumpe, solvsrme og noko "alt i ett" sysem?
5 kvifor er l/v pumper så dyre? Har dei verkeleg så kort levetid?
6 styres vbv system på same måte som kablar/folie feks med termostat i kvart rom?
7 kan feks vedovn med vannkappe lett integrerast i eit sånt system? Må vel ha ein sånn stor akkumulatortank i tillegg då?
2. Dette kommer jo an på så meget... I trebjelkelag er jo kanskje spon greiest. Dersom du støper nytt kjellergulv, nedstøpt. Ved rehab av kjeller - XPS.
3. Det kommer litt an på, man kan vel bruke dobbelmantlet fra 15-20k og oppover. Det finnes også varmepumpeløsninger med innebygget tank, bl.a. fra Jula.
4. Her finnes det et sinnrikt utvalg, som støtter alt fra 1 til samtlige alternativer. Dalatanken er kanskje den beste løsningen, rent teknisk.
5. Godt spørsmål. Jula holder kurant prisnivå, men kvalitet/levetid er ukjent.
6. Dette er den beste løsningen, alternativt kan man styre shunt med utetemperatur - eller i kombinasjon av begge.
7. Alt er relativt - men det er jo fornuftig. Jo større tank, på sett og vis bedre. 750 liter Dalatanken er jo et greit utgangspunkt for mange. Alternativt like stor tank fra Effecta.
2 etasjes hus på plate, til sammen 100+100 m2. Hovedplan(der vi bor) er 2 etasje(kjøkken, stue, sov og bad):
Valget med å vrake vannbåren gulvvarme drevet av en eller annen form for strømkilde eller vedfyring er tatt på grunnlag av: Nytt hus Tech10 2015, 3 vedovner(1stk. i etasje, 2 stk i 2 etasje), lun børstet helved parkett i alle gulv begge etasjer(untatt bad). Varmefolie/kabler i 1 etasje aktiveres kun etter behov i stue, hall og bad. I 2 etasje aktiveres varmefolie/kabler etter behov i bad og deler av kjøkken.
Bra valg?
Takker for svar.
Eg spør fordi me sannsynlegvis flytta på oss etterkvart. Med meget middels løn er nok å byggja nytt hus eller kjøpa eit moderne tek10 hus uaktuelt. Derfor må nok me sjå etter eit eldre hus, kanskje der det meste må oppgraderast. Derfor byrja eg å tenka på varmesystem.
Vedomn med vatnkappe var det som først pirra interessa mi. Likar tanken på å kunna ordna ved sjølv, og bruka dette for å vsrma opp andre rom enn stova. Men ser no at dette kanskje er meir tungvint og kostbart, sjølv om eg likar ideen med betre energiutnytting særs godt.
Så kom eg inn på vbv anlegg. Det som verkar litt skrømande er investeringskostnad i eit fleksibelt og framtidsretta anlegg.
Du behøver ikke å starte med anlegg til 350000 kr, finnes mange måter å kutte kostnader på........som er lov å gjøre selv.....
Min mor har vbv med elkassett idag, rørlegger skulle ha fra 80000 kr for luft/vannvarmepumpe + montering..........
Feks Jula luft /vannvarmepumpe koster 15000 kr på tilbud.......
Dobbelmantlet vvb er på ca 15000 kr begge steder, så da kan man kjøpe feks Høiax.....
Tekniker med verktøy.......Festool, Makita, Paslode
(gassverktøy med lav vekt), Millvaukee ....og litt til
Jeg har lagt vannbåren varme i et hus fra 1933, og gjort alt selv. Det er verken ulovlig eller vanskelig, men det tar tid.
I stua (nytt tilbygg), kjøkkenet og gangen har jeg trebjelkelag og vannrørene lagt under gulvspon. På bad og soverom ble krypkjeller fylt igjen og rørene lagt i betongdekke. Systemet er så enkelt det kan bli med trådløse termostater i hvert rom, og en el kolbe på 6kw + shunt, sirkulasjonspumpe og fordeler - thats it.
Det man må være klar over er at det er begrenset hvor høy temperatur gulvene tåler og dermed begrenset hvor mye effekt man kan ta ut. I et gammelt hus betyr det at man må etterisolere før gulvvarmen blir effektiv nok.
Jeg fikk en lokal rørlegger til å prosjektere dette utfra mine plantegninger, og kjøpte dette som en komplett pakke for den nette sum av 30000.- (riktignok for 8 år siden).
Med dagens strømpriser har jeg foreløpig ikke sett noen grunn til å utvide dette med varmepumpe e.l. De dagene det er kaldere enn 15-20 minusgrader ute må vi fyre opp i vedovnen en gang om dagen, ellers surrer og går dette helt av seg selv og gir oss en overlegen komfort .
Med investering i ny (gamal) bolig seinare, ser eg for meg å gjera alt som er lov å gjera, sjølv. Me kjem rett og slett ikkje til å ha råd til å leiga inn folk. Det gjer jo kanskje vbv til eit aktuelt alternativ.
Er det sånn at ein bruker plater (spon/XPs) med spor til røyra til å leggja røyr i, og så klasker parkett/laminat e.l. oppå det? For eksempel i stove og slikt.
Må ein evt. ha 100% plant golv av ei tjukkelse under dette igjen?
Kva temoeratur ligg vatnet i golvet normalt på ved for eksempel 20 grader innetemperatur? Viss ein tenker at rommet er greit nok isolert.
Legger man vannbårent, kan man veksle mellom 5-6 forskjellige oppvarmingskilder, avhengig av hva som lønner seg der og da. Med strøm har man pr.idag, kun 1 som er nogenlunde anvendelig.
Om man ikke legger sløyfer i alle rom, kan man legge i badet og event. entré og basere seg på radiatorer e.l. andre steder.
Alt er selvsagt relativt, men jeg tror de fleste vil kunne legge inn en stor andel egeninnsats og få ned prisen for et slikt anlegg. De færreste har anledning til å gjøre dette mht. varmekabel.
Takk for det!
Å ja-vi liker også at det er passe varmt inne, uten at det heter vannbåren gulvvarme
Dette er vel ikke bare tull?:
Fra reklame:
"Varmefolie gir mer effektiv oppvarming - du kan spare store penger.
Når du bruker Flexwatt varmefolie går oppvarmingen mye hurtigere enn f.eks varmekabel eller vannvarme. Fra du skrur på varmen tar det bare en times tid før rommet er varmt. Det betyr at du kan slå av varmen om natten, og de timene på dagen da ingen er hjemme og dermed spare strøm. Og her snakker vi ikke om småpenger; du kan redusere strømutgiftene med hele 30% på denne måten!"
Fra andre diskusjonsforum(2013):
"Bruk varmefolie med Depron matte på 5-7 mm mot betong slik at varmen hindres å slå ned i betongen. Fordelen med dette systemet er den raske oppvarmingen, og ikke minst nattsenkingsfunksjonen som vannbåren varme ikke klarer. Varmekilden kommer så nær kilden som mulig, og man slipper å varme opp en "betongkjerne" før varmen slipper. "
Ang. kjellaren i huset i dag, vart det varmefolie lagt på eigehand, med avtale om ein anna elektrikar som kopla det til straumnettet. Det leverer for lite effekt til å oppnå full varme i kjellaren på kalde dagar, men det visste eg på førehand.
En kan dermed senke temperaturen om natten og eventuelt på dag når en er på arbeid og likevel kjapt få det godt og varmt. Hvis en også benytter seg av fjernstyrt styring av dette (f.eks Telldus), vil en få enda mer effektutnyttelse.
En fordel med vannbåren varme er all ekstra varmen en får glede av hvis en benytter luft/vann til vann-varmepumpe. Denne fordelen har man ikke ved varmefolie.
Selv har jeg luft/luft-varmepumpe og varmefolie i stuen.
Vedlikeholdsutgiftene med folien er lik null, og skulle den ryke koster det ikke allverden å få orden på den igjen.
Fyrer du elektrisk, får du tilnærmet 100% samme effekt av avgitt kw uansett om det er varmekabel, varmefolie, panelovn eller reflektorovn. 1000watt opptatt er 1000watt avgitt effekt. Ingenting forsvinner ut i luften uten at det blir avgitt som varme. Brukes varmepumpe kan man øke virkningsgraden til over 100 %, men det krever igjen en del mer innvestering.
At man skal kunne spare 30 % strøm på forbruker som har virkningsgrad 100% i forhold til annen forbruker med virkningsgrad på 100% er litt av et regnestykke.
Det kan godt føles slik, men det er bare følelsen. En stråleovn vil varme deg direkte, der og da. Har du en slik på et kaldt kjøkken, kan du kose deg med en kopp kaffe i varmen fra den, selv om det bare er 15 varmegrader i rommet. Slår du den av og går på jobben, er det fremdeles 15 "kalde" varmegrader til nestemann som står opp.
Har du fulgt med på andre tråder så har du kanskje fått med deg diskusjonen om nattsenking. Et hus hvor temperaturen senkes om natten bruker lang tid på å få opp varmen igjen når temperaturen skal økes, bygningsmassen krever sitt den også, ingenting er gratis. At en elektrisk varmekilde lagt i gulv skal kunne være 30% mer effektiv enn en annen elektrisk varmekilde lagt i gulv er renspikka lurium. At den skal kunne varme opp et rom på kun 1 time er tilsvarende. Så mye effekt klarer du ikke å putte under parketten din, hvis det ikke bare er snakk om én skarve grad da . Ja, man kan godt styre varmen slik at den går på noen timer før man kommer hjem, for å oppnå en komfortvarme, men da står antagelig denne varmekilden og avgir max effekt hele tiden, mens den varmekilden som holdt jevn temperatur hele døgnet, antagelig går store deler på sparebluss.
Har du betonggulv mellom 2 etasjer, vil varmen fra gulvet og etasjen under tilsige den øvre etasjen en eller annen gang, det er ikke slik at den blir sporløst borte. Slår du av en varmefolie som av en eller annen mystisk grunn bare skal gi varme oppover, vil varmeeffekten bli borte der og da. Slår du av varmekabelen eller varmesløyfen som ligger i betonggulvet, vil gulvet avgi varme i timer etterpå. Slik kalles magasinering og vil ikke kreve 30 % mer i strømutgifter over tid.
At varme fra gulv kan gi en varmefølelse som tilsier at romtemperaturen generelt kan være litt lavere, er noe helt annet, den vil du få av annen gulvvarme også.
men vi ser helt klart på våre salgstall at varmefolie har økt enormt de siste
tre år, og det rimer bra med at vannbåren varme er på nedadgående.
Jeg var også imponert første gangen jeg så et teknisk rom proppfylt av
all verdens remedier for å sirkulere vann på en best mulig økonomisk måte,
men jeg tenkte samtidig med gru på konsekvensene dersom en av disse
remediene skulle svikter, og flere tråder her på BB har bevist dette.
Vannbåren varme er helt klart ikke status lenger, og derfor velger flere og
flere varmefolie isteden for vannbåren varme.
Folie er en mye enklere varmekilde, som kan reguleres gjennom hele døgnet,
fordi responstiden er minimal.
Investeringsmessig koster folie under kr 280,- pr m2, for alt man trenger til
en installasjon, pluss termostater.
Problemet i Norge er selvfølgelig at man trenger fagkyndig hjelp for å legge
folie, og da blir prisen ofte femdoblet.
Jeg har nå mitt 3. Hus. De 2 første hadde varmekabler. Dette har vannbåren varme med bergvarmepumpe. Jeg er veldig fornøyd med å ha lave mnd utgifter til strøm og det går sport i å følge med på strømforbruket de ulike apparatene bruker og temperatur kurverpå ipaden for å finne best mulig virkning av nattsenkning..
Men et poeng har Elby fra en annen tråd og det er at en bør være over middels interessert i emnet.
Han hevder, så vidt jeg kan lese, ikke at kabler har raskere respons enn vann, men derimot folie. Vesens forskjell.
Lenk forøvrig gjerne til de andre trådene der det har blitt tilbakevist at vann er tregere enn folie, slik at vi uinvidde kan lese oss opp på temaet.
- Baderomsbloggen min
....
...
...
Når strømmen samtidig har vært billig de siste par årene så er jo varmefolie et enkelt og sikkert fornuftig valg. For oss gjør-det-selv folkene så kan man jo legge vannbårent selv. Men fordi som vil betale for en komfortabel gulvvarmeløsning så ser jo regnestykket vannbårent vs varmefolie straks annerledes ut.
Men reklamen overdriver jo selvfølgelig - som vanlig.
Kva er forventa levetid på varmefolie lagt under golv?
I dagnes hus har me relativt spinkelt med isolering. Huset er frå 1950 og vintrane her er lange og kalde. Etter innflytting har me gjort enkelte grep me trudde var/rekna som sikre energitiltak: Skifta ytterdør, kjellardør terassedør, skifta 8 vindu i kjellar (frå byggeår), isolert etasjeskille kjellar/etg. betre, isolert ca 1/2 kjellarveggane, instalert luft/luft varmepumpa. Me bruker fortsatt ALT for mykje straum, sjølv om varmen og komforten er langt betre.
Varmefolien i kjellaren blei valgt fordi eg gjorde om ein uinnreda del av kjellaren til kjellarstove. Kom etterkvart til å tenkja på at det ville bli golvkaldt. Derfor stod valet mellom varmefolie eller panelomnae e.l. - enkelt val. Har ikkje nattsenking i kjellaren, der er det konstant litt lavare temperatur enn 1.etg. Bygde forresten eit rote/oppbevaring/gjesterom til i kjellaren. Der la eg ikkje varmefolie, fordi eg var blakk. Det angrar eg på no. Der er det grisekaldt.
Både folie og vbv har den fordelen at det ikkje trengs ei pumpe som bles luft i rommet, eller omnar i rommet. Dette likar eg særs godt. Trur nok og begge delar er bra for straumforbruket, då eg fint kan leva (foretrekker) litt lavare romtemp. når golvet er varmt.
Men alt i alt har me invester (for oss) relativt mykje i tiltak som skal redusera straumforbruket, utan å få så stor effekt som me håpa på, sjølv om komforten er betre. Derfor tenkjer eg at ved evt. nytt hus, der det kanskje må gjeras større rehab jobb, så ønskjer eg å tenkja energieffektivisering (samt komfort) frå starten. Derfor prøver eg å bli klok på kva tiltak ein bør gå i gang med først. Prøver jo og vurdera dette opp mot investering til isolering osv.
Det første eg kom til å tenkja på som lur investering var ein skikkeleg god vedomn. Då tenkjer eg på ein med bra storleik, og som kan magasinera varme på eit eller anna vis, slik at denne bidrar mest mogleg til oppvarming, og ikkje kun er for auga sin del. Dersom eg har eit vbv system, kan eg då investera i vedomn med vatnkappe, kopla denne til ein akkumulatortank, tanken rett innpå tanken til vbv systemet, og så er det tipp topp tomlane opp?
Mht varmefolie i kjeller, hvor godt er det isolert på undersiden? Varme i kjellergulv er som regel en effektslukende affære. Det skal isoleres godt under slikt for at ikke varmen skal forsvinne til de underjordiske.
Hvor stort er huset og hvor stort forbruk har du?
Årsforbruket har eg ikkje heilt oversikt over, men med 5 000kw/h i desember fekk eg litt bakoversveis. Dette er ikkje normalt, så eg prøver å bli klok på kva det skuldast. Misstenker det er kombinasjon av at fruen er ein frostpinne, og ekstra oppvarming og straumforbruk ifm litt oppussing, maling, vinduskifting osv.
Skal lesa av målaren på fredag, så er spent på forbruket i januar. Eg vil tippa det kjem på rett under 100kw/h i døgnet.
Gulvvarme i kjeller uten meget god isolasjon i gulv, gavner bare fyren med horn lenger ned.
Vet ikke levetid på folie, men nabohuset ( bygd par år etterpå) har to ødelagte varmekabler (stue og kjøkken)....... Som er dyrt å fikse.....Dette kan jo være feil/ dårlig fabrikat også, men det hjelper ikke huseier som sitter med kaldt gulv........
Tror folie er best til rehabilitering av gamle gulv evt med ødelagte varmekabler......
Tekniker med verktøy.......Festool, Makita, Paslode
(gassverktøy med lav vekt), Millvaukee ....og litt til
slike tråder er med på å skape litt liv her på BB..
Som nevnt kan man ikke sammenligne varmefolie og varmekabel, kabel
er en tung magasinert varmekilde, som er vanskelig å økonomisere, og
som primært brukes til våtrom, eller andre steder der man skal ha flis over.
Elektrisk gulvvarme generelt kan heller ikke byttes ut men en varmepumpe,
men det kan med fordel suppleres med en varmepumpe, for å gjøre det
ekstra energiøkonomisk...
Varmefolie i den form den legges i dag, rett under parkett og laminat, har
jeg solgt siden 1998, og har ikke hatt en reklamasjon.
Alt har med størrelse.
Prater vi 170-200m2...eller mere, Hadde jeg kjørt vbv. Hvis man fyrer selv disse nye husene kun på varmekabler og har 23 grader i snitt, så blir det faktisk litt strømregninger ut av det...kjenner et par som merker at det kosta mere enn de trodde. Klart kaster de noen kubber i peisen, så kan regnestykket endre seg..
Men til grunnen til at jeg har vbv i mitt hus fra 70 tallet, og skal vel ha luft/vann
etterhvert. Det er rett og slett rimligere enn å etterisolere alt og er morsommere å jobbe med enn glava :-p. Og ikke like lett å gjøre det heller... Samt 3 lags vinduer gir meg ikke varme i gulvet
Og jegsyns at de dyre merkene på luft vann er meget overpriset, fordi jeg nekter å tro de funker bra stort lenger enn 10-12 år... Leser alt for mye problemer på svensk varmepumpe forum. Så jeg må kjøpe noe som spares inn på 5 år, og da går grensa på maks 60-70k...helst mindre.
Men....det går da an å legge sløyfer for vannbåren varme uten å ha kostbar installasjon av allverdens leamikk? Man kan i første omgang bruke en el.kolbe. Legger du rør, kan du velge og vrake uansett hva som kommer av/på tilbud. Går oljeprisen ytterligere ned vil olje være rimeligere enn strøm, går gassprisen ned....., gifter du deg med dattera til en skogeier, kan du fyre med gratis ved, kommer det en varmepumpe på markedet med knallgaranti og knall cop...hogger naboen ned de jævla trærne som skygger, kan du sette opp solpaneler og få tilnærmet gratis varme...
Med varmekabel i gulvet fyrer du kun med elektrisk, den vil aldri bli rimeligere, uansett tilgang på vann/strøm, fordi nettleia kun går oppover, fordi el.avgiftene kun går oppover....Legger statkraft enda en overføringskabel, går strømmen enda mere opp. Det er kun få vintere siden strømmen kostet rundt 15 kroner kw i Trøndelag
Jeg har varmekabel på badet, har hatt det i snart 40 år. Bundet til elektrisitet. Har varmekabel i underetasjen, strømsluker de luxe, er erstattet av en økonomisk varmepumpe til kr.4995,-.
I resten av huset bruker jeg kun varmepumpe og har aldri savnet varme i gulv noengang. Jeg har heldigvis vedovner i tillegg så jeg ikke er bundet hvis strømmen blir borte. Hadde jeg bygget idag, hadde jeg antagelig slengt ned rør for vannbåren varme i alle gulv. Er ganske fascinert av muligheten for solvarme, men mest for at jeg da hadde hatt valgfriheten. Det hadde jeg aldri fått med varmekabel eller folie.
Luft/luft varmepumpe er vurdert der, men nedprioritert i første omgang. Har dette i 1.etg.
Det eg sit å funderer på no er kva prioriteringar eg bør gjera når denne gamle sjåen evt. vert byta i ein anna gamal sjå.
Det er mykje å vurdera:
Vbv, folie, vedomn, vedomn med vatnkappe, masomn, luft/vatn, luft/luft, isolering, balansert ventilasjon, akkumulatortank, varmegjenvinning vatn, varmegjenvinning luft, styring osv i det uendelege.
Men vbv og system for dette verkar veldig interessant.