(trådstarter)
   #21
 441     Sandnes     0
Spurte disse:

http://bokn-plast.no/group.asp?group=80

om tankene deres kunne brukes til varmtvannslager for vann opp mot 100C og fikk følgende svar:

Det går absolutt ikke med 100 grader.
Vi kan vel komme noe over 80 grader med en vinylester, mens vanlig polyester ikke tåler mer enn under 50 grader kontinuerlig belastning.
Vinylester er betydelig dyrere enn vanlig polyester.
Signatur

   #22
 5,725     0
Det er mange typer "glassfiber", og dei ulike esterane har ulike temperaturgrenser.

Her er max oppgitt opptil 110ºC
Typical FRP temperature limits are almost entirely based on the resin. The thermoplastic resin will suffer from creep at elevated temperatures and ultimately fail. However, new chemistry  has produced resins that claim to be able to achieve even higher temperatures, which expand this field immensely. The typical maximum is 110 degrees celsius.
fra:
http://en.wikipedia.org/wiki/FRP_tanks_and_vessels

Dette produktet er oppgitt til max. driftstemperatur på 100ºC (på det engelske databladet, 150 på nettsida)
http://isops.no/no/Produkter/Fibaroll
Eg kjenner firmaet som importerer dette.
Prismessig relativt dyrt, men svært enkelt å legge, ingen blanding av polyster eller glassfiber å legge, kun en duk som herder i sollys.
  (trådstarter)
   #23
 441     Sandnes     0
Dette Fibarollproduktet så jo ganske så interessant ut, men alt er jo avhengig av pris. Har du noen mer detaljer om prisnivået på dette materialet?

Når jeg vurderer glassfibertank som en potensiell akkumulatortank var det først og fremst for å få en gratis eller billig tank som har blitt kassert fra sitt opprinelige bruk. Og da er det specen til de komersielle leverandørene som har vært på markedet en stund som gjelder, og den er dessverre ikke så oppløftende kan det se ut som.
Men det er fortsatt noen år til det blir aktuelt for meg å bygge, så foreløpig driver jeg bare med løs planlegging for å se hvilke løsninger som er mulig.
Signatur
   #24
 5,725     0
Fibaroll var jo event. tenkt som innvendig tetting i betongtank eller annen tank som må tettes.
Skal sjekke litt priser på produktet.
   #25
 41     Trondheim     0
Hei!

Hva ble resultatet? Har du støpt tank selv?

Vennlig hilsen

Knut
  (trådstarter)
   #26
 441     Sandnes     0

Hei!

Hva ble resultatet? Har du støpt tank selv?

Vennlig hilsen

Knut



Dette er et langtidsprosjekt og huset er ikke bygget ennå (ikke planlagt ennå heller), så det er ingen akkumulatortank ennå nei.
Har ikke funnet en god metode å tette betongen på ennå og å føre rør gjennom betongen på en vantett måte...
Har også undersøkt markedet for brukte rustfrie tanker, og det er litt forskjellig å få tak i, så vi får se hva det blir til på sikt.
Signatur
   #27
 575     Romerike     0
> Har ikke funnet en god metode å tette betongen på ennå og å føre rør gjennom betongen på en vantett måte

Gjennomføringene kan tas i lokket, som antageligvis bør være laget av noe annet enn betong. Det kan vel være noen cm med luft i toppen av tanken?

Innvendig kan den kles med EPDM gummi. Søk på "EPDM rubber". Skal tåle 100-120C ifølge wikipedia.
Noen nevnte tidligere i denne tråden at man kan kle med stål, men jeg skjønner ikke helt hvordan man skal få det tett - sveise? fuge?.

Jeg vurderer også å bygge en slik trykkløs tank. Tanken er å bruke tre, sponplater og EPDM. PEX for varmeveksling. En av utfordringene er å finne et lett tilgjengelig isolasjonsmateriale som tåler belastning og temperaturer opp mot 100C.

  (trådstarter)
   #28
 441     Sandnes     1
Jeg har vurdert å ta ut rørene i toppen ja, men det er ikke en optimal måte å gjøre det på.

Jeg har også vurdert EPDM rubber; problemet er at jeg kommer til å ende opp på en høy firkantet tank, og da er det ikke særlig arealeffektivt å bruke en duk som brettes og foldes nedi der.

Skal den være trykkløs må den enten gå gjennom flere etasjer, eller så må det være lukkede varmevekslingssløyfer på alle tilkoblinger. Det siste er nok det greieste uansett pga vannkvalitet osv med et åpent kar...

Som sagt har jeg tenkt på det meste, men ikke bestemt meg for en løsning ennå. Hvis det blir støpt tank er den foreløpige favoritten for å tette det å bruke "liner" i form av rustfrie tynnplater (i 316 eller noe). Da blir det både rustfritt, vantett og rørstusser kan sveises til platene og føres rett fjennom veggen der jeg vil ha dem (evt bruke metall til metall tettninger)
Signatur
   #29
 417     Troms     0
Hva er problemet med tettingen av betong ? Støpte for noen år siden en stor "møkkerkjeller" under en ny driftsbygning, og fikk da så vidt jeg kan huske levert betong som er vantett. Ble ikke smurt med noe innvendig, og kjelleren er tett den. Lekker ikke noe ut der. Spør betongfirma om vantett betong :)
Selv har jeg funnet ut at løsning er å grave ett passelig hull i bakken, isolere godt i bunnen, og støpe gulv, og så bruke vanlige ferdigstøpte betongringer. Disse fås vel opp i mot 3 meter diameter. Disse er selvfølgelig ikke vantette, men kanskje bare kle de innvendig med plank ala badestampløsning, som naturlig vil "trutne" og bli tett. Fresesett for og lage not og fjær i plank for egenproduksjon av badestamp er å få kjøpt. Isolasjon rundt utenpå ringene og fyll til masse. Oppå tanken kan man jo ha mange forskjellige bygg, som vil bli litt oppvarmet av varmetapet fra tanken. garasje, vedskjul, lekestue, grillhytte. etc. Er man i en byggefase kan jo dette legges ned i bakken under huset. Rund form er jo det som gir mest volum på minst flate.
Signatur