Publisert av Skribent

Hold vinterkulda ute med varmefolie!

Lei av kalde vintergulv? En smart og enkel løsning er å legge varmefolie under gulvdekket. Slik er effekten – og slik går man frem for å legge varmefolien.

Varmefolie leveres på rull og klippes i ønskes lengde. Du kan velge mellom ulike bredder: 40-60-80-100 og 120 cm, som gjør det enkelt å tilpasse rommets størrelse. Man benytter seg av så brede folier som mulig, samtidig som det er lurt å tilpasse med smalere bredder for å fylle hele gulvet.

 

Slik legges varmefolie i gulvet

1. Fjern eventuell gammel parkett, laminat eller annet dekke.

2. Dekk eksisterende gulvflate med en 6 mm tykk underlagsmatte.

3. Rull ut varmefolien på underlagsmatten. Fyll eventuelt ut med smalere bredder for å dekke hele gulvflaten.

4. De ulike lengdene parallellkobles og videreføres opp til termostat eller regulator. For enstav parkett og annen parkett som er sensitiv, bør man benytte IR-termostat. For laminat kan man med god samvittighet benytte ordinær termostat med romføler. Det er uansett viktig at gulvvarmen aldri overstiger 27 grader, for ikke å stå i fare for å tørke ut parketten. Varmefolien er motstandkraftig, og du kan godt gå med sko direkte på folien ved montering. Underlagsmatten med lagt varmefolie bygger 6,5 millimeter. Dersom du får problemer mot for eksempel karmer, kan en 3 mm underlagsmatte i gitte tilfeller benyttes.

5. Dekk varmefolien med 0,2 mm tykk plastfolie. Plastfolien tapes i alle skjøter.

6. Legg parketten eller laminatgulvet – koble til strøm, og nyt gullvarmen i vinterkulda.

NB! Varmefolie skal legges av fagperson. Regn med en total pris på rundt NOK 300 per kvadratmeter for materialer, pluss termostat(er). til mellom 500 - 800 kroner. Priser for termostater vil være ca 500 (analog), alternativt ca 800 (digital, som tillater nattsenkning). Kostnad for elektriker som skal montere folien kommer også i tillegg. 

 

Effekten av varmefolie

En av flere fordeler med varmefolie er at den virker raskt; her trenger du ikke å vente lenge før effekten setter inn. Den egner seg også godt for nattsenkning, også fordi effekten raskt kan gjenvinnes om morgenen. Mange finner også at man med varmefolie i gulvet kan holde en noe lavere innendørstemperatur i rommet, og således i mindre grad benytte andre varmekilder.

Blant produktene finner du Flexwatt, Elflex og Thermofloor. De fleste produsenter gir opp til 25 års garanti, så lenge varmefolien er forskriftsmessig lagt.

For ytterligere detaljer, blant annet for andre gulvdekker enn parkett og laminat, se denne tråden i ByggeBoligs forum.