30,643    46    5  

Hvorfor ventilasjonsrør av metall?

 5,111     Sørnorge     2
Som uvitende på området vil jeg tro at plastrør både isolerer bedre i seg selv, er mindre utsatt for kondens og forplanter mindre støy, så hvorfor brukes metalrør?

  (trådstarter)
   #2
 5,111     Sørnorge     0
Er de? Jeg har inntrykk av at plast er billigere også. Og man får dem i lengere lengder - man får færre skjøter.
   #3
 371     0
hvis jeg skal gamble kan spirorørene produseres enkelt i alle ønskelige dimensjoner av en maskin, mens produksjon av plastrør er litt mer knotete. Skal man lage custom løsninger er også metall lettere å bøye til (med maskin)
   #4
 3,955     0

Er de? Jeg har inntrykk av at plast er billigere også. Og man får dem i lengere lengder - man får færre skjøter.



Nå leveres jo spiro i 120cm lengder ... lengre lengder gjør at de kan bli UMULIG å få opp i bjelkelag .. Er flere ganger jeg har måttet benytte flex-kanaler (uttrekkbar spiro) for å få de opp i bjelkelagene....
   #5
 618     MALM     0
Det finnes spirorør opptil 1.25m i diameter lengder fra 1,2 til 6m std 3m
plastrør brukes noen ganger i fabrikker med aggresivt miljø,men de er uhorvelig tunge
i forhold til metall.
vil tro at vekt er avgjørende  en spiro har metalltykkelse fra 0,5-0.9
plast snakker vi centimeter
Signatur
   #6
 1,185     0
Jeg jobber med kompressorer, og i den sammenheng har jeg maskiner som har plastslange fra luftfilterboks til innsugsventil. Den største maskinen vi har som er utstyrt med dette leverer 24,1 m3/min. med luft. Dette burde jo teoretisk sett holde for en boliginstallasjon? De rørene/slangene er veldig fleksible, støydempende og ikke så veldig tunge. Vil tippe de har en dimensjon på rundt 175mm.

Tess fører denne typen slange.
  (trådstarter)
   #7
 5,111     Sørnorge     0
Vekt kan muligens være årsaken, ja. Med metalrør anbefales lydpotter ved hver ventil. Det hadde man kanskje ikke hatt behov for ved plastrør?

   #8
 47     0
Et lite tips, Beam og Uponor leverer ventilasjonsrør av plast. Veldig bra, lettere å montere(Ikke alle er enig i dette kansje), ingen skruer, mindre motstand og mye lettere å rense.
   #9
 1,185     0
De slangene/rørene jeg snakker om, er helt glatte innvendig og dritt setter seg ikke så lett fast. De er relativt billige, så om man trenger å bytte et rør er det ingen stor investering. Det er en fleksibel løsning.
   #10
 618     MALM     0
på ett lite boliganlegg kan vel alt fra plast til isbjørnpapp brukes
men tror det er best å bruke orginalt utstyr beregnet til komfortanlegg
Signatur
  (trådstarter)
   #11
 5,111     Sørnorge     0
Vias
Du har sikkert et poeng i at man bør bruke utstyret som er mest vanlig. Spørsmålet er derimot HVORFOR har metal blitt det vanlige når plast tilsynelatende har flere fordeler, bortsett fra vekt.
   #13
 618     MALM     0
godt spørsmål egentlig vet jeg ikke hvorfor?
men det har vært plast/styrofoam deler i handelen til småanlegg men har lisom ikke blitt
noe suksess iverfall lite brukt.

brann er vel en ting det blir mye rare gasser av plast og lign
ellers er det krav om brannmotstand
store anlegg fra 10000-50000m3h er det kanaler som kan være fra 1,5-2,5meter i firkant
som da vil være enklere i tynt metall kontra plast.
kanskje plasten blir statisk slik at dritt henger seg bedre??????
Signatur
   #14
 5,416     Langhus     1
Jeg vil tippe at veggtykkelsen (og brannegenskapene) er avgjørende. Med tykkere vegger trenger du større fysisk plass for å kunne transportere samme mengde luft.
Signatur
   #16
 997     0
tar opp denne tråden igjen. Vil det være ,mulig å bruke vanlige PP-rør for avløp som ventilasjonsrør? Som nevnt lengre opp i tråden, vil jo plastrør være lettere å holde rene og ha mindre luftmotstand siden de er halt glatte og slipper skruene som stikker ut inne kanalen, til og med kanskje være bedre mot støy?
Signatur
   #19
 220     0



... fordi metall ikke brenner.



ser den... er dog usikker på hvor stor forskjell 0,5mm? stål utgjør. Men det finnes jo flere som leverer plastbaserte rør til ventilasjonsanlegg, så tviler på at det er ulovlig?


Er nok ikke ulovlig. Jeg antar plastrørene er av en slik type at de ikke brenner så lett og er muligens selvslukkende og ikke minst av en plast-type som ikke bygger opp statisk elektrisitet (statisk ladede rør vil suge til og holde på skitt veldig godt, dessuten vil det være vondt å justere dysene Laughing. Lydmessig må det nok være stor fordel med plastrør.
   #20
 2,413     Ønsker ikke besøk av deg     0
Og hva er plastrørene laget av?

Er det PVC og det oppstår brann i en del av huset kan du risikere at ventilasjonen blåser ut klorgass til alles ve og vel..
   #21
 22,342     Akershus     0


ser den... er dog usikker på hvor stor forskjell 0,5mm? stål utgjør. 
Skal man gjennom brannceller må man ha stål.

Jeg har hatt brann i to leiligheter der branngasser har gått igjennom ventilasjon. Ja stål utgjør en forskjell. Jeg vil ikke bruke noe annet. Å spre brannen opp på loft eller inn i vegger er ikke å anbefale.
   #22
 997     0
Finnes det glatte "spirorør" som man slipper å skru sammen?
Signatur
   #25
 1,015     Revetal     0
Henter frem igjen denne tråden fordi jeg har lurt på dette selv. En av mine leverandører utvikler og produserer også ventilasjonsløsninger og de bruker kun plastrør. De er lette og fleksible men helt glatte på innsiden.

Kan langt ifra nok om ventilasjon og hva som blir best, tryggest, enklest og mest effektivt så vil gjerne høre hva dere engasjerte forumdeltagere mener. Her er en video om kanalsystemet: (regner med at alle forstår italiensk :)

http://www.youtube.com/watch?v=csDUeIWoAbw
Signatur
   #26
 66     0

Stålrør her noen positive egenskaper ved brann som er ganske unike i forhold til de fleste (rimlige) plastmaterialer.

Billige plastrør vil i praksis fungere som en meget effektiv brann-spreder (lunte) ved brann.

Det optimale ville vel være ventilasjonsrør av type avløpsrør med muffer - laget av brannhemmende plast Shocked)
   #27
 1,015     Revetal     0
Disse kanalene leveres i 50 meters lengder for å unngå skjøting, er veldig fleksible og laget av nettopp brannhemmende plast.

Det er ikke direkte "billige" rør heller, men bør det ikke gi endel fordeler ift installasjon og drift?

Her er link til alt distribisjonsutstyr:

http://www.rossatogroup.com/en/prodotti/category/47/distribuzione-aria-vmc/trattamento-aria.html
Signatur
   #28
 22,342     Akershus     0
Etter et par branner har jeg sett hvor bra spiro holder. Ikke at det er 100% det heller. Når varmen inne i røret har blitt høy nok tar det fyr uten for røret fordi rørets utside når noen hundre grader. Man får ikke den enorme spredningen man får av branngasser man ville fått hvis røret hadde gitt etter. Ville aldri stolt på et plast eller aluminiumsrør uansett hvor brannsikre de skulle være.
  (trådstarter)
   #29
 5,111     Sørnorge     0
Plast isolerer vel bedre enn stål, slik at ved bruk av plastrør slipper man at varmen på innsiden av røret antenner materialer på utsiden av røret.

Brannslanger er sjelden laget av stål, så man skulle jo tro stål ikke er det eneste rørmaterialet som ikke blir motorvei for flammer.
   #31
 1,015     Revetal     0
Men branngassene vil vel med dette systemet i tilfelle ledes til avkastet? Er jo ikke noen motorvei akkurat videre til naborom siden alle avtrekksrør går mot en fordelerboks der de så ledes til motstrømsveksleren.

Når brannen så har utviklet seg nok til at det blir et problem er man vel uansett allerede ute av huset eller død...? Eller er jeg helt på jordet? Smile
Signatur
   #32
 22,342     Akershus     0
Jeg skal love deg at når spiro er glødende er andre materialer forduftet.
   #33
 22,342     Akershus     0

Når brannen så har utviklet seg nok til at det blir et problem er man vel uansett allerede ute av huset eller død...? Eller er jeg helt på jordet? :)

I to av branntilfellene ble bygget reddet med "mindre skader" pga spiro.

Det siste tilfellet var såpass alvorlig at beboerne hadde omkommet hvis de ikke hadde kommet seg ut. Der var det smultbrann som spredte seg til kjøkkeninnredningen. Hele kjøkkenet/stuen var svart fra komfyrhøyde og opp. Da brannvesenet kom hadde det akkurat begynt å brenne i andre ting høyt i rommet. Det var tydligvis rett før rommet hadde blitt overtent. Naboen sa flammene hadde stått "metervis" ut fra ventilasjonsrøret.
   #34
 1,015     Revetal     0
Dette gjaldt vel avtrekket fra kjøkkenhetta, og ikke selve ventilasjonsanlegget? Ville absolutt også brukt spiro over kokeplatene, og dette blir jo aldri dratt inn i varmegjenvinningen heller.
Signatur
   #35
 22,342     Akershus     0
Det var kjøkkenviften.

Det andre tilfellet var baderomslufting over tak.

For flere år siden arbeidet jeg der noen hadde kuttet med vinkelsliper i et spirorør fra en lakkboks. Røret så greit ut, men hele rommet der vetilasjonanlegget var montert så ut som Hiroshima. Det var bare stål og betong igjen. Alt stålet var tydelig deformert av varmen.

  (trådstarter)
   #36
 5,111     Sørnorge     0
Burde man koble ventilasjonen til røykvarslerene, slik at ventilasjonen stopper når røyk oppdages?
   #38
 1,015     Revetal     0

Burde man koble ventilasjonen til røykvarslerene, slik at ventilasjonen stopper når røyk oppdages?


Det var jo slett ingen dum idé, men samtidig virker branntemaet litt overdrevent synes jeg med tanke på alt annet vi har i boligene våre som brenner særdeles godt.

Det viktigste hensynet er jo å hindre brann fra å spre seg raskt og da må det etter mitt skjønn ikke være verre med slike rør som samles i fordeler sammenlignet med store ventilasjonskanaler med avgreininger til hvert rom.

Er det ikke flere med noen synspunkter her inne? Og gjerne også hvordan slike rør vil være ift Installasjon og drift/virkning sammenlignet med tradisjonelle spirorør?
Signatur
   #39
 38,238     Lillestrøm kommune     0
På jobb har vi rom med med stor luftutskifting, der har tilbakemeldingene vært at brannvesenet ønsker at ventilasjon skal gå selv om det starter en brann (gjør det lettere når røyken ikke akkumuleres), men hva med røyksensor i ut kanalen ?  Jeg har ingen erfaring her og det er utenfor mitt kompetanseområde så jeg vet ikke om dette er lurt eller ikke. 

Ellers ser jeg at i vidioen i linken til Bettum at de vel legger ventilasjonskanalene i gulv o.l. før de støper, jeg vil vel tro at ved valg av isolasjonsstype så kan brannspredning via rørene kanskje være et mindre problem enn om de går i trevegger ?
   #40
 36     Bergen     0
Bettum: Det systemet så veldig likt ut til NilAir fra Nilan. Til og med dimensjonen på røret så likt ut. Jeg har tenkt å få montert dette, men av en eller annen grunn har få her i Bergen erfaring med systemet. Når jeg spør  foreslår de alltid spiro, men de har ingen gode argumenter mot NilAir. De sier gjerne at systemet skal være veldig bra. Og de bruker forhandleren som fører det. Sågar har de gjerne vært på kurs i systemet. Aner jeg en noe konservativ bransje? Jeg har ingen brannskiller i huset, så jeg tror ikke det er noe argument.
   #41
 1,015     Revetal     0
ja rørene ser helt like ut og prinsippet virker veldig likt ellers også. Rossato har også 90mm i tillegg til 75mm.

Ikke bare en konservativ bransje der, det gjelder altfor mange håndverksbransjer hvor man sitter på gjerdet, skeptiske og livredde for å gå nye veier og ta i bruk nye alternativer og løsninger. Det er akkurat det samme som går igjen i rørbransjen. Vannbåren gulvvarme tok over 20 år fra kom til det ble alment akseptert og tatt ibruk, varmepumper var like tregt, og solvarme tar sikkert 10 år til før de tror på.

Det er krav og regler som gjerne må til for at det skal skje noe, og tetting/isolasjon av hus er et godt eksempel på det. Er rart det må regler til for at vi her i kulda skal ta på "tykk jakke og anorakk" på husene våre. Vi må tvinges til alternative energivalg også, ellers fortsetter vi som før og bruker strøm.

Ventilasjonsrør av denne typen må jo være veldig enkelt og sikkert for enhver å installere?
Det jeg ser som stor fordel er kanskje veldig mye enklere renhold, hvis det i det hele tatt trengs. Støy og susing er også noe som må bli rimelig eliminert i glatte plastkanaler, sammenlignet med metall? Lekkasje er et ikke-tema.

Det må da være flere argumenter til spirorørs fordel siden det er det "alle" bruker??
Signatur
  (trådstarter)
   #42
 5,111     Sørnorge     0

På jobb har vi rom med med stor luftutskifting, der har tilbakemeldingene vært at brannvesenet ønsker at ventilasjon skal gå selv om det starter en brann (gjør det lettere når røyken ikke akkumuleres)


Når ventilasjonen går vil også rommet tilføres frisk luft, noe som jeg ikke kan se forenelig med gamledagers instruks om å lukke dører og vinduer.
   #43
 1,015     Revetal     0
Brannmennene ønsker vel frisk luft og gode arbeidsforhold!  ;D

Burde vært mest logisk å stoppe all ventilasjon for å ikke bidra til mer "bensin på bålet"...
Signatur
   #44
 519     0
"Bensin på bålet" kan være det rette valget. Dersom det fortsatt er personer inne i huset bør desse få tilgang på frisk luft, eller? ???
   #45
 1,015     Revetal     1
Hvis det er brann så bør den jo slukkes eller folk komme seg ut, men ventilasjon har lite med brann å gjøre så dette begynner å spore veldig av. Eneste krav er at det ikke skal bidra vesentlig til å spre brann.

Frisk ren luft til daglig når det ikke brenner er vel det vi bør fokusere på?
Signatur
   #46
 173     tromsø     1
Bumper denne.

Det er ingen krav fra DSB om at ventilasjonskanaler skal være ubrennbare i en bolig med lokalt aggregat. Derimot er det krav dersom kanalene skal gå gjennom en branncelle eller sentralt aggregat for flere boenheter.

Kanal fra kjøkken ventilator skal derimot tåle høy temperatur (det samme gjelder for selve ventilatoren) http://www.dsb.no/no/Ansvarsomrader/Brannvern/Bolig/Ventilasjonskanaler/

Spirokanaler pga brannhensyn er ikke et aktuelt tema.
Å lese seg opp til kunskap på forumer kan fort føre ut på gale veier, alt formange forståsegpåere som gir uttryk for at de vet.
Siste redigering: Tuesday, January 15, 2013 5:03:41 AM av orjack