117,959
84
36
Luftavfukter i kjeller - Hva er riktig bruk
41
sørlandet
9
Har kjøpt inn avfukter men er litt usikker hvordan jeg skal bruke denne riktig! Skal en avfukter brukes permanent, eller skal den bare få ned fukt til en viss nivå også gi seg?
Jeg har seperate 3 rom i kjelleren. har latt avfukteren går i et av rommene i over 1uke og den fyller hele tanken i løpet av 30 timer. hvor lenge skal jeg bruke den i dette rommet? vil den tømme rommet for fuktighet en gang i framtiden? Vet ikke hvordan prosedyren for bruk av avfukter så setter pris på innspill fra dere.
Jeg har seperate 3 rom i kjelleren. har latt avfukteren går i et av rommene i over 1uke og den fyller hele tanken i løpet av 30 timer. hvor lenge skal jeg bruke den i dette rommet? vil den tømme rommet for fuktighet en gang i framtiden? Vet ikke hvordan prosedyren for bruk av avfukter så setter pris på innspill fra dere.
Avfukteren klarer bare å holde fukten på et lavere nivå. Ny fukt kommer hele tiden. Selv luft som skiftes ut inneholder fukt.
Er det god ventilasjon i rommet?
Normalt skal man ikke trenge å bruke en avfukter kontinuerlig.
De meldte om tørt vær i kina den sommern....
Hvis det er fuktig der den står, så vil den nok jobbe ganske lenge med å trekke ut "gammel fukt", men hvis ikke ny tilføres, vil det altså avta.
Vi har en på badet. Etter en dusj jobber den en time eller to med å få fuktigheten ned til 40% igjen, sterkt avhengig av hvor lang dusjen var, og hvor mye fuktige håndkleer og sånt som henges opp.
Det har skjedd at ved veldig fuktig vær, så starter den fuktstyrte vifta, og trekker inn så mye ny, fuktig luft at verken vifta eller avfukteren stopper igjen. Hvis vi henger opp klær til tørk på badet, så går avfukteren inntil klærne nærmer seg tørre. Da vil de avgi fukt saktere enn avfukteren suger det ut av lufta. Den vil da starte og stoppe en stund, før det er helt slutt når klærne er ordentlig tørre.
Grave? Flytte masser? Komprimere? Støype? www.budsjettmaskiner.no Eidsvoll, Arendal. Noe du vil leie ut? Ta kontakt, vi har plass til flere.
Jeg ønsker å ha en som surrer og går i en liten kjeller. Har kondenstørketrommel ol stående der, føler at luftfuktigheten er litt for høy.
Er billige modeller bare å utelukke eller fungerer de greit nok? Litt skeptisk til Wilfa etter at svogerens varmevifte smeltet
http://www.clasohlson.no/Product/Product.aspx?id=137951409
Fungerer godt så lenge temp. er over 5-7 grader.
Eg hadde ein oljeovn med termostat ståande ved sida.
Ser det står +15 på den, men eg hadde termostat på 5 grader trur eg.
Lekehusbloggen min
Terassebyggebloggen
260m2 bta trehus etter TEK07, Thermia Optimum G2 8kw i serie med 200ltr OZO Super. 180m energihull. Roth vannbåren varme.
Den er renset ja, men man kan vel ikke forvente mer av Whirlpool? Men det er ikke bare den, det er generelt litt fuktig der. Dog ganske bra til å være mur på fjell uten spes drenering på oversiden. Ønsker en luftavfukter for å være på den sikre siden. Den kan bare surre og gå, eneste som bekymrer meg med det er evt brannfare. Men så er jo jeg litt paranoid når det gjelder el apparater.
Coolix selges også hos Jula. De har en liten og en stor modell, 10 og 20 liter i døgnet. Er ikke 10 liter i timen fra en 20 kvadrats kjeller med takhøyde 190 vannvittig (hoho) mye? Temperaturen vinterstid kan bli litt under 5 grader tror jeg.
Jeg har en wilfa frittstående ac som også avfukter. Har brukt den som vanlig ac på soverom, men bråker for mye til å kunne brukes mens man er i rommet.
Brukte den også som avfukter i et tilbygg, fungerte veldig godt til det, og som avfukter når vi var i sparkle/male fasen i tilbygget. Den dro ut mye vann...
Den har også stått over uker i ene kjelleren vår og tørket ut.
Når jeg bruker den som avfukter så lar jeg "eksosen/varmen" gå ut i samme rommet slik at temperaturen så og si blir uendret. Kjørte også på med ekstra varme når jeg brukte den som en form for byggtørker.
Ulempen med wilfaen er at vannbeholderen er liten, og for å bruke drensslangen må man sette den opp i høyden for å få plass til en beholder under. Dessuten er den svinetung og plastkvaliteten føles ikke god nok når man skal flytte/bære den rundt. Og den er jo også relativt stor. Et av plasthjulene under gikk føyken under en flytteseanse.
Men den har vært driftsikker og gjort jobben. Dog ikke akkurat industrikvalitet. For fast montasje i feks kjeller hadde jeg vurdert en annen løsning. Mener jeg googlet opp noen varianter til rundt 4500,- som var beregnet for fast montasje i feks kjeller.
Det er en sånn coolix fra clasern vi har på badet. Vet ikke om det er den store eller lille. Hvis ikke rommet tilføres allverden fuktighet, så trenger du ikke rare kapasiteten. Skal du tørke klær der så bør du ha mest mulig. En sånn "bærbar" ac avfukter mye, men de har normalt ikke fuktstyring, bare tid / temperatur.
Usikker på nedre temperaturområde på vår, men det er ikke så lavt. Et sted mellom 12-15C tror jeg.
Grave? Flytte masser? Komprimere? Støype? www.budsjettmaskiner.no Eidsvoll, Arendal. Noe du vil leie ut? Ta kontakt, vi har plass til flere.
Samme ang Wilfaen, bare en innstilling for "avfukting".
Men i praksis så mistenker jeg at avkjøling og avfukting gjør det samme, den kjøler lufta og det kondenserer....
I praksis er det akkurat det samme som skjer. På vår vil vifta alltid gå på laveste, og den fortsetter å gå også under 16C. Slangen må selvsagt legges inn, og vannet tappes ut for best effekt. Da vil den både varme og avfukte. Stappet det røret inn i en joggebukse en gang, var tørr på et blunk
Grave? Flytte masser? Komprimere? Støype? www.budsjettmaskiner.no Eidsvoll, Arendal. Noe du vil leie ut? Ta kontakt, vi har plass til flere.
Kanskje jeg skal teste med AC jeg allerede har da. Den varme luften som kommer ut av røret er relativt tørr regner jeg med. Får sjekke om jeg kan koble på drensslange på min modell.
Tørr er relativt. Varmluften har nok lav relativ fuktighet, men vil ha samme absolutte fuktighet som luften som suges inn. Den kalde luften vil også ha samme relative fuktighet som luften som suges inn, men lavere absolutte fuktighet. Det er derfor vannet renner ut fra fordamperen (den kalde siden).
De fleste sånne AC'r sender vannet ut med den varme luften. Da er man like langt, men hvis det kan samles opp, så funker ting litt bedre.
Prøv å henge opp en fuktig klesvask og sett AC'n til å jobbe, gjerne med varmerøret rettet mot klærne. Er nesten så du kan se dem tørke.
Grave? Flytte masser? Komprimere? Støype? www.budsjettmaskiner.no Eidsvoll, Arendal. Noe du vil leie ut? Ta kontakt, vi har plass til flere.
Under denne temperaturen skal såkalt absorberende avfuktere fungere best, de skal visst ta opp fuktighet nesten uavhengig av temperatur, sånn som denne http://www.expert.no/product/product.aspx?identifier=118111
Så hvis du skal ha en på badet kan sikkert begge fungere, men i en kjeller bør man kanskje satse på absorpsjonstypen.
Litt usikker på hva som er ulempen med denne typen, kanskje at de bruker noe mer energi, men det blir jo uansett avlevert som varme så det gjør lite for en kjeller. Noen som vet?
http://www.wimpel.no/Produkter.aspx?pid=434&docid=247
http://www.expert.no/webarchive/documents/ps_uk_DD108.pdf
Noen med erfaringer med Zibro avfukteren?
Det er at den dumper varm fuktig luft ut til kråkene. Min Munters bruker ca. 800W hvorav mye blåses rett ut med ca. 70 grader temperatur. Noe vil vel følge rotoren tilbake og noe kan tas vare på ved en lengre utluftkanal. Men den må ha fall hele veien ut.
En kompressor avfukter sender ikke noe ut.
Det finnes også sorpsjonsavfuktere med etterfølgende kompressoravfukter. Men da snakker vi skikkelig dyrt!
Den jeg linket til er en rotoravfukter som kondenserer ut varmlufta fra rotortørkeren. Den er ikke kompressordrevet, men kondenserer mot en varmeveksler mot den kaldere innlufta. Har ikke åpnet den, kun sett på beskrivelsen så skal ikke si nøyaktig hvordan det er gjort i praksis.
Kjøpte meg en slik Delonghi http://www.expert.no/product/product.aspx?identifier=118111&cookie_test=true fra England siden de ikke hadde den inne på Expert.
Byggekvaliteten er så som så, men den tørker bra. Beholderen er litt krøkkete så anbefales å koble til dreneringsslange (som følger med). Den kan kjøres i auto, da skal den visst gå automatisk dersom fuktigheten er over 55%. Denne verdien går det ikke an å stille på.
Bruker min i kald kjeller for å tørke klær (vaskerom i kald kjeller...).
Mitsubishi sin er av en helt annen byggekvalitet, men bruker en annen teknologi. Koster jo en tusing mer, men er tydelig mer kvalitetsfølelse på den. Den kan også kjøres i auto, men kan stille inn på ønsket luftfuktighet (også diverse andre innstillinger). Brukervennligheten kunne vært bedre dog, men går greit dersom man ikke har noe imot å lese bruksanvisningen et par ganger.
Et valg med god kvalitet dersom du skal ha den i romtemperatur, men koster jo litt også...
http://www.lfs-web.se/krypgrundsavfuktare_pd-250.htm
Bruker den for å avfukte en "rom-i-rommet" løsning i kjelleren. Har også brukt den til avfukting av nybygg. Synes den fungerer veldig bra og koster rundt det halve av en F-Dry.
Flere instillinger som gjør den mindre energikrevende. Kan bl.a stille lavere viftehastighet for små areal, kun avfukting ved behov(hygrostatstyrt) + at den uansett går en time i døgnet for å få sirkulasjon etc
Det ser ut som en veldig bra avfukter. Hvor mye måtte du betale for den? Hvor kjøpte du den fra?
Bare å sende de en mail eller ringe. De er veldig hyggelige og serviceinnstilt
Takk for info. Skal vurdere AceTec avfukter nøye.
Jeg kupper kanskje tråden her, men det er kanskje ok
Siste innlegg i 2010, kanskje noen har funnet en avfukter de virkelig vil anbefale?
Jeg har mulighet for avrenning rett i sluk, ca 90kvm kjeller.
Kom igjen a
10k er litt mye, tenker meg rundt 3k
Er http://www.jula.no/luftavfukter-790-w-416066 dette bare ræl?
De som baserer seg på å kjøle ned lufta for å få fukt til å kondensere vil jo da ikke ha mye å gå på før kjøleelementet blir en isklump. Det blir faktisk min selv ved rundt 15 grader. Det er en av samme type som CO, Jula osv. selger.
Det later til at den registrerer at den er tett av is (rim) og stopper for å la isen tine. Nå på sommeren fanger den kjellerfukt veldig effektivt
Fungerer de billige dårlig allerede ved 15 grader altså?
På vinteren stopper den ofte for å tine av is, og jeg trenger bare å tømme tanken ca hver tredje dag. Den klarer likevel å holde luftfuktigheten lavere om vinteren, ca 55%.
Forskjellen på de billige og de dyre modellene er vel at de dyre aktivt varmer kjøleribbene under avising og dermed får kortere stopp.
Vær også obs på at antall liter vann i døgnet gjerne er oppgitt ved en veldig høy temperatur og høy fuktighet. Under normale forhold vil man ikke få så mye. Det gjelder både de dyre og de billige modellene.
Tror jaggu jeg gir den billige fra jula en sjanse. Bare jeg kan koble slange på den så, men det tror jeg at jeg kan.
og, jeg må vel ha ei vifte i tillegg, det fins ikke sirkulasjon i kjelleren nå
Luftavfukterne blåser luft gjennom på en slik måte at det skaper nok sirkulasjon i de fleste tilfeller.
Jeg glemte å nevne strømforbruket i forrige post. Det er oppgitt til 200W og målt til 170W
Jeg _kan_ fyre opp i en ovn der nede, men må prøve en helvinter her først
Jeg vil poste erfaringer så fort jeg får handla sjiten. Tvilsomt at det blir trondheimstur før ferien er ferdig. Orker ikke kjøre ens ærend.
edit: stigmv: det er denne du har: http://www.jula.no/luftavfukter-790-w-416066
Med vennlig hilsen Roald Øye
"Er tilbudet så utrolig at det nesten ikke kan være sant - så er det ofte det."
Du kommer langt med 90.000,- ved graving av drenering. Kanskje ikke alt, men sikkert ikke avskrekkende mye mere. For noen år siden grave vi ny drenering rund ca. halve huset for ca. 100.000,- men da var det slik at ikke all grunnmuren var full høyde og den står på fjell. Da måtte de pigges ned på utsiden av huset og det var 600,- pr time for pigging. Inngikk i den summen jeg oppga. Huset er fra 1963.
Du finner en del tilbakemeldinger i denne tråden...
http://www.shipshop.no/index.php?nr=90&case=4&id=366&idkategori=134&startrow=
Har en lignende av annet merke (sikkert laget på samme fabrikk i kina...) som funker helt fint, kjører den en gang i blandt og det er nok til å holde kjelleren passe tørr. Den kan også kjøres i auto-modus.
Og hvis nevnte maskin er testvinner, trenger heller ikke det å være veldig negativt...
Prisen var heller ikke avskrekkende, ift f.eks julamaskinen. Lavere temperatureffektivitet er jo en fordel, samt at det blåses litt varm luft ut i rommet. Da greier jeg nok å holde kjelleren frostfri. Fordel for vannrør det, sies det... :)
det skal sies at jeg måtte lese url-en to ganger. shipshop ble liksom kjippkjapp/humbug :p
Vil nok komme med oppdateringer etter hvert som maskinen kommer i drift
vi har en kjeller som er innredet med 2 soverom, bad, og boder.
Det er en del fukt i de 2 soverom og satt derfor en avfukter (Clas Ohlson) i den ene soverom.
Jeg vil gjerne tørke begge så fort som mulig, fordi disse skal leies ut.
Er det best å bruke avfukter i den ene rom med lukket dør og vindu eller er det en løsning å sette den i korridoren og åpne soveroms dører? Skal jeg lukke badets dør i så fall (for å unngå at den suger opp fuktighet fra doen)?
Takker for hjelp til alle som vill svare!
I tillegg kan du starte der det er mest fuktig og flytte den etterhvert
baderomsdør kan du lukke, det rommet tar du tilslutt (der er det uansett en del fuktighet etter hver dusj)
Kjelleren er type støpt, en del saltutslag og intet tørker der nede. Papp blir bløt osv
Alle vinduer er nå lukket, teglsteinsrørventiler er plugget med glava.
Kommer tilbake med flere poster når jeg tømmer osv. Blir nok å sjekke beholderen hver dag fremover :)
Kan bruke slangen, men føler jeg mister kontroll da..
Regner med at luften er tørrere enn det dårligste ordspill lenge før den tid!
det blåser luft ut av fuktern, som visstnok greide seg ihht sirkulasjon.
Kan alltids sette ei bordvifte i rommet slik at lufta får sirkulasjon hvis det skulle trengs
Hvordan går det med kjelleren din og den nye luftavfukteren. Vurderer å kjøpe en sånn selv, så det hadde vært fint med en rapport nå som vi er kommet i slutten av august og den har vært i drift en stund.
Kjøpte en aicondition som har avfuktningsfunksjon som skal ha kapasitet på 40 liter/døgn.
Da får man jo i tillegg aircondition til varme sommerdager? Bakdelen er at den er en del større enn en ren avfukter...
kjøpte denne: http://www.bestbuy.no/product.asp?sku=85923
Avfuktern har nå gått kontinuerlig siden jeg kjøpte den.
De første 2 ukene ca gikk den på tankoppfylling, en løsning som gir merarbeid, da beholderen må tømmes ofte (i alle fall i kjellern min)
Nå renner det rett i sluket, og ja, den hjelper mye. Gulvet i et rom som ligger inni selve rommet (åpen dør) hadde vått gulv før fuktern kom inn. Der er det nå helt tørt. Det er også bortimot tørt der hvor det av og til drypper (når jeg bruker hageslangen). Lufta i kjellern er mye tørrere enn den var.
Fuktern går som sagt hele tiden, og jeg ser at det er kondens i slangen, så den drar ut fukt.
Jeg bruker til vanlig meget lite strøm, så den vises med en hundrelapp eller 2 på strømregningen. Den skal vel dra en sånn ca 400w, og det gjør den.
Jeg er fornøyd jeg, og skal komme tilbake med flere oppdateringer når det blir kaldere i kjellern. Det er ca 16 grader der nede nå.
Men hva med sluken? Er det kun mikroskopisk eller vil avfuktern prøve å tømme vannlåsen?
altså før den jobber videre med gulv og vegger?
Fuktern går fortsatt for fullt, jeg lurer på om den noen gang vil gå i hvilemodus (står på auto).
Helt greit at den går altså, fin luft i kjellern nå! :)
Ser biltema f.eks har fuktmåler til 99,- (kan også brukes på ved/materialer). Er dette bare ræl og upålitelig eller er det kjør og kjøp?
Var kjelleren din merkbart fuktig om vinteren? Blir isåfall spennende å se hvordan den virker når minusgradene kommer ute.
Vi får se
saltutslag var tydelig på vintern i alle fall
Biltema har to typer fuktmåler. Den lille til 99 bruker spesialbatteri som også koster rundt 100. Den store til 149 bruker vanlige batteri. Jeg har ikke nok sammenligningsgrunnlag til å si noe om kvaliteten, men den gir OL (overload?) når fuktinnholdet i tre overstiger ca 35%. Jeg har ikke prøvd den på betong.
treverks metningspunkt er 24% så all fuktmåling over 24% blir unøyaktig og lite interesang. sikkert derfor den stopper på 35%. alt over 15% kan være skadelig fukt i treverk.
Jeg slo den av her forleden (trengte strømkabelen...) og glemte selvsagt å sette den på plass igjen.
Et par dager gikk, og lufta i kjellern er merkbart råere. Nå står den på igjen, og det er straks mer levelig der nede.
edit: regna litt på drenering. La oss si 80k, + en haug med tilleggsjobb. Det skulle gi meacoen 20 år før den koster noe det...
Hadde det vært oppholds/soverom hadde saken vært en annen.
Den fungerer veldig fint. Den har og et ioniserings filter / bakterie drpeende filter som frisker opp luften i tillegg.
Den tar 8 liter i døgnet.
Jeg bruker den blant annet på et lite vaske og tørkerom som er dårlig ventilert.
Den tørker klærne med egen funskjon på maskinen. Den drar ned til rh 30% , og kjører sirkulasjons viften på maks. Den trekker ca 750 watt på fullt tror jeg.
Den energien omdannes til varme i rommet uansett, så det er ikke noe heft.
Ellers flyttes den rundt i de forksjellige rom med jevne mellom rom nå for å "tørke" kjeler litt.
Har ikke fuktproblemer, men har ikke varme på nede i kjeller da de fleste rom er ikke i aktivt bruk for tiden.
Selve fuktbeholder på maskin tar ca 2 liter. For å slippe å tømme daglig, så bruker jeg drenenrings slange rett i vask eller sluk på vaskerom.
I andre deler uten vask / sluk lar jeg vannet gå i en 20 liters plastdunk.
Det vil hjelpe om du varmer opp kjelleren da går og fuktigheten ut av luften. Bare se molierdiagramet.
Den stopper selv når ønsket relativ fuktinnhold i luften er nådd.
Den har 4 nivåer.
1 - 30% RH som er et tørkeprogram for klestørk etc. Da går vifta i full hastighet og laveste nivå på fuktighet.
2- 40 % rh - valgbar viftehastighet.
3 - 50 % ,
4 - 60 %
Den stopper når nivået er nådd.
Så prøvestarter den sirkulasjons vifta hver 30 minutt for å ta en kontroll.
Er luften ok går den i ny hvilemodus på 30 min.
Når det gjelder fuktighet og temperatur ( mollier etc) så er det ikke riktig at fuktigheten forsvinner fordi om man setter på varme, men derimot endrer man luftas egenskap / kapasitet til å holde på mer fuktighet ved økende temperatur.
M,a,o så endrer man den "relative" luft fuktigheten som er hele cluet.
Jeg har ikke problem med fuktighet i kjelleren,,men denne er genial til å kontrollere atmosfæren der nede siden en ikke har varme på, samt at på vaskerommet så er klesvasken tørr på kun kort tid sammenliknet med tidligere.
Har bare positiv erfaring med disse
Takk for korrigering, som navnet mitt sier så lærer vi noe nytt hele tiden.
Har en kjeller som ikke er så helt verst. Er oppe i 66% på det verte. Jeg vil ha den mellom 40%-50% Denne har ihvertfall kapasiteten og er bra når temperaturen ikke er så høy i kjellaren.
Men jeg har merket noe sopp lignende greier ;) tor du det kan dø ut om du kutter ned luftfuktighetern over tid til ca 40% Du tar vel bort levegrunnlaget til soppen.
Tingen er at jeg har en kjeller med den klassiske "ikke drenert på utsiden" og jeg boret et hull i veggen for å se bak. Da så jeg noe hvit sopp. (antar det er sopp)
Har og et rom hvor det ikke er kledning bare rett til muren. Der dugger det av muren. Om jeg skulle finne på å kle den, er det lurt å ha duk. Har lest at folk annbefaller å kutte den ut. Den veggen med sopp har duk.
Her er flere spørsmål. ;)
Ikke alle jeg vet like mye om, men jeg har lest om noen av emnene før.
En avfukter vil garantert hjelpe og forbedre inneklimat ditt. Sporer og sopp trives best i fuktige omgivelser. Luftsirkuasjon er og positivt.
Om du har mur uten fuktsperre utenfra ( slik som var vanlig i gamle dager) så vil jo muren absorbere fuktighet fra bakken . Det som er viktig her generelt sett er å redusere vannbelastningen på grunnen nær huset ditt.
Dette kan gjøres på flere måter.
Drener takrenner godt ut fra husvegger slik at regvann ikke treffer hushjørnene og "metter" bakken rett i husvegg.
Lage hellning ut fra husvegg, slik at oerflatevann rnner bort fra husveggene.
Sist,,men ikke minst,,om det er mulig å grave rundt murene og lage et ordenlig drensystem,kombinert med knotteplast mot mur. Sikkert det dyreste,men vil nok gi et varig resultat.
Når man kler vegger under bakkenivå i kalde kjellere skal man ikke bruke plast eller fuktsperre, det vil låse inne fuktigheten og garantert gi mere trøbbel enn bedring.
Lekt ut 1" fra murvegg om du skal isolere og plate. Da har du en luft slisse mellom mur og innervegg. Slik at veggen kan puste litt.
Om du kjører avfukter jevnt over tid vil du tørke ut deler av muren og,såfremt vann innsiget ikke er for stort.
Men for å oppsummere,,jeg tror en avfukter vil ha en positiv effekt.
Lykke til.
nede er det kjeller som er halveis under bakken tror mulig mye av fukten kan komme det ifra? Fyrer veldig godt på ovnene + sola varmer godt..
Du kan ellers kjøpe et hygrometer på Clas O e.l. så får du en ide om fuktforholdene.