26,187
26
10
Spesiell kjøkkenventilator ved balansert ventilasjon?
158
1
Hei,
Hører så mye forskjellig rundt dette og spør derfor dere
Er det slik at vi må kjøpe en spesiell ventilator på kjøkkenet som er tilpasset balansert ventilasjon?
Kan vi alikevel gjøre det på "gamlemåten" og kjøre avtrekket rett ut (er på yttervegg), og da unnlate at avtrekket fra stekeplata blir en del av det balansert ventilasjonsanlegget? Utblåsinga fra ventilatoren og innsuget til balansert ventilasjon bli isåfall på samme yttervegg... Kan vi da risikere å trekke alt fettet inn i balansert ventilasjon? :-\
Hører så mye forskjellig rundt dette og spør derfor dere

Kan vi alikevel gjøre det på "gamlemåten" og kjøre avtrekket rett ut (er på yttervegg), og da unnlate at avtrekket fra stekeplata blir en del av det balansert ventilasjonsanlegget? Utblåsinga fra ventilatoren og innsuget til balansert ventilasjon bli isåfall på samme yttervegg... Kan vi da risikere å trekke alt fettet inn i balansert ventilasjon? :-\
Ellers ville jeg ikke hatt utblåsningen for kjøkkenventilatoren og innsuget for ventilasjonen for nær hverandre nei..
Hva er egentlig grunnen til at noen anbefaler spesielt tilpassede ventilatorer? Hva er så spesielt med disse? :-[
Så kanskje det som er spesielt?
Jeg spurte de som installerte ventilasjonsanlegget vårt. De sa at det er mulig å koble kjøkkenventilatoren til den balanserte ventilasjonen. Det er et eget inntak for det på Flexit S4R boksen vår. Men de sa at det eneste man oppnår er at rørene og gjenvinneren blir fylt opp med fett istedet. Så det fristet ikke nei
Ideelt sett burde kanskje kjøkkenviften "leve sitt eget liv", slik som ovner/peiser med frisklufttilførsel gjør. Dvs. man lager noen rister ved siden av komfyrtoppen med friskluft som suges rett ut igjen, men det er kanskje ikke helt optimalt energimessig :-)
Hør med leverandøren av ventilasjonsanlegget, tror de kan oppgi hva som bør være maks styrke (m3/t) på ventilatoren ift. ventilasjonanlegget du har. Ventilatorer pleier vel å ligge fra 300-900 m3/t.
Får høre med de som leverer ventilasjonsanlegget, men det frister ikke å koble kjøkkenventilatoren til...
Kent (Jobber i ventilasjonsbransjen)
Så lenge den ikke lever for mye sitt eget liv. Min ble montert i går, har tilbakeslagsventil, og i kombinasjon med kuling/storm ute i dag så ligger denne ventilen (i praksis en rist med to plastlokk) og smeller. Utrolig irriterende, men jeg vil se hvordan den oppfører seg i litt mer normal vind før jeg gjør noe drastisk.
Så lenge den ikke lever for mye sitt eget liv. Min ble montert i går, har tilbakeslagsventil, og i kombinasjon med kuling/storm ute i dag så ligger denne ventilen (i praksis en rist med to plastlokk) og smeller. Utrolig irriterende, men jeg vil se hvordan den oppfører seg i litt mer normal vind før jeg gjør noe drastisk.
[/quote]
Hei,
Har selv samme situasjon som deg. Ute"sjalusi" samt innebygd tilbakeslagsventil (flappventil) i vifta. Slår en del ute når det blåser - men har levd med det i noen år ;)
Rykker stadig nærmere toppen på "to do" lista mi.
Rune
Så er det jo sånn at enhver ventilator på markedet har flere trinn for luftmengde, som regel 3. Det er jo ikke verre en å regulere selv med denne, og når du freser bacon en lørdags morgen og viften står på full guffe så kan jeg ikke forestille meg at du ikke kan åpne et vindu på gløtt disse 5-10 minuttene det tar.....
Tar opp igjen denne tråden, da vi sitter å planlegger vårt ventilasjonssystem. Vi har blitt anbefalt og ha egen tilluft til kjøkkenventilatoren og lurer på å ha en egen ventil som åpner når vi setter på kjøkkenvifta og stenger når vi slår av kjøkkenvifta. Noen som har erfaring med dette?
Planen er å installere tilluftsventilen i benkeplaten bak koketoppen eller på vegg over koketoppen. Noen som har synspunkter på plassering av tilluften?
Alle svar tas mot med takk.
Da vil systemet selv kompensere for ubalansen i systemet som oppstår når kjøkkenhetten blir startet og blåser luften rett ut. Dette gjøres ved at hastigheten på avtrekksviften reduseres når kjøkkenhetten slås på. Da opprettholder man balansen mellom innblåst luft og avtrekksluft.
Chiefen
En trykkvakt er altså en komponent man (om jeg skjønner riktig) monterer i luftveien ut fra ventilatoren. Den føler når det går mye luft forbi.
Det var nyttig info, takk skal du ha!
Tusen takk for svar, men tenkte å ha separat tilluft til kjøkken ventilator (på lik linje med den du har til vedovnen). Planen er derfor å hente luft utenifra, via en ventil med et spjell som er knyttet til kjøkken ventilatoren. Tilluften føres til en åpning i nærheten av komfyrtoppen. Ønsker i utgangspunktet ikke å "tulle" med ventilasjonsanlegget.
Er dette en mulig løsnin, og er det noen som har erfaring med en slik løsning?
Det er vel ikke akkurat noe som blir ødelagt om dere kjører kjøkkenventilatoren uten å ha mer tilluft over kortere tidsrom. Det værste som kan skje er vel at dere kan suge røyk ut av en vedovn/peis pga undertrykk i leiligheten.
PS! Ventilasjonsanlegg er designet for å ha en slik trykkvakt så man "tuller" ikke med ventilasjonsanlegget.
Vedovnen bør absolutt ha egen tilluft ellers blir det bare tull.
Trykkvakt på balansert ventilasjon er egentlig humbug. Det fungerer for så små volum at en ikke har behov for det, men ved max guff på kjøkkenavtrekket fungerer det fryktelig dårlig.
Et balanser ventilasjonsanlegg bytter ut halve luftmengden i boligen pr time. Typisk en bolig på 150 kvm så er det 350 kbm luft og ventilasjonsanlegget har kapasitet på 175 kbm/t. Når du aktiverer trykkvakta øker innlufta som regel rundt 20-30 % eller rundt 50 kbm/t.
Et kjøkkenavtrekk som trekker 50 kbm/t finnes ikke bortsett fra de til 200 kr. Normalt er 350 til 400 kbm opp til 600 til 800 kbm/t.
Det betyr at setter du kjøkkenavtrekket på max så suges det undertrykk iboligen i løpet av noen få minutter. Det anbefales at kjøkkenavtrekket skal stå på 10-15 minutter før kraftig damp for at de rette luftsirkulasjonene skal komme i gang. Det vil si at en for lengst har så mye undertrykk at effekten på kjøkkenavtrekket er sterkt redusert. Det er ingen av leverandørene som har noen brukbar løsning på dette problemet. Jeg har vært i kontakt med alle sammen og det ender alltid opp med at de innrømmer at i virkeligheten så er det et stort problem.
Så sier de at en kan sette opp et vindu eller ei dør for å få inn luft. Det mener jeg er en latterlig løsning.
Det en kan gjøre er å montere en dobbel isolert ventil som er elektrisk styrt. Det må være to ventiler for å unngå nedising. Disse kobles til bryteren på avtrekket sin max/medium og monteres bak kjøleskapet. Kjøleskapet har godt av litt kald luft av og til og den kalde luften som kommer inn varmes opp og en unngår kald trekk fra åpen vindu/dør.
En unngår også at det trekkes røyk inn fra vedovnen.
Hvis noen har et bedre forslag til løsning som fungerer mottas det med stoor takk.
Mao, du bør rengjøre vifta med noen års mellomrom.
Gammel tråd, siste post er snart 3 år gammel, så jeg tar denne opp igjen i håp om at det har dukket opp en løsning på problemet eller evt få andres innspill på dette.
Vi holder på å bygge nytt hus og står midt oppe i samme problemstilling. Moderne hus med åpen løsning, delvis høy takhøyde og stort volum på kombinert kjøkken/stue/spisestue. Vi skal ha balansert ventilasjon med Nibe F750.
Har noen funnet en bedre løsning på problemet enn det Aasg skisserer, med dobbel isolert ventil med elstyring? Vi har stort romvolum og trenger en kjøkkenventilator som monner litt for å ta unna stekeos, og jeg har ikke lyst til å bruke masse penger på en kraftig ekstern motor som jeg ikke får maks effekt ut av pga undertrykk.
Importør av kjøkkenventilator mener at den nyeste generasjonen av kullfilter - som visstnok kom i høst - er så effektiv at disse i praksis er like gode på stekeos som vanlig utkast, og anbefaler den løsningen. Kullfilter løser problemet mtp ventilasjon, men jeg klarer ikke helt å tro at det er like bra i praksis.
Vi har kun erfaring med å bo i gamle og trekkfulle hus, så dette er en helt ny problemstilling for oss.
Alle innspill og evt nye forslag til løsninger er veldig velkomne.
En kan også bruke en manuell ventil.
Men om dette er mulig med ditt system eller hva dette vil koste aner jeg ikke.
Undersøk med Nibe og en automatikk/ventilasjons installatør.
Noen som har komt opp med en løsning?
I proffmarkedet er det vanlig å en egen løsning for tilluft i selve ventilatoren. Samme prinsipp som for moderne peiser. Men jeg har ikke sett noen ferdige løsninger for dette på forbrukersiden. Du kan google "make up air", som er det engelske uttrykket for dette, for mer info. Her er et par eksempler på plassbygde alternativer på dette:
https://www.youtube.com/watch?v=Gyph72_y8wQ
https://www.youtube.com/watch?v=RJ-WF7gaiXA