48,646    23    18  

Test av strømaggregat på tu.no : Nedslående resultat

 1,818     Skogsvåg på Sotra     1
Litt usikker om jeg plasserer denne i rett forum her. Mod får flytte om ønskelig.

Etter flere vintre/uværsperioder er jeg neppe den eneste som har snust på strømaggregat som nødstrøm i heimen.
tu.no har nettopp lagt ut en test av diverse aggregat i flere prisklasser. Rett nok er det tatt utgangspunkt i aggreagt som er tilsags i Sverige, men flere av disse er tilsalgs her i Norge også. Resultat er mildt sagt nedslående. På endel av aggregatene skal en ha god kondis for å få start på når vinterværet slår seg helt vrang. Blir neppe bedre om aggregatet blir stående i en garasje i et år eller to før en trenger det...
Signatur

   #1
 5,111     Sørnorge     0
Overraskende at cotech trekkes frem som en av de to brukbare. Den egner seg til og med godt for treningsfanatikere. 28 snortrekk for start er da ingenting sammenlignet med årets første start av vår Evinrud påhengsmotor fra 1956!

Kan noen av disse brukes til lading av elbil?
(Elbil + hengerfeste + agregat = elbil i hverdagen, hybrid i ferien)
   #2
 5,432     Akershus     1
I utgangspunktet kan nok noen store Hondaaggregater på en henger bidra med lading. Spørsmålet er om det er mer lønnsomt å kjøpe ekstra batteripakker som kan puttes på hengeren og byttes med, eventuelt lade de originale batteriene.

   #3
 3,234     Vestfold     1
Føler det er litt mye sånt for tiden, at ting funker ikke ut av esken engang, slik som med Biltema aggregatet. Greit man får det man betaler for, men betaler man for noe bør det fungere noenlunde. Meste her kunne vært kjørt på fyllinga, og er i mine øyne å anse som miljøkriminalitet, da det er produsert søppel.

Honda er nok i overkant dyr, og ikke noe en kjøper for å ha sånn i tilfelle. Men det ser da ut til å fungere etter hensikten.

Det finnes da masse rimelige snøfresere, og selv de har jeg aldri fått noe problem med å starte, så hvorfor det var så vanskelig på disse, må vel være at de er justert og laget for å gå i varmere strøk.

Har i det minste trodd et slikt rimelig aggregat til nødsbruk kunne drive noen lyspærer og diverse enkle ting, men ser nå at det er like greit å spare de penga.
   #4
 5,432     Akershus     3
Tror absolutt at rimelige aggregater fungerer til mye. Her er det snakk om problemer med vinterstart og levering av jevn spenning. Enklere utstyr trenger ikke så jevn spenning.

Har man elektrisk starter, slipper man enklere unna, da det ikke tar på armer og rygg om man må tukle litt med startingen. Er det i tillegg en snøfreser, har man ikke problemer med å levere jevn spenning.

Et Honda aggregat koster i nærheten av 1 krone pr. konstant watt ytelse i innkjøp, i lydisolert utgave og med spenning av beste sort. De varer stort sett livet ut for majoriteten av eierne og skaper null bekymring den tiden de brukes. Blir behovet for utstyret borte, eller forandret, selger man det for nesten like mye som man ga for det.

Kostbart i kjøpsøyeblikket? Ja. Kostbart over lang tid? Nei, antagelig ikke.



  (trådstarter)
   #5
 1,818     Skogsvåg på Sotra     1
Prøver å tenke over hva vi kunne brukt et slikt billigaggregat med simpel likeretter til, av ting vi har her i huset. Sitter vel igjen med at vi kunne brukt det til varmvannstanken, men ikke noe særlig mer. Alt annet er elektronisk styrt. Alt lys har elektronikk i seg, de fleste lys går via elektronisk dimmer, varmekilder er turtallsregulerte varmepumper, varmekabler er elektronisk styrt...
Har en panelovn liggende umontert, men den er jo selvsagt styrt av elektronisk termostat....
Har et par UPS-er, som jeg kanskje kunne brukt til å filtrere det verste, men hadde de tålt ujevn strøm over lang tid?
Personlig ender jeg opp med et aggregat som har elektronisk styrt likeretter. At Hondaen er beste her overrasker vel ingen. Bare prisen tilsier at dette bør være bra greier. Men det må da vel finnes andre som lager bra aggregater som ikke koster like ekstremt?
Forøvrig så har jeg diverse maskineri her som bruker motorer fra en kinesisk produsent. Såvidt jeg kan se så har flere av strømaggregatene her identisk motordesign, altså godt mulig samme kinesiske produsent.
De motorene jeg har her starter overraskende lett faktisk. Nå har vi aldri noe særlig kulde her hos oss (-15C er sjeldent kaldt), men vi har rikelig med fuktighet, som kanskje er enda større fiende for en tungstartet motor. Likevel har de motorene startet på maks 4-5 drag, selv når de har stått en stund. 1 gang har jeg brukt startgass for å få start på skiten, men da var det omtrent like mye vann som bensin i gasseren.
Signatur
   #6
 6,009     Finnmark     1
Enig at Honda nok er en av beste produkter på markedet.....
Disse testene er jo ikke helt riktige... At produkter som selges her skal tas rett ut av esken å testes i vinterkulda er ikke helt korrekt.... Vi bor langt i nord og visse modifiseringer er nødvendige og det vil sannsynligvis også brukere gjøre.....
Tviler på at mange av disse skal kunne kjøre kontinuerlig i 150 timer uten pause(står sikkert i bruksanvisningen), men det er jo ok å prøve det også!
Viktigste man bør gjøre, er å bytte til helsyntetisk olje........tipper at det er billig vanlig olje på mange aggregat ( Honda har sikkert dyr olje innbakt i prisen)............dette har mye å si på starting i kulda;)
Deretter følge startprosedyren til aktuelt aggregat. Jeg gjorde ikke riktig med vårt Kipor 2600 aggregat før etter 2 år........og syns det var tungstartet! Kipor har kombinert av/på knapp og bensinkran i samme bryter. Om denne står åpen feks etter tomkjøring av bensintank, så renner forgasser full ved bensinpåfylling( full tank)........Nå fyller jeg tank, vrir på bryter og venter noen minutter.........Da starter den umiddelbart ( har også byttet til tennplugg uten kinesisk tekst).......
Bruker aggregat med stor ctek lader til batteripakken på 450Ah, og lade batteri til verktøy....... Bruker padder med overspenningsvern( innbiller meg at det hjelper litt), spesielt om spenning går i taket når aggregat blir tomt for bensin......
Signatur
   #7
 25,371     Akershus     0
Hvorfor er PC etc nevnt som hårsåre på spenning. Laderne mine skal tåle 110-240V. Er det spenningsspikere over det?

Vil en jordfeilbryter på et enfasesystem her ha noen funksjon?
Signatur

   #9
 4,270     2
Tror uansett det er greit å definere behovet for nødstrøm. For min del ville jeg nok brukt vedovnen til oppvarming og prioritert nødstrømmen til litt lys / kjøleskap / pcer.

Det blir jo ganske mye lys og kjøleskap på 1kW?

Dermed kan du kanskje greie deg med litt færre watt og få høyere kvalitet både på strøm og motor. I tillegg kan man få et aggregat som kan brukes til andre ting også, slitsomt å drasse et 6kW-aggregat rundt omkring...
   #10
 575     Haugesund     0
Jeg har et 2kw inverter aggregat. Hiver aggregatet på terrassen og har laget meg et dobbelt støpsel slik at hele stuen og kjøkken er powret fra dette gjennom utestikk Smile
Kobler ut hovedstrøm inn til huset og lar kun de kursene jeg trenger være inne.
Lys, tv og pc/modem osv er ingen problem i hele huset. Kjøleskapet som er en kompressor sliter den litt med, men det går greit.

Har til og med laget lasagne med aggrgatet. men kunne selvfølgelig ikke bruke stekeovn og kokeplater samtidig Smile
   #11
 5,432     Akershus     1
Tror uansett det er greit å definere behovet for nødstrøm. For min del ville jeg nok brukt vedovnen til oppvarming og prioritert nødstrømmen til litt lys / kjøleskap / pcer.

Det blir jo ganske mye lys og kjøleskap på 1kW?

Dermed kan du kanskje greie deg med litt færre watt og få høyere kvalitet både på strøm og motor. I tillegg kan man få et aggregat som kan brukes til andre ting også, slitsomt å drasse et 6kW-aggregat rundt omkring...


Et 1 kw aggregat er ingen ting som nødstrøm. Det vil gi rundt 800 watt konstant og vil ikke kunne ta særlig startstrøm fra kjøleskap/fryser.

Jeg har et 2 kw Honda som gir 1600 watt konstant, lite nok det også, men vil kunne brukes i nødsfall. Har man ved/parafin fyring og propan kokemulighet i tillegg, vil man kunne klare seg en tid med et slikt.
   #12
 5,111     Sørnorge     1
Før laptoper ble av brukbar kvalitet, hadde jeg med stasjonær pc til/fra usa noen ganger. Det hente jeg glemte å flytte bryteren som velger 110V / 220V. Erfaringen med det ble at bryter på 110V med 220V i nettet = sikring i strømforsyning ryker (glassikring til kr 5). Bryter på 220V med 110V i nettet = pc skrur seg av ved høy belastning (den fungerte fint i flere dager før feilen ble oppdaget).
Mitt inntrykk er derfor at pc'r som inneholder mye følsom elektronikk er likevel ganske godt beskyttet.

Problemet med å ta elbil på ferie er at man gjerne parkerer noen mil unna nærmeste lademulighet. Da kunne et aggregat vært en redning. Om ladingen da tar et døgn spiller liten rolle.
Å lade underveis kunne også vært kjekt. Hvis man tenker på Leaf, så har den 24kWh batteri og 20mil rekkevidde, hvor den da sparer 3kWh på batteriet for å ikke ødelegge det. Grovt regnet bruker den da 1kw/mil. Noen av aggregatene i testen gir 5kW. Dvs at de kan gi lading nok for 5 mil kjøring pr time aggregatdrift. Altså kan aggregatet fore bilen med strøm nok til å holde den kjørende i 50km/h uten at den tapper batteriet. For feriekjøring utenfor motorvei er ikke 50km/h så langt unna reell snitthastighet.
Et annet senario, hvis man skal kjøre leaf fra oslo til sørlandet, kommer man uten lader (og ved meget pen kjøring) under ideelle forhold, nesten til Kragerø etter 2,5 timer. Hvis man under samme forhold hadde hatt et 5kW aggregat hengende bakpå, ville dette i løpet av disse 2,5 timene ha gitt 15kw. Man hadde altså kun brukt 25% av batteriets kapasitet på veien. Dvs at man kunne nådd Kristiansand etter 32mil og 4 timer, og fortsatt hatt 11kWh igjen på batteriet. Like før Stavanger, etter 55mil og 7 timer, ville batteriet vært tomt, og man må kjøre de siste kilometerne med kun aggregatdrift og toppfart på 50km/h.

Litt ønskedrøm det der, men poenget er at selv et relativt lite aggregat kan gjøre underverker for elbilens bruksområde, HVIS det ikke brenner opp.

Når det gjelder nødstrøm hjemme, kan man vel kjøpe seg en vraket leaf og bruke batteriet der som en ups for huset?
   #13
 2,413     Ønsker ikke besøk av deg     1
Er ufattelig mye drit fra kina. Alt er av billigeste sort. Spare der det spares kan. Jeg har inntrykk at Clas Ohlson har et annet kvalitetskrav enn Biltema. Dette gjelder også det blå verktøyet "Cotech" som de selger. Skulle jeg noensine kjøpt noe kinajall, ville jeg valgt fra CO.

Aggregatene som er testet består av flere ulike teknologier. De enkleste er asynkrongeneratorer, dvs en asynkronmotor med kondensatorer over viklingene. Denne kondensatoren magnetiserer rotoren. Problemet med denne type generatorer er spenningsregulering og reaktiv effekt. Spenningen styrer av kapasitansen til kondensatoren, turtall og type last man har. Plutselige lastavslag kan gi store spenningsvariasjoner som kan ødelegge utstyr. Disse aggregatene er i praksis kun til bruk av "grove" ting, som halogenlyskastere, varmeovner og enkle motorer (motorer er dog et problem siden de trekker endel reaktiv effekt. Størrelsen på dem blir da begrenset).

Inverteraggregatene burde klart seg bedre. Legg merke til Einhell som bruker totaktsmotor........

Bruke aggregat til å lade bilen går, men er en økonomisk katastrofe hvis vi ser kun på kr/kWh.

Et skikkelig villaaggregat har en synkrongenerator med AVR (spenningsregulator) som er drevet av en motor som er godt dimmensjonert for jobben.

   #14
 25,371     Akershus     1
Har du noen linker eller bokref til mer lesestoff om slike enkle generatorer basert på asynkronmaskiner?
Asynkrongeneratorer er vel endel brukt i vindturbinaggregater?
Signatur
   #15
 6,009     Finnmark     0
BMW tilbyr jo i3 elbilen med rekkeviddeforlenger i resten av Europa, ikke i Norge pga avgiftssystemet.(lite 2 sylindret aggregat /generator).............vil bli avgiftspliktig med dette montert.....
Signatur
   #16
 2,413     Ønsker ikke besøk av deg     0
Asynkrongeneratorer er mye brukt i vindmøller siden de er litt "fleksible" på turtallet, men de er avh. av å trekke reaktiv effekt fra nettet.

Har du noen linker eller bokref til mer lesestoff om slike enkle generatorer basert på asynkronmaskiner?
Asynkrongeneratorer er vel endel brukt i vindturbinaggregater?
   #17
 2,987     Vestlandet     0
Er det eit reelt behov fornødaggregat her i landet? Eit døger utan strøm er vel uproblematisk? Kor lenge forventar ein å vera utan straum?
Signatur
  (trådstarter)
   #20
 1,818     Skogsvåg på Sotra     1
Sjå der ja.

Vi har i snitt flere utkoblinger hver vinter som varer mer enn noen få timer. Med småbarn i hus er det veldig praktisk å kunne ha strøm til lys og litt anna. Ikke bare-bare å ha en masse stearinlys stående på med småbarn i hus Smile
Signatur
   #21
 2,987     Vestlandet     0
Har no faktisk vurdert å anskaffa aggregat sjølv?
Signatur
   #22
 6,009     Finnmark     1
Har du god råd, så kjøper du Honda........Den starter lett, også i mange minusgrader Wink

Har selv Kipor 2600, som fungerer ok.......bytta bort kinatennplugg til normal, og bruker helsyntetisk olje......
Signatur
   #23
 991     0
Ser på test at dette aggregatet fått noenlunde god kritikk : Cotech IG2400S

Testen finnes her : http://www.tu.no/artikler/energimyndigheten-testet-aggregater-resultatet-royk-og-flammer/222622

Jeg finner ikke aggregatet hos Clas men de har et som ligner, er det noen som har formening om forskjell på det som er i testen og det som er på Clas Ohlson sin hjemmeside : http://www.clasohlson.com/no/Cocraft-HI-2000-inverter/40-8889

I mitt tilfelle skal aggregatet brukes kun i vår-høst perioden(uisolert hytte kun for sommerbruk).

Vi har 12v anlegg, men når vi er der i lengre perioder så holder ikke 12v batteriene. Så meningen er å lade batteriene ved behov + lading av nettbrett, telefon o.s.v.
Har og ett Makita verktøy sett(drill, sirkelsag, tigersag, vinkelsliper osv) som det og hadde og vært greit å kunne ladet batteri til(har 12v lader til settet).