#22
 1,170     Asker     0
Det heter seg at det skal alltid være fall til sluket, men det er lov å bruke sunn fornuft også. Har man dusjkabinett eller badekar med direkte avløp til sluk så vil det ikke renne vann på gulvet til vanlig. Skulle det oppstå lekkasje og man har min 2,5cm terskel og tett gulv så vil det aldri renne vann ut av badet, uannsett hvor mye og hvor lenge et renner. Normalt er man ikke borte mer enn 8-12 timer (på jobb) eller 2-3 dager (helg). Reiser man bort på ferie i 2-3 uker så skrur man av vannet, jeg gjør det i hvert fall.
Når jeg skal pusse opp badet så skal jeg ikke stresse med fall. Skal ha dusjkabinett og høy terskel 4-5cm. 
   #23
 390     0

Holder selv på med badet og skal ha dusjkabinett + badekar med sluk under hver.
Mureren borti gata sier at det ikke er krav til fall mot sluk så lenge jeg har en flislagt terskel som er minimum 2,5cm over topp slukrist. Gulvet er på 14m2 og vi skal ha 30x60cm fliser på gulvet . Har derfor støpt det helt flatt slik at det blir enkelt å legge fliser.


Det skal være 1:50 fall i nedslagsfelt og skjulte områder, 1:100 på øvrige flater i tillegg til at det skal være minimum 25mm høydeforskjell målt fra slukrist til toppen av membran ved terskel. Det ene utelukker ikke det andre, det er krav til både høydeforskjell og fall. Hva man velger å gjøre i sitt eget hus er imidlertid en annen sak.
   #24
 22,342     Akershus     0
Om du skal ha fall eller ikke får dere bestemme selv...

Om du har dusjkabinett trenger du egentlig ikke våtrom, det samme med noen badekarsløsninger. Om dette er lurt er en annen sak.

Jeg ville hatt fall. Det er bedre med et fall som er mindre enn kravet til våtrom enn ikke noe fall i det heletatt. Har du et gulv uten fall kan du være sikker på at det samler seg vann ett eller annet sted.

Når du selger bør du opplyse at gulvet er lagt uten fall
bex
   #25
 4,293     Østlandet     0
her er en artikkel fra forbruerrådet som kanskje kan rydde opp litt?

http://forbrukerportalen.no/temaer/bolig/ofte_stilte_sporsmal/fall_mot_sluk

Det er et krav både i Teknisk forskrift og i Byggebransjens våtromsnorm om at det skal være fall på våtromsgulv. I veiledningen til Teknisk forskrift er tilstrekkelig fall beskrevet som et fall på 1:50 i en radius på 80 cm fra sluk i områder med regelmessig vannbelastning. Det er ikke et krav til fall på hele gulvet. Er badet bygget etter Byggebransjens våtromsnorm, BVN, stiller saken seg annerledes. I BVN er det et krav til fall på 1:50 i våte soner og 1:100 i tørre soner.

Signatur
   #26
 22,342     Akershus     0
Nå er ikke BVN et krav. Bygger du uten å følge forskrift har du bygget feil. Det er sikkert fint for den som har gjort det, men ved salg er dette en mangel. Da får man opplyse om at "baderommet" ikke er et ordentlig våtrom.

   #28
 25     Rogaland     0

3. Våtrom
Bad og vaskerom skal ha sluk. Rom med sluk skal ha gulv med tilstrekkelig fall mot sluk for de deler av gulvet som må antas å bli utsatt for vann regelmessig.

Gulv, vegger og tak som kommer til å bli utsatt for vannsøl, lekkasjevann eller kondens, skal utføres med fuktbestandige overflatematerialer. Bakenforliggende konstruksjoner og rom som kan påvirkes negativt av fukt skal være beskyttet av et vanntett overflatemateriale eller et egnet vanntett skikt. Materialer velges slik at faren for mugg- og soppdannelse er minimal.

Dette er hentet fra plan-og bygningslovens teknisk forskrift og gjelder våtrom.
Det er en formulering som er ganske diffus.
Alle gulv på bad og vaskerom er å betenge som våtsoner uansett. Det viktigste punktet på slike gulv er å ha en mebrantett overgang mellom gulv, vegg og dør. Det er derfor elementært at topp dørterskel er minst 2,5 cm høyere en sluk(ene).
Selve utførelsen av badegulv og dusjområder blir løst på ulike måter og skal væe en preakseptert løsning på utførelsen. I mange tilfeller kan fliselegger lage lokalt fall i dusjområde, samt lage øvrig fall med rett og slett bruke fliselim. 
Det er i utgangspunktet ikke noe problem å gjøre dette selv, men støtter meg til de som anbefaler fagfolk til dette. Har du et 4 meter langt bad, tilsier dette "bare" 4 mm fall til utgangen av badet(døren), om sluken ligger i andre enden.. Mange murere bruker, (etter å ha støpt gulvet og at de har kommet seg ut av rommet, ) å dra mot seg støpemassen for å lage det nødvendige fall mot sluk. Dette krever trening og er ikke noe for førstegangsreisere ;)
For øvrig er det verdt å nevne at et slik dyrt og omfattende krevende rom, som et baderom er,  bør planlegges nøye. Husk det er ofte 4-6 forskjellige faggrupper innom det samme badet...sørg for at alle jobber mot samme mål...


-sverre
Signatur
   #29
 12     Bergen     0
Ang. lekkasje og krav til fall.

Det er ikke krav til fall på kjøkken/WC noen sier også vaskerom. Men det er jo like mye fare for lekkasje i disse rommene. Er det ikke? Hva er da dette fallet til, utenom at vannet skal renne ned i forbindelse med dusjing og bading?
Er det slik at det er større fare for lekkasje på bad? Eller er det i tilfelle sluken er tett og du tømmer badekaret...

Tror nok det absolutt viktigste på et bad er at det er tett i dusjsonen og rundt sluken (forutsatt normal bruk av badet).

Ps: Til han som nevnte at han skrur av vannet når han reiser på ferie. Tror ikke det er mange  som gjør det. Har selv aldri hørt om noen.
   #30
 275     Romerike     0
Hei, jeg legger meg litt i diskusjonen.
Jeg kan ikke fatte hva som er så vanskelig å forholde seg til når det gjelder fall på badegulv. Greit nok at ikke BVN er en lov. Men kravene i følge Plan og bygningsloven er HELT klare når det gjelder dette. Enkelt fortalt: 1:50 i nedslagsfelt og skjulte flater (som under badekar etc), 1:100 rest. gulvflater. 25mm høydeforskjell fra topp ferdig gulv v/dør til topp sluk. Slik SKAL fall være!
Følger man BVN tilfredstiller man krav som PBL og TEK stiller.....

Reklamasjonsretten til kunden er 5år på utførelse av bad.
Strider utførelsen imot de krav og forskrifter som står i PBL, er reklamasjonstiden 13år!

Hvorfor ikke da følge BVN? :)