715    22    0  

LED pærer og bevegelsessensor

 767     0
Hei. 

har ett litt artig tilfelle på ett toalettrom. er montert en flexit vifte med bevegelsessensor der.
Satte inn nye LED pærer i belysning over speil 2 stk G9 3,6 W 360 lm. det som er litt spesielt da, er att vifte går konstant så lenge lyset står på.. er ikke noe dimming eller noe.

Har prøvd å byttet om flere ganger mellom halogen og led, men er kun når ledpærene står i dette skjer.


Hvorfor er det sånn? :) 

   #1
 95     0
Bevegelses sensorer er ofte laget med IR teknologi.
Hvis led pærene ikke er skikkelig filtrert vil man få masse IR støy fra de.
Dette vil igjen trigge bevegelses sensoren i viften.

Har vært borte i forsterkere som har kjørt volum i max av led pærer.... Grin
   #2
 3,587     0
Har vært borte i forsterkere som har kjørt volum i max av led pærer.... Grin

DET er ganske spesielt!

Når vi kan kjøpe "generelle" fjernkontroller som kan "læres opp" til å etterligne andre fjernkontroller, er det fordi de aller fleste (BO unntatt) følger samme grunn-standard, med en produsentkode, en funksjonskode og en verdi. Disse er utformet slik at et apparat bare skal reagere på signaler fra "sin" fjernkontoll.

At en rimelig konstant LED-pære skal "tilfeldigvis" sende ut et IR-puls-tog som matcher koden til en gitt produsent, en av denne produsentens funksjonskoder, og en meningsfylt verdi, er ikke noe som skjer hver dag, for å si det sånn. Enten hadde denne forsterkeren ekstremt dårlig sjekk på om det faktisk var signaler rettet til den (og selv da må den ha vært ekstremt "åpen for forslag"), eller det må ha vært en forhistorisk variant som bare sa "IR-lys! Å ja, det vet jeg hva betyr!" uten å bry seg om digitale koder av noe som helst slag. Kanskje det finnes slike, men de er ikke akkurat vanlige.
   #3
 3,587     0
Hvorfor er det sånn? Smile

I vårt nye kontorbygg på jobben er "alt" styrt av optiske sensorer. Enkelte tar seg litt nær av det i dusjgarderoben: Ethvert refleksbånd eller -brikke i området mot døra mot gangen fører til at den åpnes, ganske lenge, med godt innsyn til de som kommer ut av dusjen. En kollega som jogger til jobben i heldekkende refleksdress hadde glemt håndkledet i dusjen, og fikk seg en sprut da han gikk inn for å hente det: Selv på dusjene er kraner ertattet av optiske sensorer.

Det er vel ikke så vanskelig å avsløre hvor vifta har sin sensor. Når du vet at det er lys (men ikke nødvendigvis synlig lys!) som gjør det, burde det være mulig å eksperimenere med delvis tildekking av denne. Kanskje litt maskeringstape gjør susen, kanskje en bit farget plastfolie - det behøver ikke nødvendigvis være så mye. Selv om det ser upent ut mens du eksperimenterer: Når du har funnet ut hvor mye skjerming som behøves klarer du sikkert å få det plassert diskret "under dekslene".

   #4
 95     0
Var ikke meningen at tråden skulle spores helt av med min kommentar på slutten om IR.

Du har rett i en ting Keal, det er nok ikke noe som skjer hver dag...
Men jeg har nå klart å frembringe dette selv opptil flere ganger med elektronikk produsert de siste 5 årene av forskjellige merker.
Det er nok heller ikke bare LED pærer som er synderen da man lenge før LED pærene kom, stadig vekk fikk inn forsterkere og andre enheter som i følge bruker gjorde forskjellige ting av seg selv.
Felles for de var at det som regel var kun en kommando som ble utført.
Det som er dumt med IR er at selve koden som skal treffes kun er i starten av en kommando på de fleste enheter.
Så hvis man trykker ned en kommando som f.eks volum opp og slipper, men samtidig sender videre med en annen fjernkontroll på samme frekvens så vil man se at volum fortsetter og gå opp.

Der man mistenkte IR som synder ba vi derfor ofte om at kunde dekket til IR øyet i en periode for å se om enhet gjorde det samme da.
Som regel gjorde de ikke det, selv etter lang tids test...
Løsningen var ofte å legge inn et ekstra lag med IR filter foran IR øyet slik at det ble mindre sensitivt.

  (trådstarter)
   #5
 767     0
Interessant Smile ja kan prøve å forske litt med "filter" på sensoren. men vist jeg forstår det rett, vil det sannsynligvis bli ok med pærer fra en annen produsent? har selfølgelig kastet pakken de lå i, men var relativt dyre pærer for dimming, noe som uansett ikke trengs på aktuelt rom.

Har led pærer i spotter på bad også, der går det helt fint sammen med tilsvarende vifte foresten. er ikke g9, så får ikke mulighet å bytte direkte da. men det er vell etterhvert ganske mange som bruker led pærer i dag, så stort sett går det vell bra.

Litt typisk når hele poenget med vifte med sensor var att man skulle slippe å tenke på å skru den av og på selv. så tanken med ledpærene var att siden de trekker så lite strøm, kunne lyset også stå på hele tiden.. men men, ordner seg vell Smile
  (trådstarter)
   #6
 767     0
Måtte foresten ta en test. aner ikke om det er mulig..? men husker fra før når man så på ir fjernkontroller gjennom kamera så blinket de når man trykket på en knapp.

Så når jeg gjør dette med tlf kamera, flimrer/blinker den ene pæren noe helt voldsomt når man ser gjennom kamera, mens den andre ganske ubetydelig.
Er det noe i dette, eller er det bare i mitt hode man kan teste sånn?.. Smile
   #7
 3,587     0
Jeg går ut fra at du snakker om kamera med elektronisk søker, slik nesten alle har i dag - ikke gammeldags optisk.

I utgangspunktet er alle kamerasensorer (i hvertfall vanlig brukte typer) IR-følsomme. At det lyser opp når det kommer inn en IR-lyskilde er helt naturlig og "riktig". Ulempen er at fokusering forstyrres; IR-bildet er skarpt i et annen plan enn bildet av det synlige lyset (hvor stort avviket er avhenger både av objektivkonstruksjon og glasstype i linsene). Enten gir IR-bildet et uskarpt "slør", eller det får fokuseringen til å gjøre synlig-lys-bildet uskarpt.

Derfor er det vanlig å utstyre kameraet med et IR-filter - kanskje mest for videokameraer, siden de har så små sensorer (og korte brennvidder) at filteret kan være lite. Et fullformat DSLR-kamera ville kreve et filter på 50 mm diameter; jeg tror ikke det er vanlig at man spanderer det. Et fotografisk kvalitet IR-filter (til å sette på objektivet) i en norsk fotoforretning koster gjerne en tusenlapp eller mer, men det er jo fullstendig overkill for ditt behov! (Du får dem sikkert billigere i kinabutikker, men vær obs på at "IR-filter" både kan bety et filter som stopper IR, og et filter som stopper alt annet enn IR!)

Mitt første digitale videokamera hadde en knapp for å felle bort IR-fiteret. Da kunne jeg filme i ekstremt lavt lys, f.eks. i festlokaler; det viste seg å nesten alltid være nok varmestråling. Du får ingen farger, men sepia-toner du bildet (om ikke kameraet tilbyr det, finnes det i de fleste video-editorer) blir det mer tiltalende enn rent svart-hvitt.

Hvis ikke kameraet ditt har et effektivt IR-filter vil det lyse opp når det ser en IR-kilde. Og det er ikke urimelig at en LED-lampe kan ha betydelige IR-stripe - antagelig bare smale striper, ikke over hele spekteret.

Det betyr at du kan bruke kameraet til å teste ulike typer plast eller glass foran LED-pæra: Hvis du finner f.eks. et plastark som betydelig demper blinkingen i kameraet, da kan du prøve med denne plasten over sensoren. Det kan hende at du da også dreper følsomheten for mennesker som kommer inn i rommet. I så fall må du legge filteret foran LED-lampa, og da kan du få et varme-problem. Uansett kan kameraet ditt være en god hjelp i letingen etter et effektivt filter.

HSt
   #8
 36,582     Lillestrøm kommune     0
Nær IR filtre sitter oppå sensoren hvis de har det, aldri hørt om noe annet
  (trådstarter)
   #9
 767     0
Takk for utfyllende svar Smile ja nei brukte bare kamera på mobilen, og aner ikke hva filter osv som kan brukes der.. men synest det var artig å se disse stripene som du refererer til.

blir nok ikke å legge for mye jobb i det, så får heller forsøke med andre pærer.

Kan man si den som støyer så mye er defekt på ett vis? kan ikke se det med det blotte øye. var egentlig veldig fornøyd med fargetemperaturen også, men men, får heller bestille inn ett sett til å prøve.

er det tenkelig at pærer beregnet for dimming har større sjanse for å støye mer? selv på 100%?
   #10
 3,587     0
Tror ikke du på noen måte kan si at pærene er "defekte". Det er som at klassiske glødelamper sender ut varme - strålevarme er også IR-stråling. En glødelampe sender ut varme i hele (eller store deler av) IR-spekteret, så det går med mye energi til det, og derfor blir pæra glovarm. Det vi ser som lys er bare den fliken av strålings-spekteret som klarer å krabbe hele veien opp i det synlige området.

Siden lyset produseres på helt annen måte i LED, stråler de ikke over et kontinuerlig spektrum, bare noen striper her og der som vi til sammen opplever som hvitt lys. (På en TV-skjerm ser du heller ikke "egentlig" mer enn tre farger, med varierende styrke - vi bare oppfatter blandingen av de tre som å dekke hele fargespekteret.) At noen av stripene (fargene) som blir produser "på LED-måten" ligger utenfor det synlige, er helt å forvente. Selvsagt prøver produsentene å redusere det, for ikke å kaste bort energi på noe du ikke ser, men det vil neppe lykkes helt. Det kan godt variere fra den ene produsenten til den andre hvor godt de lykkes, selv om du ikke kan kalle det noen "feil".

Den støy du kan få fra dimbare LED er av en helt annen karakter: Den kan slå ut radioen din. Det er ikke spesifikt for LED, men for en lang rekke regulatorer for lys og varme, som virker ved å slå av og på spenningen svært hurtig, fra noen hundre opp til mange tusen ganger i sekundet. Lysstyren / varmen / ... bestemmes av forholdet mellom hvor lenge spenningen er på og av. Sett at du slår på hvert 1/1000 sekund, og slår av etter 1/2000 sekund, da er spenningen på halve tiden, du får halv effekt. Slår du av etter 1/4000 sekund (og lar den være av i 3/4000 sekund, får du kvart effekt. Slår du av etter 3/4000 sekund får du 75% effekt. For glødelamper og varmeovner kan du alternativt redusere spenningen for lavere effekt, men for LED er full av/på på høy frekvens den eneste måten å gjøre det på.

Ulempen er at de brå på/av-pulsene, fra 0 til full på f.eks. 1/1000 sek, og like brått av igjen, uunngåelig fører til masse radiostøy. (Hvis spenningskurven er perfekt firkantet, går i teorien radiostøyen fra 0 Hz opp til uendelig - men det er selvsagt bare i teorien.) Du må enten "runde av hjørnene", eller du må innkapsle hele regulatoren i en skjermende metallboks. Det har du som regel plass til i en separat strømforsyning for LED, men i en tradisjonell lampesokkel er det ikke særlig god plass. Egentlig er det imponerende at de får skviset inn alt som trengs fra 220V AC til 12V DC (eller hvilken spenning de bruker) - og de får faktisk skjermet det relativt godt!

Det er en viss mulighet for at det er slik radiostøy som forstyrrer sensoren din, særlig hvis den inneholder noe digital elektronikk (men fortsatt er nok IR-lys et sikrere stikk!). Hvis du har en bærbar radio, og holder den opptil lampa, og den begynner å støye (for en FM lokalradio-kanal) eller miste signalet (for DAB), da har du avslørt en radiostøy-kilde, og det vil jeg betrakte som en defekt. Ihvertfall hvis det er så sterkt at det påvirker en bærbar radio ved normal bruk i samme rom. Jeg ville tro at det kunne være tilfelle for en del billig kina-utstyr, men blir forbauset hvis det viser seg å være noe problem med mangedobbelt så dyre europeiske merker.