#11
 1,630     Villmarkstoppen, Malvik     0

..Hvor mange av de 12.000 kwh strøm vi brukte gikk til oppvarming? Stort sett badegulvet på rundt 300 watt, en panelovn på 400w som slår ut og inn, en annen på 800w på soverommet som slår ut og inn i løpet av natta, og en til på 1000 w som brukes på dagtid.
Men med unntak av energien som skylles ut med avløpsvannet fra oppvask, vaskemaskin og badekar/dusj osv - gikk jo resten av de 12000kWh også til oppvarming av huset...

   #12
 10,486     Akershus     0
Hvor mye vasket vi opp da, og hvor mye dusjet vi?

Hvor mange grader har vi i de forskjellige rommene, og hva var årsmiddeltemperaturen ute?

Hvis vi varmer opp kun stua, max 15 grader, og dusjer en gang i uka (på jobb, helst), så kunne jeg sikkert skrytt av at huset kun har brukt 4000 kwh siste år, men det gir ikke noe sammenlikningsgrunnlag.


Det blir litt som å selge en bil, og si den bruker 0,4 på mila fordi selger kun har pendlet i 70 km/t mellom Oslo og Trondheim, når den i en normalsituasjon vil bruke mye mer.
Signatur
   #13
 1,015     Revetal     0
Energimerking har absolutt noe for seg, men vi kunne jo selvsagt ikke bare bruke samme etablerte ordning som i EU, vi måtte finne opp både hjulet og kruttet på nytt.

Slik ordningen i Norge har vært til har etter min mening vært totalt ubrukelig. Hvor mye troverdighet har en karakter selger selv setter på sitt hus? Selvsagt må en slik ordning utføres av uavehengig slik en tilstandsrapport ellers på bygg gjøres.

Resultatene av energimerking for selve kundene blir da også langt mer verdt. Ifølge våre italienske "kolleger" og leverandører så er det fort 20% bedre pris på boliger med et hakk bedre merke. Offisiell statistikk fra Holland har litt andre tall med ca 5% for hver bokstav bedre. Uansett så beviser det at folk betaler mer for hus som er billigere i drift.

Energimerking har derfor langt høyere verdi for selger/kjøper enn hva en takstmann vil koste.
Signatur
   #14
 896     Østfold     0
Ordningen med energimerking slik den fungerer i dag er helt latterlig. Tanken bak er bra, men når det gjøres slik det gjøres er det altfor stor risiko for at merkingen blir gal.

Som det påpekes så kan man få ulike verdier ved å endre litt på forutsetningene og det tas ikke hensyn til modernisering på energieffektiviteten. At en selv skal legge inn info om boligen (og muligens manipulere litt hvis en ikke liker resultatet) svekker også troverdigheten.

I forbindelse med salg av bolig har de aller fleste en takst. Jeg tror det beste hadde vært om takstmannen vurderte de relle forholdene i boligen og at energimerkingen ble en del av taksten.
   #15
 10,486     Akershus     0
Hvordan kan takstmann vite om det er 10 eller 20 cm isolasjon i taket?
Signatur
   #16
 896     Østfold     0
Spørre den som har engasjert han og akseptere svaret eller undersøke selv.

Jeg ser ulempen med at dersom takstmannen virkelig skal sjekke dette så vil det ta tid og koste penger. Og da kan man spørre seg om det er verdt det.