#11
 24,668     Akershus     1
Det kan gjøres med en endevender ved hver seng og en dobbel endevender ved dør. Betjeningen ved dør blir litt klønete for en må aktivt sjekke hvilen sengelampe som er på og slå av akkurat denne. Dvs de to vippene ved dør vil ha «tilfeldig stilling: begge inn, begge ut, en inn en ut, en ut en inn, i alt 4 posisjoner.

Jeg har dette et sted der venstre er bryter og høyre er endevender. Det fungerer, men er et lite betjeningsmessig irritasjonsmoment.
Signatur

   #12
 1,355     0
Dette kan gjøres enkelt med innbyggingsdimmer og inngang for impulsbryter. Hver dimmer kan tilkobles så mange brytere med impulsfjær man bare ønsker. Kort trykk for av/på, holde inne for dimming. Skal man bare ha av/på og ikke dimming er det litt mer komplisert ja.
   #13
 24,668     Akershus     0
Har du noe eksempel?
Signatur
   #15
 24,668     Akershus     1
Helt klart et alternativ, men har samme svakhet som en dobbel endevender ved utgangsdør: en må se på lysene og velge aktuell bryter ved døra. Dimming over senga kan jo være en fordel.
Signatur
   #16
 1,355     0
Helt klart et alternativ, men har samme svakhet som en dobbel endevender ved utgangsdør: en må se på lysene og velge aktuell bryter ved døra. Dimming over senga kan jo være en fordel.

Et annet alternativ er en liten PLS/programmerbart smart-rele. F.eks Schneider Zelio Logic2. Koster en snau tusenlapp fra RS Components, pluss programmeringskabel. Da kan du f.eks ha en impulsbryter ved døra som slår av begge lysene og en hver for å slå de på individuelt. En trippel veggbryter fikser det i samme enhet. Og en enkel impulsbryter ved senga som slår av eller på. Da trengs et rele med 5 innganger og 2 utganger, tror minste utgave har 6 inn og 2 ut.

Ulempen er at smart-releet må skinnemonteres i skap. Så da må alle kabler trekkes dit. Og man må lære seg å programmere saken (egentlig ganske lett, det er function block diagram med stadard logikk type AND,OR,XOR osv.). Jeg bruker en slik til å styre kjølesystemet i hele huset, med 4 viftekonvektorer med 4 hastigheter hver, 4 motorventiler, 4 termostater, en drøss termoelementer +++. Har vel 20 innganger og 12 utganger eller noe sånt på den.
   #17
 2,435     Hordaland     0
Takk for svar alle sammen!

Jeg ser at dette blir mer komplisert enn jeg hadde ønsket, så da blir det trådløse brytere i stedet. Dessverre Smile


Dette er ikke så komplisert som folka her skal ha det til... Er greit at folk liker å finne opp hjulet på nytt, men så er det også nettopp slik at det har folk gjort mange ganger før og.

Kan trøste deg med at det faktisk FINNES et system, som er akkurat slik du vil ha det.

En relédriver fra CTM Lyng vil løse hele oppgaven din med tanke på de styringer du vil ha. Du kan montere en enkel impulsbryter ved hver side av sengen, som styrer hver sin lampe. Ved døren kan du montere et lite bryterpanel med 3 brytere, som kan styre taklys, lys ved sengen, og som i tillegg kan slå av alt lys i rommet med 1 knapp. I tillegg har alle bryterne ved døren små indikasjonsdioder som viser om lampene er av eller på. Om du vil kan du ha små bryterpaneler ved sengen så du kan styre alt lys der og, eller doble impulsbrytere som gjør at du kan styre lyset på hver side av sengen, pluss en "alt-av-bryter" som slår av alt lys i rommet med ett trykk.


For å forklare litt enklere:
https://ctmlyng.no/produktkatalog/?prod=36
CTM Lyng Centrol Reledriver 6-kanaler blir "hjernen" på soverommet ditt. Dette er en liten modul som styres av 24VAC, og kan monteres i sikringsskapet, eller i en liten boks på soverommet. Denne modulen kan styre inntil 6 lamper/enheter, og har et flust av forskjellige innganger og utganger.


https://ctmlyng.no/produktkatalog/?prod=41
Dette er et lite bryterpanel med 3 brytere, som passer inn i Elko sitt system sammen med andre brytere og termostater. Dette panelet kan styre inntil 3 enheter. Panelet finnes også som 1, 2, 3 og 4 brytere, visst du vil styre flere eller færre ting.


https://ctmlyng.no/produktkatalog/?prod=205
Dette er et alternativt bryterpanel, som passer inn i standard veggboks, men det kan ikke kombineres med andre brytere og termostater pga det har et annet design. Bryterpanelet er laget av en tynn stålplate, som passer elegant inn på veggen. Finnes både som 3 og 5 brytere, og du får det både i hvit og børstet stål, og med røde eller blå lysdioder. Mange valgmuligheter, alt etter hva du syntes tar seg best ut på veggen. Samme bryterpanel kan også brukes på hver side av sengen, om du ønsker det, for å kunne styre flere ting fra hver side av sengen. Hva du vil bruke bryterne til er opp til deg.


http://proff.elko.no/rs16-1-i-ph/rs16-1-i-ph-article2538-1114.html
Du kan også velge å bruke helt vanlige brytere på hver side av sengen for å styre hver enkelt nattlampe. Eventuelt kan du velge andre design som sort eller alu, Elko sin Pluss serie med et mer firkantet design, eller brytere fra andre leverandører. Valgmulighetene er mange.


http://proff.elko.no/rs16-5-i-ph/rs16-5-i-ph-article2541-1117.html
Eventuelt kan du velge å bruke denne typen bryter på hver side av sengen. Den ene bryteren vil da kunne styre lyset nattlampen (av og på), mens den andre bryteren kan brukes til å slå av alt lys i rommet. Denne bryteren kan og brukes ved døren, hvor den ene bryteren styrer taklampen, og den andre bryteren slår av alt lys i rommet.



Alle elektrikere i Norge kan levere og installere systemer fra CTM Lyng. Veldig mange elektrikere har vært borti Centrol-systemer fra før, mens andre elektrikere har gjerne aldri hørt om det engang.
Signatur

   #18
 1,355     0
Centrol-systemet vil gjøre ca. nøyaktig det samme som smart-rele systemet jeg skisserte, minus indikasjonsdiodene i bryterne. Til gjengjeld slipper man 24V strømforsyning da det kan kjøres rett på 230V.

Jeg bruker også Zelio-releer til lysstyring. F.eks har jeg to soner i garasjen, på hver sin bevegelsessensor. Disse går på individuelt, men KUN når utelampene ellers er på (som styres av når det blir mørkt). I tillegg er det en bryter på veggen som kan settes i "AV", "AUTO" eller "PÅ". AV er alltid av, Auto er styrt av bevegelsessensorer individuelt og På er begge soner på hele tiden. Mye morsomt man kan gjøre med disse programmerbare releene Wink
   #19
 2,435     Hordaland     0
Fordelen med 24V systemet til Centrol er at du kan bruke datakabler, og få 3 brytere med tilbakemeldingsdioder i et 16mm rør.

Selvfølgelig er det mulig med et programmerbart relé / mikro-PLS, men du da må du ha kunnskapen om programmering i tillegg. Smile For min del foretrekker jeg Siemens Logo, og har vel ikke mindre enn 5 Siemens Logoer i drift selv, i tillegg til mye Centrol-styring. Den store fordelen får man når du kombinerer mikro-PLSer og Centrol-komponenter. Siemens Logo får du som standard med nettverksport, så det er ganske enkelt å lage et rimelig fancy smarthussystem med 24V Siemens Logoer og Centrol-komponenter.
Signatur
   #20
 336     Oslo     0
Mens man planlegger dette for kablet utførelse (som jeg jo liker) kan man i mellomtiden kjøpe 3x Nexa doble brytere (lwst-605) og 1x mycr-3 og ha det i bruk på 30 minutter. Koster under 1000 kr tilsammen. Da kan man i tillegg styre hver lampe fra hver bryter. Gjorde det før jul i fjor og har fungert 100% siden da.
Signatur