43 877    67    2  

Berland: Hageskap

 1 216     Bergen     0
Jeg bygger redskapsskjul til hagen på terrassen oppå garasjen. Jeg kaller skjulet et skap, siden det ikke har ståhøyde.

Reisverket er på plass, se bilder under. Skapet måler ca 2.40x1.30. Det ligger foreløpig løst oppå takpapp, som ligger oppå 5 cm hardrock glava, deretter 5 cm eps og så betongdekke. Jeg ønsker ikke å lage hull i takpappen for å bolte fast, og prøver å sikre skapet mot å blåse bort på andre måter.

Skapet vil ha noen lekter stikkende under terrassetremmene som ligger inntil, slik at for å blåse bort, må det også løfte opp tremmene med terrasseplank (ca 2.5x2.5 meter). I bakkant kan jeg ihvertfall tjore skapet til fjell med wire. Kan også sette noen stag fra fjell til bakveggen, hvor mye tror dere er nødvendig for å unngå at skapet flyr?

Skal også la gulvet inni skapet hvile på noen lekter nederst på reisverket, slik at hvis skapet skal fly, så må det også løfte opp gulvet og alt som står inni.

Planen videre er asfaltplater for avstiving og vindtetting, lekter, og liggende kledning (dobbelspor med fals). Tak blir dekket med rupanel, og så legges noe Ventex Supra som jeg har liggende (diffusjonsåpent undertak), deretter ståltak (Plannja Modern er planen). Kan forsåvidt droppe rupanelen, men det kan være greit med avstivingen det gir.
Berland: Hageskap - 2013-08-07 20.10.32.jpg - berland
Berland: Hageskap - 2013-08-07 20.10.52.jpg - berland
Berland: Hageskap - 2013-08-07 20.11.08.jpg - berland
Berland: Hageskap - 2013-08-07 20.11.48.jpg - berland
Berland: Hageskap - 2013-08-07 20.11.48.jpg - berland

   #1
 5 280     1
Du kunne ikke ha fundamentert det på fjellet like bak, på en eller annen måte? Altså trekke [s]boden[/s] skapet bakover slik at det delvis står på fast fjell?

Blir et lekkert innslag i hagen dette!
  (trådstarter)
   #2
 1 216     Bergen     0
Blir litt for ujevnt fjell til å ha særlig nytte av å trekke det bakover, samt at det da vil nærme seg tomtegrensa.

Løsningen jeg har spekulert i er å sette en søylefot i fjellet, og stag(?) av f.eks. 4"x4" både til bunnsvill og nesten toppsvill på baksida. Men jeg håper det er overkill, slik at jeg slipper.
   #3
 5 280     0
Det veier vel noen kilo, så det skal vel brutale vindkast til for å flytte på det vil jeg tro. Skal det kles helt inn (slik at vinden får skikkelig tak)? Jeg antar at du skal ha tak på skapet, jeg vil tro at taket løsner før skapet flytter seg.

Du kan jo også veie det ned med noe tungt på innsiden. Kjøpe noen pent brukte manualer  ;)  eller noe slikt for å øke vekten noe? Eller noe annet tungt...?
  (trådstarter)
   #4
 1 216     Bergen     0
Jeg har vært inne på tanken på å støpe noen betongklosser til å legge inni veggen for å øke vekten ja.. Litt billigere enn manualer ser jeg.

Ellers vil betongsekker som står lagret på gulvet inni boden også hjelpe som ballast, gitt at alle skruer holder slik at ikke hele skapet blir revet i stykker av vinden.

Alle forbindelser er stort sett kryss-skrudd med mange 4x70 skruer (det var de jeg hadde liggende en del av). I tillegg har jeg spandert på ei 120 skrue i tillegg på hver forbindelse. I Gjør-det-selv så brukes stort sett beslag ser jeg, ville det ha blitt mye sterkere? (eller bør jeg spandere på enda flere lange skruer.
  (trådstarter)
   #5
 1 216     Bergen     0
Jeg har laget hull til 80x30cm vinduer som dere ser på bildene. Vinduer på bare 30 cm høyde finner jeg ikke hos f.eks. windoornet, må det spesiallages?

Har ikke allverdens lyst til å koste på meg dyre vinduer til et hageskap som bare skal ha muligheten for å isoleres. Noen tips?
  (trådstarter)
   #6
 1 216     Bergen     0
Fått opp trekkerør fra garasjen på 20 mm. Gjennom garasjevegg, så under utstikkende dekke over lecabakfylling. Litt griseri å få det trukket gjennom (tau festet til armeringsjern, for så å trekke trekkerør med tau).

Jeg kommer ikke til å isolere boden i første omgang, men vil ikke gjøre noe som blokkerer isolering. Bør jeg da fortsette med trekkerør inni skapet som avsluttes i vanlige el-bokser?
Berland: Hageskap - 2O1Tcnvp6DkbnAZ6M3NgO5b4GYzTUNKq9yBbIZqC6is.jpg - berland

  (trådstarter)
   #8
 1 216     Bergen     0
Skal legge strøm til et armatur og ett eller to stikk ganske umiddelbart.
   #9
 5 280     0
Jeg trodde ikke det var noe problem å isolere rundt et trekkerør.. Så lenge røret ikke skrår inn/ut ift veggen burde det neppe være noe problem. Men her har andre mer kunnskap og erfaring enn meg!
  (trådstarter)
   #10
 1 216     Bergen     0
Det blir nok trekkerør uansett. Målet er egentlig å slippe å hanke inn elektriker for å kunne isolere. En grei løsning er kanskje å sette et rupanelbord på innsida av stenderene, avslutte trekkerør ut gjennom disse og få elektriker til å montere påveggstikk på disse rupanelbordene?

Hvilke stikkontakter passer best til slike kalde uteboder? Ser for meg at påveggstikk er mer vanlig, men er disse bedre til dette bruket enn innfelte stikk i 1 1/2 bokser?