863    18    0  

Vurderer å kjøpe en enebolig, spm ang takstrapporten

 27     0
Hei! Første gang jeg poster noe her, håper dere kan hjelpe oss.

Vi har funnet en enebolig som vi vurderer å by på, eneste som vi tenker på er takstrapporten som vurderer «grunn og fundamenter» til TG3. 
Beskrivelsen av det lyder som følgende: «Ukjent byggegrunn, sannsynligvis jord/leire. Huset har sunket mye mot veien».

Forstår det slik at grunnmuren synker og er i bevegelse. Hva er risikoene ved dette, og er det mulig å fikse? Hvor stor utgift er det snakk om grovt regnet? De skriver også at det er noen synlige mindre sprekker på ringmur.

Håper noen kan hjelpe oss med de spørsmålene vi har. Takk på forhånd! 

   #1
 14     0
Vanskelig å vurdere, ikke minst kostnad, men det ville vært nyttig å vite når huset ble bygget. Dersom det er 200 år gammelt og det ikke er byggeaktivitet rundt huset er det godt mulig at det ikke vil bevege seg mer. Dersom huset er fra 2000ish ville jeg vært svært skeptisk, da er det mer sannsynlig at det fremdeles vil bevege seg. Uansett, siden dette står i taksten så er ikke dette noe du normalt kna klage på i etterkant (da må selger ha holdt tilbake relevant tilleggsinformasjon).
  (trådstarter)
   #2
 27     0
Takk for svar. Huset er bygget i år 1925. Altså det er ikke noe spesielt med byggeaktivitet der nå. Hvis det var det du mente.
   #3
 14     0
1925 - da er jo huset mest sannsynlig laftet. Laftede hus tåler mer skjevhet før det blir skikkelig krøll. Jeg tolker taksten som at (deler av) fundamenteringen til huset ikke er på fjell, men på ukjent grunn som man antar er løsmasser. Derfor antar man at deler av huset er sunket. Er jo ikke så mye info å gå på, men husets alder gjør det rimelig å anta at dette ikke vil utvikle seg mer. Dersom dere ikke opplever skjevheten innvendig som et problem så må det ikke nødvendigvis fikses. Umulig å vite hva det vil koste å fikse, men vil tro det er kostbart i 100.000 kroners klassen. Lykke til med eventuell budrunde!
  (trådstarter)
   #4
 27     0
Takk for utfyllende svar. Men altså er det fare for at hele huset raser? Vi skal på visning imorgen, noe tips om hva jeg bør se på iforhold til dette?
   #5
 14     0
Det aller beste er å få med seg en byggesakskyndig på visning, men er jo ofte vanskelig å få til. Ville sjekket om vinduer og dører lar seg åpne/lukke. Ville hoppet og sjekket hvor mye svikt det er i gulvene (kan bli mer bevegelse hvis bjelker er løftet/dratt ut av stilling/det de ligger på. Et vater/En klinkekule gir deg en idé om hvor skjevt gulvet faktisk er blitt. Kan dere bo der uten å fikse skjevheten? Vanskelig å synse, men at et 100 år gammelt og antatt laftet hus har sunket mye er ikke spesielt uvanlig, så neppe noen grunn til at det skal rase sammen (gitt at det ellers er godt tatt vare på).
TSt
   #6
 14,509     0
Det er jo lurt å finne ut om når dette har skjedd. Har eier bodd der siden 50 tallet og det har alltid vært slik så ville jeg ikke vært bekymret men hvis det har oppstått siste årene byr en ikke på noe slikt his. Hvis det var lenge siden forstår jeg ikke helt hvorfor ikke dette står i rapporten. Det er det som bekymrer meg. Det finnes muligheter for å rette opp hus men det er kostbart. Vet om noen som kjøpte hus som hadde fall slik at jeg kjente det i stua når jeg var innom en gang og fikk beskrevet at det var enkelt å ordne. Huset er nå solgt uten at det er gjort noe så vet ikke om det var så enkelt som jeg ble fortalt.
HSt
   #7
 36,582     Lillestrøm kommune     0
Endringer i vann forhold kan medføre at det begynner å sige så får en ingen bekreftelse på at dette er en gammel skade då ville jeg holdt meg langt unna. Vi bodde forøvrig i en 4 mannsbolig bygd på 30 tallet en gang, alt så normalt ut men vi oppdaget ved en tilfeldighet at bunsvill var råttten på flere steder, den ene kilden hadde trolig vært defekt nedløpsrør en gang i levetiden det andre stedet kom  vann inn på grunnmur fra støpt trapp. I prinsippet kunne huset blitt skjevt av en slik skade men det hang i luften i disse områdene

  (trådstarter)
   #8
 27     0
Tusen takk for så mange svar. Eier har bare bodd der siden 2011 og han melder i egenerklæringen at gulver innvending ikke har blitt noe skjevere enn når han tok over i 2011. Så spørsmålet blir da hvordan finne ut av når dette har skjedd? Som sagt så har vi blitt veldig forelsket i huset, og hvis den ikke sunket noe mer og det er litt skjevheter så vil vi klare å leve med det. Problemet oppstår hvis det fortsetter.
   #9
 299     Oslo     0
Kan også se etter om sprekker og skjevheter ser gamle og døde ut eller om under utvikling - Er det malt eller sprekker uten maling i de - når ble det malt forrige gang? Hvis det er laftet er det natirlig oppsprekking i tømmeret også. Kan også se om det er shimset/kiler under bjelker på søyler, og om det er mulig å se noe forandringer der.
Selv om det virker litt overkill, så ta gjerne bilderpå visning, så kan forumet eller fagkyndig.
Lykke til!
Signatur
   #10
 5,569     0
«Ukjent byggegrunn, sannsynligvis jord/leire. Huset har sunket mye mot veien .

Jeg lurte litt på dette med veien. Dersom huset er satt på leire, og det er gjort noe med veien i senere tid, vil det jo kunne føre til at grunnen siger ut. Jeg hadde vært VELDIG skeptisk her. Ikke bare se på huset, men se på grunnen rundt huset - spesielt grunnen mellom huset og veien.

Er det noen tegn til at det siger? Slike tegn kan se ut som ujevnheter i grunnen, små utglidninger, sigd-formede "nivåer", etc. Er det langt fra hus til vei?

Dersom grunnen siger bort fra huset, mot veien, vil det kunne gjøre seg utslag i at huset siger i den delen som er nærmest veien. Det er slik jeg tolker setningen "sunket mye mot veien".

Dersom det er tegn til utglidninger mellom hus og vei må du få inn profesjonell vurdering før du kjøper noe. (Kanskje du burde det uansett.) Det kan være farlig, i verste fall.