15,953    36    0  

Daikin Alterma L/V varmepumpe, erfaringer!

 10     hgsd     0
Skal i gang med å bygge ny enebolig på Nappatjøn i Tysvær kommune. Har valgt  gå for vannbåren varme. Boligen er 2, 5 etasjer og har valgt gulvarme i alle rom i kjeller og 1 etg.
Jeg har lest meg litt opp på Daikin Atherma sin varmepumpe teknologi og kan samtidig få en grei pris for denne pumpen.

Noen som har erfaringer me denne?

Hvordan er system styringen på pumpen? Lett å programmere og endre innstillinger?

Eventuelt termostater? eller manuell regulering på vannfordelingen?

   #1
 83     Trondheim     0
Jeg har installert Altherma en rekke ganger, og har egentlig bare gode erfaringer med denne. Den har mange muligheter for programmering, ja, og det er enkelt å omprogrammere. Jeg bruker sjelden å begrense brukertilgangen på disse, for det er i praksis umulig å "stille de bort."
For å få en rimeligst mulig installasjon, bør du la varmepumpa styre utgående temperatur, forutsatt at du ikke ønsker store forskjeller på vanntemperaturen. Bruk heller litt tid på innregulering, så kan termostatene sløyfes. Må, eller vil du absolutt bruke termostater og aktuatorer, sette inn en trykkstyrt by-pass før fordelerstokken. Sett også sirkulasjonspumpa på kontinuerlig drift, Daikin brukte litt enkle kontaktorer fram til for litt siden, og lyden av dem kan irritere litt om de slår inn og ut hvert 3. min. Anbefales.
   #2
 3,573     buskerud     0
det er bare en ulempe uten termostater, noe som er gjenganger, er at du får ikke badene veldig mye varmere enn oppholdsrom.

Kjenner en som startet med bergvarme og syns det var litt kjip med 20-22 grader i alle rom, da han gjerne skulle hatt 23-25 grader på badene.

han løste dem med å kjøpe termostater til alle oppholdsrom, økte tempratur kurven til vp`n slik at tur vannet ble noen grader varmere, og termostatene regulerte oppholdsrom slik at parketten ikke ble ødelagt og rommene for varme. 

men klart, jeg hadde klart meg fint med 20-22 grader i alle rom, men med kone som ønsker snitt på 24-26grader på bad og 22 grader i stua og 21 grader på rommet til dattern min, og 19 grader hos sønnen min... ergo..  hadde ikke noe valg enn termostater ;D.

klart har du varmekabler i tilegg på badene, så trenger du ikke rom termostater...



  (trådstarter)
   #3
 10     hgsd     0
Morty: Mener du at jeg bør sløyfe termostatene? Forstår jeg det riktig setter du termostaten på et ønsket settpunkt, deretter sender den signal til aktuatoren som reguler turvannet til den ønskete sonen? Hvis jeg sløyfer termostatene regulerer jeg manuelt på fordeler stokken da? at jeg bruker litt tid på innregulering?
ved å bruke VP til å regulere opp og ned vil ikke det medfører ekstra økonomisk utgifter istedenfor regulering i etterkant av pumpen(fordelerstokken)?
   #4
 45     Hell     0
Men trenger man trykkstyrt by-pass dersom man lar baderomskursen alltid stå maks åpen ?
Blir det for liten minimum gjennomstrømning?

   #5
 318     Bergen     0
Vi har Daikin Altherma m/trådløse termostater.  Om du velger dette eller koblede er forsåvidt ett fett, men jeg ville ALDRI vurdert vannbåren varme uten termostater.  Da ender du bare opp med å løpe frem og tilbake mens du prøver å finne komforttemperatuern i hvert rom, samtidig som utetemperaturen seff svinger gjennom døgnet...

Men, har ikke termostat på badet, og der er det veldig godt og varmt, ikke noe behov for varmekabler i tillegg.

Skal ha Daikin viftekonvektorer i 2. etasje.  Disse har jeg nå endelig fått bestilt fra en nettbutikk i UK, veldig mye billigere enn her hjemme.  Ser de selger en ny Daikin Altherma alti-i-ett løsning.  Dvs at du ikke trenger egen innedel, alt henger på utsiden og du trenger bare vannrør gjennom veggen (disse har Daikin et eget opplegg for å frostsikre).  Dermed blir installasjonen enklere og du trenger kun rørlegger.

Her er adressen til nettbutikken:  http://www.pmcoppack.com/
Siste redigering: Thursday, October 28, 2010 5:43:04 AM av Smurf
   #6
 83     Trondheim     0
Hei.

Som regel blir det satt opp termostater og aktuatorer. Men det er strengt tatt ikke nødvendig. Innregulering skjer én gang, ikke hele tiden. Ønsker du varme bad hele året, og synes det blir ubehagelig i stua om sommeren, kan det selvsagt vurderes aktuatorer som løsning, men det fordyrer... Woodbear: det finnes andre løsninger enn de enkleste/dyreste, det krever bare litt innsikt og planlegging. Trykkstyrt by-pass må inn om ikke vannstrømmen blir over 12l/min, dvs 2-3 helt åpne kurser.
Smurf: monoblokken er på markedet, og det er en grunn til at den ikke selges her til lands, vann ut av huset = glykol = effekttap. Det er forskjell på kuldebærer og varmebærer, vet du..
  (trådstarter)
   #7
 10     hgsd     0
JEg ser ikke for meg at innreguleringen skjer bare en gang.. Ta et eksempel fra vinter halvåret til våren/sommeren. Jeg ønsker jo en høyere temperatur i f.eks stua om vinteren og må da strupe på fordeler stokken da varmere tider kommer. Dette blir mye regulering og jeg ser ikke for meg at dette ikke er driftøkonomisk.

Et spørsmål til varmt vannstank. er det en treveis ventil som er koblet inn etter hydroboksen som slipper igjennom varmt vann til vv tanken? ser slik ut på tegningene?

Men woodbear, du kan vel regulere på fordelerstokken på de ulike rommene? slik at du ikke har lik temp i alle rommene samtidig. Måtte vel selvsagt ut med en ir tempmåler for å måle overflate temperaturen på gulve hvis du ønsker temperaturen..

   #8
 83     Trondheim     0
Du mener det ja? Poenget er at utekompenseringen tar seg av resten av reguleringen - etter at de forskjellige rommene er regulert. Har flere anlegg stående på den måten, både med helårs bade/vaskeromsgolv, kutt av varmeproduksjon ved 12- 15 grader, og maskiner med aktiv kjøling. Har jobbet en god del ulik programmering og styring av flere L/V og V/V- anlegg, og har god erfaring med denne type innreg. Hele vitsen er å ta ut så lav framledningstemp som mulig, det gir best økonomi. Regn litt på hva det koster å heve vanntemp 4-5 grader, (for så å stenge ventiler/shunte ned temp). -Men igjen: noen ganger kan det være fordelaktig å legge til et eksternt styringssystem.
3-veisventilen veksler mellom BV og VV, så det er riktig observert.
   #9
 58     Rogaland     0
Hei
Jeg innstallerte Daikin Altherma høsten 2006, tror faktisk jeg var en av de første i Rogaland som innstallerte denne varmepumpen da anlegget mitt ble brukt som opplæringsanlegg til montør firmaet. Friganor stilte med personell i forbindelse med oppstart.
Har nå høstet en del erfaringer i løpet av de fire siste vinterene, og spesielt den siste vinteren som var veldig kald og lang i Rogaland målestokk. Jeg har en enebolig bygget i 97/98 på ca. 246 kvm, jeg benyttet el. berder for oppvarming før høsten 2006 og lå da på ca 28000 kw/t. Fra desember 2008 til desember 2009 hadde jeg ett årsforbruk på 14312 kw/t, og har ca. halvert el forbruket. Pumpen leverte greit med varme, selv på de kaldeste dagene men med hjelp av tilskuddsvarme. Jeg har hatt tabker om å montere en energi måler på "uttaket" på varmepumen, samt en måler på el tilførselen, for å "logge" virkningsgrad etc. Men har dessverre ikke kommet i mål med dette enda. Har PLS og øvrig utstyr klar, så jeg får legge inn resultater en gang i fremtiden. Har peis men kun til "kose" fyring, og ble benyttet mindre enn 5 ganger i fjor. Har også Villavent med varmegjennvinning.
Det eneste problemet jeg har hatt med varmepumpen, er at vifte motoren i utedelen sluttet å virke våren 2009, dette ble ordnet uten kostnader for meg.
Ellers skal jeg nå bytte ut romreguleringen fra PLS til Uponor DEM, for å teste ut autobalenseringen da jeg føler at jeg aldri har klart å balansere anlegget 100%, da notatet med rørlengdene forsvant i stresset under bygge prosessen. Har hatt tanker om å lage en autobalansering i PLS programmet, men har ikke hatt tid eller anledning til å komme i mål med aritmetikken for dette, så da håper jeg at Uponor sitt kontroll system håndterer dette på en god måte. Har kjøpt systemet i Danmark og det havner på 8200.-NOK for sentral med panel og 6 stk. 75I termostater, ferdig med mva, frakt etc.
Kikket gjennom kvitteringene for Daikin systemet, jeg gav 21450.-kr. for EKHBH007A, 2500.-kr. for 6T1 6kw 3/230V, 20670.-kr for ERYQ007A, 11212.-kr for EKSWW200V3 & 1500.-kr. for Honeywell 3 veis ventil. Elektriker arbeidet gjorde jeg selv da jeg har automatiker fagbrev, rørlegger arbeidet tok en kamerat og det kjøletekniske/oppstart tok HABI A/S for rundt 1500-2000.-kr. Alt inkl MVA. Fikk dekket 10 000.- kr. i støtte fra Enova.
Jeg snakket med Friganor ett par måneder etter innstallasjonen, da jeg følte at det var noen mindre software ting som kunne vært endret for å forbedre pumpen. Bla. min. begrensning på tur temp som er 30 grader celsius uansett, selv om utekompenseringen kan settes opp for mindre tur temp. Vet ikke om dette har ført til noen endringer.
Ellers jeg jeg veldig fornøyd med pumpen, og kan gi de beste anbefalinger.....Men så kommer det stadig ny teknologi på markedet, og mye har skjedd på 4 år..... Grin
Signatur
  (trådstarter)
   #10
 10     hgsd     0
Okei morty, kan ikke du fortelle litt om hvordan alt fungerer sammen? virker ut som du har go peil. Eventuelt sende meg en PM på det. Jeg tenker da spesielt på Daikin luft til vann med hydroboks, vv tank og fordelerstokk og regulering! hadde satt pris på det;)

Så utekompenseringen virker slik at den regulerer ut i fra tempen er ute selvfølgelig. Men er det programert en en ønsket verdi på pumpa da? f.eks 32 grader. Disse 32 gradene går til de rommene jeg ønsker, f.eks baderom osv. Her er det da full gjennomstrømning via fordelerstokken?

Men om våren og det blir varmere ute vil ikke pumpa levere 32 grader til baderom da? er jo selvfølgelig tap over strekningen da men..