#11
 282     0
Dette trolig Barkebiller. De dør etterhvert, men har muligens blitt med inn når det ble bygget. Jeg har flere slike ganger på ulike planker/bjelker i både hus og låve. Begge deler ble reist tidlig på 1900-tallet.
Trolig har det vært sånn hos dere i mange år.

https://snl.no/barkbiller

   #12
 5,111     Sørnorge     0

Hvor stor del av bjelken ser du? (høyde)
Hvordan vet du at bjelken er 20cm høy hvis du ikke ser toppen?
Hvilken lengde har bjelken (mellom opplegg), og hvor langt er det til nabobjelker? (tenker å regne ut hvor mye last bjelken bærer)

Skjønte ikke helt hvordan 2x4 i tak på begge sider skal løfte bjelken fri og rett.


Se tegning under. Når stenderne bankes i retningen av de grønne pilene presses de horisontale bjelkene fra hverandre. Rød kloss med skrue er for å hindre at stender sklir. Du bør nok ha flere stendere enn de to som er tegnet inn. Kanskje en meter mellom hver, eller no slikt.
Biller i bjelkelag og overbelastet bjelke -  hva gjør man nå? - mbelbo.jpg - mbelbo
  (trådstarter)
   #13
 281     Bekkestua     0
Petterg.
Takk for tegning. Men du mener å stemple på selve bjelken? Du skrev på hver side så da ble usikker hvordan løfte bjelken da. Men når man stempler rett på bjelken så blir det og vanskelig å enten laske eller legge stål under... Nå er jeg treg i hue her.. Hehe.

Jeg stempltet i går 2 stk 2x4 for å bare holde på bjelken litt. Ble usikker om det gamle paneltaket var med å holde bjelken oppe...

Jeg har åpnet opp deler av gulvet og målt hvor høy bjelken er på oversiden (ca 100mm) der og så målt det jeg ser fra undersiden (ca 80mm) og antar planken til stubbloft er ca 20mm. Har kommet frem til at den da må være ca 150x200mm.
De ligger ca 750-800 c-c og spennet er 4.3-4.4 meter.
Langt i fra dagens standard som hadde kreved 48x350 på det spennet?
Derfor vi skal laske Lindab C70/1.5 bjelke på vårt gulv, men vanskelig å gjøre det i taket da det er minimalt med plass. Og noe naboen bør gjøre ovenfra...
Signatur
   #14
 5,111     Sørnorge     0
Du legger en 2x4 på gulvet og en i taket (som holdes oppe av en medhjelper mens stender settes på plass). Disse er parallelle med bjelken du skal avlaste. Avstanden til bjelken må du avgjøre selv, nærmere er bedre, men gir deg lite arbeidsplass. En slik på hver side av bjelken vil ta bort gulvvekt fra bjelken.
Du kan bruke samme metode for å løfte selve bjelken (stendere under bjelken) hvis du bare skal ha kryssfiner på sidene. Det sperrer da for å feste noe under bjelken, men det er jo ikke sikkert at du skal.

Det svake ledd i eksisterende bjelker er strekkrefter. Kompresjonskrefter klarer de gamle fint, med mindre de er helt oppspist. Kompresjonskreftene virker i øvre halvdel, strekkrefter virker i nedre halvdel. Det er altså nedre halvdel du trenger å forsterke. Forutsatt at du klarer å feste forsterkningen godt til den eksisterende bjelken vil du ikke ha behov for tilgang til den øvre halvdelen.

I teorien ville du kunnet løse nedhenget med å feste et stålbånd på undersiden av bjelken, og stramme det godt. I praksis tror jeg ikke du vil klare å stramme det godt nok, så den muligheten utgår. Men det illustrerer at nedre del er viktigst.

Leire vei 1600kg/m3. Hvis man antar at du har 8cm tykt lag, 80cm bredde som bæres av denne bjelken, så blir det 0,08m * 0,8m *1600 kg/m3 = 102,4kg leire/løpemeter bjelke.
Hvis man så antar at du har 3 lag av 2cm tykt treverk med egenvekt på 500kg/m3, så blir det 3*0,02m*0,8m *500kg/m3 = 24kg/lm
Total egenvekt med margin: 150kg/lm = 1,5kN/lm

Nyttelast: 2kN/m2 * 0,8m2/lm = 1,6kN/lm

Dette er innenfor hva en limtrebjelke på 90x130 klarer alene. Jeg TROR kryssfiner har omtrent samme strekkapasitet som kryssfiner. Altså bør 5cm tykke striper av kryssfiner på begge sider av nedre halvdel av eksisterende bjelke holde forutsatt at du får godt feste (lim med stor kontaktflate + skruer) mellom finer og bjelke.

En annen mulighet er å kappe av hele nedre halvdel av eksisterende bjelke, og erstatte den med limtre. Hvis du velger 90x180 limtre liggende under øvre halvdel av eksisterende bjelke vil limtreet alene klare nok bæring, så bidraget fra det gjenværende av gammel bjelke blir en bonus.
  (trådstarter)
   #15
 281     Bekkestua     0
Tusen takk Petterg
Du nevner mye av det jeg har tenkt på. Prøve å huske det man lærte på skolebenken for 14-15 år siden er ikke like lett. Så takk for at du satte ord på det jeg grublet på. Og ikke minst gjorde matematikken Wink

Jeg liker tanken på å feste en lang stål plate langs med bjelkens underside for å ta stekkkreftene. Men er litt i tvil om jeg rent praktisk får til å løfte og stemple opp bjelken slik at jeg får løften den litt. Stubbloftet er jeg litt redd å røre... Redd hele leirehavet kommer ned i hue...
Men hva med å løfte/stemple midt på bjelken og feste stålplate/vinkel langs med sidene? Det er ikke mange mm å gå på for å feste noe på sidene heller. Lekt til stubbloftet kommer litt i veien slik at jeg er redd at man ikke får plass til nok kryssfiner. Når det på siden er feste, ta ned stemplingen og så feste noe på undersiden?

De større sprekkene i bjelken akter jeg å få skrudd sammen uansett. Noen gjengebolter og skru sammen de vertikale sprkkene som er langsgående. Og så tenker jeg noen lange franske skruer i de horisontale sprekkene. Må bare ikke skru igjennom til gulvet til naboen Wink
Hva trur dere?

Signatur
   #16
 118     Oppland     1
Dette trolig Barkebiller. De dør etterhvert, men har muligens blitt med inn når det ble bygget. Jeg har flere slike ganger på ulike planker/bjelker i både hus og låve. Begge deler ble reist tidlig på 1900-tallet.
Trolig har det vært sånn hos dere i mange år.

https://snl.no/barkbiller

Bare for å presisere, dette er IKKE barkbiller. Dette er fra Myk Borebille: https://www.fhi.no/nettpub/skadedyrveilederen/biller/myk-borebille/

Myk Borebille har ikke noen interesse av å gjøre annet enn å spise det mellom barken og veden og kan ses på bildene hans som tofarget boremel. De drar/dør når det er tomt for bark og gjør ingen skade til vanlig.

Kan også kommentere at de sprekkene som sees på treverket her ikke ser farlige ut. Det er nomalt at gammelt treverk får sprekker i seg, og det er fullt ut like sterkt på tross av disse. Selvsagt kommer det an på størrelsen, men det ser ut som disse sprekkene er innen all fornuftig og sunne mål. Lær litt om gammelt treverk og konstruksjon, når du eier et gammelt hus, det vil gi deg langt mindre stress.
  (trådstarter)
   #17
 281     Bekkestua     0
Myk borebille lager 1-2mm sotre hull, disse hullene er 3-5mm og ligner mer på husbokk biller.

Sprekkene er fra 10-15 mm i åpning. De er fra 50-75mm dype og er både vertikale og horisontale.
Har lest meg opp en del om treverk, men lagt i fra ekspert. Dette er også en sak for eierskifteforsikringen, så vi får inn skadetakstmann for å se på treverket og skadedyr.
Signatur

   #19
 5,111     Sørnorge     0
TS: Post gjerne hva takstmann sier, og hva løsningen blir. I uthuset på min nyervervede tomt (ikke overtatt ennå) er det flere bjelker som har husbukk (i følge selger). Jeg regner med å måtte skifte ut mange bjelker som følge av det, men lytter gjerne til alternative løsninger.
  (trådstarter)
   #20
 281     Bekkestua     0
TS: Post gjerne hva takstmann sier, og hva løsningen blir. I uthuset på min nyervervede tomt (ikke overtatt ennå) er det flere bjelker som har husbukk (i følge selger). Jeg regner med å måtte skifte ut mange bjelker som følge av det, men lytter gjerne til alternative løsninger.


I will ceep you posted.
Håper takstmann kommer innom til uken. Eierskifte forsikring har revirert en og håper på snarlig bistand.

Reiv litt mer tak i går og fant en H bjelke. Tydeligvis var det en gammel bære vegg der, men kun 2 meter fra yttervgg. Kanskje et gammelt påbygg som aldri har vært dokumentert... Uansett, det er dårlig utført og blåser rett igjennom, både der bjelken står og hvor gammel vegg var lang yttervegg.
Signatur