#31
 3,387     0
Ja, en lurer ikke luringene. Bacon sprøyter de inn vann i så hvorfor ikke tørke veden litt dårligere.

I Kabul solgte de mange typer ved. Opptenningsved, matlagingsved, fyringsved og div div. Samme i Mogadishu der sorterte de også vedeni mange ulike kvaliteter til ulik bruk. Mens her er det bare bjerk, furu, og sortert etter hvilken sort tre den kommer fra.

Tviler på at særligmange vedselgere kan si noe om fuktighetsgraden i veden de selger. Tørr og god ved,tenker jeg en får som svar om en spør.

   #32
 1,027     0
Det var helt vanlig her i Norge også for en generasjon eller to siden å ha ulike typer ved i skottet; forskjellige treslag, klyvd i ulike størrelser, risved i knuter og bunter, og flis. Kunnskap som forsvant ut døra med vedkomfyren når strømmen kom.
   #33
 3,387     0
Der kan du se, vi hadde mer kunnskap om materialer tidligere.  Men det høres jo svært fornuftig ut for tidligere var man avhengig av fyring på en helt annen måte enn i dag.

Vet du noe mer om hva de sorterte veden etter og hvordan de ulike sorteringene ble brukt. Slikt er alltid artig å høre om dersom noen kan om det.
   #34
 642     Trøndelag     0
aasg: veden jeg selger har garantert maks 18% fuktighet.
og jada, den er fra baltikum. Har plenty av skog selv, men er det lønnsomt å hugge denne til ved?

men den galskapen er en helt annen sak!
   #35
 1,027     0

Vet du noe mer om hva de sorterte veden etter og hvordan de ulike sorteringene ble brukt. Slikt er alltid artig å høre om dersom noen kan om det.


Samler litt info når jeg prater med gamle folk, det er helst kvinnfolk som sitter på denne kunnskapen og med litt smisk og interesse for tradisjonsmat får en vite litt. En eller annen gang får en vel skrive litt om det.

Om har anlegg for nerding (er det et ord?); det er utgitt en veldig bra bok om samisk bål/vedtradisjon; over 300 sider med masse info.
Boka heter "Eld-flammor och glød", forfatter er Yngve Ryd.


Import av ved er jo totalt idioti men et forståelig resultat av det høye kostnadsnivået i Norge.
   #36
 611     Øvre Eiker     0
Jeg ser godt hva du mener, iverta. Jeg hogger litt ved selv på hobbybasis, og jeg ser jo at det ikke blir veldig høy timebetaling i forhold til å kjøpe ved i storsekk (i forhold til disse tilbudene på 40l sekker fra diverse byggvarer o.l. er en annen sak). Selvsagt vil en proff med proff utstyr hogge fortere, men likevel.

Jeg ser på vedhogsten min som en fin avveksling fra en kjedelig jobb og fin trim, men skulle jeg leve av det hadde det blitt nedgang i inntekten.