GR
   #12
 794     Rogaland     0

Er det mulig? Fibaro fremstår mer og mer useriøs. Hjelper ikke med kult utseende når innmaten stinker.

Det er vel i overkant å påstå at innmaten stinker ut fra det svenskene skriver.

Det er definitivt ikke bra resultater, men for de fleste så er mye av dette sannsynligvis av liten betydning.

At det ikke står 230V og maks ampere på labelen er brudd på retningslinjer for EU, men for de fleste av oss på ingen måte noe problem. At det uansett bør rettes på er det derimot ingen tvil om.

At switchen er annonsert som 3kW, og det står 16A i bruksanvisningen, når connectoren som er benyttet bare er 10A er en stygg flause fra Fibaro, men for alle som ikke trekker mye strøm gjennom den, så bør det ikke være noen umiddelbar fare. Utvilsomt noe som må rettes opp umiddelbart.

Avstanden mellom lederne (1,6 og 1,8mm mot krav på 3mm) er jeg usikker på hvor mye vil bety i praksis, det var litt uklart for meg om det er snakk om innvendig eller i connectoren, men naturligvis også noe som uansett bør rettes slik at de er i henhold til gjeldende retningslinjer.

Dessverre så virker det som det er dårlig oppfølging både fra Fibaro og norsk forhandler.
hro
   #13
 1,574     Trondheim     0
Hvor det ikke er plass, kan man benytte bruksanvisningen for angivelse av volt og max ampere. Dette har Fibaro gjort Eksemelvis FGS211 i monteringsveiledningen http://materialy.fibaro.com/instrukcje/relay%20switch%20FGS211%20v14%20-%20v17%20ENG.pdf
Om det er fysisk plass på "dingsen" er en skjønnsmessig vurdering de enkelte tilsynsmyndigheter selv vurderer. Her kan det synes som om det er en annen praksis i Polen enn i Sverige.

Legger her ved et bilde av et annet produkt 2x1.5 kW on off FGS221. Avstanden mellom kontaktene er også her liten og det er ikke innvendig, men i connectoren man tar utgangspunkt. Til de fleste formål skulle det gå rimelig bra, men for alle som har sett en amatørkobling med løse tråder - er det sannsynlig at en "nesten kortslutning" vil oppstå i en serie av mange installasjoner.

Når denne forsvarstalen er nevnt, er det åpenbart at importører har et ansvar i henhold til produktkontrolloven § 6b for å melde inn potensielt farlige produkter. Fibaro har meg bekjent tre/fire importører/forhandlere her i landet. Av disse opplever jeg at FMP-AS er sitt ansvar bevisst og har overlevert produkter til DSB for full gjennomgang og meg bekjent har ikke omsatt WallPlug etter Sverige incidenten. Tronika AS benektet å ha mottatt brev fra DSB i det hele og påstår at de fritt kan omsette varene uten å veilede forbruker om mulige konsekvenser. Det til tross for at brevet ligger åpent for innsyn i www.oep.no. ModernHome.no har jeg ikke vært i kontakt med (selv om jeg mottok en FGS211 fra de fredag i forrige uke. NetOnNet er i utgangspunktet Svensk, slik at de bør forholde seg til Svenske myndigheters agering.

Det kjedelige i slike saker, er at det tydeligvis rulles ut utferdige produkter i markedet og noe går vel fort i svingene. Sluttregningen er alle de tullingene (meg inklusive) som svir av tusenlapper for å være early adaptors av noe som skulle ha høy WAF. Blir sluttvisa at produktet viser seg å være brannfarlig, er to ting sikkert
1) Temperaturen til samboer blir tilsvarende heit og brannfarlig
2) Smarthus må man vente leeeeenge før man kan tenke tanken på

Derav skulle jeg mer enn gjerne sett at forhandlene var bedre i avhjelp enn det det viser seg å være Smile
Vurderer du Fibaro Home Center? Les denne først - SAM_0005.JPG - hro
Signatur
GR
   #14
 794     Rogaland     0
Jeg prøvde også å gi Tronika/smarthus.info noen hint vedr. dette temaet, og skulle ønske det kom et annet svar enn det gjorde. Virker ikke som de er klar for å ta noe som helst ansvar for det de selger.

Hvis avstanden kun handler om mellom connectorene, så handler det vel bare om nøyaktighet når en monterer? Det er ikke SÅ vanskelig å gjøre seg flid og unngå løse tråder. Eller er det andre utfordringer med at strømførende deler ligger med kun 1,6mm plastvegg mellom seg?

Ellers så er det jo andre bra z-waveprodukter å bytte til enn Fibaro, uten å ødelegge WAFen. Her er det vel bare å kreve retur hos forhandleren, iallfall om DSB kommer til samme konklusjon som svenskene.
   #15
 2     0
Jeg har fulgt med en del på det med fibaro dimmeren da jeg straks skal til å begynne med en rehabilitering av det elektriske i en bolig. Det var faktisk Tronika som gjorde meg oppmerksom på at det var salgsstopp i Sverige, men at det ikke var noen tiltak satt igang i Norge så det var ikke noe å tenke på.
Jeg er elektriker og ble straks litt betenksom og kommer ikke til å montere produkter som ikke oppfyller internasjonale krav.
Men oppfyller andre leverandører av tilsvarende z-wave dimmere kravene? Jeg har mine tvil da de lager enhetene så små som mulig.
Så vidt jeg har lest er det avstanden på selve pcben (printkortet) som er problemet, skille mellom 230v og PELV/SELV ( max 50 v) er under 3 mm. Vil tro at selv/pelv kretsen er z-wave styringen. Siden det er under 3 mm så kan man få overslag og dermed skape brann. 3 mm er ikke så mye når man tenker seg om. Lærte en gang at 1000 volt kan hoppe 1 cm, 230 v har en peak spenning på 325 v. Så da er plutselig ikke 3 mm så mye.

utklipp fra Fibaro Norge. Håper dsb kommer med et svar snart :Hei, vedlegger svar vi fikk fra DSB (20.11.2014): "DSB har etter utsendelse av brev 2014/11524 (8/7/14) mottatt 3stk FIBARO wall plug for undersøkelse og test/verifikasjon opp mot den norske standarden NEK502. Denne verifikasjon/test er startet og antatt ferdigstilt i desember 2014. Lovgrunnlaget for etatens virksomhet fremgår av lov 24. mai 1929 nr 4 om tilsyn med elektriske anlegg og elektrisk utstyr (el-tilsynsloven) og forskrift 14. januar 2011 nr. 36 om elektrisk utstyr (feu). Med referanse til FEU § 10 så skal det kunne dokumenteres av et nasjonalt utpekt teknisk kontrollorgan innen EØS med kompetanse på området at sikkerhetskravene i NEK502 er tilfredsstilt. Dere vil bli underrettet så snart denne testen et avsluttet og endelig beslutning er fattet for nevnte produkt.

Det er viktig å presisere at det kun er sendt ut et varsel om omsetningsforbud, og at dere kan fortsette salget fram til et endelig vedtak er fattet fra DSB. Ta kontakt på telefon hvis noe av dette kan være uklart."
   #16
 189     Oslo     0
Noen som har gjort seg nyere vurderinger om kvaliteten på Fibaros produkter? Vurderer å sette i gang med Z-Wave ifm. oppussing hjemme.
   #17
 611     Bergen     0
Jeg har ikke gjort noen nye vurderinger, men jeg vet at fibaro har kommet med nye produkter som skal oppfylle kravene.
Det er masse z wave produkter ute og går og du trenger ikke å binde deg til fibaro.
Uten å forsøke å dra trafikk vekk fra dette forumet så
Vil jeg anbefale tråden :"Hjemmeautomasjon - Hva er det og hvorfor skulle jeg bry meg? (Automasjonskaféen)" på diskusjon.no der er det en del brukere som har god peiling på z wave.
Signatur

  (trådstarter)
   #18
 8,022     Bærum     0
Problemet med den tråden på diskusjon.no er at den er ørten-hundre sider lang, og utrolig lite informativ å navigere seg i for å få tak i informasjon. Den tråden alene kunne vært et eget forum med multiple underforum.

For z-wave, sjekk ut forumet (og produktene) på micasaverde.com, og Domoticz http://www.domoticz.com/forum/