#21
 348     0
Nr 20, HSt:
Jeg har løs leca under mitt hus her og kan bekrefte at det blåser ut av hullet når jeg boret hull til radonsug, når jeg stakk hånden ned i hullet kjente jeg at det blåser forbi hullet under huset. Hvordan luften får til det vet jeg ikke, men fakta at det skjer er i allefall lett å se.

Nei, dette er ikke egnet til å konkludere noe som helst om fare for trekk i grunn ved bruk av løsmasser. Like lite som at vi ser maur spaserer i polystyren hos meg og etter hva de sier, andre steder. Vi kan aldeles ikke tro eller forstå noe som helst uten vitenskaplige undersøkelser fra andre enn suspekte oppdragsgivere og der vi i etterkant er enige i prinsippene for gjennomføring. Og der tok vett og forstand 6 ukers etterlengtet ferie i den reelle verden.

Signatur

HSt
   #22
 36,582     Lillestrøm kommune     0
Jeg har aldri sagt at dine problemer ikke er reelle, men hvis du ville bidra mere så kunne jo det være med å lage en tråd om dine problemer og beskriver hvordan det er bygd, hvilke materialer som er rundt osv. For KUB mur husker jeg jo at de beskrev at vi under terreng skulle smøre utsiden med Heydi K10 og på den garasjen jeg har vært med å bygd så har jeg gjort dette.  Kanskje er dette nok til å dempe maurens lyst på EPS ?

Isodren var i allefall klar på dette at de ville ikke ha sin isolasjon eksponert for luften i løs leca fyllingen. med hevisning til luftbevegelser.

Men ellers, det må da være lov å fortelle at noen har gjort en feil når de har satt opp en test ?  Jeg prøvde i går å søke etter informasjon om XPS og maur og som sagt jeg traff ikke på noen google treff (nå er Google bedre på treff ved å gjenta søkene flere dager på rad så jeg kan godt prøve å huske å gjøre det også) (ut over de som er relatert til denne ene undersøkelsen).

At en barnehage har maur på kjøkkenbenken betyr ikke at EPS de evt har er angrepet av maur.
  (trådstarter)
   #23
 396     0
Det kan være lurt å be om pris fra flere. Vartdal var det jeg handlet hos via en lokal forhandler i Trondheim. vartdal@vartdalplast.no kan sikkert gi deg svar om hvor du kan få tilbud evt om de leverer direkte slik som jeg vet at http://www.sundolitt.no/ har startet med for mange år siden. Vartdal var også først ute med Neopor som er deres variant av slike mørke plater som en del har kommet med og som har enda bedre isolasjonsevne enn andre plate produkter, men dette kom etter at jeg hadde handlet.

Takker!
Jeg vil i første omgang sende epost til lokale byggvarebutikker her vi bor, for å se hva slags produkter som er å oppdrive og hvilke priser de kan tilby. Jeg ser byggmax har mørke isolasjonsplater av merke Porrdrän. Følgende står å lese inne på byggmax sine hjemmesider om Porrdrän:

Platen er varmeisolerende, drenerende, kapillærbrytende, demper for støt, miljøvennlig og typegodkjent. Platen leder fukten ned til dreneringsrør. Ettersom platen også isolerer grunnmuren blir den bærende konstruksjonen varmere. Dreneringsplaten består av ekspandert polystyren (EPS) og bindemiddel.

Den innehar jo de egenskapene vi er på utkikk etter, foruten dette med maurbestandighet. Men si meg. Hvorfor er disse platene mørke og andre EPS plater hvite? Hva er egentlig forskjellen?
  (trådstarter)
   #24
 396     0
Trådstarteren har prisverdig nok fått med seg den latente risiko maur er. Spørsmålet er hvor ignorant, uforstandig, trenerende eller rett og slett uvillig det går an å være for andre i forhold til å innse påviste, relle problem. Så spurt, selv om faglig baserte valg skulle utfordre en mektig bransje og økonomiske interesser.

Maur spiser ikke pukk. Pukk isolerer dårlig.
Bulk er glasopor eller leca-kuler i løsvekt, motsatt plater, slik som pukk kommer på lastebilen. Lufttrekk i tildekket grunn? Ja det var bare det som manglet.
Unngå jord (!) og sandbåde under og over isolasjon.

Siden vi i fjor oppdaget maurtue med sukkermaur inne i kledningen på verandaen i forbindelse med riving av denne, så har vi blitt veldig obs på dette med maur. Etter at skaden ble utbedret har vi hatt MYE MINDRE maur inne. Før var det maurstier langs listen rett innenfor reiret deres i ytterveggen. Nå ser vi kun maur sporadisk av og til. Ettersom vi har en del maur langs grunnmuren og i jorden/sanden ellers på tomten, så er vi interessert i å bytte ut en del av denne massen med pukk. Jeg ser for meg at vi å legge et belte minst en halvmeter ut fra veggen hele veien rundt huset så vil ikke mauren søke bo der. Derimot har jeg fått for meg at vi kanskje bør ha noe jord i den øverste massen for å hindre at alt av overvann nærme huset går ned i dreneringen rundt huset. Det kan bli for stor belastning for dreneringen har jeg fått for meg. Er jeg på bærtur eller er det en reell fare? Nå er tomten skrånende så overvann er først og fremst kun et problem bak huset hvor terrenget fallet mot huset, men der skal vi lage en grøft ca 2 meter fra huset som nettopp skal ta unna overvann.
  (trådstarter)
   #25
 396     0
Jeg har løs leca under mitt hus her og kan bekrefte at det blåser ut av hullet når jeg boret hull til radonsug, når jeg stakk hånden ned i hullet kjente jeg at det blåser forbi hullet under huset. Hvordan luften får til det vet jeg ikke, men fakta at det skjer er i allefall lett å se.

På spørmål til Isodren så opplyste de at det måtte legges grunnmursplast på utsiden av Isodren hvis en fylte videre med løs leca (massen er lett å få på plass). Grunnen til dette var at de mener det er for stor luftbevegelse i løs leca fyllingen. Dette er det samme som jeg da erfarte under huset mitt. Så det er i allefall noen som mener det samme. Når luften beveger seg i massene så blir isolasjonseffekten borte, det ser jeg også hjemme det er veldig kaldt på bodgulv også sommerstid.


Dette var interessant! Er det slik å forstå at man bør fylle tilbake med jordmasser som er tettere enn pukk og leca nettopp fordi det hindrer vinden i å blåse ned i massene og igjennom isolasjonen og dermed inn i kjeller? Holder det isåfall med f.eks. 20 cm tykt lag i den øverste massen mot huset? Har aldri tenkt på at vinden kan blåse ned i bakken og forårsake dårligere effekt av isolasjon utvendig. Jorden fungerer sånn sett som vindsperre i ytterveggen. Dette var interessant og lærerikt. Smile
HSt
   #26
 36,582     Lillestrøm kommune     0
Først til Isodren og Pőrrdren, det er EPS enkelt kuler som er belagt med bitumen og så er disse satt sammen i en litt glissen struktur dvs mer porøs en når de klemmer kulene sammen til isopor. Dermed kan vann renne gjennom, vanndamp passere ut og kondensere mot kaldere jord.

Mht til luftbevegelse under hus så er sokkel på hus åpen i front men belegningsstein oppå fin sand (ikke det smarteste valget) men det burde i utgangspunktet være ganske tett. Nå er det slik sand omtrendt rundt hele huset men kanskje kommer noe luft bak grunnmursplast o. l ?

Siden jeg fant radon, også sommerstid,så lurer jeg på om hvordan avløpsledninger ligger er det mulig at huset her er skorsteinen på avløpsledningen og at det er luftbevegelser i grøften ?

På det lille Radon kurset vi hadde hos Radonlab fortalte de om et område som fikk luftbevegelse i grunnen grunnet soloppvarming og stigende terreng.
  (trådstarter)
   #27
 396     0
Oppdatering:

Grunnet andre gjøremål siste tiden har isolering av grunnmur ikke vært i tankene. Det blir ikke noe isolering før til neste år. Men vi har gravd vekk masse ugress og jordmasser foran huset (der kjeller er over terreng) og skal før høsten lage flere grøfter med fall fra huset slik at ikke vann legger seg langs grunnmuren. Er da redd for telehiv hvis dette vannet fryser. Så bedre at vannet renner unna. Har også vært i kontakt med kommunen vedr hvor vann og avløpsledninger ligger i bakken, og en stund før det igjen fikk vi påvist hvor strømkabelen i bakken ligger + kabel fra canal digital. Til vår store fordel så ligger ingenting inntil husveggen, heller ikke vann og avløpsledninger. Så vi kan grave til vi ser "mann man ljåen". Smile

Har noen spørsmål jeg gjerne vil ha svar på:

1. Må man ha ulik isolasjon under og over bakken?

2. Når jeg først isolerer både grunnmur og bakken mot sålen på huset, så vil vi sjekke og eventuelt utbedre dreneringen. Hvor langt under sålen skal toppen av dreneringsrøret ligge?

3. Bør vi ha et belte jord inntil grunnmuren i de øverste massene for å hindre vinden (hvis jord fungerer som vindsperre) og at alt vann renner rett ned i dreneringen?

4. Er det noe spesielt man må passe på når man graver så langt ned som til undersiden av grunnmuren / sålen på huset? Tenker på utglidninger / setningsskader f.eks.

5. Hvor mange ca må man minimum isolere grunnmuren med for at det skal ha effekt?

6. Og hvilke produkter har de beste isoleringsegenskapene?



Til HSt:
Takk for svar! Vi har ikke belegningsstein rundt huset. Vi har derimot brostein som har vært brukt som kant rundt bed inntil grunnmuren. Under disse finner man ALLTID maur. Men under stein som befinner seg på grus er det svært sjeldent maur å se. Så tydelig at hvilke masser som er hvor spiller en rolle hva gjelder forekomst av maur eller ikke. Derfor ønsker vi å fjerne all eksisterende masse rundt huset og bytte ut denne med pukk og eventuelt legge et 20 - 30 cm tykt jordlag innerst for å hindre vinden i å blåse gjennom grunnmuren eller vann i å renne rett ned i dreneringen rundt huset.