T1
   #211
 782     0
Det er vel litt uheldig å designe et system der man forutsetter at varmepumpen skal levere helt jevn temperatur. Nibe 1255 kan produsere varmtvann og kan også brukes til f.eks bassengoppvarming. Da blir det feil å anta at pumpen skal levere en jevn temperatur på oppvarmingskretsen.

Vi har radiatorer i huset vårt og når pumpen produserer varmtvann på kalde dager kan jeg merke at radiatorene blir litt kaldere i løpet av de ti minuttene den får lov til å jobbe med varmtvannsbehovet, men dette påvirker ikke innetemperaturen. Til det er massen i huset for stor.

Dersom man er avhengig av helt jevn temperatur ut i varmekretsen bør man vel designe et to trinns system der varmepumpen varmer opp en buffertank slik at varmepumpen blir adskilt fra varmekretsen. Da blir det enkel shuntstyring for å regulere ut i varmekretsen til resten av huset.

KE
  (trådstarter)
   #212
 3,673     Hordaland     0
T1, jeg regner med det er meg du sikter til. Jeg har montert tank nettopp for å hindre at temperaturen varierer så mye under eksempelvis varmtvannsproduksjon. At temperaturen faller da må man selvsagt forvente. Det samme må man forvente når man henter ut så lite effekt at varmepumpen går i on/off mode.

Det er ikke dette jeg reagerer på, det jeg reagerer på er den trege reguleringen av frekvensen når varmepumpen jobber med boligvarme. Når varmepumpen starter opp kan den gå lenge på laveste frekvens samtidig som temperaturen faller, det er veldig tydelig på grafene at kompressoren burde gått hardere. Nibes kompressor styres på bakgrunn av gradminutter. Dette betyr at det over tid må være underskudd av temperatur før den starter å regulere frekvensen. Så her har vi problem #1, man får unødvendig lav temperatur. Når gradminuttene har blitt lav nok begynner kompressoren å jobbe hardere, temperaturen økes nå, ofte i ett tempo som rask får opp temperaturen. Etter kort tid er temperaturen blitt høyere enn ønsket, man skulle tro at den nå ville sakket ned. Men neida, Nibe venter på at gradminuttene skal klatre, altså er man avhengig av at temperaturen er for høy over tid før den får lov å redusere frekvensen. Ofte ender dette med å trigge for-høy-temperatur-alarm som fører til at kompressoren stopper. Nå har jeg forklart problem #2. Hadde kompressoren regulert raskerere kunne man fått en jevnere temperatur samt færre start/stopp.

Jeg håper at dere nå forstår utfordringen med varmepumpen. Boligen min har ikke noe problemer med romtemperaturer, det styrer romtermostater og ventiler.
   #213
 4,193     0
@KE - så det du sier er at Nibe faktisk bruker on/off-regulering på en inverterpumpe, mer eller mindre?
KE
  (trådstarter)
   #214
 3,673     Hordaland     1
Det blir for enkelt å bare svare ja på det spørsmålet. Men det virker som at de har forsøkt å tilpasse sin on/off programvare til sine inverterpumper.
Det regnes hele tiden på gradminutter, ett tall som øker eller minker i takt med avviket i temperaturen på vannet. Når dette tallet når null stopper pumpen, den starter på eksempelvis -100 alt etter hva man setter den til. Dette er en grei måte å avgjøre hvorvidt pumpen skal starte og stoppe. Som man forstår vil ett lite avvik i temperaturen gi lang stans mens om temperaturen synker raskt blir stoppet kortere. Igjen, dette er som det bør være.

Når varmepumpen så starter vil en av to ting skje, enten produserer pumpen så lite effekt at temperaturen synker, eller så er minimumseffekten høy nok til at temperaturen på vannet stiger. Uansett fortsetter gradminuttene å falle siden temperaturen fortsatt er for lav, iallefall inntil temperaturen har steget til beregnet temperatur, da vil gradminuttene øke igjen.
Hvis gradminuttene fortsetter å synke så vil varmepumpen etterhvert begynne å regulere opp frekvensen, dette skjer når den passerer en utregnet verdi av gradminuttene. Varmepumpen bryr seg ikke om hva temperaturen faktisk er, den ser bare på gradminuttene som nå kan ha falt 5-6 grader. Varmepumpen øker frekvensen på pumpen, ofte veldig mye slik at temperaturen stiger i raskt tempo. Men temperaturen er fortsatt for lav så gradminuttene fortsetter å synke mens temperaturen øker. Nå ser det ut til at jeg er i ferd med å repetere forrige innlegg så jeg skal stoppe der.

Poenget mitt er at varmepumpen ikke bruker turtemperaturen til å regulere, den bruker ett slags gjennomsnitt kan man si for å beregne frekvensen. Når man gjør det vil man alltid ligge på etterskudd med reguleringen. Hvis varmepumpen får gå i fred uten stopp (man henter ut mer enn minimum) eller at man trenger mer varmtvann vil reguleringskurven jevne seg ut og temperaturen stabiliserer seg, men dette kan ta lang tid og når man trenger varmtvann igjen er det på an igjen. Det blir som å trykke pedalen i bilen basert på gjennomsnittet av fartsgrensene man passerer...

Jeg hadde ikke invistert disse pengene hos Nibe hadde jeg visst hvor dårlig denne reguleringen er. Og som jeg har skrevet før så er det ganske synd for det er en bra pumpe ellers.
T1
   #215
 782     0
T1, jeg regner med det er meg du sikter til. Jeg har montert tank nettopp for å hindre at temperaturen varierer så mye under eksempelvis varmtvannsproduksjon. At temperaturen faller da må man selvsagt forvente. Det samme må man forvente når man henter ut så lite effekt at varmepumpen går i on/off mode.


Det var vel så mye ment som et tips til de som leser tråden og skal installere et nytt system. Viktig å tenke godt gjennom behov og designe ut fra det.
KE
  (trådstarter)
   #216
 3,673     Hordaland     0
Det var vel så mye ment som et tips til de som leser tråden og skal installere et nytt system. Viktig å tenke godt gjennom behov og designe ut fra det.

Har du noen tips? Man vil jo ha lavest mulig temperatur uten at det går på bekostning av komfort, da får man høyest virkningsgrad av varmepumpen. Hverken virkningsgraden eller reguleringen til Nibe blir bedre av å shunte. Det enkleste er nok å kjøpe en pumpe som regulerer på temperaturavvik. Så ja enig i å tenke gjennom behov og varmepumpedesign.
O_K
   #217
 431     0
Ut fra det jeg ser bidrar fraktisk NIBE sin styring av pumpen til flere kompressor start/stopp enn nødvendig siden pumpen har en tendens til å jage opp i frekvens for så å stoppe istedenfor å gå jevnt og stabilt på lavere frekvens.

Jeg har enda ikke kommet helt i gang med prøving på min pumpe, men har fått på plass mysql / filserver ved siden av pumpen. Planen er å sette opp en arduino som kan snakke med pumpen jevnt og stabilt, mens serveren bare kommuniserer med arduino-kortet for å oppdatere styring eller lese ut parametere.

Hvordan vil pumpen reagere om man setter en frekvens manuelt? Regner selvfølgelig med at kompressoren går til den frekvensen, men hva skjer så med f.eks sirkulasjonspumpen? Styres denne direkte av dT over varmeveksleren, eller må jeg inn å regulere sirk-pumpen også om jeg skal sette kompressorfrekvens? Tenker særlig at jeg ved varmtvannsproduksjon vil tvangsskjøre kompressoren til et sted mellom 50 og 70% av full ytelse for å få varmet opp vannet raskt, slik at jeg slipper at pumpen bytter frem og tilbake mellom tappevann og varmeproduksjon halve dagen.

KE
  (trådstarter)
   #218
 3,673     Hordaland     0
Jeg tror ikk du skal bekymre deg så mye for varmtvann, der har du mange muligheter.
Du kan velge om den skal jobbe med liten eller høy effekt i to trinn, du kan også velge hvilken temperatur den skal starte varmtvannsproduksjon og når den skal avslutte. Du har dessuten 3 moder for å sette disse temperaturene. I tillegg til dette kan du programere tidspunkter du ønsker andre temperaturer på varmtvannet. For eksempel kan du nattsenke varmtvannstemperaturen og få den økt på morgenkvisten, dette er gjerne tidpunktet varmepumpen produserer mest boligvarme så hvis det kan hindre ett stopp er det bra.

Styring av kompressor direkte er en tanke jeg også leker med, men da må en også lese av hva varmepumpen produserer så man ikke styrer frekvensen når pumpen holder på med varmtvann eksempelvis, usikker på hvor denne statusen ligger i modbus systemet. Modbus er dessuten litt tregt å lese av om du har mer enn 20 verdier. Ett alternativ kan kanskje være å beregne sin egne gradminutter og sende de til varmepumpen, da vil en iallefall ikke kunne gjøre noe galt.
Sirkulasjonspumpen kan du sette manuellt om du ønsker, ett nivå når kompressor jobber og ett når den står. Ellers følger den kompressorturtallet, er sikkert dT den skal holde.
T1
   #219
 782     0
Jeg opplever ikke av varmepumpen hos oss har de samme utslagene på kompressorfrekvens som andre opplever. 19. mai var det overskyet med stigende temperatur utover dagen. Noen data fra den dagen:

Kl 06:00 var det ca 3 grader ute. Pumpen viste -283 gradminutter og frekvensen var 48 Hz.
Kl 10:00 var det ca 5 grader ute. Pumpen viste -218 gradminutter og frekvensen var 38 Hz.
Kl 13:00 var det 8,8 grader ute. Pumpen viste -176 gradminutter og frekvensen var 28 Hz.
Kl 15:00 var det 10,4 grader ute. Pumpen viste -51 gradminutter og frekvensen var 26 Hz.
Kl 15:34 var det 12,3 grader ute. Pumpen viste 0 gradminutter og stoppet.
Kl 16:27 var det 11,3 grader ute. Pumpen viste -245,8 gradminutter og frekvensen var 40 Hz
Kl 16:30 var det 11,2 grader ute. Pumpen viste -263 gradminutter og frekvensen var 26 Hz.
Kl 16:49 var det 12,1 grader ute. Pumpen viste -303 gradminutter og frekvensen var 26 Hz.
Kl 18:00 var det 13 grader ute. Pumpen viste -102 gradminutter og frekvensen var 26 Hz.
Kl 18:21 var det 12,3 grader ute. Pumpen viste 0 gradminutter og stoppet.
Kl 19:25 var det 11,9 grader ute. Pumpen viste -226 gradminutter og 26 Hz.
Kl 19:37 var det 11,1 grader ute. Pumpen viste – 248 gradminutter og 26 Hz.
Kl 21:24 var det 9,4 grader ute. Pumpen viste – 0 gradminutter og stoppet.

Når utetemperaturen er under ca 8-9 plussgrader går pumpen kontinuerlig. Når temperaturen er over 8-9 plussgrader må den stoppe, da den ikke klarer å produsere lite nok.

Selv om gradminutter faktisk er synkende, se fra kl 16:27 til 16:49, så har pumpen regulert ned til minste produksjon, altså 26 Hz. Kl 16:49 snur gradminuttene og de teller oppover til kl 18:21 når det igjen er blitt 0 gradminutter.

Det er således lite som tyder på at det er en enkel funksjon mellom gradminutter og kompressorfrekvens hos oss.

(Vi har ikke siste softwareversjon, har en plan om å oppdatere i løpet av sommeren.)
T1
   #220
 782     1
Styring av kompressor direkte er en tanke jeg også leker med, men da må en også lese av hva varmepumpen produserer så man ikke styrer frekvensen når pumpen holder på med varmtvann eksempelvis, usikker på hvor denne statusen ligger i modbus systemet.

Det er vel parameteren Prio med id 43086.
10 = Off, 20 = Hot water, 30 = Heat, 40 = Pool, 41 = Pool2, 50 = Transfer og 60 = Cooling.