#21
 846     Gran     0


Ttm666: Ingen magi, og ingen varme forsvinner men jo tykkere materialer varmen må gjennom jo høyere starttemperatur må du ha og det betyr lavere COP ved bruk av varmepumpe.


Tror du må lese deg opp på termodynamikk generelt og konduksjonsvarme spesielt. Du innrømmer selv at varmen ikke forsvinner, det betyr at den /vil/ bli overført luften over gulvet siden denne er kaldere enn gulvet. Jo tykkere gulvet er, jo mer magasinerende effekt har dette - dvs at det vil reagere tregere både ved øket og minsket turvannstemperatur. Dette blir da en sak man tar hensyn til ved styring og regulering av anlegget. Om man ikke kan beregne dette eksakt teoretisk, så blir det å trimme anleggets innstillinger basert på erfaring de første sesongene. Erfaring viser at rørlegger og automatikk bruker 2-3 år på trimming før bruker er fornøyd.


Dette er hele grunnen til at jeg mener at gulvvarme ikke (alltid) vil være det beste altarnativet i 2. etasje.

hmk
   #22
 311     0
bio-tech,

jeg har et gammelt og trekkfult hus, kan jeg montere veggvarme når jeg bytter bordkledning?

veggene er isolert med 10cm stillestående luft.

   #24
 846     Gran     0
Til hmk:
Det kan du sikkert. men jeg ville først ha isolert!
Det du skal tenke på er å eliminere kalde flater.

Man ønsker en oprativ varme på 20-22 grader. Gjerne høyere så eldre man blir.
har du to yttervegger med en gjennomstitt overflatetemperatur på 14 grader og en luft temperatur på 20 grader et kalt gulv på 16 grader og tak på 22 grader vil den oprative temperaturen bli ca. 18 grader! (regnet uten faktorer)
dvs at du må øke lufttemperaturen opp mot 23-24 grader for at det skal føles varmt nok. men alikevel ikke få komfort.
Du vil føle deg kaldere mot yttervegger og kald på bena.
Med godt isolerte vegger får man nesten en ønsket overflate temperatur  
Men gjennomstittet på vegge blir litt lavere pga vinduer.

Konklusjonen er at man legger Gulvvarme på kalde gulv og veggvarme på yttervegger.

Til Enegis: Her ser du de "høye" temperaturene veggvarme behøver: 1 kvm
35/25/20 gir 74 Watt
30/20/20 gir 48 watt
   #25
 3,258     Akershus     0

Men til varme... i rekkehuset på 3 plan, var det kun varmekabler i kjellern, de hadde vi kun på i noen rom der. Men i de to andre plan hadde vi tarkett merbau og kirsebær og kun panelovn og ved i midt etasjen, og på loft etasjen, ingenting...  varmen steg.  Det var aldri gulvkaldt eller behov for varme helt øverst..


Litt rart det der. Jeg mener også at materialvalg på gulvet har vel så mye å si ifht. "varmefølelsen" som mye annet.

Har laminat på ett rom uten gulvvarme, og det er jo beinkaldt uansett hvor varmt det er. Hjelper jo ikke på at det ser stygt ut og er ekkelt å gå på heller.

Flisegulvet på badet er også beinkaldt om vi slår av gulvvarmen. Att det er steinhardt og såpeglatt med vann på er jo heller ikke ett sjakktrekk på et baderom, men sånn ble det nå en gang...

Plankegulvene på stue og kjøkken er varme uten oppvarming. Vi er hverken varme i toppen eller noen plass ellers når vi er på plankegulvet. Behagelig og "mykt", varmt og lunt. Ett optimalt gulv.

Oppvarminga tar luft/luft pumpa i kjelleren seg av, samt kablene på badet, så fyrer vi litt ved på stua når det virkelig er kaldt, men det er jo heldigvis sjeldent. 

Bygger tilbygg og kommer til å ha plankegulv der også. Slipper gulvvarme og med tanke på vedlikehold så kan vi slipe på det til vi ligger i penalet hele gjengen.

Trenger vi mer varme så blir det en luft/luft pumpe til.

Da kommer vi opp i hele 30 000,- i varmepumper (2 stk), ferdig montert og i drift.

Kan spise kaviar og drikke sjampis i mange år for penge jeg har spart ifht. mange andre løsninger  Grin. Eller kanskje kjøpe ei lita hytte i skogen, eller en liten båt.

Yepp. Tror jeg gjør det sånn jeg.
Signatur
   #26
 99     0
Ttm666: termodynamikken etc.har jeg ikke behov for å repitere.  Det du skriver er forsåvitt rett, men det ser ut til att der noe du ikke har foratått.  Jo tykkere matrialer varmen skal gå gjennom jo høyere må starttemperatur være, alle matrialer har en varmegjennomgangskofisient. I noen materialer er den så dårlig att vi kaller dem isolatorer, da må du ha veldig høy temp. i vannet forå få varme gjennom.
Våres erfaring med innregulering av Ekowell varmepumpe temp styringen er att bruker er fornøyd etter første året.

Bio-Tec_ Jeg tar ikke feil,
1. Att strålevarme ved hode er en ulempe trodde jeg du viste ref. takvarme som du også var negativ til.  .Ref fra NAAF: All betydelig strålevarme skal også unngåes. Det er en vanlig årsak til bl.a. hodepine.
2. Grafen jeg sendte vier start temp gulv 22
3. Med gulvvarme har man lavere temp ved etasjeskillere, det viser også graf
4. verden er ikke idiell
5. Med strålevarme og du stenger for strålene med møbler blir det kaldere under bordet ref. Takvarme.
Hvem som bør undersøke kan diskuteres.


jeg har et gammelt og trekkfult hus, kan jeg montere veggvarme når jeg bytter bordkledning?
veggene er isolert med 10cm stillestående luft.

Hmk: Dette blir katastrofe uten isolering. Med 30° på veggen istedenfor 20 øker varmetapet dramatisk.
Signatur
   #27
 846     Gran     0

1. De refererer til radadiator. som holder en overflate temperatur på 50 grader.
Ikke veggvarme som holder 24.
"All betydelig strålevarme skal også unngåes. Det er en vanlig årsak til bl.a. hodepine. Temperaturforskjell på varme og kalde flater i et rom skal være mindre enn 10° C."
2. Jeg lover deg at ved dimensjonert effekt gir gulvvarme en overflate 25-26 grader. Jeg tror ikke beregningsprogrammet vi bruker for dimensjonerig av gulvvarme lyver.
3. Her er jeg uenig. men uansett føles ikke et gulv i 2. etasje kaldt så lenge de holder seg unna laminat, fliser ol. og det vil ikke bli kaldt.
4. Nei da sier vi oss enig i det.
5. Ja møblene tar opp varmen. men til slutt vil de også bli varme og igjen stråler ut. så lenge du ikke har et kjøleelement i dem!

Det hele dreier seg om hvordan kroppen på mest komfortable måte skal kjøle seg.
Vi gir 80-120 watt som skal kjøles komfortabelt.
40% strålevarme, 30% konveksjon, 7% fordampning, 20% ånde og 3% kontakt er ideellt!
dette regnestykke går ikke opp hvis du har for kalde vegger. da må øke f.eks. konveksjonsvarmen (luftemperaturen) for at kroppen skal fungere optimalt men ikke komfortabelt.

Jeg lurer på hvorfor du er så kritisk mot veggvarme? hvis du hadde solgt el. oppvarming så hadde jeg kanskje skjønt det.

Uansett så er er jeg overbevist, våre kunder er overbevist, og flere som har følt det overbevist.
Siste redigering: Friday, June 26, 2009 6:18:08 AM av Bio-Tech

   #28
 323     0

Termodynamikken etc.har jeg ikke behov for å repitere.


Det er det jo helt tydelig at du har, hvis du da noen gang har hatt det.


Det du skriver er forsåvitt rett, men det ser ut til att der noe du ikke har foratått.  Jo tykkere matrialer varmen skal gå gjennom jo høyere må starttemperatur være, alle matrialer har en varmegjennomgangskofisient. I noen materialer er den så dårlig att vi kaller dem isolatorer, da må du ha veldig høy temp. i vannet forå få varme gjennom.


Varmegjennomgangskofisient ~= normativ U-verdi. "Starttemperatur" er helt uvesentlig i denne sammenhengen. Du må ikke tilføre mer energi for å få varme gjennom et isolerende materiale - det tar bare lenger tid. Hvis dette ikke var riktig så må jo varmen magisk forsvinne i materialet, eller energien på mystisk vis omformes til noe annet enn varme. Energi kan hverken skapes eller forsvinne (O-fag 7. klasse).

Tenk deg om - hvis det du sier er riktig så vil f.eks et baderom som oppvarmes med vannbåren varme bli varmere jo høyere rørene ligger i støpen gitt samme tilførte energimengde. Blir det det? Nei - men ved lavere støpemengde så vil gulvet reagere raskere på temperaturskifte av vannet.
Signatur
   #29
 126     0
ttm666 og Enegis

Tror dere prater litt forbi hverandre her.

Enegis mener at med å legge gulvvarmerørene under sponplaten, så må man kjøre høyere temperatur på vannet for å få avgitt nok energi til oppvarming av rommet. Dette er uøkonomisk når man bruker varmepumpe til oppvarming.
Bruker man andre kilder så har det ikke så mye å si.

ttm666
Du har selvfølgelig rett med at energien vil gå igjennom materialet uansett hva slags materiale det er.

Har du planer om å bruke VP som energikilde nå eller i fremtiden, bør du ikke legge rørene under sponplaten, pga av den høyere temperaturen som må til for¨å få en tilfredstillende energiavgivelse til rommet.






   #30
 99     0

Tenk deg om - hvis det du sier er riktig så vil f.eks et baderom som oppvarmes med vannbåren varme bli varmere jo høyere rørene ligger i støpen gitt samme tilførte energimengde. Blir det det? Nei - men ved lavere støpemengde så vil gulvet reagere raskere på temperaturskifte av vannet.

Tt666: Beklager her bommer du.
Ingen energi tapt men jo tykkere materialet er (eller jo bedre isolator) desto mer må du øke vann temp for å oppnå ønsket temp i rommet. Jo tykkere gulv jo større temp for å presse den samme energimengden i gjennom, da varmen blir avgitt til rommet er der en varmestrøm.
Om der ikke var noen ”U-verdi” skulle turtemp vann være 24° når ønsket romtemp er 24°, slik er det ikke.
Om varmerørene ligger høyt i støpen får du raskere regulering og varmere rom.
Utetemp -20° turtemp golv 35° Tror du att om du legger rørene under 20cm Isopor +10cm støp att du får varmt rom? uten å heve turtemperatur mye
Signatur