#41
 1,019     Rogaland     0
Med 16mm rør bør det vere minst 3 kurser helst 4, på 67kvm. Max 20 kvm og 105m per kurs med arjonfloor som jeg brukte.
Signatur

   #42
 943     0
Fikk svar fra rørlegger nå, han sa om 17mm oversteg 100meter så ble det ny kurs, ifølge det jeg har lest på forumet her er det 30meter for langt.

Noen som vet om noe skriv som sier noe om disse lengdene så jeg har litt mer å dra til rørleggeren med ?
taz
   #44
 3,840     Haugesund     0
I følge Uponor (side 5), er det ikke uvanlig ved c-c200. Det jeg skrev i #28 var hentet fra Roth, men jeg finner det ikke igjen.
Signatur
   #45
 1,015     Revetal     0
Det meste "går" jo, men det er med rørlengder som med andre valg i gulvet som tykkelse, Cecilie-avstand etc etc

Et langt rør gir mye motstand/trykkfall og væskemengden blir redusert, temperaturdifferansen mellom tur/retur blir større både pga redusert gjennomstrømming og selve rørlengden.

Ideelt sett bør temperaturdifferansen være minst mulig og flowen størst mulig
Signatur
   #46
 1,267     0
jo ja men det blir flisespikkeri. Noen ekstra watt til sirkulasjonspumpe og problem med trykkfall er løst (vanlig enebolig) .
Før i tiden var det greit med 120m på 16mm rør, det er for langt etter min mening altfor mye trykkfall motstand.
Nå sies det at max 100m på 16mm rør helst ikke over 80m. Et 17mm rør har mindre trykkfall enn 16mm rør derfor er 100m greit nok.

Men hvorfor ikke legge 20mm rør med cc 20-25cm (betong) i vanlig rom (og cc 10 på bad, det blir supert.
   #47
 1,015     Revetal     0
Hehe Cecilie-avstand har blitt et nytt begrep....skulle selvsagt være cc! Stavekontroll er fine saker...

Pumpekraft kan selvsagt sørge for nok gjennomstrømming, men det skal nokså mye gjennomstrømming til for å ikke få stor temperaturdifferanse.

Det er mye i et varmesystem som kan være flisespikkeri og utgjør hver for seg lite, det er summen av alle potensielle "fliser" som derimot kan ha mye å si på hvor effektivt varmeanlegget blir.

Det er sjelden eller aldri aktuelt å gjøre alt 100% optimalt, da ville kostnadene blitt skyhøye, så det må gjøres noen prioriteringer og kompromisser. Det er her diskusjonene ofte blir for generelle og tipsene/svarene likeså ift hva som for hver enkelt ville blitt den mest passende løsningen.

Har fått mye kunnskap og erfaringer bare det siste året om hvor mye selve gulvvarmekonstruksjonen har å si på totalt energibehov, virknings- og dekningsgrad fra solfangere og varmepumper, og ikke minst bokomfort.

Derfor anbefaler jeg alle kunder som tar kontakt ift varmekilder å først og fremst prioritere denne "usynlige" delen av huset. At det nettopp ikke er noe flott og fancy å se på eller vise frem senere gjør nok at dette lett blir en bipost på budsjettet. Det er enkelt å bytte eller oppgradere varmekilder senere, men et ineffektivt gulv må man leve med for alltid. Det samme gjelder gulvdekket. Gulvvarmen kan koste fra 100 til 1000kr/ m2, det samme kan parketten eller flisene. Det siste både kan og vil bli byttet en dag ifm oppussing. Gulvvarmen holder "evig". Da er det kanskje ikke så dumt å snu prioriteringen fra billig gulvvarme og dyr parkett til best mulig gulvvarme.
Signatur

   #48
 205     0

Nei, jo tettere og tynnere jo bedre, men selvsagt noe dyrere. turtemperaturene ift gulvtemperatur må være ca 20% høyere ved 20mm cc300 vs 16mm cc200 for å avgi samme effekt. Ytterligere ca 10% forskjell med alu-pex vs Pex.

For lavest mulig turtemperatur og effektiv regulering dimensjonerer jeg i mine forslag til kunder normalt med 16mm alu-pex cc150 med varmefordelingsplater og cc100-150 ved betong/avrettingsmasse og da helst tynnest mulig påstøp.

Det blir ikke en billig budsjettløsning å gjøre det sånn, men 5-10 grader lavere turtemp og brøkdel av reguleringstiden har svært mye å si for totalt varmeforbruk, bokomfort og effekt/virkningsgrad på enkelte varmekilder. Anbefaler derfor å prioritere hvordan gulvvarmen blir utført før selve varmekildene vurderes. Et godt varmeanlegg betyr både at varmekildene kan dimensjoneres ned, og vil være mer økonomiske i bruk.

Ekstrainvesteringen i gulvet kan derfor fort være spart inn i neste sving.


Hei Jeg skjønner ikke helt argumentet. Ilfg Uponor virker de som om Ø 20 mm m cc 30 gir best resultat (cc 20 bad).

Jeg siterer fra håndboka til uponor:
"Fordelene med en høy delta t er mindre vann som medfører mindre tilførselsrør, men fare for en stor temperaturforskjell på gulvet. En liten delta t gir mer vann, større rørdimensjoner, men en jevn temperatur over hele rommet. Uponor selger over 90% av sine gulvvarmerør i dimensjon 20x2 mm, som frakter mye vann, som igjen gjør at delta t kan være liten. Vi dimensjonerer våre gulvvarmeanlegg i vanlig oppholdsrom med en delta t=5°C, som gir liten temperaturforskjell over gulvet".

Med tettere cc (som gir mindre rørdimensjon) kan sikkert turtemp reduseres noe, men effektbruken blir jo den samme totalt sett.(?) Reduseres turtemp, vil vel delta t øke – som igjen pga oppvarmingsbehovet i huset medfører at man tviges til å øke turtemp i alle fall i kalde perioder.? Da går vel denne vinninga opp i spinninga
   #49
 1,015     Revetal     0
Et gulvvarmerørs oppgave er jo å tape varme, dermed betyr det at jo større overflate som er installert jo mer varmetap kan du klare å få.

20mm pex cc 300 gir 0,209 m2 rørflate/m2 gulv
20mm pex cc 200 = 0,314
16mm pex cc 150 = 0,335
16mm pex cc 100 = 0,502
AluPex har ca 10% høyere varmetap så da tilsvarer det eksempelvis ved cc100 en pexoverflate på 0,552. Altså ca 2,6 ganger større varmetap. Om et gulv med 20mm/cc300 trenger 40 grader i rørene for å oppnå 25 grader på gulvoverflaten så ville det holdt med 31 grader med alupex cc100. Besparelsen og dekningsgraden dette utgjør i forskjell på både solfangere og VP er betydelig. Når det så sammenlignes reaksjonstidene, og eventuelle masser/materialer som skal varmes opp/kjøles ned, så har du også en brøkdel av responstiden. Dette gjør det igjen mulig å både få en merkbar besparelse ifm varmestyring, og ikke minst bokomfort.

Nyere anbefalinger går på å ha gjerne kun 2-3 grader delta. Nok flow får du også på tynnere rør, det er bare rørlengdene som må være endel kortere pr sløyfe. Lavere delta betyr lavere turtemp. For 40 graders snitt, delta 5 så er turtemp 42,5. Ved 31 graders snitt, delta 2 er turtemp 32.

Disse anbefalingene kan du lese mer om i Sintef Byggforsk prosjektrapport 270 og 317. Det samme går igjen i rapporter utgitt av Lavenergiprogrammet.

Uponor er en stor leverandør i Norge, og har absolutt produkter av god kvalitet, men det norske markedet for vannbåren varme ligger på ingen måte i forkant av utviklingen. Vårt marked preges av få leverandører og snevert utvalg på produkter og løsninger, spesielt oppdaterte løsninger ift nye energikilder som VP og bedre isolerte bygg. Ennå snevrere er kunnskapsnivået og varmeteknisk forståelse i bransjen. Uponor ligger på ingen måte i forkant av utviklingen. På den store ISH-messen i Frankfurt ifjor lanserte de som en "kjempenyhet" lavtempsystemer/plater for vegg- og takvarme. Dette var nesten en kopi av løsninger min italienske leverandør har spesialisert seg på i over 10 år...


Signatur