#31
 1,019     Rogaland     0
Randsonen er langs yttervegger. Vanlig å legge den ytterste sløyfen litt tettere langs yttervegger.
Signatur

   #32
 943     0
Oki, må legge andre sporplater langs kanten sa helst? For å få mindre CC de to siste mengdene?

En rørlegger her som har satt 12 soner på et hus på over 200 km med 13 rom, lurer virkelig hvordan han har tenkt dette:)
   #33
 1,015     Revetal     0


De fleste rørleggerne jeg har fått tilbud fra har dimensjonert 16/17mm rør i 1. etasje der det ligger i spotplater med varmefordelingsplater, er det bedre med 20mm ?


Nei, jo tettere og tynnere jo bedre, men selvsagt noe dyrere. turtemperaturene ift gulvtemperatur må være ca 20% høyere ved 20mm cc300 vs 16mm cc200 for å avgi samme effekt. Ytterligere ca 10% forskjell med alu-pex vs Pex.

For lavest mulig turtemperatur og effektiv regulering dimensjonerer jeg i mine forslag til kunder normalt med 16mm alu-pex cc150 med varmefordelingsplater og cc100-150 ved betong/avrettingsmasse og da helst tynnest mulig påstøp.

Det blir ikke en billig budsjettløsning å gjøre det sånn, men 5-10 grader lavere turtemp og brøkdel av reguleringstiden har svært mye å si for totalt varmeforbruk, bokomfort og effekt/virkningsgrad på enkelte varmekilder. Anbefaler derfor å prioritere hvordan gulvvarmen blir utført før selve varmekildene vurderes. Et godt varmeanlegg betyr både at varmekildene kan dimensjoneres ned, og vil være mer økonomiske i bruk.

Ekstrainvesteringen i gulvet kan derfor fort være spart inn i neste sving.
Signatur
taz
   #34
 3,840     Haugesund     0

Så når rørleggerene har lagt en kurs på 67kvm er det litt degenerert da kanskje:)
Det var en veldig stor (lang) kurs.
Denne burde du dele opp i 2-3, med felles styring.
Eller du kan legge den ene i randsonen, og kjøre den med litt høyere temp. Du trenger ikke dele kursene i 3.
Du kan godt ha 2 på 25m², og en i randsonen på da 17m²

Hvis vi antar du legger sporplatene på plattformgulvet (ikke på bjelkelag) Kan du benytte isopor plater i randsonen. (de med masse knaster til å legge rør i) Da får du den C-C avstanden du vil.
Signatur
   #35
 1,015     Revetal     0
Hvis det er lagt én kurs på 67 kvm så er det rett og slett ubrukelig, og kan ikke tenke meg at noen som jobber med vannbåren gulvvarme har prestert noe så idiotisk. Da bør de i tilfelle heller gå til Nav en tur...
Signatur
taz
   #36
 3,840     Haugesund     0
NAV ?
Til og med på Nav, må en vel ha elementær mattematikk for å få lov til å stå i telefonkøen.  :D
Gud vet hvordan resten er beregnet...
Signatur
   #37
 943     0
Mye bra informasjon her, skal ta en prat med rørlegger hvordan han hadde tenkt kursfordelingen så får vi se hva han sier.

Skal foreslå løsningen med tettere ved vegg også, mest for å se hva han sier så jeg ikke går i gang med en inkompetent rørlegger:)

   #38
 10,486     Akershus     0

Takk Smile Prøvde bare å være hyggelig her... Har ikke lest alle innleggene her i detalj. Vi har ihvertfall spart 150 000 på løsningen.


Kan du si litt mer om hva som er gjort, hva dere har handlet, hvor dere har handlet, og hva opprinnelig tilbud sa? Hva var med i tilbudet som kostet 150' mer enn dere har endt med?


EDIT : Ser det var nevnt tidligere.

Fortsatt interessant å se hvordan rørlegger kunne gi tilbud på 175' for dette. Det "må" da ha vært noe mer inkludert?
Signatur
   #39
 943     0
Dette er sikkert et veldig dumt spørsmål, men tar sjansen, ikke mobb for mye da.

Spiller et noen rolle hvilken vei man kjører rundene på gulvet? Eller er det bare mest praktiske vei mtp start/avslutning som gjelder?

   #40
 1,015     Revetal     0
Det kommer egentlig an på selve leggemønsteret.

Blir det lagt som mest tradisjonelt, et slags sikksakkmønster fra ene enden til andre i rommet, så blir starten langs yttervegg, og den gradvis kaldere returen innover i rommet.

Blir det lagt i sirkel, dvs et slags sneglehus hvor returen legges mellom returrøret på vei ut igjen har det i praksis lite å si.

Det er siste er mest effektivt da det gir jevnest varmeeffekt på hele gulvet, og kan bety litt lavere turtemperaturbehov.

Med godt isolerte vegger og vinduer skal ikke kaldras være noe tema. Det kan i motsatt fall være et poeng å ikke sørge for å sende for mye varme ut mot veggen, men dette blir på et flisespikker- og millimeternivå igrunn.
Signatur