Publisert av Skribent

Lovlig og ulovlig innkledning av pipe

Hvilke regler gjelder for å kle inn en pipe – og hvor finner du svarene på hva som er lovlig og ikke?

– Er det lovlig å kle inn pipe med spon- og gipsplater? spør signaturen Sigge i sin tråd på ByggeBolig.

– Jeg har en pipe som i dag står inntil en vegg kledt med gipsplater. Det innebærer derfor at tre sider av pipen er åpen. Denne pipen står i en gang og er meget lite pen å se på (pusset mur). Kan ikke tenke meg at det blir pent å male denne hvit. Vi ønsker derfor å kle inn denne pipen med gipsplater eller bygge denne inn på annen måte. Har man lov til dette?

– Bare to av sidene på pipen kan kles, svarer Wessel.

– De to andre må være gjort på en slik måte at sprekkdannelser i pipen kan oppdages. Med andre ord kan du ikke kle hele pipen med gips eller og spon. Nå finnes det jo mange løsninger på dette som for eksempel å kle den med naturstein, fliser eller bruddheller.

 

Råd fra brannmesteren

KariTrestakk er i sluttfasen med renovering av et gammelt hus med teglsteinspipe. Hun har hatt feieren på besøk, og fått melding om at det ikke er lov til å kle brannmuren med gipsplater.

– Jeg har også hørt at minimum to sider av pipen skal være tilgjengelig for inspeksjon, men vet ikke hva "loven" sier om dette. Noen som vet? spør hun.

Og på ByggeBoligs forum er det selvsagt alltid noen som vet. I dette tilfellet er det signaturen soldeide, som faktisk er brannmester.

– Det er helt riktig det dere har blitt fortalt, bekrefter han.

– Teglsteinspiper kan ikke kles på noen av sidene. Alernativet er å pusse og male den. Elementpiper kan man kle på to av sidene. Jeg jobber som brannmester og har sett veldig mange rare løsninger. Veldig typisk der det er benyttet polske snekkere som ikke kan vårt regelverk at det blir gjort mye rart.

 

Forbudt med plater

adam76 har kontaktet Trondheim kommunes feiervesen, og fått klar beskjed om at det ikke er lov å kle inn piper i gipsplater.

Dette bekreftes i Tekniske forskrifter av Plan- og bygningsloven, som sier at skorsteinen kan pusses, males eller kles med flis, dekorstein, naturstein eller papirtapet. (Der det er papirtapet må avstandskravene til ildsted, sotluke og røykrør opprettholdes). Disse materialene må limes direkte på skorsteinens ytterflate uten plater eller lignende under (heller ikke gips). For våtroms vedkommende kan membran påføres (NB Ikke membranplater). Det er under ikke tillatt å spikre eller skru skruer inn i skorsteinen.

Ytterligere råd om innkledning og overflatebehandling finner du her

Sigge har fått svar på sitt spørsmål, og må ty til andre løsninger som oppfyller forskriftenes krav. Dersom du velger løsninger som ikke følger forskriftene, kan det bli et svært dyrt forsikringsoppgjør – for deg – i tilfelle brann.

– Latterlige sikkerthetsregler, snart får me ikkje lov til å gå på gata uten å ha EU-godkjent gå-hjelm! mener adam76.

Noen som føler at de brenner inne med andre synspunkter? Luft dem gjerne i Sigges tråd