9,385    12    0  

Ventilasjon og oppvarming andreetasje Älvsbyhus

 7     0
Da har vi tatt over vårt Snøhvit-hus i Gevingfeltet i Stjørdal.

Vi skal igang med å få profesjonelle til å innrede andreetasjen etterhvert nå.

Såvidt jeg har forstått så er ventilasjonen i første etasje basert på avtrekk fra kjøkken og våtrom, mens det suges luft inn gjennom vegg og radiator på de andre rommene.

Hvordan gjøres dette med ventilasjon og oppvarming best i andreetasjen?

HSt
   #1
 37,513     Lillestrøm kommune     0
De tilfredstiller vel ikke Tek10-kravene til varmegjenvinning ved dette, eller er det en avtrekksvarmepumpe der som ikke er nevnt ?

   #2
 7     0
Hei

Jeg er i gang med å innrede annen etasje i mitt Älvsbyhus og tenkte først at jeg skulle ha vannbåren varme. Det er jo tross alt forberedt for dette med rørgjennomføringer. Men etter å innhentet tre tilbud på dette skrinla jeg dette oppvarmingsalternativet. Billigste tilbudet var på rundt 50 000. Det er rett og slett alt for dyrt i forhold til hvor liten "gratis varme" det gir. Jeg skal kun ha soverom oppe så det blir bare en liten panelovn på hver soverom. Denne kommer sikkert til å være avskrudd mesteparten av tiden uansett.

Når det kommer til ventilasjon så har jeg to 100 mm T-rør (tror de heter dette) på loftet hvor forgreningen er blendet med lokk. Det ene var over boden hvor varmepumpa står og det andre var over kjøkkenet i nærheten av avtrekket. Disse er tenkt brukt til avtrekk i annen etasje. Jeg fører det ene rører til badet og det andre forblir blendet.


De tilfredstiller vel ikke Tek10-kravene til varmegjenvinning ved dette, eller er det en avtrekksvarmepumpe der som ikke er nevnt ?




Det er en avtrekksvarmepumpe (NIBE F750 hvis de ikke har endret varmepumpe siden jeg bygget) og denne tilfredsstiller kravene i TEK10. Luften forvarmes alle ventiler ut er ført gjennom radiator. Mekanisk avtrekk med andre ord. Med elegant forvaming av luft og følgelig ingen kulderas fra på vinteren.
   #3
 180     Akershus     0
vi kjører samme opplegg oppe som blir brukt nede. vi setter inn friskluftventiler over vinduene, og kobler oss på ventilasjonssystemet (avtrekk) som finnes
  (trådstarter)
   #4
 7     0
Hei igjen, og takk for svar til slatten og darksome :)

Ja, det er avtrekksvarmepumpe.

Til dere som da har / har hatt samme utgangspunkt som meg; vi skal ha et soverom på hver gavlside og et bad og en bod og gang i mellom, ingen vinduer på bad og bod.

Ventileringen til rommene som blir på hver gavlvegg, bruker dere da de ventilene som allerede er over vinduene da? De ventilene står jo ganske høyt oppe?

Og avtrekk fra bad og bod? Hva med gangen i mellom, kan den stå uten ventilering?

Til info så har vi ikke med noen ark.
   #5
 180     Akershus     0
vi har ikke noe ventilasjon i gangen. vi har ikke dørterskel på bodene , så luften suges inn under der og ut.

ventilene som allerede sitter i gavlveggen blir brukt til å ventilere taket (luftespalte). vi satte inn nye ventiler rett over vinduene, samme type som nede . (eller har du et såpass nytt hus at friskluftventilene er lagt bak radiatorene? vi har disse over vinduene iaf
  (trådstarter)
   #6
 7     0
Takker og bukker, Darksome!

Vi har ventilene i første etasje på høyde med radiatorene ja.

Da er det rett og slett snakk om å skjære hull i veggen over vinduene i andre etasje og sette inn ventiler?

Og for å henge seg på avtrekket, skjærer man da hull i ventilasjonsrør som ligger i knevegg og kobler på avtrekket for andreetasjen der?
   #7
 7     0
Hei

Jeg skal også borre hull i veggen for å sette inn friskluftventil. Jeg har sett meg om etter tilsvarende løsning som i første etasje, men som panelovn (elektrisk) med opplegg for friskluft, men finner ikke noe. Blir nok sannsynligvis å borre hull i veggen over vindu og sette inn friskluftsventil her. Tar gjerne i mot råd fra andre hvis dere vet om noen system som forvarmer friskluft uten å bruke radiator (vannbåren varme).

Jeg vet ikke om Älvsbyhus har endret løsningen for avtrekk, men hos oss så ligger det en blendet T-kobling i gulvet (altså under gulvsponen) over boden og kjøkkenet. Jeg må altså kun fjerne lokket for å koble meg på denne. Hos oss hadde de skjært ut en liten firkant av gulvsponen over disse punktene, men jeg vet ikke om det er alle byggelag som gjør dette. Jeg ville sjekket med selger eller servicemann om dere ikke har et slikt punkt dere kan koble dere på før du begynner å skjære i noen rør.

   #8
 2,018     Strømmen     0
Meg bekjent så skal det etter TEK10 være 125mm utblås til alle rom,
og 125mm innsug på alle våtrom... ingen ventiler i vegg og ingen
ventiler i vinduer... all ventilasjon går gjennom varmeveksler..
Signatur
   #9
 196     oslo     0
Enig, her må være noe galt 😊. Har selv oppgradert etter tek10, der alle ventiler i friluft er stengt / blokkert. Har så installert flexit uni 3 balansert ventilasjon. Starter en å bore hull i vegger ut, så er jo hele vitsen men balansert ventilasjon borte.
   #10
 7     0
Det stemmer sikkert det dere sier om balansert ventilasjon, men Älvsbyhus bygger ikke hus med balansert ventilasjon. De leverer en fraluftsvarmepumpe som sikrer undertrykk i huset og sørger for at energien i den varme luften som suges ut gjenvinnes. Med andre ord mekanisk avtrekk.

Friskluft tilføres utenfra via veggventiler. Veggventilene er i første etasje montert under radiatorene og friskluft forvarmes ved å gå gjennom radiatoren. Annen etasje er uinnredet, men klargjort for avtrekk til bad. Friskluft henter man vanligvis utenfra via veggventil.

TEK10 sier ikke noen om balansert ventilasjon. Det er en preakseptert løsning, men ikke et krav. Og dimensjoneringen på ventilasjonsrør står det heller ikke noe om. Det er dog krav om at det skal tilføres nok friskluft til alle rom. Dette kan man, slik jeg forstår det, fint gjøre med en fraluftsvarmepumpe.

TEK10 kan leses i sin helhet på http://dibk.no/no/BYGGEREGLER/Gjeldende-byggeregler/Veiledning-om-tekniske-krav-til-byggverk/.