10 317    8    2  

Minigraver for amatører

 189     2
Vi har en liten "naturtomt" aka vilniss.  Det har vært generelt ignorert de siste 5 år før vi flytta inn.  Det er steiner, mose, dårlig sur jord etc.  Slettes ikke flat.  Ikke helt fabulous! 

Iallefall, manden driver med et "testosteronprosjekt" i hagen (han bryter altså røtter og steiner med håndmakt ;D) og selv om han er flink så har vi lyst å gjøre dette litt greiere med en minigraver. 

OM vi gjør det, hvor talentløst blir dette om vi glade nybegynnere setter i gang sjøl?  Ingen av oss har stort sett vært inni en gravemaskin...  Det er ikke store hageflekken heller, under 200m2.  Skal bare bli flatere, ta bort noe masse og røtter, legge på først et lite pukklag og så et jordlag til å ha plen på.  Tenkte vi.  Vi er ikke "ti tommeltotter" typen da.  Får vi dette til tror dere?  På en helg?

Ja, og jeg får ikke løfte noe mer enn 5kg for tiden. Wink

   #1
 75     0
Lei en graver og sett i gang. Fryktelig morro ;D

Jeg leide en graver (3,5tonn) for å grave ut til dobbel garasje. Satt i maskinen nesten hele helgen og storkoste meg. Siden jeg er amatør krevde det en del konsentrasjon for å få det noenlund plant + å huske hvem spak i hvilken retning gjør hva. Det gjorde at jeg faktisk ble ganske sliten allikevel.

Vær veldig nøye med rengjøring av maskinen etterpå, jeg trodde jeg hadde spylt god nok men måtte betale ekstra for dårlig rengjøring :-[. Maskinen må løftes opp på siden og beltet gå rundt mens du spyler.

Lykke til!
Minigraver for amatører - 1a_Graver.JPG - perj9
taz
   #2
 3 840     Haugesund     0

Ja, og jeg får ikke løfte noe mer enn 5kg for tiden. ;)


Jasså er du i lykkelig omstendigheter  ;)

Jeg leide minigraver i påsken i fjor, fikk derfor hele påsken, til helgepris ;D
Signatur
   #3
 390     0
Minigraver er GØY. Leide en for et par år siden, skulle legge belegningstein og måtte planere litt først. Hadde aldri satt mine ben i en slik maskin før, men det gikk greit å lære seg kontrollene. Første halvtimen var det mye knøl, men det kom seg fort. Etter noen timer bak spakene var det bare kos. Husk bare å ha god sikkerhetssone Wink
   #4
 4 111     Akershus (Follo)     0
På en helg og uten trening?

Litt tvilsomt kanskje. Særlig pusseskuffen krever endel koordinasjon av flere samtidige bevegelser.

Det tok ikke meg lange tiden å "bli ett med" maskinen, men jeg vil ikke se bort fra at endel tidligere modellflyging og CADtegning gjør at det ble lettere å orientere seg i 3d gjennom morropinner.

Dersom det ikke er nogenlunde flatt så blir det litt vanskeligere. Disse småmaskinene er ikke gode til å "sette sjøbein". Og planlegging av masseflyttingen er helt nødvendig for å unngå at du flytter samme jordhaugen mange ganger.

Men gøy? Javisst. Problemet ditt blir vel å få gubben ut av maskinen før midnatt. Reneste godtebutikken for en verktøysfrik! ;D
Signatur
   #5
 5 412     Langhus     0
Som nevnt over, å grave et hull det går på sekunder, å planere tar *lang* tid.
Men (også som nevnt over) er det mange bevegelser som skal koordineres for at resultatet skal bli bra. Start på lavt turtall og husk at stikkene er analoge. Legg ned skjæret hver gang du skal grave, så maskinen blir mer stabil. husk å ta opp skjæret før du skal flytte maskinen Grin
Signatur
  (trådstarter)
   #6
 189     0
Takk for topp svar folkens!

Og for tips om påsken!!! Det er jo maks! 

Og
Jasså er du i lykkelig omstendigheter  Blunker

Joda.  Krapyl nr 2 i september! 
Fort gjort når man endelig er blitt noenlunde a4 i livet!  ;D
   #7
 170     Vestlandet     0
Jeg har en svoger som har vært proff maskinkjører på store maskiner.

Han råflirte første gang jeg leide minigraver.

Etter at jobben var gjort flirte han ikke lenger!

Jeg tror det er som å kjøre båt, legge til kai, beregne, bli vant med kreftene.

En gang skulle vi manøvrere en 50 m lang båt inn i en dokk. Jeg stod til rors, skipperen stod ved maskinspaken. Det var trangt. Men erfaringen hans førte til at vi landet på halvmeteren akkurat der vi skulle. Uten å korrigere med trosser.

Han kunne koordinere krefter. Nærmest en naturbegavelse.

Det mest risikable med minigraver er vel å ta for tunge tak i skråning.

Nå har jeg kjøpt en 3,5 tonner, men så har jeg også endel hustomter å rydde i et prosjekt.

Men minigravere er ganske gøy. Men du bør begynne forsiktig. Etterhvert går det både raskt og smidig. Obs. Ikke bruk full gass! Førdu må.
Signatur

   #8
 22 346     Akershus     0

Det mest risikable med minigraver er vel å ta for tunge tak i skråning.

Vær meget forsiktig før du kjenner maskinen. Disse små maskinene er mye sterkere enn de ser ut. Prøver man å ta for stor vekt kan maskinen flytte seg etter, og i værste fall velte. Små maskiner velter lett.