#11
 4 111     Akershus (Follo)     1
Jeg og en kompis har en 1,5t maskin som kostet rundt 100' i god stand.
En kjempefordel er at den er tilgjengelig når det passer. Det gjør at jeg kan jobbe til folkelige tider, ta en pause når regnet øser ned osv. Dessuten kan en slik liten tass gjøre jobber som egentlig er for større maskiner når man uten tanke på dagspris kan ta tiden til hjelp.

Når jeg leier utstyr så blir det å jobbe så romper og hønn slenger for å bli ferdig og levere tilbake leieutstyret. Jeg leide en giraff for å male for etpar år siden, og hang på veggen tidlig og sent. Stress!

Jeg forhørte meg litt hos maskinførere før kjøp, og fikk beskjed om etpar merker som vi skulle ligge unna. Det ble en PelJob (i dag heter den Volvo) og den er iallfall vi fornøyd med.

Signatur

   #12
 10 486     Akershus     0
Minigravere koster jo skjorta og litt til i Norge.

Jeg kjøpte meg en 1998-modell Volvo-Pel Job EB 12.4 i England. Det er en 1,25-tonn-maskin som jeg håper å få gravd litt drenering og diverse med. Kjøpte samtidig en 2,7-tonn maskinhenger og en gammel mercedes for å få den med hjem igjen. Kjørte gjennom Danmark og Sverige.

Jeg ble en del lurt på min, både med slitasje og timetall, så jeg vet hva jeg må sjekke nøyere neste gang. Selv om timetallet står på 4800, så virker den bra mekanisk. Det er noe slakk her og der, og motoren svetter litt olje, men jeg tror nok jeg skal få nok skikk på den til at den fungerer greit. Kommer nok til å leie ut denne litt når den er i presentabel stand. Engelskmennene er generelt ikke særlig nøye med tingene sine, så man må sjekke grundig, og så sjekke et par ganger til.

Markedet har nok forandret seg litt siden jeg handlet i fjor vår, men det var bra med penger å spare.

Utgiftene ble ca :

Bil : 9000
Henger : 8500
Graver : 35000
Reise : 10000

Bilen kan lett selges i deler for vesentlig mer enn den kostet, og henger er jo greit å ha.

Utfordringer :
-Finne en graver i grei stand og selger som er pålitelig
-Finne en bra henger som ikke er nedkjørt, og lar seg registrere i norge. (IFOR Williams har en helt vanvittig bra kundeservice, bedre enn noe annet jeg har vært borti).
-Finne en billig bil som kan trekke litt. Mercedes stasjonsvogn fra 1986 og nyere kan alle trekke 2100 kg hvis det er originalt hengerfeste. Landrovere og sånt får man også billig, og de kan stort sett trekke 3500 kg.

Hvis noen vil vite litt mer, så er det bare å sende en PM.
Signatur
   #13
 585     Oslo     0
Lurer litt på det samme som trådstarter her. Noen som har peiling på hvor mye en brukt graver vil tape seg i verdi på et år eller to? Sikter i prisklassen rundt 100k. Kjøper den på firma.
Signatur
   #14
 576     Romerike     0
Jeg har en fyr i slekta som graver med en bitteliten graver. Han tar 500 kroner i timen og skriver ikke timer med gaffel. Si fra hvis du bor i nærheten av Romerike og er interessert så spør jeg ham om han er interessert.
   #15
 10 486     Akershus     0

Her er det nok mange feller for en som ikke har erfaring.

Om du er privatperson må du betale full mva uten refusjon.  Når du skal selge, er det stort sett firmaer som er kjøpere, og de har for vane å få mva-refusjon, og er følgelig ikke interesser i din dyre minigraver, ettersom diu ikke kan kreve mva på bruktsalg.  Privatmarkedet for brukt minigraver er ikke stort.

Det er stor forskjell på kvaliteten mellom de forskjellige merkene.  En Hanix er f.eks langt billigere enn en Kubota.

Belter er kostbare greier.

Etter min mening skal du ha behov for mye privat gravearbeid før du kan regne med å komme ut av det med overskudd.


Belter er ikke så dyrt. Jeg byttet et nå, og det kostet 2500,- hos Beck Maskin.

Signatur
   #16
 22 346     Akershus     0
Jeg måtte også ut med ca 2k for et belte hos Beck.

Det er Hanix jeg har, kanskje ikke best, men har hatt den noen år nå, men det har ikke blitt mange timene. Har ikke hatt problemer med den.
   #17
 144     0
Har også erfart at belter ikke er så dyrt, sjekk priser før du hander. Det som derimot koster er foringer og bolter til f.eks bomen, jeg kjøpte 2 sett foringer ex bolter til min bobcat og det ble ca 6000,-
Hyd.slanger må du også regne med å bytte

Hva med å gå sammen flere å kjøpe en maskin??

   #18
 315     Bergen     0
Gå på mascus.no og sjekk markedet i Danmark.  Var nettop nede og hentet meg en brukt minidumper m/lasteaggregat.  Maskinen fungerer fin-fint, ser bra ut til å være fem år gammel og jeg betalte under halvparten av det en tilsvarende maskin p.t. står for på finn.no.

Jeg kjøpte fra et firma som driver stort med brukte anleggsmaskiner, og det er utført full gjennomgang og service på maskinen før jeg kjøpte den.

Grunnen til at jeg kjøpte fremfor å leie er at jeg skal i gang med en større mur/platting i naturstein, og pga av tilkomsten til tomten skal jeg bruke maskinen til å kjøre opp alt jeg trenger - ca 50 tonn.  Regner med å bruke 1 1/2 - 2 år på prosjektet, og da blir det alt for dyrt å leie.

En fordel med danske maskiner er vel at de lever et mye lettere liv enn maskinene som går i steinrøysa her hjemme.  De går jo stort sett i myk og fin sandjord.