99 964    101    31  

Minigraver - Noen som har erfaringer rundt kjøp av maskin?

 15     Vennesla     2
Hei.

Er der noen her som kan gi en amatør noen tips rundt kjøp av minigraver?

Tenkte kjøpe en på rundt 1,5 - 2t som jeg kun skal bruke privat.
Har sett litt på maskiner i Norge, Sverige og Danmark.

I Danmark har jeg lagt merke til et firma som selger unna en god del maskiner og firmaet har flere navn så vidt jeg kan skjønne. Ammi Maskinhandel (www.ammi.dk), Hanix Danmark (www.hanix.dk) og Scanbolt (www.scanbolt.dk). Kunne gjerne tenkt meg å kjøpe maskin derfra pga. gode priser og lav fraktkostnad.

Men nå nylig (3., 4. og 7. juni) har de fått litt kritikk for dårlig oppfølging osv., så det gjør meg litt urolig.
Se: http://www.trustpilot.dk/review/scanbolt.com

=====================================================

1)Er der noen her som har gode / dårlige erfaringer med Scanbolt?

2)Noen som vet hvilke papirer man må passe på at er i orden ved overtakelse?
  (Salgsmelding, importpapirer, servicehefte, mm.)

3)Bør man ha forsikring på maskinen?
  Tenkte kjøpe en som har gått 1000 timer og koster rundt 100.000,- inkl. mva
  hvis jeg kommer over noe greit.

   #1
 2 413     Ønsker ikke besøk av deg     0
Kjøp fra utlandet medfører alltid en risiko.

Har ingen erfaring rundt kjøp. Men merker de fleste maskinene begynner å bli skikkelig utslitt ved rundt 4000 time (utleiemaskiner).

Hanix minigraver har jeg brukt mye. Synes byggekvaliteten er meget godt.
   #3
 1 421     Bærum     0
Jeg har sett litt på minigraver selv, og fulgt med litt her og der. En observasjon er at maskinene fra Scanbolt alltid ser litt for velholdte ut. Tilmed skuffene er svarte og fine til enhver tid. Sammenligner du med andre ser de litt mer naturlig slitt ut. Det behøver ikke være noe problem, men det virker som om de lakker opp maskinene før salg. Det virker litt mot sin hensikt for meg og jeg blir litt skeptisk. Jeg har vært på jakt etter en femtonner, men noe midre enn en tretonner ville jeg uansett ikke kjøpt, for det blir for ustabilt synes jeg.
Signatur
   #4
 4 111     Akershus (Follo)     0
Jeg er godt fornøyd med vår Pel Job 150XT.
Men skulle jeg noen gang kjøpe en annen ville jeg prøve den først.
Vår er tight og fin, men jeg har oppfattet at en overhaling av bolter og foringer fort spiser opp differansen fra billig til god maskin.
Kjøp en med servo kontroller. De er mye behageligere å jobbe med. Eldre småmaskiner har ikke nødvendigvis dette har jeg fått med meg.
Følger ikke pusseskuff med så regn med ca. 15000 for den. Du bare må ha den.
Nye belter koster 5000. Jeg vet, for jeg driver akkurat og bytter etter skade på et belte. Det var drivknaster som hadde sluppet i gummien.
Signatur
   #5
 22 346     Akershus     1
Jeg tror jeg ga 2500 for belte til min Hanix.

Jeg kjøpte en Hanix som var gått ca 2500 timer i utleie for 6? år siden. Har vært fornøyd med denne til nå. Den er fra 95 og et en temmelig enkel og grei 1,5 tonner.

Skal du ha maskin må den ha tak, alt annet er livsfarlig. Jeg har veltet min, det skjer lett.

Hva skal du bruke maskinen til, og hvor lenge?
  (trådstarter)
   #6
 15     Vennesla     0
Tusen takk for mange tilbakemeldinger.  ;D

Jeg skal hovedsaklig bruke maskinen til å fylle tilbake masse i grøfter rundt huset og planere ut for plen, grave opp røtter, busker osv. Tomta er veldig flat, dvs høydeforskjell på 1 meter hvis man ser bort i fra grøftene som jeg skal fylle igjen. Stort sett bare grus og jord hvor man kan løfte de største steinene for hånd.

Så vidt jeg skjønner kan det da være lurt med en ekstra pusseskuff og samtidig ha en maskin der man kan justere ut avstanden mellom beltene slik at maskinen blir mer stabil sideveis.

Fint om noen har litt mer info om hvilke papirer man må passe på at er i orden. Sikkert noe av det samme som på bil, men hadde vært fint om jeg kunne fått noen tilbakemeldinger fra noen som har kjøpt minigraver.
   #7
 22 346     Akershus     1
Det er ikke papirer slik det er på bil. Det er ingen avgifter som staten tar (utenom moms), og derfor gidder de ikke å registrere dem. Det blir da litt vanskelig å finne ut om den er stjålet.

   #8
 4 111     Akershus (Follo)     1
Skal du ha breddejustering så krymper utvalget kraftig. Prisen krymper ikke.
Som du beskriver tomta har du ikke særlig bruk for det heller. For å få maskinen stabil er det skjæret du må støtte deg på på en slik liten tass. Står den bare på beltene så vipper og gynger det ganske ubehagelig. Jeg har mer ulendt terreng og lærer fort å tenke på å lage til en trygg plass å stå, med skjæret mot der massen skal graves ut og trygg "retrett". Det er fort gjort å lære å bruke kontrollene. Det som tar litt mer tid er å lære seg å flytte massene mest mulig rasjonellt. Særlig når maskinen har så liten rekkevidde.

Hvis maskinen ikke kommer med pusseskuff, pass på at den har uttak for tilkobling av hydraulikk til en slik.

Husk også at hvis du kjøper en billig skabbete maskin så er det vrient å få særlig mye igjen for den. Og du får gjerne mer kostnader på den underveis. Kjøp en i skikkelig stand, stell den pent, og du får mesteparten (kanskje alle) pengene igjen når du selger den.
Signatur
   #9
 10 486     Akershus     1

Jeg tror jeg ga 2500 for belte til min Hanix.


Tipper einar kjøpte det andre også samtidig :-)

2500 pr. stk = 5000 for 2.


Jeg har litt erfaring, som jeg mener jeg skrev vet langt innlegg om et annet sted for en stund siden.

Noen tanker :
Ikke kjøp usett / uprøvd.
Maskiner som ser veldig bra ut er gjerne for gode til å være sanne. Det er ikke uvanlig at de brålakkeres før salg, og da ser de bra ut, men hva som er under lakken vet man aldri. Da er det bedre å kjøpe en som ikke er nylakkert, så vet du hva du får.
Regn med at service ikke er opprettholdt. Som en annen sa, kjøp med servo control, ikke manuelle stikker (min har manuelle stikker).
Deler er dyrt, latterlig dyrt. Når det kommer til bil, kan en som er litt handy kjøpe en gammel haug, fikse den med brukte deler og bremser fra biltema, og så blir det et brukbart resultat. Det samme gjelder ikke med gravemaskiner. Kjøp noe kurrant. Min Pel Job må jeg til volvo for å få tak deler til. Det lille de i det hele tatt kan skaffe, har de priset som om det er laget av gull. Volvo kjøpte Pel Job en gang i tida, og det virker som de vil ha minst mulig med det å gjøre.
Nedslitte belter er ikke allverden stress, som nevnt over får du dem for ca. 2500,- pr. stk til denne størrelsen graver. (Einar_S og jeg har gitt det samme hos Beck Maskin).
En komplett gjennomgang av bolter og foringer koster ca. 10-15.000 i deler, i tillegg til at det er en del jobb med å presse ut gamle foringer.
Engelskmenn = svindlere . Det gjelder selvsagt ikke alle, men jeg har handlet mye rart derfra, og det virker som mange juger så de tror det selv når det kommer en utlending og skal handle. Jeg vet ikke om dansker er bedre, men uansett kan det jo være greit å ta som utgangspunkt at man må sjekke alt grundig. Jeg ble lovet maskin som hadde gått ca. 3000 timer, men teller hadde stoppet på nesten 5000. Neste gang (?) krever jeg å få bilde av teller, med to forskjellige tall, både for å se timer, og at den faktisk beveger seg.

Danmark er såpass nære, at jeg ville vurdert å hente selv, i stedet for å få sendt.

Skuffer er dyrt, så få med flest mulig. Til min har jeg en 9" grøfteskuffe med tenner, en 18" skarp graveskuffe uten tenner (strippe plen, eller grave i litt harde masser), en 24" med tenner, som tar nok masse til å fylle en trillebår i ett jafs, og en 30" cm planeringsskuffe. Planeringsskuffa er nok den som brukes minst. 18" graver akkurat bredt nok til å gå neddi, mens 24" er den som flytter mest masse.
Signatur
   #10
 4 111     Akershus (Follo)     2
Bare for å presisere: 5000 var for 2 belter, MVA kom i tillegg.

Og jeg bruker pusseskuffa mer enn noe annet. Lesse på/av grus/pukk, flytte jorddunger, grave i løs jord og selvfølgelig til å rette av. Situasjonen var dog noe anderledes da jeg grov i skogsjord med mye røtter og store steiner. Vær dog veldig forsiktig med et tungt lass i pusseskuffa og svinge rundt. Hold den da så nær graveren som mulig (veltefare).

Du kan også finne gode kjøp her i landet om du kjøper fra privatperson. Da kan de ikke spesifisere MVA, og da er firma lite interessert om ikke eventuelt prisen senkes tilsvarende.
Gjør du det må du gå ekstra nøye gjennom maskinen. Få gjerne en maskinkyndig til å se over den.
Sjekk luftfilter. Er det bedritent så tyder det på dårlig vedlikehold. Peil motor olje, hydraulikkolje, sjekk kjølevann og i det hele tatt se om det virker som den er tatt godt vare på.
Skal du kjøpe i utlandet bør du se deg ut flere kandidater så du kan gå videre til neste om du ikke liker det du ser. Det er lett å tåle litt for mye når du har tatt fri og lagt ut mye i reise. Uten å se den selv, det hadde jeg aldri tatt sjansen på.
Signatur