6 135    23    1  

Vurderer 1,5 tonn minigraver

GR
 794     Rogaland     0
Vurderer 1,5 tonn minigraver til privatbruk på egen tomt, har stadig noen prosjekter, men nå er det hovedsaklig snakk om å grave ut til en parkeringsplass, litt planering og få laget noen murer. Har noen spørsmål...

1. Noen konkrete merkeanbefalinger? Vil helst ha et kurrant merke, men er noe bedre eller verre enn annet? Volvo, Bob Cat, JCB, Cat? Bor i Sandnes og alle er representert med forhandlere innenfor 10-15 min kjøring. Pon Cat ser jeg fra huset.

2. Har en lang 2T Tysse varehenger med hjulene under kassen (innvendig kassemål 3,20x1,50), egenvekta på denne er ca. 340kg, så den har nesten 1660kg nyttelast. Har noen forsøkt å frakte minigraver på varehenger? Skjønner at opp og ned blir mer utfordrende med større høyde, men måtte jo sveis kjøreramper og/eller brukt naturlige påkjøringsramper. Regner også med at jeg måtte hatt støttelabber bak, men slike ting er løsbare. Kan selvfølgelig bytte henger, men er veldig glad i henger med underliggende hjul. Kjører langt på mye svingete og trange veier med snøscooter på hengeren, og utstikkende hjulkasser er ikke noe særlig, i tillegg liker jeg nedleggbare karmer.

3. Er det kurrant å bruke en 1,5t-er til lage natursteinsmur? Bør vel ha en steinklype, men det er vel å oppdrive til de fleste maskiner.

   #1
 627     Tromsø     1
Jeg er veldig glad i Kubota sine gravere. Det er dyre, men kvalitetsgravere.. har selv en 2,5 tonns JCB og er fornøyd med den og, men synes de maskinene fra Kubota er mer "smooth" å kjøre. Deler til JCB er grisedyrt i Norge, men overkommelig fra England. Jeg bruker en lang varehenger med underliggende hjul til å transportere min maskin og det funker fint, men støttebukker bak under påkjøring er et must! Litt mer plunder, men til hobbybruk er det helt ok. Husk at maskinvekten er bare maskinen. En graveskuff veier fort 60-70 kg og en 100 cm blei hydraulisk pusseskuff veier over 100 kg.. Det må du ta med i beregningen når du vurderer størrelse på maskinen og hengerbytte. Personlig ville jeg nok ikke transportert en såpasse høy konstruksjon som en graver på en tysse varehenger med underliggende hjul pga høyden på dørken og høye smale hjul.

Burde fungere fint å stable mur med en slik maskin. Klo finnes i alle prisklasser. Jeg ville passet på å få tak i en maskin med et kurant skuffefeste.. På en 1,5 tonner vil et S30-feste være kurant og er veldig populært. Har selv S40 på min maskin.
GR
  (trådstarter)
   #2
 794     Rogaland     0
Takker for tips. Ja, åpenbart forskjell på hengere med underliggende hjul også, er 13" på denne, så blir høyere enn Ifor Williams sine feks. Har ingen planer om hyppig transport, men kunne vært kjekt å ha mulighet for å låne bort til foreldre og lignende. Skal jeg hente maskin langt unna så leier jeg lett en maskinhenger.
GR
  (trådstarter)
   #3
 794     Rogaland     0
Disse ser vel kurrante ut:

http://www.finn.no/74566541
http://www.finn.no/74933767
http://www.finn.no/77960690
http://www.finn.no/77625392

Denne er på auksjon, og pluss moms:
http://www.finn.no/77920550

Kunne tenkt meg billigere, men virker som
Man gjerne må opp i 100k for noe greit...

Denne til 60k er kanskje brukbar den og..?

http://www.finn.no/76941615

Må jeg ha noe spesielt for hydraulikk på steinklype eller er det tilten som brukes til det?
   #4
 105     Akershus     0
Noen gravere i 1,5 tonnsklassen er elendige på løfting. Kan være sterke på å dra i mot seg/ grave men ikke brukbare til løfting. Kjørt Hitachi 18 som bommen nesten ikke klarte løft. Måtte hjelpe til med skjæret.
   #5
 8 024     Bærum     0
Jeg hadde en liten 1t graver i fjor og ble positivt overasket over hvor mye den klarte å løfte. Fraktet noen gigantiske steiner rundt på tomten med den (inntil maskinen, ikke på strak bom selvsagt)
TSt
   #6
 9 870     0
Fraktet 1 t på Tysse henger med tipp flere ganger. Da kjører en forsiktig opp og hjelper til å tippe henger forsiktig opp med armen før en snur denne fremover. Må være forsiktig og ikke overbelaste kasse noe som er lett å gjøre hvis graver skal "vippe" inn på henger uten tipp. Med tipp star bakkant av kassen på bakken hvis hjul og bakkant star i same plan.

Graveren klarte å løfte en del når det lå inntil skjæret forran. (På den måten løftet den ikke all vekt på skuffa). Men den klarte ikke å velte opp store hekk planter siden disse ikke kunne løftes slik. Leide hakket større maskin når vi skulle grave ordentlig hard leire.
oll
   #7
 125     0
Jeg hadde en 1,5T minigraver hanix h15b-2 i 2,5 år. Fikk gjort mye med den, løftet på strak bom uten skuffe på ca 300kg.
Som alle sa før jeg kjøpte den så ble den litt for liten. Jeg endte opp med å selge den og leier en 5 tonner når jeg trenger det nå.
Mitt tips er å se på hakket større graver du kommer ikke til å angre på at du gikk opp i størrelsen.

Men for all del, hanix funket greit den.

GR
  (trådstarter)
   #8
 794     Rogaland     0
Ofte kjekt med stor maskin, men er jo noe med både pris og enklere frakt, pluss at det er lettere å bruke en liten maskin rundt på tomta uten å ødelegge alt mulig av plen og lignende som er ferdig.

Har lest litt i forhold til servokontrollere, kan noen si noe om hvilke årstall som er sentrale der?
   #9
 2 467     0
Fraktet 1 t på Tysse henger med tipp flere ganger. Da kjører en forsiktig opp og hjelper til å tippe henger forsiktig opp med armen før en snur denne fremover. Må være forsiktig og ikke overbelaste kasse noe som er lett å gjøre hvis graver skal "vippe" inn på henger uten tipp.

Det er utrolig mange amatører som overhodet ikke har peiling på lasting og lossing av maskin (nei, jeg mener ikke du er en av dem...). Selv med kjørebruer er det fortsatt god praksis å støtte seg med skuffa mot hengerplanet inntil maskinen har passert "vippepunktet", (naturligvis drar man inn stikka ettersom man belter seg opp, så skuffa ikke glir langs planet) og først deretter slippe seg forsiktig ned. "Klatrer" man opp uten kjørebroer, så sier det seg selv. Kjører man en maskin uten arm (som bulldoser, beltetrillebår, M113, CV90, Leo osv...) å støtte seg på har man selvsagt ikke noe valg; da må man bare la det stå til, og helst ikke stoppe opp og nøle akkurat når den skal vippe over.

Når det gjelder servospaker, så er det nok forskjellig fra merke til merke, men de fleste etter tusenårsskiftet vil jeg tro har servo, selv på 1,5-tonnere.
GR
  (trådstarter)
   #10
 794     Rogaland     0
Jeg er nok av de som bruker litt ekstra tid og legger flid i trygg lastesikring.

De ytre ca. 25cm på begge sider i planet er stål, underliggende bjelker går langt bak og med støttebukker som er festet (enten skrutype for henger eller bare enkle støttebukker til bil med en festeanordning), så tror jeg ikke at det er belastningen i vippepunktet som blir for stor. Men hadde vært kjekt med en maskin som kunne kjøre beltene litt ut sideveis for å få lagt litt vekt på stålileggene også.

Tysse med tipp har vel 10" hjul slik som Ifor Williams? Dermed lavere enn min med 13".

Men kom over dette bildet på Google, av en 2,6T på en ganske lik min henger. Ser overhodet ikke ille ut i det hele tatt. Selv om jeg syns det var lite med én stropp, og min henger har også bedre stroppefester rett i planet.
Vurderer 1,5 tonn minigraver - Komatsu-PC26MR-3-minigraver-4.jpg - GR