17,501    28    1  

Amerikanske boliger: Hva synes dere om husene?

 174     0
Da har vi sett lenge etter den perfekte planløsningen for oss som familien men ikke funnet noen blandt de norske byggefirmane. Men vi fant til slutt den perfekte plantegningen hos et amerikansk byggefirma. Det er drømmeplanløsningen.

Den er på 180m2 livingspace, over to plan. Det vi likte med den var alle de kjekke innebygde skapene og slikt.

Er det noen her som har erfaring med å bruke amerikansk plantegning i forbindelse med å bygge hus i Norge? Ble det kompliset med alle alle disse innebygde skapene? Hvordan ble dere møtt da dere la fram tegningene på huset var det litt  ::) ja vell... eller var arkitekt, byggemester... åpne og imøtekommende?



Setter pris på alle svar og tilbakemelding.

På forhånd takk.


rettet litt på innelgget så det kommer litt mer tydelig fram hva vi lurer på.
Siste redigering: Monday, December 17, 2007 11:34:32 AM av mop321

   #1
 5,112     Troms     0
Får man ikke dette selv akkurat som man vil så lenge man har en arkitekt som tegner huset og en snekker som vil sette det opp?
Er vel ikke noen begrensning så vidt jeg kan skjønne. Annet enn prisen da selvsagt.
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 174     0
Tenkte jeg kunne laste opp noen bilder av huset vi har falt for. Ville satt stor pris på tilbakemedling. Vi har i tillegg til dette tenkt å bygge kjeller. Der har vi tenkt å ha barnehage. En av oss er førskolelærer og drømmer om sin egen lille barnehage.
  (trådstarter)
   #3
 174     0
Selv om dette huset i utganspunktet er drømmeboligen ønsker vi fortsatt å gjøre noen endringer på det.

Fasong på husetVi har hørt at jo flere ujevnheter på husformen, flere ting som stikker ut, jo dyrere blir det å bygge. Dette er ikke noe vi ønsker å bruke penger på så vi kommer til å gjøre hele huset helt fikantet. Med andre ord fjerne et par ting som utstikker delen på nooken, garasjen skal gå jevnt med huset, på forsiden av huset i andre etage skal det være en vegg, ikke to oppe på hverandre som det ser ut som nå.

Vi ønsker også å ha livsløpstandar i 1 etg, badet nede blir derfor utvidet.

Vi vurderer også å flytte vaskerommet ned, pga lekasje risiko og at det skal vist være et herk å bære opp hvite varene opp i andre etage.

Setter pris på alle kommentarer og tilbakemelding.

   #4
 30     0
Hei!

Huset er virkelig flott! Riktignok litt "amerikansk" men hva gjør vel det?
Det viktigste er at huset har estetiske kvaliteter dere liker og planløsningen er funksjonell. Jeg likte det jeg ser meget godt og håper virkelig dere realiserer denne drømmen.

Har dere komplette byggetegninger eller har dere kun disse grovskissene og bildene?

Etter min mening er den store forskjellen mellom Norge og USA bruken av ulike materialer og tekniske standarder. Derfor er det nok ikke alt som lar seg overføre, men det meste kan vel fikses.

Har dere kun denne skissen vil jeg ta kontakt med en løsninsorientert arkitekt og spandert 4 timer (ca. 2500,-). Har dere komplette byggetegninger ville jeg snakket med en byggmester. Begge disse vil kunne vurdere prosjektet og komme med gode råd på veien. En fornuftig pris vil de også kunne gi deg,  +/- 20% nøyaktighet.
  (trådstarter)
   #5
 174     0
Tusen takk for tilbakemelding nå ble vi skikkelig glade her på berget.  ;D Nå sitter vi kun med de tegningene som er vist ovenpå. Men det er mulig å kjøpe ferdige plantegninger, byggetegninger tror jeg det heter. I følge siden jeg fant denne på så må vi det pga coppyright og sånt. det koster ca1.350$ for å få den på cad. og 475$ for et sett. Det vi tenkte var at det er sikkert så mye som må endres med tanke på byggeteknik at det ikker noe poeng å kjøpe de tegningene. Ser for oss at det eneste som overførbart til norge er planløsningen. 

Så vi satser nok på det å kontakte en arkitekt. Bør vi kontakte en arkitekt i den kommunen vi skal bygge?
   #6
 9     0
Liten ting jeg lurer på i forhold til design av hus.
Om man finner et fint design på et hus fra en utenlands produsent,
hvordan blir det å ta med bilde/planskisse for dette og få det tegnet
av en norsk arkitekt i henhold til Norsk byggestandard?
Er det regnet som "fy-fy"? Er ikke akkurat snakk om å utnytte designet til
kommersiell nytte, men for egen del.
---
Erik


Administrator:
Flyttet dette innlegget inn i denne tråden - handler om det samme temaet Wink

   #8
 288     Valderøya     0
Det er noe som kalles "signaturhus" hos kjedene. Dette er hus som har såpass mange særtrekk adt det er rimelig lett å oppdage om noen "låner" tegningene.

Får du noen til å kopiere et slikt hus så ligger du ganske tynt an og kan risikere rimelig stive erstatningskrav.

Men så er det alle de "vanlige" husene som alle leverandørene har ett eller flere av. Disse er såpass like at det skal godt gjøres at noen kan bevise at det er stjelt, og ikke ett av den som tegner sitt hus som er "kundetilpasset".
Men er det klin likt så kan du bli tatt på dette osgså, men det er MYE verre å bevise at det er "lånt".

Regner meg at dette stiller seg ganske likt i forhold til utenlandske tegninger også.

Signatur
   #9
 59     0
Har også bestillt tegninger fra uniten sendte bare mail til firma og spurte om vi fikk kjøpe tegninger, ingen problem 2 uker og 180$ senere var tegningene fremme . blir jo mest fasader og planløsninger som blir overført. levert inn tegninger til arkitekt nå så får se hvordan det blir  Smile gleder meg
   #10
 1     0874     0
Hei !

Kanskje noe sent svar dette, men allikevel vil jeg gjerne dele mine erfaringer med dere.
Jeg har funnet et hus jeg vil bygge, jeg har kjøpt tegninger som ble utarbeidet med god hjelp av en arkitekt slik at det ble etter norske byggeforskrifter.
Arkitekten ble kontaktet via telefon og via mail.
Det resulterte i en tegning og planløsning med metriske mål, med de materialer jeg spesifiserte etter beskaffenheter og mål og i henhold til det byggereglene i Norge foreskriver.
Jeg fikk ett sett "reproducible" tegninger, de kan endres/omtegnes, ett sett ferdige tegninger og en lisens for kopiering og bearbeiding av planene for ett hus.
Man kan altså bare bruke tegningene til sitt eget hus, men det var jo også planen.
For alt dette betalte jeg en på forhånd avtalt pris, det kom på kr. 19800,. for all jobb av arkitekt med mulighet for oppfølging senere.
For 400 $ kan jeg også senere få tegningene elektronisk alt ettersom det programmet en eventuell prosjektleder i norge bruker.
Kommunen bekrefter at tegninger på engelsk er tillatt, det står også i regelverket.

Norske kommuner har i noen utstrekning noen estetiske krav som jeg regner med å måtte argumentere mot med et amerikansk preget hus.
Jeg har derfor gjort en stilstudie av alle hus i nærområdet og eldre bygninger i kommunen jeg skal bygge.
Mitt hus er preget av elementer fra perioden rundt sveitserstilen i Norge og har elementer i seg, dog med en amerikansk påvirkning, som stemmer med typiske tegn fra den tiden og som da skal passe inn i nærmiljøet. Faktisk kanskje løfte totalpreget etter min mening.
Samtlige norske typehus er avarter av byggestiler gjennom tidende, de er stiliserte i noen grad, men kunnskapen om byggeskikk i kommuner Norge virker særdeles mangelfull.
Det er også slik at den typiske norske byggestilen ikke lenger er brukt i særlig grad (Eilert Sundt er kjent for å kartlegge stilarter over hele landet), det vi finner i dag i typehus, kirkebygg og offentlige bygninger har elementer i seg fra hele verden og fra alle perioder i vår tidsregning.
Byggeskikkk er derfor et særdeles vidt begrep og begrepet gjenspeiler sjelden de reelle typiske trekk av det er bygget gjennom tidene i Norge og som finnes idag.
Norske typehus er ikke god byggeskikk etter min mening, de representerer i stor grad en industrialisert og forenklet versjon av tidligere stiler eller ikke noen stil i det hele tatt.
I det siste tilfellet kan man plassere husene inn i en nymodernistisk periode, men den er diffus og høyst diskutabel.
Kan være godt å ha i bakhodet om man møter en gjenstridig bygningsavdeling i kommunene rundt i landet.

Synes det er spennende med nye typer hus i norge, mange byggefelt ser så kjønnsløse ut at det virker deprimerende.
Er det noe nordmenn har i bøtter og spann er det individualisme, det bør dyrkes også gjenom det huset man tilbringer store deler av sitt liv i.
Man skal jo trives der man bor, det er ikke slik at det bare skal være praktisk i vår tidsalder og det er et valg man burde ha.
Det er godt mulig å tilpasse former og uttrykk til et såkalt norsk uttrykk, jeg skal bygge i skogranden og tenker meg et hus med brune trespon (shingels) av cedarwood på fasaden, rutede vinduer og noen utbygg/tårn som er typiske for den sveitserstilen vi hadde her rundt 1830 til 1920.
Taket skal i første omgang dekkes med papp/shingels i en gråtone, deretter når vi får bedre råd, med skifer.
Fasadene vil naturlig bli gråere etterhvert, akkurat som med lerk og laftede og tjærebredde hus.
Tanken er at fasaden og taket skal gli bedre inn i omgivelsene med furuskog og synlige bergnabber.
Ingen andre hus i nærområdet har dette preget, det er både trehus og murhus med ulike farger og ulike uttrykk både i stil og utforming så jeg er usikker på hva kommunen har tenkt her.
Tro egentlig ikke de har noen helhetsvurdering i det hele tatt, men desto større grunn for meg å være informert om temaet slik at vi ikke får det estetiske argumentet slengt i trynet.

Viktoriatiden og queen anne stilen som både engelskmenn og amerikanerne bruker på sine typebetegnelser fra omtrent samme tid og som har lignende stilelementer i seg som vår sveitserstil, bør kunne bygges i Norge.
Norske planløsninger er tilpasset markedet og jeg ser at fler og fler tar til seg at andre mennesker på kloden også kan tenke og vi adopterer i større grad det man gjør i andre land.
Vær og vind skal man selfølgelig også tenke på rent praktisk, men de planløsninger man finner i amerikanske løsninger synes også jeg er mye bedre enn det jeg har kunnet finne hos norske husfirmaer, med noen få unntak.
Jeg vil absolutt anbefale å bruke en amerikansk arkitekt, det er billigere, de anser ikke seg selv for å være kunsnere som forstår ditt behov bedre enn du og de er betraktelig billigere.

Forutsetningen er at du bruker tid på å planlegge eksakt hva du vil ha, da kan de hjelpe deg gjenom hele arkitekt prosessen.
Du trenger ikke norsk arkitekt etter dette, det holder med en fornuftig ingeniør med ansvarsrett som du kan sparre med i forhold til dine krav og ønsker.
Du bør også kunne snakke engelsk, men bruker du mail kan du jo bruke tid på å ordlegge deg riktig.

Jeg har også fått høre at det er så fryktelig dyrt med utspring og detaljer, men tror ikke helt på det, det finnes mange firmaer i norge som lager takstoler etter mål og spesifikasjoner og de er ikke dyre etter det jeg har erfart.
Kanskje noe mer enn vanlig boksdesign, men det tror jeg man vil få glede av i mange år og ikke minst tor jeg det vil øke verdien på huset ditt om du ikke forenkler for mye.
Det er jo også slik at man kan kjøpe materialer over hele verden idag, det er ikke bare norske firmaer som kan bygge, det er masse muligheter i Ukraina og østeuropa forøvrig, i USA, i England er de gode på eik og i Sverige til og med finnes det firmaer som kan sine saker og som har fornuftige priser.
DEtte blir litt mer arbeid, men samtidig legger man sjela si i sitt nye hus og da er det egentlig bare etterhvert å flytte inn i sitt eget hjem.

Good luck, dette er moro.

Cool Cool
Amerikanske boliger: Hva synes dere om husene? - Vårt hud front.jpg - Christian Haanæs
Amerikanske boliger: Hva synes dere om husene? - Vårt hus bak.jpg - Christian Haanæs
Amerikanske boliger: Hva synes dere om husene? - Trold haugen 1855.jpg - Christian Haanæs
Amerikanske boliger: Hva synes dere om husene? - Carson_Mansion_Eureka_California.jpg - Christian Haanæs
Amerikanske boliger: Hva synes dere om husene? - Victoriansk sveitserstilen.jpg - Christian Haanæs