38,342
108
2
Føler vi har fjernet mye, men...
364
Omegn
0
Har nå tegnet oss gradvis nedover, men føler ikke vi kan kutte mer nå. Vedlagte tegning er på millimeterpapir, så dere ser målene ut fra det. Huset er 15x10 nede og 15x8 (pluss arker). Dette er innvendige rom-mål og vegger vil da komme i tillegg.
Er vi for rause her? Hva kan vi knipe inn på? Hadde jo drømt om kino også, og i så måte vil det evt komme i en kjeller, men etter samtale med Blinkhus i dag, så bør vi etter TEK10 beregne ca 19000 pr m2, og da blir det plutselig voldsomt.
Setter pris på alle innspill.
Er vi for rause her? Hva kan vi knipe inn på? Hadde jo drømt om kino også, og i så måte vil det evt komme i en kjeller, men etter samtale med Blinkhus i dag, så bør vi etter TEK10 beregne ca 19000 pr m2, og da blir det plutselig voldsomt.
Setter pris på alle innspill.
Signatur
Hvis jeg har forstått deg rett, blir dette et hus større enn de fleste ser seg råd til - så, ja dette blir dyrt til 19.000 per kvadratmeter. Jeg tror også at utbyggeren vurderer de 19k ut i fra husets bruttoareal, så 270x19k vil være for lite.
Med bad i 2. etg. lagt litt over vaskerom så kunne det vært integrert skittentøyssjakt hvis en vil ha det ekstra praktisk. Treningsrom veldig lite......kan f.eks en del av ett av kontorrommene nyttes til å være treningsrom samtidig?
Er tegningen basert på en spesiell hustype dere tenker på?
- Baderomsbloggen min
....
...
...
Vi er to personer foreløpig, muligheter for 1 til på sikt, i tillegg til 2 katter.
Har også drømt om en kino når vi først skal bygge, men da må vi også bygge med kjeller, og de teller jo også med? Om vi da ikke bygger med råkjeller fra starten og fyller ut der på sikt?
1 soverom for oss 2 oppe med direkte utgang til veranda, gjesterom kan joo brukes som "boder", ihvertfall inntil videre, og barnerommet blir jo soverom når den tid kommer.
Madammen er lærer og elsker å sy, så kontoret trenger hun. Og teknisk er jeg redd for å sette for lite, da... Balansert vent, vannbåren i alle rom, varmepumpe (bergvarme), sentralstøvsuger, sikringsskap, nettverkspunkter til alle rom... Kan vi klare oss med et mindre rom?
Hadde oss sett for oss LED, men vurderer å droppe dette lett nå for å få ned kostnadene. Da skal jeg jaggu meg heller greie å bytte ei lyspære innimellom.
Syns det virker som mye areal i 2 etg går bort i en lang gang...
Hva er et grovkjøkken? Der du baker bare de grove brødene ? ;D
Treningsrom? Skal du først ha et treningsrom som vil bli brukt fremstår det som alt for lite. Ville droppa det og prioritert et ekstra soverom.
Angåede LED - kjør på med Gu10 halogen og sett inn Gu10 led pærer etter hvert?
- Baderomsbloggen min
....
...
...
Det er jo større enn kontorene bankansatte har..
- Baderomsbloggen min
....
...
...
Jeg er noe enig i de kommentarene du allerede har fått, men at det er noe vel mye gang-areal her. Liker dere å gå tur inne i huset?
Først av alt så tror jeg at det er trappen som gjør premissene feil med dette huset, som tar en god del areal og som derfor genererer mye areal til gangen(e). Hva med å gå for en løsning med trappen midt i huset (og som det første du ser når du kommer inn inngangsdøren).
Se vedlagt mine kommentarer på vedlagt bilde.
Rød farge: Her på dette stedet ville jeg hatt trappen.
Blå fargede bokser: Dette er mulige nye "gratis" rom ved å gjøre om gang til nye rom.
Grønn pil: Her ville jeg absolutt anbefalt en gjennomgang (skal med så stor teknisk rom?) Ved å ha gjennomgang her så slipper dere å ALLTID måtte gå gjennom kjøkkenet når du skal ut i vaskerommet for å vaske klær / kommer inn i huset via grovinngangen (for det er jo den inngangen dere ønsker å bruke hver gang!).
Lykke til videre
http://www.byggebolig.no/index.php/topic,27670.0.html
Og hvorfor er ikke kjeller aktuelt? Du kunne spart mye med å flytte de mer tekniske rommene dit (teknisk rom, kino, mulig vaskerom, treningsrom etc) og slipper at de tar opp verdifull plass i hovedetasjene. Dessuten kunne vurdert stort bad i kjelleren med badstue, boblebad eller hva enn man liker. Dessuten har huset generelt lite boder for å være så stort, og dette gjør seg best i kjeller. Dumt å ha store boder midt i boarealet du betaler mest for.
Jeg ville heller ikke gjort mer ut av "kino" enn lerret og projektor i ei stue så lenge kjeller ikke er aktuelt. Kino skal da være mørk, og er lite forenelig med stuevinduer. Er også noe med at kino bør være adskilt fra daglig-rommene så at du får lydisolert rommet og slipper inkludere hele husholdet når du ser smuss-film på stort lerret...
EDIT:
Om noe for å trimme innholdet litt. Sett trappa hvor du har bad i hovedetasjen og bod i 2, se om du får plass til enkelt toalettrom under trappa, og sett bodene i 2. etasje mot ytterveggen mellom kontorene. Da løser du i alle fall de lange håpløse gangene.
Helt enig med Kjersti her.
Få arkitektbistand eller bruk et dataprogram for å tegne en møblert planløsning. http://www.roomsketcher.com/ er et gratis alternativ som er bra dersom du bare skal lage planløsning, det er mer tungvint enn de programmene du betaler for, men det er tusen ganger bedre enn å tegne på papir. Jeg har brukt Roomsketcher mye selv men har nå kjøpt et program som heter Chief Architect som er veldig bra og hvor man kan tegne hele huset pluss terreng og beplantning. Chief Architect kan også kombineres med Google Sketchup slik at man kan lage/finne ting som ikke er i biblioteket som følger med.
Vi har ei tegning med oversikt over møbler og skap etc, skal scanne den inn i ettermiddag.
Kjeller har forsåvidt vært aktuelt det, men når hver etasje blir på 150 kvadrat blir det jo hel.... stort, da... Flytter gjerne kino og vaskerom/trimrom i kjelleren jeg, men vi er 2 personer, og vi kan ikke bygge noe slott heller...
Ellers enig, vi har begynt i feil ende dessverre... Vi fikk tak i en drøss med kataloger, vi så gjennom og fant noen vi likte, men begge likte veldig godt Holmgaard, dog likte vi ikke innredningen der, så da begynte vi å tegne selv...
http://images.bimmers.no/files/v0r1w8r9j3qnsdcneotb.jpg
http://www.maxbo.no/upload/Projects/stian_ospedal@hotmail.com/Scaled/trapp%20012_642x368.jpg
Sett opp en liste med hva dere ønsker, ikke ønsker, legg ved bilder av hus dere liker, bilder av interiør etc og jeg er 100% sikker på at en arkitekt vil tegne et hus som som inneholder alle ønskene deres og samtidig reduserer arealet. Støtter forøvrig grovkjøkken!
Husprodusenten har jo også arkitekter man kan bruke. Som oftest "gratis" til å tegne om hus fra katalogene.
AKkurat det der har vi dårlig erfaring med. Var innom noen byggefirma og de kunne sette deres arkitekt til å tilpasse hvilket som helst av deres hus til vår smak / eventuelt begynne på scratch... (og måtte betale timepris for deres arkitekt) MEN da måtte vi forplikte oss til å bruke de til bygging og fikk ikke ta tegningene med oss til neste firma. Da forsvinner jo muligheten for konkurrerende anbud så da droppet vi det - og valgte heller vår egen arkitekt 8)
Ønsker dere ikke å blande inn arkitekten enda, så begynn med blanke ark, eventuelt finn en planløsning dere liker og begynn å endre den.
Kjeller er absolutt et gode, litt ekstra å grave opp men en kjellerstur kombinertt med en utleiedel hjelper veldig.
For det første så har du tegnet et hus med 150kvm grunnflate. Det er ikke rent lite. Så får du sjokk fordi det er kostbart? Ting koster pæng og 19k pr kvm er faktisk lite det også.
Du må først finne ut hvor mye penger du har til rådighet. Så bygger du for dette beløpet med litt margin, for det blir ofte dyrere en antatt.
For det andre så er planløsningene du har skissert helt håpløs. Du skal altså svi av 5-6 millioner kroner på et hus uten å rådføre deg med en arkitekt? Arkitekten vet behovene som er tilstede i hverdagen. Det vet tydeligvis ikke du, for planløsningene som er skissert er helt idiotiske.
For det tredje, så er det sikkert kjempegøy å lage en kjempehus til seg selv med store kontorer osv, slik at personlig realisering blir optimal. Men er det ikke lurere å komme med planløsninger slik at huset blir attraktivt på boligmarkedet hvis det må selges? Slike hus bør ha mange soverom. Ville heller fokusert på soverom, for så kunne bruke dem som kontor.
Start med budsjett, lag en grovskisse over ønskede rom og rådfør med arkitekt i første omgang.
Hva er forskjellen på å gjøre det omvendt da? Om det er kontor han vil ha fremfor soverom så prioriterer han kontor og gjør det om til soverom om behovene skulle endre seg.
Eller enig i at alt for mye areal går til grovingang, teknisk, vaskerom/grovkjøkken, koridorer og trimrom.
Hva med vaskerom med biingangsdør og muligens en arbeidsbenk og kum til "grovkjøkkenarbeid" (har du egentlig behov for grovkjøkken? lag til garasjen slik du kan grovpartere hjorten din der)
Vi har trehundre kvadrat hus med teknisk rom på knapt fem kvadrat. Utrolig hva man får plass til med skyvedør. Men sikringskapet er inne i veggen og kan like godt finne sin plass på gangen, svakstrømskapet fant sin plass over sentralstøvsuger som jeg lurte inn i en krok på vaskerommet der jeg også har klemot inn ventilasjonsanlegget. Alikevel synest jeg vi har enormt med plass og lurer av og til på om jeg bygger for stort. (5 soverom, to store bad, stort vaskerom, stort kjøkken/allrom og passe stor stue, stor hall, gjestetoalett, lite teknisk rom, bod, 40 kvm udisponert rom (kino?, kontor, hobbyrom?) loftstue med galleri. )
Takker
Spesielt kvinnfolk som ikke har begrep på tekniske løsninger/begrensinger og økonomiske realiteter ;D
Er greit å komme med ideer men man innse at enkelte ideer ikke er så enkle å få ut i praksis med mindre man er mangemillionær.
Denne realiteten handler om kostnader og brukervennlighet. Dette er et hus som koster masse penger å sette opp, digert og likevel ufattelig upraktisk. Resultatet her vil bli at dere bygger så stort at budsjettet tryner totalt og dere må skrelle vekk alle påkostninger for å klarefinansieringen. Dermed sitter dere igjen med et stort upraktisk hus med billigste mulige løsninger og overflater.
Kjipt å bo i og umulig å selge.
Det dere bør gjøre er å gå til en husbygger som tilbyr seg tegnehjelp. Beskriv hva dere ønsker av boligen og si hva dere har å bygge for. Da får dere tegnet en bolig dere ønsker i den prisklassen dere har råd til.
Til slutt må jeg bare si at faren ved slike forum og byggesjapper som forherliger egeninnsats er at de får folk til å tro at de er i stand til å tegne egen bolig, styre økonomien, styre prosjektet, hente inn masse anbud og gjøre masse egeninnsats. Og det enda bedre og billigere enn folk med utdanning og lang erfaring. Det er neimen ikke rart at de fleste byggeprosjekt sprekker så grundig at til og med offentlige prosjekter blir barnemat.
Husk at endringskostnadene øker for hver dag prosjektet går fremover. Etter en stund er de uoverkommerlige.
Folk bruker alt for lett lånte penger. Og når summene blir store så mister de fleste oversikten over hvor mye det er snakk om. Drit litt i hva andre bygger.
Når vi bygde hadde vi relativt godt med penger og tillot oss å koste på oss en del. Selv om vi har bygget på et gunstig sted i Vestfold er huset likevel så dyrt at det er meget vanskelig å selge igjen. Rett og slett fordi det kommer i en prisklasse hvor det nesten ikke er kjøpere. Det skal man også tenke på når man bygger. Har man råd til å ta et tap på noen millioner om det skjer noe så man må selge. Samlivsbrudd, arbeidsledighet, langvarig sykdom feks.
Teknisk rom midt i huset, er ikke det praktisk?
Grovinngang og vaskrom i connection, kunne kanskje hatt en ekstra dør der et sted, men upraktisk?
Kjøkken og grovkjøkken har madammen fylt opp slik hun ser det for seg med skap etc
Stua blir med en spisegruppe, en sofagruppe i midten og en tv-krok til høyre
Kontoret til madammen, som forøvrig er lærer, må ha en del plass til bøker, permer mm. Dessuten elsker hun å sy, så hun trenger plass
For egen del har jeg også noen hobbyer som krever plass
Barnerommet er satt med tanke på fremtiden, men kan jo bruke det til lagring etc inntil videre da ungen ikke "er i mål"...
Soverommet vårt blir ut mot veranda i 2. etasje.
Badet oppe kan gjerne krympes noe, men tenkte å få til et badekar ut i arken der, siden vi har en knakendes fin sjøutsikt.
Så, upraktisk?? Vel, vi tar gjerne imot tips vi ;D
Leste gjennom denne nå. Enig i det der, men det er jo bare det punktet med vaskerom nær bad vi ikke lytter til. Vaskerommet er tenkt nede, vi er to i husstanden, og litt bæring skal jeg da klare, får da være måte på.
Så jeg må spørre igjen. Hva er det med våre tegninger som er så ufattelig upraktisk?
Tar litt tid å "knekke" koden med å bruke det programmet, men skal man kjøre ett prosjekt til noen millioner, så er noen få timer foran PC skjermen bare smuler. Jeg tar ikke noen stilling til de ideene dere har satt på papiret så langt. Der synes jeg det får være opp til hver enkelt å bestemme hva man liker eller ikke. Den enes drøm, en annens mareritt 8) Men prøv Roomscetcher på tegningene deres. Jeg har ihverfall gjort mange forandringer fra utgangspunktet i mine prosjekt etter å ha fått "aha" opplevelsen av å se det i 3D virtuelt.
Uansett kommer dere før eller senere til ett punkt i prossessen hvor dere må bringe inn en arkitekt for å komme videre. Tviler på at dere finner en snekker eller byggefirma som tar på seg ett byggeoppdrag av ett så stort hus basert på en planskisse på millimeterpapir. Ett hus er en vanvittig ansamling av kompliserte fagområder som den menige mann ikke har mulighet til å ha fullstendig innsikt i, og selv dyktige arkitekter må basere seg på andres input og vurderinger hele tiden. Så komplisert og omfattende at det er basisen for ett av de største debattforumene på nettet ;D Heia Byggebolig.no !
Å bruke arkitekt betyr ikke å gi slipp på egne ideer. Men å få en "mentor" som kan gi dine egne ideer mulighet til å vokse og bli enda bedre.
Lykke til i prossessen.
Tusen takk ;D Vi kommer til å få to gratis tegninger fra husleverandør, men ulempen der er at vi ikke får snakke med den som skal tegne... Så arkitekt er meget mulig. Aner ikke hva sånt koster, men...
Madammen har plassert alt som er av skap og møbler også, men igjen, vi kan helt sikkert kutte noen plasser. Dog er det sånn at vi ønsker at hus som du ser i linken tidlig i denne tråden, og dette har vi nå nede på 14x8 meter. Blir det smalere enn det, så.... Men takk for tips.
PS. Vi prøvde to sånne tegneprogram i starten, men madammen foretrakk mm-papir, så da får hun bare tegne på det. Blir jo en del ekstra arbeid, men vi kommer vel i mål til slutt
Og flyten i boligen er upraktisk. Det er , for å være slem, tydelig amatørmessig tegnet. Og det vil huset bære preg av. I et prosjekt til 7-8 mill, som dette vil koste er det ufattelig at dere ikke forstår hvor viktig det er å bruke mellom 50 og 100 tusen på en arkitekt. Det er småpenger i sammenhengen og et beløp som dere vil spare inn. Grovt sett vil en innsparing på 2 til 5 kvm utgjøre hva det koster å gå til en arkitekt.
Forøvrig så er det mer plasseffektivt med en annen trappeløsning som er midt i bygget.
Tror dere kommer til å angre dersom dere ikke har en loftsstue.
Jeg ville prøvd å kombinere noen av rommene, dersom treningsutstyret ikke tar stor plass, så kan godt en loftstue også fungere som treningsrom og man har da TV til treningen. Et kontor kan fint også brukes til gjesterom ved å ha en sovesofa der, med mindre man har veldig ofte gjester.
Badet nede som nok mest kommer til å bli brukt til toalett, ville jeg gjordt mindre.
Post gjerne skissene deres med møblering, da er det lettere å forstå hvordan dere har tenkt.
Hvis prisen på Holmgård er som Drunten sier, så ville jeg gått for det. Jeg ville kun fjernet badet til høyre i 2. etg og forlenget boden. 3 av soverommene i 2. etg. kunne blitt kontorer/gjesterom og et trimrom med muligheter for alle 3 til omgjøring til barnerom dersom det skulle bli aktuelt.
Den hallen i Holmgård er fantastisk og vil gi huset et stort løft ved event. videresalg.
http://www.boligpartner.no/ferdighus/hus-katalog/holmgaard-herskapelig-villa-ved-spennende-planlosning-2-tr/#serie=herskapelig&soverom=0&areal=0&tomt=0&utleie=0
Start med budsjettet. Finn ut hva dere har råd til.
Det er ingen vits å sitte å tegne på et hus som koster dobbelt så mye som budsjettet.
Ikke beregn inn egeninnsats hvis dere ikke er "handy".
Enig i det selv om jeg synest at trappen virket litt billig og enkel i en slik hall. en buet dobbel trapp ville vært finere.
Ser at dere har redusert størrelsen på originalhuset til 10x15 på skissene deres.
Er enig i at den største utfordingen på deres skisser er arealeffektiviteten, men jeg mener originalhuset er minst like ineffektivt i bruk av areal. På det orginale gir dette dog en "storslått" følelse, noe deres løsninger ikke automatisk gjør.
Prøv å sentrer trappen (vanskelig med rettløpstrapp, men ikke helt umulig i et såpass stort hus)
Sørg for at gangarealet også er bruksrom (dører ut fra en loftsstue f.eks).
Enig i de fleste at arealet brukt i forbindelse med grovinngang, vaskerom, tekniskrom og grovkjøkken bør sees på på nytt. Ut over dette er det kun dere som kjenner deres behov, og innspill fra et forum er nettopp det: innspill.
Men: Ikke vær redd for å starte på nytt med radikalt andre ideer. Jeg tegnet om vår planløsning totalt flere ganger før jeg konkluderte på det beste kompromisset.
Lykke til videre!
Det er smart å bygge kjeller, av mange årsaker.
Med mer og mer ekstremvær fremover, spesielt på Vestlandet, er det kjekt å ha et tilfluktsrom når en orkan eller to passerer.
Slik burde de tenkt i USA også men de fortsetter å sette husene oppå bakken, selv om det hvert år dør flere hundre mann pga vind. En kjeller i hvert hus hadde berget mange meneskeliv, men det er jo "Land of the free", så de liker ikke byggeforskrifter.
http://www.vg.no/nyheter/utenriks/artikkel.php?artid=10061093
Høres kanskje rart ut å sammenligne med USA, men jeg kjenner folk som satt livredde i nytt hus på Vestlandet sist romjul og trodde huset skulle kollapse. Ingen kjeller.
Huset er nå 9 x 14 på grunnflata, og 7 x 14 oppe.
Kjelleren skal graves ned og der bygges minst mulig fra starten av, dvs teknisk, matbod og evt treningsrom.
Trappa er forsøkt vinklet, og vi håper å få den andre trappen ned i kjelleren paralellt under denne.
Det originale huset fra BP minner mer om en episode fra Dynastiet, vi er to personer og trenger ikke ei trapp hver.... ;D
Utgangspunktet er at vi skal bo der resten av vår levetid, det skal ikke selges.
Vaskerommet blir der det blir, det å bære klær opp og ned ei trapp er ingen utfordring, jeg bodde mine første 25 år i et hus hvor vi bodde i 2. etasje og hvor vaskemaskin var i kjelleren, det var ingen som klagde den gangen heller.
Et spørsmål. Når det snakkes om en kvadratmaterpris på 19-20k, hva inkluderer det? Alt?? Vi tenker vannbåren varme og laminat i det meste av huset, samt en god del smartpanel på vegger og tak.
PS. TS er ikke multimillionær og innrømmer glatt at vi startet i feil ende, men håper likevel at vi kan komme akseptabelt i mål. Vi bruker arkitekt om vi må, men i utgangspunktet sendes disse papirene nå til husleverandør for tegning.
Hvorfor skal hver ting ha eget rom?
Eget rom for fysere, eget rom for hageplanter, eget rom for verktøy eget rom for hagemøbler..
Alle disse tingene kan du jo plassere i et litt større rom evt 2.
Hvert rom tar mye ekstra gulvplass som du ikke får brukt til noe annet enn gangareal, vegger og dører tar gulvplass og er fordyrende også.
Det du siterer er jo på kjellerplan, og der er vel navn satt litt sånn random ettersom denne ikke fullføres fra starten av. Hva med de to andre etasjene, ser de noenlunde greie ut nå?
Kjøkken med spiseplass, spisestue,stue, tvrom..
Alt dette kan jo enkelt kokes ned til 2 enheter.
I stedenfor kan man ha kjøkken med øy og et par spisestoler så man kan spise frokost der om man vil, så kan spisestuen få være spisestue og tvstue og sofagruppen kan jo slåes sammen til en.
Du sier dere er 2 og mulighet til at dere blir til 3, men dette er jo et hus for storfamilie med 8 barn! (overdrevet,men du ser hvor jeg vil)
Ville heller sett etter fleksible løsninger som gjør at man enkelt kan møblere litt om dersom man skal ha full fest med hele familien, for 90% av tiden er det jo bare dere 2 i boligen.
Blir i overkant å dimensjonere for "worst case scenario" når dere ikke har et ubegrenset budsjett.
Det dør-helvete man hadde i gamle dager var for å spare på varmen. De varmet opp kjøkkenet og resten av huset var iskaldt om vinteren. Siden dagens hus er bedre isolert har man råd til å varme opp hele huset. Dører mellom stue, kjøkken og gang er bare i veien. Ingen ønsker lenger en iskald gang hvor skoa står våte og kalde når du skal ut en tur.
Jeg er enig med de som anbefaler å bruke en arkitekt som kan forenkle løsningene.
Det i seg selv skal man ikke tenke så mye over, så lenge dere har gode eprsonlige argumenter for å lage de løsningene dere selv ønsker.
Jeg er kvinnen i vårt hus og med to små barn, stor familie- og vennekrets, ble et par ting viktig for meg som kanskje ikke er like viktig for andre:
1. stor kjøkkenplass med mulighet for langbord med mange gjester. I mine øyne er det smør på flesk å ha både stort kjøkkenbord og spisestue. Spisestuen blir "aldri" brukt.
2. For oss var det viktig med vaskerom i samme etasje som soverom, jeg trives ikke med å gå opp og ned trapper etter skittentøy og rent tøy... Det ble til at nesten alle klærne lå ferdig brettet på vaskerommet.
3. Vi lever i en hektisk hverdag, og mannen og jeg står ofte opp likt. Vi trenger dermed mulighet for 2 dusjer. Når barna blir større øker dette behovet. Ergo, to mindre bad istedenfor et stort med mye gulvplass.
Vi har et vennepar som bygger tilsvarende hus som dere. kjeller, med 1,5 etasjer. grunnflate ca 120 kvm.
De begynte på 4,5 mill og ender nå opp på ca 5 mill ferdig innflytningsklart. tomt og grunnarbeider ikke inkludert.
Vi tegner selv, bygger hus med kjeller og en etasje - grunnflate ca 190 kvm. Ender på ca 5 mill for huset ferdig innflytningsklart. tomt og grunnarbeider ikke inkludert.
Poenget mitt er å ha realistiske forventninger.
Det er mange som låner mye penger i dag og hva publikum legger i "mye" penger er individuelt, men bygg hvertfall et hus dere kan bli gamle i også om økonomien skulle forandre seg.
Hva med å lage hybel?
Når dere er borte hos andre, spør hva kvm er i deres rom - slik at dere selv ser hvor store deres egne rom blir.
Hos oss har vi fokusert på store allrom, mindre egenrom/soverom og bad. Bruk arealet der dere er mest!
Lykke til!!
Det er mye å tenke på når man skal bygge hus, men akk så gøy!
Skriver også i INTERIØRbloggen
Synes forøvrig det også er dumt å bygge hus dere har tenkt å bo resten av livet og ikke ha livsløpsstandard.
Lite vegger egentlig. Store åpne flater.
Vi la kjøkkenet som en del av stua, totlat åpen løsning, Kun kjøkkenøy uten benker så det er kjøkkenøy med en vegg med høyskap bak. Og så 2 sitteplasser ved kjøkkenøya som aldri har blitt brukt. Spisestue/spisebord ved siden av kjøkkendelen med plass til 6 til vanlig og kan snu bordet og dekke på på tvers gjennom stua og da har vi hatt 30 til bords, og laget all maten på kjøkkenet rett ved siden av.
Det lukter aldri mat i resten av rommet, delvis på grunn av gjennomtenkt løsning av kombinasjonen kjøkkenavtrekk og ventilasjonsanlegg.
Rommet stue/kjøkken er ca 70 kvm og doble skyvedører med glassfelt ut i hall på 30 kvm med åpen løsning opp i andre etasje.
Det som passer oss passer ofte ikke andre, men det er viktig å få funksjonelle gode løsninger og som nevt av andre her så er det som er populært i tiden følgende: Store rom, høyt under taket, mye vinduer. Praktiske løsninger som er tidsbesparende.
Skittentøy fra badet i andre etasje kastes i sjakt rett ned ved siden av vaskerommet i første etasje, Mellom vaskerommet og hovedsoverommet er det et 6-7 kvm stort garderoberom som har skyvedører i begge ender. Kjempepraktisk. Lettvint.
I tegningene deres finner jeg ingen slike praktiske løsninger, og det tror jeg er noe dere har glemt bort i iveren etter å få på plass kontor og slike ting.
2 store kontorer? Er det realistisk nødvendig. Kona underviser og retter en del oppgaver hjemme. Det blir som regel gjort på spisebordet. Enda vi har et topp moderne kontor med alt lagt til rette med gode kontorstoler.
Det var slik arkitekten også hevdet at det ville bli.
Undervurder aldri verdien av et allrom. Flott å kunne stå å lage mat mens en følger med på tv-serien en ikke ønsker gå glipp av. småting å tenke på håper jeg.
Men selvsagt skal dere bygge det huset dere helt vil bygge,
De ser det som aktuelt å få barn ein dag. Tenk da gjennom at huset også skal fungere med barn. Det gjeld ikkje berre når dei er heilt små- mi jente på 8 vil helst vere der vi vaksne er, og ville garantert fulgt etter meg til eit kontor. Allrom er stikkordet. I dag, der vi leiger, jobbar eg heimefra to dagar i veka. Kjøkenet er heilt perfekt. God stol, stort godt kjøkenbord, kaffemaskin ein meter unna. Eg kan også sitte å jobbe medan ungane leiker rundt meg. Sånn er dei fleste barn... I nyhuset blir kjøkenet største rommet. Det blir 18 benkeskap som blant anna skal inneholde ungane sine tegnesaker ( dei sit ALDRI aleine og teiknar på rommet!!!), symaskina, plastelina, klipp &lim og alskens greier. Lekser vil bli gjort her, for ungane treng hjelp så lenge dei er i småskulen. Det kjem til og med ein liten tv på veggen. Det er absolutt ikkje behov for ei ekstra spisestove når kjøkkenet har spiseplass til 10 og enda fleire. Kva tid skulle den bli brukt? Til jul? Det blir veldig bortkasta og dyre kvadratmeter. Ei stove kan henge saman med eit område der du har trapp opp/ned. Da kan du bruke gangen til noko meir enn berre som eit rom for ei trapp. Trapper er fine! Om du lar trappa gå frå stove til stove sikrar du god kontakt mellom etasjane. Også viktig når ein har barn i huset - ein høyrer med eit halvt øyre kva som foregår i den andre etasjen.
De har fleire lager markert - legg dette inn som del av andre rom. Gjesterom kan ha mange skap som inneheld "lager". Det er også viktig å unngå rom som blir ståande ubrukt store delar av året. Gjesterom er døme på dette. Fyll det med ein dagleg funksjon! Hos oss vil gjesterommet bli utstyrt med ein god sovesofa, og skal vere stove/kontor i det daglige.
Om de skal bu i huset resten av livet - få lagt inn livsløpstandard. Sørg for opplegg for vaskemaskin på hovedplanet, sjølv om de ikkje tar den i bruk. Kjedelig å ikkje ordne slike enkle ting nå. Det er ikkje krisemaksimering - svært mange må flytte heimefra unødvendig tidlig, berre fordi dei ikkje kan komme seg opp og ned ei lita trapp. Eg snakkar ikkje nødvendigvis om rullestol - berre noko så enkelt som ei dårlig hofte når du er 65 kan gjere huset umulig for deg. I tilllegg er det praktisk når ein har baby og barn. Livsløpstandard gir generelt meir praktiske hus, enten ein er sprek og ung eller har ein knekt fot.
Livsløpstandard og lavenergi gir deg husbanklån (du kan bygge så stort du vil). Der er fastrenta på 20 år 3%.
Hvis dere tenker å lage enda flere romløsninger så er det mye inspirasjon fra ulike romløsninger å lese her, gratis inspirasjon fra DK ;D
http://ipaper.ipapercms.dk/lindogrisoer/kataloger/arkitekttegnedehuse/
evnt link herfra http://www.lr-hus.dk/bygnyt/laeskatalogsomipaper
Jeg synest denne debatten bærer preg av janteloven og lite fantasifulle husbyggere, Livsløpstandard, hvor praksis huset skal være, for mange rom o.l
Det er ikke rart hus i norge er så like med en tunggrodd norsk tankegang i norsk byggekultur.
Huset til ts bærer litt preg på utenlandsk arkitektur, kanskje litt amerikansk særlig med tanke på hallen.
Det er rart hvordan barna til foreldrene kunne trives i slike hus, heller ikke det å bære skittent sengetøy tror jeg det var noe stort problem. Barna satt sikkert ved spisebordet og gjorde lekser selv om den urnorske nordmann ikke likte planløsnsninga.
Det er også forundelig at gamle folk kunne klare å bo i slike hus som vistnok ikke er praksis for den gjevne nordmann ::)
TS bestemmer sjølv om dei vil plukke opp gode/dårlige idear.
Ser en nevner dører, selv om det er mange rom i et hus trenger det ikke være dører over alt. åpne løsninger er en mulighet.
Det nevnes også at dette huset er stort, jeg leste et sted at flere valgte herskapelig fremfor nostalgi nå, om det blir en trend gjenstår vel å se, men liker man huset så er det praksis nok for dem, jeg synest dere må slippe dere litt løs fra den urnorske standaren. som for å ta en trapp for eks, mange trapper i hus er jo nærmest gjemt vekk. Mye betre å synligjøre den mest mulig.
Jeg lever av små og effektive løsninger. Her er det mye du kunne gjort.
1: Få vekk alle de små lagerrommene. De blir bare tull.
2: Nå har du kjeller. Legg grovkjøkken greiene og vaskerommet der.
3: Flytt trappen. (orker ikke å finne ut hvordan)
4: Soverom og bad i andre etasje bytter plass.
5: Gidder du ikke å gå ned i kjelleren for å vaske tøy fikser du det ved å ha (plass til) vaskemaskin på badene.
Livsløpsgreiene er ikke så dumt å følge lag 1. etasje slik at det kan brukes uavhengig. Sørg for at gjesterommet og badet i 1. etasje er nær hverandre og funksjonelt.
En vet aldri hva som skjer rundt neste sving og hva slags behov en har i en bolig fra neste øyeblikk. En dag aktiv og i uvanlig god form og plutselig så er det "du må belage deg på et liv i rullestol".
Den dagen slike ting skjer er en bare ufattelig heldig når en har sikret økonomien uavhengig av om en jobber eller ikke og har en bolig som en kan bo i selv om en sitter i rullestol.
Det bør en ha litt i bakhodet når en bygger, både i forhold til planløsning såvel som med hvor stort lån en tar opp. Problemet er vel bare at de fleste tror de er usårbare og udødelige. :-)
Hva om en får et barn med spesielle behov, skal en selge huset på toppen av det for at rullestolen til ungen ikke fungerte hjemme, eller skal en sette bort ungen. Og de fleste blir gamle nok til at de sliter i et hus som ikke er praktisk med alt på ett plan.
Til syvende og sist er dette huset et hus som kun vil fungere for en svært liten gruppe uten at de på et eller annet punkt i livet må flytte. Å måtte flytte fra huset når en er 87 år fordi en ikke valgte den andre romløsningen er ikke artig. Spør noen som jobber i hjemmesykepleien om hvilke problemer gamle folk har med eneboliger, da kan en i alle fall unngå mange feller på grunnlag av de tilbake meldingene.
Og når dere har tenkt gjennom alle slike ting og mer til, så skal dere drite i hva jeg og alle andre synes og bygge det huset dere har mest lyst på.
Kanskje de er like pga. folk vil ha praktiske hus og at de aller fleste har et budsjett de må forholde seg til. Gode løsninger blir også ofte like.
Hvordan du greier å tolke debatten som jantelov forstår ikke jeg. Det er da ikke noe misunnelse ute å går her. Det må da være lov å poste at man ikke synes at de fremlagte planløsningene er noe bra.
Jeg tror de fleste synes det er flott med en slik hall som i opprinnelige planløsning, men det var jo ikke noe igjen av det herskapelige fra den opprinnelige planløsningen.
Fortell det til min foreldre, som måtte flytte da min mor var 60 pga. kneproblem (og de burde flyttet lenge før).
Det er veldig mange gamle rundt om kring som har fått sengen ned i stuen pga dårlig helse. Det er vel mer regelen enn unntaket at man får problemer med trapper når man blir veldig gammel.
Jeg har en 3 åring som bruker rullestol, så derfor må vi bygge hus. Så ja, jeg er en sterk tilhenger av livsløpsstandard og universell utforming. Du vet aldri hvordan livssituasjonen din er i morgen.
Forslag to er bedre enn en, men f.eks. inngang er som nevnt av andre urealistisk og umulig trang, og smårommene blir bare vegger og ikke volum. Dessuten prøv å "gå" litt i huset. Hvor mange dører må dere gjennom når dere har handlet matvarer for å få dem på plass? Hvor langt er det praktisk å springe hver bidige dag for å komme seg fra senga og ut av ytterdøra? Er det plass å gå med skittentøyskurver gjennom kjøkken og lager for å komme til vaskerommet? Hvor mange døre må du gjennom når du skal drasse skittentøy og rent tøy? Kommer dere faktisk til å bruke kontoret fremfor å sitte sentralt i huset? Og er det praktisk å ha kontoret så langt fra f.eks. kjøkken, vaskerom etc at du ikke kan gjøre ting simultant i huset? Se for deg at du koker middag som må røres i med jevne mellomrom; da springer du ikke frem og tilbake fra kontoret. Samt hvor langt unna kjøkken og kaffemaskin vil du virkelig ha kontoret (jada, finnes vannkoker)? Flerbruk av rom? Må dere ha to kontor? Kan ikke gjesterommet brukes til annet, f.eks. kombinert kontor og gjesterom?
Forandringer jeg ville gjort:
- Flyttet trappa til området merket Bad/lager i første etasje.
- Lite toalett (ikke fullverdig bad) hvor trappa var tegnet, og større inngang
- Sørget for mer fleksibel planløsning mellom kjøkken/vaskerom/inngang/huset generelt for å korte ned antall meter løping og antall dører å forsere
- Gangen oppe er fro trang mot barenrommet, og barnerommet for stort. Flytt dørene nærmere trappa, evt med skråstilte vegger/dører for å utnytte plassen enda mer.
Dernest enten kuttet huset ved kontorene og fjernet to kontor, gjesterom og tv-stue, for så å dele barnerommet i to rom; barnerom og kombinert kontor/gjesterom. Eventuelt flytta TV-stua opp i andre etasje som kombinert loftstue på et av kontorene og inkludert gangareal i dette, og kombinert gjesterom og et kontor nede.
EDIT:
Og en siste kommentar (som også er nevnt av andre), sørg for å matche budsjett mot ønsker. Er dumt å bygge stort og ikke ha råd til å gjøre det skikkelig. Mye heller et mindre hus som faktisk er godt bygget og har gjennomførte løsninger enn et pent palass i fasade hvor dere har spart dere til raka fant på innholdet. Og fokuser på hva som virkelig teller for dere og hvor mye hvert enkelt krav/ønske og hvert enkelt rom/funksjon faktisk er verdt for dere. Det kan være bedre å kjøre litt kompromiss og heller faktisk få råd å gjøre det skikkelig?
EDIT2:
For å gå litt radikalt til verks og flytte litt rundt på ting. Hovedsakelig spørsmål; må du ha veranda på soverommet? Kan du ikke heller leie hotellrom de få gangene du føler for å måtte slå fra gardinene og la utsikt og sol strømme inn når du skal virkelig vekke kjerringa, og ellers innse at du aldri er på soverommet annet enn for å sove?
En, krymp huset og fasaden litt, få flytta trappa og flytt hovedsoverom og bad til området "tv-stue/gjesterom" i første etasje (kanskje med et eget separat gjestetoalett?). Litt uheldig å spre vann "i hele huset", men... I andre etasje lag tvstue/loftstue av soverommet, krymp barnerommet noe, og kombiner gjesterom med ene kontoret og andre kontoret kan kanskje mer inkluderes i loftstua? Og sørg for at arealene kan deles inn i separate soverom med lettvegger i fremtida. Ang. boder så ha en OK bod/lager ved vaskerommet og flytt resten ned i kjelleren. Og vurder hvor mange bad dere faktisk trenger, mulig det holder med kun ett? Evt sett av areal nå og utsett investeringa med faktisk innredninga av bad nr. 2?
Husk at de aller fleste får en del problemer med mobiliteten de senere årene av livet og det å flytte etter at en har blitt gammel og skrøpelig er ikke særlig lettvint. Jeg har ikke tall på alle de eldre med sykehusseng i stua og dostol bak senga jeg har besøkt mens jeg jobbet i hjemmesykepleien. Jeg har ingen ønsker om å ende livet i en sykehusseng i stua, med en dostol bak senga og ikke ha vært på badet di siste 8 årene, men kun helvask i seng med vaskefat.
Derfor har jeg alle nødvendige funksjoner på ett plan, stoor dushnisje som en kan kjøre en rullestol/badestol inn i og soverom med plass til å kjøre pasientheis rundt senga om nødvendig. Til og med plass til å kjøre rullestolbil rett inn i huset og rulle rett fra den og inn i stua.
Jeg mener ikke at alle skal ta det så langt, men når en bygger en bolig på 300 kvm kan det faktisk tas hensyn til slike ting uten at det er noe besøkende i det hele tatt legger merke til.
Og det er bare deilig å ha en romslig dusj.
Vi har eit stort rom på loftet på ca 40 kvadrat, der har vi TV-krok, eit teikne/leksebord til ungane og arbeidsplassar til meg og lærarfruen min. Vi har også toalett og soverom på loftet, og vi brukar sikkert 95% av innetida etter middag der oppe.
2. Utruleg upraktisk løysing med grovinngang->vaskerom->lager->kjøkken-kombinasjonen. Lag heller eit større vaskerom med dør ut. Dropp grovkjøkken, så sant de ikkje parterer heile dyr på månadleg basis.
3. Har de vaskerom og soverom i forskjellige etasjer er skittentøyssjakt gull verdt!
4. Dropp alle dei små lagerromma til fordel for ei større bod. Er mykje enklare å flytte litt på reolar enn veggar. Kombiner med ei utebod.
Kunne sagt mykje meir også, dette var eit hus som er veldig langt frå det eg ser på som brukervennlig og trivelig å bu i.
Siden madammen din foretreklker millimetermetoden, så kan det jo være din jobb å "oversette" hennes visjoner til roomsketcher eller Google Sketchup. Da vil dere fort få en litt bedre romfølelse, og da kan dere kanskje se hvor det går an å korrigere. Rom kan også bli for store!
Ser for eksempel at de fleste gangene dere har (dem er det mange av!) stort sett er akkurat en meter brede. Det er ganske trangt. Kanske dere heller burde gått for 1.20... eller kanskje til og med kortere, bredere kanger, på opptil 1.50 eller 1.70, for da får dere godt med rom og har god mulighet til å sette opp for eksempel bokhyller på den ene veggen i gangen. Det kan være effektiv og hyggelig utnyttelse av plassen.
Mitt råd: gå litt kritisk gjennom hvert enkelt rom, og bruk mye tid på å se på hvordan moderne og profesjonelle planløsninger er utformet (ta også en titt på Biddas mange utmerkede romløsning-innspill her på forumet).
For eksempel er det veldig "hot" å ha et master bedroom som er mindre enn det dere har tegnet opp, men med dør direkte inn til et "in suite bathroom" og en "walk in wardrobe".
Lykke til, gleder meg til å se hvordan dette uvikler seg, så jeg håper dere oppretter et byggeprosjekt/byggeblogg for huset etterhvert.... men dere kan fint gå ned 30 % eller endog 50 % på størrelsen! Husk at huset også skal vaskes og ryddes...
Helt ytterst i hallen er det fliser som styres over egen termostat enn lufttemp. Badekaret står skråstilt så en kan ligge og se ut og det er ovalt og ikke firkantet og det er en vegg ut mellom dusjnisjen og badekaret på 1,1 m.
Dette er en løsning vi liker godt og den viser seg å fungere godt i det daglige. Og så er det klesnedkast fra badet oppe og rett ned i vaskerommet.
Nå fikk vi kritikk lenger oppe her for "altfor mye bortkastet plass til gang etc" og så kommer du med 30 kvadrat ;D
Dessuten må vi ha større bad nede for å få plass til dusj, er vel også krav til den derre rullestolsirkelen.
Men takk for info, skal se nærmere på den når madammen kommer hjem
Hvis man har god plass og vil ha fleksibilitet kan man oppgradere fra garderobe til omkledningsrom og bruke dette rommet til soverom/etc, hvis behovet endrer seg.
Jeg har litt mindre bad og det er god plass til å snu seg med rullestol, og jeg har dusjkabinett.
Jeg tar alt i ett her.
Det er ingen ting galt i norske hus og dets vanlige løsninger du ser over alt. men du kan nesten peke på hvert hus og si at der er det et soverom og der er det et bad.
Det er heller ingen ting galt i livsløpsstandard, jeg har selv de viktigste rommene nede, det er jo forståelig at vi vil ha det slik. ulykker kan skje, vi blir også alle gamle og skrøpelige til slutt. og da er det tungvindt å måtte gå opp i trappa for å komme til soverommene.
Til TS, han har vel ikke skrevet hvilket budsjett han har råd til, men jeg antok at han har råd til dette og at hallløsningen med dobbel trapp ikke ble fjernet. Isåfall bør han vel bygge et annet hus.
Egentlig er det helt idiotisk at husbanken IKKE stiller flere krav ang. størrelse eller bruk...
300m2 - selv med energimerke B (=lavenergi, mindre enn 180kwh/m2+1600) - tilsvarer likevel 37000 kw per år! Nesten alle 70-talls-hus i rimelig størrelse til to personer (og da regne je med ca. 80-100m2)er mer effektive da...
Energisparing dreier seg ikke bare om aktive og passive tiltak - det dreier seg også om areal.
Det er eg enig i. Det er jo nesten som gitt bort. Å oppnå desse krava er ikkje særlig komplisert, nesten rart at ikkje fleire benyttar seg av dette. Svært få private som bygger einebustad som søker husbanken.
Dere må ikke miste motet av all kritikken her!
Vi bomma også på dette med millimeterpapir. Veggtykkelsen tar mye mere plass enn man skulle tru. Flere av inneveggene i huset vårt blir også på 20 cm, pga at det skal ligge ventilasjonsrør og andre tekniske årsaker.
Vi fikk også noen gratis tegninger fra byggefirma, inntil de satte en stopper. Da leide vi samme arkitekt direkte. Det tok arkitekten 10 timer å justere inn etter våre ønsker, med god dialog på telefon og e-post. Det kom på ca 6.000 kr.
Da planskissen var i boks overtok byggefirmaet kostnadene for arkitekten igjen - dvs. det er en del tekniske beregninger av reisverk, bjelkelag, bæring, m.m... som må til for prisberegning og før byggestart.
Og mitt tips, som også har vært nevnt, ikke planlegg hus etter budsjettet, men trekk fra ca 20 %. Tenkt også på hage, belegningsstein, garasje.
Vår største overraskelse har vært på elektrisitet. Huset er inkludert "standard antall el-punkter", og byggefirma anslo at tilvalg på ekstra punkter ville komme på rundt 20.000 kr. Dette fikk vi skriftlig, og det var en del av forhåndsdokumentasjonen til banken. Etter møtet med elektrikeren kom regninga på tilvalg på over 220.000!!!
Hos et konkurrerende elektrikerfirma fikk vi tilbud som lå ca 50.000 under dette - men vi kan ikke fritt velge elektriker nå, da byggefirma har kontrakt med et el-firma for grunnpakka som er inkludert.
EDIT- hustypen ser veldig fin ut utenfra, men tenk over hva skråtaket gjør med utnytting av plassen inne!
Sitat Wikipedia:
// Husbanken (tidligere Den Norske Stats Husbank) er statens sentrale organ for gjennomføring av boligpolitikken, og har gradvis endret sin rolle fra boligbank til velferdsetat. [...] Visjonen innen boligpolitikk er at «alle skall kunne bo godt og trygt». Husbankens viktigste arbeidsområde er å bistå kommunene på det boligsosiale, velferdspolitiske feltet, med fokus på vanskeligstilte i boligmarkedet. [...] //
Hjemmekino, to kontorer og treningsrom går LANGT over "å bo godt og trygt". Jeg mener at det er egentlig veldig skandaløst at slike "luftslotter" kan ble finansiert over husbanken. >:(
Men for vanskeligstilte kan dem gi tilskudd og bostøtte. Det er i hvert fall ikkecslik at det er med statsstøtte jeg bygger hus selv om jeg valgte husbanklån.
Sitat fra veileder: "For å fremme bygging og kjøp av mindre nøkterne boliger, er grunn-lånet avgrenset mot dyre boliger."
Dette betyr at du har store begrensninger på hvor stort du kan bygge. Jeg kjenner noen som nettopp fikk avslag, selv om dette var bolig tilpasset funksjonshemmet barn som bruker elektrisk rullestol.
Husbankens rentesats ligger ca. et prosentpoeng under dette som privatbankene kan ordne.
Jeg har ingen peiling ;D i dette området, men for meg kan dette bare bety at
a) statens husbank dritter i gevinsten
b) statens husbank tar mer risiko på seg selv.
Jeg håper naturligvis at du betaler lånet ditt tilbake
Men om du ville eller ikke: Hvis du har husbanklån, får du støtte fra staten. Og selv hvis det er bare et prosentpoeng 8)
a) Husbanken har andre mål enn kun profitt, så delvis korrekt.
b) Staten er selvassurandør, så regnestykket blir annerledes - se a).
Hvordan og hvorfor? Fordi Norge som stat velger å bruke skatteinntekter på denne måten. Husbankens eksistens er det politisk enighet om, uenigheten kommer kun til syne i elementer av driften.
Ingen fare ;D Nå er tegningene sendt til en kompis hos en husleverandør, han skal bruke noe dager på å prøve å gi oss en ca pris på dette. Vi synes det er jævlig vanskelig å vite hva ting koster, 19k pr kvadrat blir veldig generelt, aner ikke hva som inngår der.
Når vi får svaret derfra får vi se an veien videre. Meget mulig vi må bruke arkitekt.
JA, vi vet det var dumt å låse seg fast i en fasade i utgangspunktet. Generaltabbe fra førstegangsbyggere... Men nå er det der vi er, så får vi prøve å løse det.
Tak-konstruksjonen her gjør at du får tilnærmet full høyde også der taket knekker, det er en av grunnene til at vi likte det så godt.
Vegger har vi bevisst ikke tatt med da vi ikke har peil på tykkelser etc som du skriver, det er mye rart som skal inn i veggene nå til dags. Så alle rom er i utgangspunktet netto, så får arkitekt tegne inn veggtykkelser etter behov.
Hva gjelder budsjett, så skrives det mye om det, men TS er altså IKKE Bjørn Kjos... Ideelt sett bør vel ikke huset koste mer enn 4 - 4,5 mill.
Må vi justere oss lenger ned på størrelsen må vi nok også droppe denne fasaden da dette huset må ha en viss lengde for å fungere.
Takk for konstruktivt svar ihvertfall ;D Håper vi får et svar fra husleverandøren i løpet av uka.
Mjo, men kritikken/kommentarene/hva en du kaller det i denne tråden er vel akkurat på dette. Den foreslåtte planløsninga er ikke nyskapende i det hele tatt, den ble ettertrykkelig utprøvd på 70-tallet (og litt 60-tallet?) med endeløse lange mørke ganger, trange små-kott uten funksjon, lustusen med dører som kolliderer og basis-funksjoner i huset gjemt på de mest utenkelige steder.
Ingen her prøver å sable ned nytenkning, inspirasjon og gode forslag, men på ulik måte forklare en del ting som er prøvd og funne lite i orden før. Man trenger ikke gjenta alle feil som folk har gjort før en, og en del løsninger her minner om f.eks. arkitekt-inteligensiaens smarte idéer og påfunn på 70-tallet om flate tak i snørike områder så som Nord-Norge. Merkelig nok sluttet man i stor grad med sånt på bolighus, selv om underholdningsverdien av å se naboen forsere snyfreser mellom takhatter og ventilasjonsavkast og lys-kupler er ubetalelig...
Nå er det vel ikke så mye gang igjen på de siste tegningene, men noen har kanskje gangfobi?
Folk har forskjellige preferanser, sånn er det bare. Vi bor på 116 m2 i dag og tenker at når vi først skal bygge, så skal vi bygge stort nok for fremtiden også. Barnerommet er satt stort med tanke på at det skal kunne brukes til han/hun blir 20... Med kino i kjelleren trengs ikke kjellerstue eller loftsstue.
Andre forslag er betraktelig bedre enn første, min kommentar var mest ment generelt om kommentarene til begge utkastene selv om det ikke helt kom frem ser jeg...
Og gangfobi er vel å ta hardt i, men mange føler vel at hvis de kan velge planløsning helt selv så prioriterer de "nytterom", flerbruksrom eller lignende fremfor "dødrom" som ren gang etc når man må betale 20-30k for kvadraten? Og ganger etc havner dessverre ikke bortgjemt innerst i kjelleren som billigste areal med slemmet leca-vegg, de havner normalt der du oppholder deg mest så greit at de får litt nytte og funksjon mer enn "bare gang"
Det var godt sagt, vi får notere det bak øret :D Venter uanz på feedback fra husleverandør før vi gjør flere sprell
Mange reguleringsplaner vil ikke godkjenne et så stort og høyt hus..
Kan ikke se at det er nevnt tidligere.
Har tomt, ligger godt utpå bygda. Har et hus foran, dette er på et plan og en del lavere i terrenget enn oss. Vi får ingen naboer ved siden av oss, og bak er det bare skog. I reguleringsplanen står det max 2 etasjer, men vi skal uansett grave ned en evt kjeller.
Skal dobbelsjekke med kommunen så snart vi får noe vi er sikker på at lar seg realisere
Kjeller er med i etasjeantallet, så da må du i tilfelle få en dispensasjon.
Snakket med kommunen nå, det er snakk om 2 etasjer over bakkeplan. Nedgravd kjeller er altså OK
Det du ikke ser er at det er stor forskjell på å bruke opp 20 kvm på en gang som er 1 meter bred og ikke kan benyttes til annet enn å gå gjennom. En lang smal gang er ikke en gang egnet til å henge bilder på veggen.
Om du ser på min hall på 30 kvm så gir den ytterst et område hvor det er gulvfliser og plass til å tørke opp sko rett på flisene. Ei gammel stor kiste på flisegulvet som dekorasjon. Plass til pianoet. Innerst i hallen er det et par stoler og peis pluss at under trappa har jeg en gammel skjenk hvor jeg har alt av brennevin og finere krystallglass til cocgnac, likør, etc dvs alt som drikkes uten å spe det ut med sukkersørpe. :-)
Samtidig er hallen så bred at det er helt greit å henge større bilder på veggene uten at en kommer for nært innpå dem når en skal betrakte dem. Oppe på veggen ved den åpne løsningen henger det et maleri på 175 cm x 250 cm.
Den doble skyvedøren mellom hallen og stua gjør at hall og stue går mer i ett og siden det er fliser kun i den ytterste delen av hallen blir den indre delen mer en forlengelse av stua enn av inngangspartiet.
Med en gjennomgående peis i veggen mellom stue og hall fordeles varmen fra peisen veldig godt. Med en åpen løsning fra hallen og opp stiger også varmen opp til kontoret og gjestestua/biblioteket oppe. Det gir to fordeler. Varmen fra en peis kan være problematisk i et godt isolert hus med at rommet blir for varmt så det er viktig å spre varmen og når vi fyrer i peisen sprer virkelig varmen seg til alle de rommene i huset vi fyrer opp unntatt våtrommene.
Med å ha inndelt i mange separerte soner med vegger vil det også sperre av for varmen pluss at om en har mange gjester blir det påtvungen oppdeling i smågrupper. Siden hallen og stua dekker nærmere 100 kvm går det greit med 30 gjester uten at det blir problematisk hverken med borddekking eller med å samle folk når det skal sies noen velvalgte ord.
Forstå det endelig ikke slik at jeg mener alle har samme behov. Poenget mitt er at en skal analysere nøye hvilke behov en har og få til en bolig som tilfredsstiller dette på beste mulig måte innenfor de begrensninger den enkelte må ha både av arealmessige og økonomiske grenser.
Siden dere har nevnt på det med økonomi så husk at det å sette i stand ute også koster en del penger. En kan selvsagt gjøre det meste selv, men det er utrolig deilig å bare gå en runde med en gartner og si at her vil jeg ha sånn og hva foreslår du her. Og så kommer de med ferdig plen og legger på, fyller opp tomta, planter ferdig voksen hekk, legger stein og asfalterer. Alt ferdig ute første sommeren.
Veldig mange sprekker budsjettet sitt underveis slik at ute må stå på vent frem til de har tjent inn det det koster utendørs. Da vil jeg anbefale at en heller bygger litt rimeligere og får det ferdig ute så snart som mulig. Midlertidige løsninger ute ser jeg har lett for å bli stående noen år hos mange.
Du må for all del ikke missforstå innleggene. Motivasjonen min er at jeg begynte tegne et hus selv først. Når jeg ser på det i dag så gremmes jeg over dårlige løsninger og mangel på smarte ting.
For min del kan du selvsagt bygge hva du vil, et hundehus i 17 etasjer om du vil. Det viktigste er at du får det huset du blir fornøyd med. Det er målet.
Første gangen jeg skulle bygge hus så var disse med halvetasjeløsning så populære. Boligen var beregnet på skrå tomt og hadde innerst nede en halv etasje kjeller, så var det en trapp en halv etasje opp med inngangsparti så en halv etasje opp og stue så en halv etasje opp med kjøkken og bad og så en halv etasje opp til soverom (det var litt annen inndeling men du skjønner poenegt) Det var altså 5-6 halvetasjer. Det var SÅ stilig tidlig på åttitallet og jeg hadde SÅ lyst på et slikt hus. Men både foreldre og svigerforeldre slo meg i bakhodet og sa det måtte jeg ikke finne på. De så trappene som et problem, men jeg tenkte på trappene som et byks bare.
Husene var jo en katastrofe. Men det så ikke jeg den gangen. Takket være andre styrte jeg unna.
"To the best crew any user ever had, this may be the last time we're alltogether, but no matter what the future holds, no matter how far we travel, a part of us.. a very important part, will always remain here on ....-Sky."
Det er helt sikkert mange ting dere kan spare inn på, og dette kan en arkitekten hjelpe med.
Lykke til med prosjektet!
Ps. Vårt hus ble også 1 mill dyrere hos en husleverandør, enn hva vi endte opp med ved bruk av uavhengig arkitekt og entreprenør.
Skriver også i INTERIØRbloggen
Gammel tråd du har rippa opp i nå... Endelige tegninger ble slik som dette, huset er ferdig til påske eller deromkring, pris ca 5++
Skriver også i INTERIØRbloggen
Ved å bruke dine eminente kunnskaper om vekking av døde?
Skriver også i INTERIØRbloggen
Gratulerer med å være i gang med byggingen :) Ser ut på arealet på de tegningene deres at det stemte med ca 19000kr/m2, eller mer ? Er det bestilt fra byggefirma som nøkkelferdig eller setter dere sammen fagfolkene selv ?
Thanx ;D Vi har plukka ut elektro, rørlegger, murer og flislegger, men fordelen med å bygge på landet er at gutta kjenner hverandre, så de ordner det meste av logistikken selv ;D
Det koster det det koster, håper bare ikke markedet ramler i dass før vi er ferdig, tenkte jo å få en takst for refinansiering når vi kommer så langt.
Vi drømmer om å flytte inn til påske