9,198    12    0  

Hus av moduler i heltre

 7     0
Tenker litt på å bygge hus av moduler i heltre. Jeg har prøvd å lage noen moduler og satt dette sammen i Google Sketchup. Men lurer fælt på åssen kravene med tykkelse på vegger og i tak, byggemetode, matrialvalg (eget tømmer, matrialrester fra byggeplass etc..?)

Takk for svar!
Hus av moduler i heltre - Untitled_1.jpg - Sondre_hobbyarkitekt
Signatur

   #1
 1,962     Sandefjord     0
Oi. Her tror jeg du bør utdype litt. Snakker vi om et lekehus eller en enebolig. Hva ønsker du å oppnå ved å bygge i heltremoduler? Er det ut i fra et miljøvennlig perspektiv? Isoleringsevne? Utseende?

Ønskerman å bygge i heltre, så er jo lafting en byggeskikk med lange trandisjoner og ikke minst mye kunnskap omkring egenskapene. Men det er kanskje ikke lafting du ser for deg?
  (trådstarter)
   #2
 7     0
Hoi! Jeg snakker selvfølgelig om et bolighus Smile Det jeg ønsker å oppnå med dette er hovedsakelig for å gjøre mest mulig av arbeidet selv med tanke på økonomiske fordeler. Men ser ikke bort i fra at dette også kan ha en positiv effekt for miljøet og kanskje muligheten å bruke restplanker i fra bygg, planker i fra rivnigsarbeid osv. Det er også en fordel at modulene kan bygges i tørre omgivelser og settes opp i løpet av kort tid sånn at bygget blir tett. Jeg vil prøve å lage modulene så simple som mulig for å gjøre monteringen lettere å gjennomføre. Men har ikke tenkt å bygge en firkantet kloss. Det blir nok litt for kjedelig.

Lafting har jeg selvfølgelig tenkt på, men det er ikke like mange fordeler økonomisk når man trenger spesiallister for å utføre arbeid på boligen. Så ser ikke dette som et alternativ for meg.
 
Signatur
   #3
 651     0
Har du noen bilder som illustrerer hva/hvordan du vil bygge? Ble nysgjerrig, høres både spennende og komplisert ut Smile
- Mener fra andre prosjekter, ser jo tegningene dine over!
  (trådstarter)
   #4
 7     0
Takk for omtalen Smile Dette er bare en tanke jeg har hentet fra hode. Men har laget noen illustrasjoner på åssen modulene kan bygges. Veit ikke om dette er løsningen?
Hus av moduler i heltre - Finerløsning_1.jpg - Sondre_hobbyarkitekt
Signatur
   #6
 425     0
Først, tviler jeg på at du klarer isolasjonskravene uten isolering. Tror selv laftetede hus må bygges med noe isolasjon i dag. Tror også du vil sliter med tettheten.

En annen måte å lage moduler på er å lage ferdig isolerte moduler som en så kan sette på plass.
   #7
 3,412     Akershus     0
Trehus er en bra oppfinnelse med lange tradisjoner.  Hus av tremoduler er også en grei oppfinnelse, med litt kortere tradisjoner.  Her finnes det mye, fra "lego", via sandwich-elementer, til vegger som er bygget på fabrikk og festes i hverandre på byggeplassen.

http://www.boligmani.no/nyheter/svensk-oppfinnelse-enebolig-pa-dager/

http://www.xn--mjselement-1cb.no/?gclid=CMKJ0pXU-L0CFcPTcgodOLEAmw

http://www.1-2-tre.no/elementer/produksjon

Og så er det noen som nærmest overdriver det med å bygge hus av små moduler:
http://www.dailymail.co.uk/news/article-1214729/James-May-size-Lego-house-wants.html

Signatur

  (trådstarter)
   #8
 7     0
Dette med isolering må jeg nok ta forbehold at det kan bli i form av trefiberisolasjon (bilde). Tettheten tror jeg ikke skal bli noen problem hvis alt blir tett nok i skjøtene. Kan hende det hadde vært lurt å tette med hamp eller noe i form av gummipakninger i mellom skjøtene og mellom etasjeskillene.

Hele mitt konsept er å prøve og lage alle modulene selv via egenprodusert trevirke eller avkappet fra byggeplasser og trevirke hentet fra riving av gamle hus. Det er for å få det mest mulig økonomisk. Dette er fordi at tanken på å leve med lån opp til ørene ikke frister så veldig :)

Det er absolutt stilig å se hva som er på markedet i dag i form av ferdigmoduler og "lego" klosser av tre. Dette blir nok en stor del av framtiden tenker jeg. Eller kan dette bli framtiden ? Et eksempel på 3D-printet hus av betong http://www.youtube.com/watch?v=SObzNdyRTBs
Hus av moduler i heltre - tverrsnitt-vegg-gulv1.jpg - Sondre_hobbyarkitekt
Signatur
   #9
 3,412     Akershus     0

Hele mitt konsept er å prøve og lage alle modulene selv via egenprodusert trevirke eller avkappet fra byggeplasser og trevirke hentet fra riving av gamle hus. Det er for å få det mest mulig økonomisk.


Selve treverket i husveggene koster ikke all verden.  En moderne trevegg i et vanlig bolighus består av nesten bare mellomrom fylt med isolasjon, noen forholdsvis smekre bjelker, kledning og noen andre småting.  2x4 koster noe i retning av 20 kr for en meter.  Hvis hovedmålsetningen er å spare noen meter 2x4 ved å bygge en nærmest massiv vegg av kapp er du avhengig av å få mye kapp omtrent gratis for at det skal svare seg. 

Mye av gevinsten ved bruk av moduler kommer av at modulene kan bygges industrielt, med effektive maskiner, effektiv materialflyt, standardiserte arbeidsprosesser og så videre.  Mange selskaper satser på dette, som et alternativ til at alt bygges på byggeplassen.  Ved å bruke materialer fra riving av gamle hus får du neppe veldig mye av denne effektivitetsgevinsten. 

Ved resirkulering av gamle materialer må man være omtenksom.  Det kan gå bra, men det er også mange ting som kan gå galt.   

Skal du bygge en massiv vegg i stedet for en vegg med mest hulrom med isolasjon i, vil du bruke veldig mye mer treverk. 

Ytterveggene utgjør en begrenset del av kostnadene ved et hus.  Du skal også ha grunnarbeider, kanskje en betongplate på mark, elektriker, rørlegger, tak, interiør og masse annet.  Selv om du skulle greie å spare 100 % av prisen på ytterveggene ved å dyrke alle trærne selv på gratis grunn, sage og høvle alt selv med gratis maskiner, lage elementene dine med din egen gratis arbeidskraft og så videre, vil ikke dette utgjøre en veldig dramatisk reduksjon av totalprisen. 

Man skal være veldig god til å lage elementer selv hvis man vil konkurrere med elementprodusenter som Drammen Hus og Hytter, Overhalla eller Älvsbyhus. 


lurer fælt på åssen kravene med tykkelse på vegger og i tak,

Det er ikke noen krav til tykkelse på veggene.  Derimot er det krav til hvor godt veggene skal isolere.  Massivt tre isolerer dårligere enn mineralull, så hvis du vil ha elementer av massivt tre vil du trenge tykkere vegger enn ved tradisjonell byggetradisjon. 

Tradisjonelle vegger har en fantastisk kombinasjon av bæreevne og varmeisolasjon.  Med en veggtykkelse på kanskje 20 cm holdes taket oppe og varmen inne.  Skal du ha massivtreelementer med en tykkelse på kanskje 15 cm for å holde taket oppe trenger du kanskje 15 cm med isolasjon i tillegg for å holde varmen inne.   

I virkeligheten er ikke din egen tid "gratis".  Hvis du i stedet for å jobbe 500 timer med å samle kapp og bygge elementer kan jobbe 500 timer i en vanlig jobb, bør du vurdere verdien av elementene du har bygget opp mot hva du kunne tjent i en jobb  (Her taler skattereglene i favør av egeninnsats). 

Pass på å få noen med bakgrunn i bygningsfysikk til å kvalitetssjekke elementene dine før du sender inn byggesøknad.  Det gir seg forresten nesten selv; "noen" må gå god for at huset vil bli bygget i henhold til forskriftene. 

"Forsking er hva jeg gjør når jeg ikke helt vet hva jeg gjør" sier noen.  Det kan jo være at det dukker opp et eller annet uforutsett problem.  Å bygge hus med en ny type moduler høres for meg ut som forskning.  Du bør vurdere om du vil bygge et fullskala eksperiment før du går i gang med et hus som du skal bo i.  Det er bedre å oppdage problemer i et eksperiment enn i et hus du har flyttet inn i.  Forventet levetid for et hus som bygges i dag kan være 100 eller 200 år.  Mange typer problemer, spesielt i forbindelse med fukt og råte, kan vise seg etter 3 eller 30 år...

En eller annen gang, i eller etter din levetid, skal huset selges.  Det vil neppe øke prisen kraftig om det under "Byggemåte" står "Egenutviklet eksperimentell metode, basert på innsamlede materialer fra revingsprosjekter". 

Jeg er ikke imot nytenkning, men jeg liker at nytenkende prosjekter har en god mulighet for å lykkes både teknisk og økonomisk.  Det er bedre å bli klar over utfordringene i en tidlig fase enn når prosjektet er godt i gang. 

Om du går i gang med dette håper jeg du finner løsninger på de utfordringene jeg har nevnt, pluss alle andre som måtte dukke opp.  Det ER absolutt mulig å bygge hus av elementer av mer eller mindre massivt tre, så lenge man gjør det riktig og utnytter naturlover i stedet for å utfordre dem.   
Signatur
   #10
 4,388     0
Har du prøvd å google "massivtre"? Der finner du firmaer som lager kompakte vegger i heltre men det virker som om de må isolere veggene i tillegg.