#11
 2,839     0
Jeg finner strengt tatt ikke et eneste krav i TEK10 til at bygninger/byggverk overhodet skal være sikret mot inntrengelse av skadedyr, langt mindre hvordan det i tilfelle skal gjøres.

Når det er sagt, så kan det likevel være en mangel med konstruksjonen, men neppe fordi det er brudd på forskriften.

   #12
 242     Oslo     3
Man begynner litt i feil ende i denne tråden, tetting mot mus er ikke problemet, det er den eventuelle tilgangen for mus som i det hele tatt utløser muligheten for mus som er problemet.

Det finnes et ti-talls, kanskje hundre-talls, mulige fasadekledninger. Det ville være umulig om en forskrift skulle ramse opp alle relevante krav knyttet til hver kledningstype.

Årsaken til at skadedyr (mus) kan komme inn i konstruksjonen kommer av et forskriftskrav, TEK10 § 13-18 om fukt.
Fra veiledningen: "I varmeisolerte yttervegger og tak og i innvendige skillekonstruksjoner mellom varme og kalde rom må det være et luft- og damptett sjikt, normalt en egen dampsperre, på varm side av varmeisolasjonen. Dampsperrens viktigste oppgave er å hindre at konstruksjonen tilføres fukt fra inneluften ved luftlekkasjer og diffusjon. Dampsperren skal også bidra til bygningens totale lufttetthet. Vindsperresjiktet på utsiden av isolasjonen må være mest mulig dampåpent og vende mot et ventilert hulrom. Konstruksjonen får da en selvuttørkingsevne. Dampsperren må ha en Sd-verdi større eller lik 10 m."

Det er altså et forskriftskrav at det skal være et ventilert hulrom bak kledningen (det samme er nevnt under fukt fra nedbør, §§ 13-14 og 13-17). Forskriften beskriver ikke om hulrommet skal være 1, 10 eller 100 cm, men henviser til preaksepterte ytelser i Norsk Standard systemet eventuelt Byggforsk.

Her tar da prosjekteringsansvaret over - hvordan løse forskriftskravet. Da kommer man selvsagt ikke unna hva Byggforsk tar opp, hvordan nettopp dette opplegget skal avsluttes mot terrenget.

Svaret på spørsmålet finner man da i TEK10 §10-2: "Det må benyttes materialer og produkter som har slike egenskaper at byggverket fyller sitt formål for den forutsatte levetiden." Å ikke stenge skadedyr ute med preakspterte ytelser vil ikke tilfredsstille forskriftskravet.
Signatur
jaf
   #13
 6,418     tromsø     0
Enig med Center Takst...Lufting er viktigere en eventuelle mus. Ofte er lufting underdimensjonert. Ville prioritert lufting. 5mm lufting er for lite for en fasade. I følge tegning kan du rulle ut et bant under kledning og skru fast med gipskruer og lang bits i horisontal lekte.. Ville uansett prioritert lufting. Lufting blir i praksis ofte underdimensjonert, og fører til fæle skader. Mus og rotter kommer inn uansett, så de må tas med feller. De kan spise seg rett gjennom veggen hvis de vil. Tror museband for det meste er pynt. For de som kan slikt, vil de ikke påstå at et museband hindrer skadedyr. De setter ut feller. Katt er også bra.
HSt
   #14
 37,522     Lillestrøm kommune     0
Her er jeg ikke enig, musesperre må til. En kan ikke satse på feller på isolerte loftkonstruksjoner. Når en bruker musebånd og god luftespalte så blir effektiv lufting større mens åpningene fortsatt er små. Jeg monterte dette selv på ny hyttevegg rett før jul. (Valgte å bruke GU gips bak luftespalten).

Men Center Takst kom med løsningen for TS her: det er ikke en preakseptert løsning uten musetetting er tatt hensyn til.
jaf
   #15
 6,418     tromsø     0
Ville selv montert museband på det 12mm strøet. Men vil ikke uten videre si at utbygger ikke vet hva han holder på med. Det er mye "bør være museband" i veiledning. Vet ikke hvor langt det er opp fra bakken hos trådstarter. I følge denne tråden kan musen hoppe 0,5 meter og presse seg gjennom sprekker på 6mm. Da vil den sikkert finne en åpning i musebandet mitt. https://www.nrk.no/vestfold/musa-kan-hoppe-en-halvmeter-1.12104387 Tror naboens katt er mer effektivt en museband.
https://www.nrk.no/sorlandet/unnga-rotter-og-mus-i-hus-1.11393466 Ikke stable ting langs huset.
Her anbefales museband.https://www.nrk.no/livsstil/na-kommer-mus-og-rotter-pa-besok-1.11225911
  (trådstarter)
   #16
 8     0
Mye gode argumenter her. Årsaken til opprettelse av denne tråden er at jeg (på entreprenør siden) overleverte noen boliger med skissert løsning. Enkelte av boligkjøperne mener mangelen på museband er en erstatningspliktig mangel, derfor lurte jeg på hvor i TEk dette kan refereres tilbake til. Sintef byggforsk omtaler dette, men byggforsk er en instans som kan følges, ikke en lovpålagt forskrift. For å bli lovpålagt, må man vel bryte loven? Og siden TEK ikke omtaler dette, så bryter man vel strengt tatt ikke noen lov?
Blir boligkjøperne plaget med mus i YV skal vi som entreprenør selvfølgelig rett dette i form av reklamasjon/garanti.


Nå har det seg vel slik at vi likevel monterer musebånd på boligene, men synes problemstillingen var litt interessant.

-Trådstarter-
HSt
   #17
 37,522     Lillestrøm kommune     1
Det koker ned i at bruker dere ikke preaksepterte løsninger så må dere dokumentere at løsningen deres er like god. Derfor er SINTEF løsningen ofte like grei å følge.

  (trådstarter)
   #18
 8     0
Hvorfor må man dokumenter det når det ikke står i forskriften?

Eks.
TEK sier at minste U-verdi på YV er 0,22. Om man bruker et nytt produkt må man kunne dokumenter at det har tilsvarende isoleringsegenskaper som er satt av TEK, pga. TEk er en lovpålagt forskrift.

TEK omtaler ikke dette med musebånd, eller noe som sir at man må ha dette (så vidt jeg vet?) Så med da mener jeg at man ikke kan bli lovpålagt til å ordne opp i dette. Men som sagt blir beboere plaget av mus i YV, må dette rettes opp, men da i form av garanti.

HSt
   #19
 37,522     Lillestrøm kommune     1
Dette svarte Center Takst på over, jeg kommenterte det på nytt da det ikke så ut som "det hadde gått inn".

"Svaret på spørsmålet finner man da i TEK10 §10-2: "Det må benyttes materialer og produkter som har slike egenskaper at byggverket fyller sitt formål for den forutsatte levetiden." Å ikke stenge skadedyr ute med preakspterte ytelser vil ikke tilfredsstille forskriftskravet."
   #20
 2     0
Hva om det er benyttet musebånd, men musa likevel kommer seg inn under kledningen og/eller inn i bygg? Mus kan faktisk klatre rett opp etter kledningen og komme inn f.eks. åpne loftvindu hvis den fristes av varme og matlukt. Og hva med musebånd under kledningen over vinduer. For det skal jo være luftespalte over vannbrettet over vinduer. NS3420 beskriver minimum 12 mm høyde på denne spalten.