645    30    1  

Planlegging av vaskerom

 1 678     0
Nok en tråd fra meg, med andre ord for mange prosjekter gående på en gang.

Nå har det seg slik at grunnet andre prosjekter så ser det ut til at det blir naturlig å oppgradere kjøkkenet i samme slengen, noe som egentlig burde blitt prioritert fra dag en men av diverse grunner er blitt utsatt.

Men, for å kunne oppgradere kjøkkenet så må jeg flytte vaskerommet. I dag ligger vaskerom vegg i vegg med kjøkken med tilkomst via kjøkken. Upraktisk og uhygienisk. I tillegg så er det bereder i skap på kjøkken som jeg vil få vekk.

Det blir ikke veldig stort vaskerom, men jeg ønsker å få plass til vaskemaskin og tørketrommel, vask, en liten benk til å brette klær på og ikke minst tørkestativ. Bereder må inn på samme rom, eller i naborommet hvor aggregat til ventilasjon skal stå.

Er det noen som har noen gode tips i planleggingsfasen til vaskerom for best utnyttelse av plass, og ikke minst hvor stor plass en bør ha som et minimum for et fungerende vaskerom?

TDJ
   #1
 1 617     Asker      0
Har vært gjennom en lignende prosess, noen erfaringer;
Satte ned på et stykke papir funksjoner/aktiviteter som vi mente var typisk for vaskerommet (men ganske avhengig  antall hoder i en familie OG alder...);
  • Plass til oppsamling av skittentøy, eventuell fordeling i skittentøy i forskjellige kurver e.l.

  • Plass til behandling av rent tøy - spesielt tørking av tøy som ikke kan gå tørketrommel og spesielt tøy som ikke kan sentrifugeres (dvs er dryppende våt...). Alt dette vil måtte henge/ligge noen sted.
    Tørkestativ var ikke "nok",  bare et nød-tillegg til et fast arrangement;  snorer eller stenger vegg-til-vegg løsningen.

  • Stryking av tøy..

  • Skap, hyller e.l. til oppbevaring av alskens remedier i forbindelse med vasking (er overrasket over hvor mye det blir)

  • Avfukting/utlufting er essensielt dersom man skal kunne få tøyet tørt.

  • En solid utslagsvask dersom det ikke finnes andre steder i huset, bla til grov-vask; sko o.a.Vi har hatt vask og trommel i søyle i mange år; fungerer 100 % og sparer mye plass.
Vårt forrige vaskerom var 2,10 x 1,7 m og fungerte ok til det meste. Hadde ekstremt bra naturlig avtrekk og med en Adax 300 W ståleovn (IP44) oppunder taket som eneste varmekilde fungerte klestørk usedvanlig bra OG gulvet ble varmt (ingen innebygd gulv-varme, stråling er "billig" replacement for gulvvarme Wink).  
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 1 678     0
Takk for svar.

Vi er litt uenig om hvordan vi skal plassere vaskemaskin og tørketromen. Fruen ønsker en skuffe under, og ha de montert side om side. Jeg vil heller ha de stående i høyden for å få ekstra benkeplass.

Tror ikke det blir fastmontert tørkemuligheter, men stativ vi setter inn. Er mer eller mindre klær på stativet til en hver tid, så stativ som senkes/heves vil bare ha samme posisjon likevel.

Angående oppheng til klær som ikke kan sentrifugeres og håndvask så er det et godt poeng. En ønsker jo ikke at dette skal dryppe direkte på gulvet, så kanskje en mulighet for oppheng over vask de få ganger det er nødvendig.

Kunne også tenkt meg strykebrett som er innfelt på noe vis i innredningen, så her må jeg undersøke hva som er tilgjengelig.

Varmtvannsbereder. Hvor stor bereder trenger en familie på 5? Ser det skiller 1000 kroner på 250 liter og 300 liter
TDJ
   #3
 1 617     Asker      0
Vi har "alltid" hatt 200 liter hjemme (før 4 hoder, nå 2 Laughing) - aldri problemer med kapasitet, men ingen super-dusjere, da ! Også 200 liter på hytta med 2 bad og opptil 6 voksne og 4 barn i helger, så langt ingen som har tømt beholderen.
Men, det hele avhenger jo av vaner i en familie; tar bare én super-dusjer eller et digert badekar så kan det være 4 stk uten varmt vann noen timer. Antar at med 300 liter vil man aldri gå tom...
Signatur
   #4
 882     0
Nå aner jeg ingenting om målene på rommet ditt og utforming ellers, men jeg har ikke et spesielt stort vaskerom selv, og et par dører som vanskeliggjør fleksibilitet med plassering av vaskemaskin og møbler. Her gikk vi for vaskemaskin og tørketrommel ved siden av hverandre på gulvet med benkeplate på toppen av disse. Synes det fungerer bra, og er plassbesparende på sitt vis. Har egne skittentøysskap fra IKEA hengende på en annen vegg (disse eg ganske geniale). Hadde jeg hatt plass, ville jeg nok prioritert noen benkeskap for å rydde unna litt ting som nå ofte blir stående på benkeplata.
   #5
 822     0
Selv vurderer jeg skittentøy sjakt nå, leker med tanken ihvertfall.
Signatur
   #6
 4 048     Akershus     0
Skittentøyssjakt er bra. Men vær obs på lydtransporten denne fører med med seg.

.Thag
Signatur
KE
   #7
 3 157     Hordaland     0
Jeg hadde lignende problemstilling for noen år siden.
Jeg pusset opp kjøkkenet først og valgte samme innredningen på vaskerommet.

Jeg forstår at du skal endre på størrelsen på rommene, hvis da vaskerommet er innerst ville jeg sett på planløsningen der først og tilpasset størrelsen på rommet til løsningen.
På Vårt kjøkken har vi plassert 6 høyskap på rekke, disse er kasset inn og fremstår som en vegg. Man unngår dermed at skapene ruver i rommet. I endn av disse skapene kommer en skyvedør før man kommer inn på vaskerommet. Her fortsetter høyskapene slik at det heller ikke her fremstår ruvende men en eneste lang vegg. Skyvedøren står mye åpent (når ikke vaskemaskin går og rommene flettes sammen.
Jeg synes ikke det er uhygienisk å ha disse rommene tett i tett men det hviler vel på hva man bruker de til.
Vi har i høyskapet oppsamling til skittentøy, rett innenfor skyvedøren har vi frittstående fryseskap på 70x75cm, anbefalles på det sterkeste ett slikt skap da er det svært mye mer romslig enn 60x60 skap for å ikke nevne innbygningskap som er svært så trange inni.
Bak veggen til mot vaskerommet er vaskemaskin og tørketrommel plassert høyt oppe ved siden av hverandre, dette er også å anbefalle fremfor over hverandre. Plasser de høyere enn det som er utstillt i butikken. Vi har plassert de slik at nedre kant av dørene er i høyde med benken. Da ser man inn i maskinen uten å bøye seg, og man har betjeningen rett forann seg!
På veggen innerst er det en benk på litt over 2 meter og en vask.
Jeg har valgt å skru skapene ekstra godt på veggen og utelate ben under. Da kan gulvet være vått uten å ødelegge noe. Vi har også valgt å plassere kildesortering under benken. I enden på høyskapene over benken har vi ett ekstra kjøleskap hvor vi har uåpnet mat og drikke. Vi er veldig fornøyd med å ha vaskerommet så tett på kjøkken og oppholdsrom. Vi er innom dette rommet mange ganger hele dagen. Har også dør ut samt kattedør. Så katten får dette rommet når vi er bortreist. Regner det ute lukker vi bare skyvedøren så slipper vi at katten kommer våt inn på stuen der han foretrekker å vaske seg.
Ikke undervurder vaskerom, vi brukte mye mer tid på en god løsning på vaskerommet enn på kjøkkenet. På 7-8 kvadrat har vi fått på plass kjøleskap, fryseskap, høyskap for skittentøy ++, to maskiner i høyden, benk på 2,5m, sktrykebrett og ett uttrekksbord som gir cirka 80x80 mer arbeidsplass. Vi har montert en enkel elfa stang over benken og tørker på kleshenger der det som ikke gør i trommelen. Rommet føles ikke trangt ut med tanke på alle disse funksjonene.

  (trådstarter)
   #8
 1 678     0
Supert med masse tilbakemeldinger.

Dagens vaskerom fjernes helt og blir en del av nytt kjøkken. Det er i dag akkurat nok plass til to maskiner, vask og et høyskap.

Jeg har ikke helt bestemt meg for størrelse på nytt vaskerom, det avhenger litt av hvor stor plass jeg trenger på eget rom til ventilasjon og varmtvannsbereder, så blir ledig plass brukt til vaskerom. Antageligvis et sted mellom 6-8 kvm.

Har vurdert sjakt som ble nevnt over. Det vil passe perfekt med bad som ligger to etasjer over og i samme etasje som ungene har rommene sine.

Noen som har erfaringer med sjakt og hvordan dette ble løst? Spesielt inntaket på badet, hvordan få dette integrert på en bra måte. På vaskerommet kan det jo gjøres så enkelt at det er åpning i tak med en kurv under

Bortsett fra at det blir større vaskerom og at en kan tørke klær der nå så kommer vaskerom i samme etasje som inngangspartiet med de fordeler det gir, så ser positivt på denne oppgraderingen.
   #9
 4 048     Akershus     0
Sjakt kan løses med eksempelvis 300mm spirorør. Putt nedkastet inn i et skap, f.eks. Men pass på lydtransporten. Med et rør av denne type hører mor det på vaskerommet i kjelleren om du slipper en bønne på badet i andre etasje, om du ikke treffer tiltak...


.Thag
Signatur
   #10
 822     0
Er det en russisk Bjørnefrakk du skal kaste ned i sjakten Thag:))

Tror Ø200mm holder i massevis, da har man plass til steinull eller egnet isolasjons lag rundt også.

Man kan også gå til en blikkenslager å få laget en sjakt, ser det er vanlig med ca 50 dybde og 250mm bred.

Men husk brannfaren også mtp ende og åpning, begge bør være lukket i endene så sjakten ikke står å gir luft ved en brann.
Signatur