85,000
26
5
Varig opphold i oppholdsrom : Krav til areal, volum og vindu
25
2
Hvor stort må et soverom være for å være godkjent! Areal på rom og hvor stort vindu!?
Signatur
Den tekniske forskriften krever at rom for varig opphold, skal ha tilfredsstillende tilgang på dagslys. Med rom for varig opphold, forstås i denne sammenheng oppholdsrom, soverom og kjøkken. Arbeidsrom og spiserom i arbeidslokaler, må ha tilfredsstillende dagslys og utsyn når ikke hensynet til oppholds- og arbeidssituasjonen tilsier noe annet.
Dagslysinnfallet bestemmes av vindusarealet, rommets høyde og dybde, vindusplasseringen, avskjermingen samt refleksjonsegenskapene til de ulike overflatene i rommet. Forskriftens krav til dagslysmengde i rom er oppfylt dersom dagslysfaktoren er minst 1% i et punkt som ligger halvveis inn i rommet fra vindusfasaden og 1,0 m fra sidevegg, i en høyde på 0,8 m over gulv.
Dersom det ikke dokumenteres at kravet tilfredsstilles på andre måter, kan en anta at kravet om tilstrekkelig dagslys er oppfylt når rommets dagslysflate utgjør minst 10% av gulvflaten. Dagslysflaten er det samlede, uskjermede glassareal som formidler dagslys til rommet. I gulvflatens areal må en ta med eventuelle balkonger utenfor vindusfasaden. Dersom skjerming fra andre bygninger eller terreng utgjør mer enn 20° i høyde, målt fra et horisontalplan gjennom vinduets midthøyde, må dagslysflaten økes.
Klippet fra denne nettsiden:
http://www.be.no/beweb/regler/veil/teknveil97/08cinnemiljoe.html
Statens bygningstekniske etat omtaler dette i Ren Teknisk Veiledning 1997:
http://www.be.no/beweb/regler/veil/teknveil97/10brukbarhet.html
§ 10-31 Planløsning og størrelse
Generelle krav
Den generelle tilretteleggingen må ta sikte på å gi gode forhold til alle, og å legge grunnlag for den som har behov for ytterligere tilpasninger. I boliger vil et funksjonelt godt plan og beliggenhet av rom være forutsetning for bl.a rasjonelt husarbeid og nødvendig for å unngå ulykker.
Boligen skal være så stor og planlagt slik at den kan fungere tilfredsstillende for det antall personer den er beregnet for. Boligens oppholdsrom skal ha dagslys og utstyr som gjør rommet egnet til allsidig bruk.
Planløsning og størrelse av byggverk generelt må ses i forhold til hva som er formålet med byggverket. For byggverk med servicefunksjoner (bank, post, lege, osv), settes det andre krav til egnethet enn f.eks for byggverk for forsamlingslokaler, kino og teater. Det er bl.a hensynet til de funksjonshemmede som vil avgjøre utformingen av byggverket. Dette gjelder både fysisk tilgjengelighet som krever oppmerksomhet om høydeforskjeller, avstander og krav til styrke, samt kommunikasjon til de fysiske omgivelsene og behovet for å kunne orientere seg og ferdes sikkert selv om en eller flere sanser er svekket eller ute av funksjon.
Netto romhøyde bør ikke være under 2,4 m. I deler av rom, i enkelte rom og i del av bygning kan det være lavere høyde. Det er ikke satt noen nedre grense for romhøyden for de tilfeller som faller inn under denne unntaksregelen. Kravet om planløsning vil likevel innebære at det settes en nedre grense for romhøyden og omfanget av redusert romhøyde, slik at høyden ikke er lavere enn det en person trenger for å gå oppreist. Rom bør ha takhøyde som gjør det mulig å benytte standard dør, derfor bør romhøyden ikke være lavere enn 2,2 meter.
Med del av rom menes mindre enn halvparten. Dette gjelder for alle bygg som det ikke er gitt spesielle bestemmelser for, så som arbeidsrom, publikumsrom, spiserom og undervisningsrom.
Høyde i arbeidsrom og publikumsrom må avpasses etter virksomhetens art, rommenes areal, antall sysselsatte personer, innredningens og utrustningens dimensjoner og muligheten for tilfredsstillende belysnings- og ventilasjonsforhold. Netto romhøyde i arbeidsrom bør ikke være under 2,7 m. I arbeidsrom som har skråtak, bør den midlere romhøyden ikke være under 2,7 m. Romhøyden skal dog ikke noe sted være under 2,2 m i de deler det er påregnelig at mennesker skal stå oppreist.
Midlere romhøyde i spiserom inntil 60 m2 bør ikke være under 2,4 m og i spiserom over 60 m2 ikke under 2,7 m. Netto romhøyde i spiserom mindre enn 12 m2, omkledningsrom og vaskerom må ikke være under 2,2 m. Mindre deler av rom samt garderober, tørkerom, dusjrom og toalett, kan ha romhøyde ned til 2,2 m.
Undervisningsrom bør ha netto romhøyde ikke under 2,7 m. I undervisningsrom som har skråtak, skal den midlere romhøyden ikke være under 2,7 m.
Undervisningsrom som ikke er over 40 m2, rom hvor det ikke regelmessig undervises og rom i barnehage, fritidshjem og småbarnskole, kan ha midlere romhøyde ned til 2,4 m.
Romhøyde i henhold til det ovenstående vil også tilfredsstille arbeidsmiljølovgivningens krav til hensiktsmessige arbeidslokaler.
Oppholdsrom, soverom og kjøkken skal ha et volum på minst 15 m3.
vinduer som er i kjelleren dette.
Amatør som liker å leke med treverk
Ja det er nok. Men det er fysisk åpning, ikke vindusmål.
Se denne linken Se da 3+4 svar.
Det er og krav til høyde på vegg, men det kan løses med fast kasse/trapp etc. Det finner du lenger ned i samme tråd.
Om prosjektet vårt på hjem.no
Lavere høyde enn 2,20 godkjennes ikke slik at som du sier 5kmv rom vil aldri bli mer enn *disponibelt rom*
Jens Morten Viktil (ansatt i Kristiansund Betongsaging AS).
Noen som vei om det finnes en regel for hvor lite ett kontor kan være for en 100% stilling for at det skal være godkjent som kontorplass, enten i m³ luft eller i m² størrelse.