1,862    12    2  

Vedlikeholdsfri tre-fasade

 456     1
Hei,

Vi skal etterisolere og bytte fasade til horisontal tre-kledning. Huset er gammel byggmesterfunkis og vi tenker å velge en litt sand-farget/lys grå farge på huset, sorte vinduskarmer og sort/mørke partier som balkonger etc.

Vi ønsker i utgangspunktet vedlikeholdsfri. Noen tips der? Blir det billigere i lengden? Vi har et veldig høyt hus og er ikke keen på å stå å male det hvert femte år. 

Har vært innom Maxbo og de har max fem farger stilt ut av vedlikeholdsfri kledning, men ingen av fargene som appelerer veldig. Er vel Superwood de har, og noe smått fra Moeleven. Jeg vil jo gjerne få med noen prøver hjem men når utvalget er så elendig så blir det vanskelig. 

Hvordan gjøres dette?

Mvh
Stig

Vedlikeholdsfri tre-fasade - funkis.jpg - Stig Olsen
Vedlikeholdsfri tre-fasade - funkis.jpg - Stig Olsen

   #1
 1,011     0
moelven har lerk,varmebehandlet furu og ceder,i forskjellige klednings typer og dimensjoner.
royal er ikke vedlikeholdsfritt om det er det du har sett på
  (trådstarter)
   #2
 456     0
Takk.

Tenker dere at det er best med såkalt vedlikeholdsfritt eller er det mer lønnsomt å hyre inn å beise selv?
   #3
 1,962     Sandefjord     1
Vi ønsker i utgangspunktet vedlikeholdsfri.

Vi har et veldig høyt hus og er ikke keen på å stå å male det hvert femte år.

...men ingen av fargene som appelerer veldig.

Dersom du ønsker «vedlikeholdsfri kledning og samtidig er opptatt av fargen, så er det risiko for at du blir skuffet om noen få år.
Dersom du finner en farge du liker, så vil den fargen endre seg av regn og sol, om du ikke vedlikeholder. Og da ender du med en farge som du kanskje ikke liker?

Før du velger kledning, så bør du lese FDV dokumentet som hører til kledningen nøye. Der får du detaljert informasjon om hva du kan forvente deg om hvordan kledningen vil oppføre seg og hva den krever av vedlikehold. Og du får mer nyansert informasjon enn hva du får i en brosjyre.
Der vil du feks se at flere «vedlikeholdsfrie kledninger må oljes hvert 4-5-6 år, dersom du ønsker et friskt og pent utseende. Og det er jo hyppig, kontra en maling som kan ha 10-12-15 års vedlikeholdsintervaller og kanskje enda lengre for de nyeste malingene.
Det er kun de enkleste malingene som må males hvert 5-6 år.
Når du vurderer kledning og FDV’n til de vedlikeholdsfrie alternativene, så bør du også se hvilke vedlikeholdsprodukter de anbefaler og hva de koster/hvor hyppig de må påføres.

Siden du er opptatt av farge og utseende, så kan du også se på denne Rapporten «Fargeendring i umalte trefasader - erfaringer og eksempler fra NIBIO som viser bilder av fasader som gråner naturlig.
   #4
 3,972     Asker     0
Det er litt ulike ting her. Dersom du skal ha kledning med farge i er de ikke vedlikeholdsfri. Med mindre det er plast eller noe. Så har du tre som blir grått som en gammel love. Her er det flere alternativer. Kebony, sibirsk lerk, royal etc. Mer og mindre vedlikeholdsfritt. Kall det gjerne vedlikeholdsvenlig.
Signatur
  (trådstarter)
   #5
 456     0
Takk for gode svar!

Jeg vil bestemme farge på huset så har nå skjønt at å kjøpe grunnet plank og peise er tingen.

Har hentet tofalset liggende 60 og liker det. Men synes selve treet (gran) er stygt og ruglete. Er det det som vanligvis brukes eller finnes det noe mer eksklusivt?
   #6
 3,972     Asker     0
Finnes mye mer eksklusivt enn som så. Men hva er du villig til å betale. 40-50k eller 200-500k. Kledning kan koste en del dersom du går bananas.
Signatur
   #7
 4,237     0
Jeg er også litt usikker på hvor vedlikeholdsfritt materiale i tre faktisk blir fremover. Ikke bare på utseende men også holdbarhet. Særlig i kombinasjon med lite takutspring / beskyttelse av fasaden.

Har en nabo som gikk for sibirsk lerk eller tilsvarende, det ser allerede kull svart ut i vått vær etter ett år i østlandsk klima. Blir overrasket om det holder flere tiår uten råteskader...

   #8
 1,962     Sandefjord     0
Takk for gode svar!

Jeg vil bestemme farge på huset så har nå skjønt at å kjøpe grunnet plank og peise er tingen.

Har hentet tofalset liggende 60 og liker det. Men synes selve treet (gran) er stygt og ruglete. Er det det som vanligvis brukes eller finnes det noe mer eksklusivt?

Grankledning leveres med ulike overflater. Saget overflate gir et ganske røft utseende med en del løse fibre i overflaten. Rillet/maskinert kledning har en jevnere overflate.
På hjemmesidene til kledningsprodusentene finner du informasjon om dette. Dersom du ønsker en spesiell kledning er det viktig at du oppgir dette til byggvarehuset når du bestiller. Om ikke kan du risikere å ga det byggvarehuset har som standard lagerføret. 

Men unngå høvlet kledning om du planlegger å ha beiset overflate. Høvlet overflate gir lite innsug og dermed tynnere malingsfilm. Det er vanskelig å få påført nok. Det gir kortere vedlikeholdsintervaller.

Dersom du planlegger å kjøpe grunnet kledning for å bruse selv, MÅ du bestille grunning i riktig farge. Beiset du på hvit grunning, vil den hvite grunningen skinne igjennom brisen og du får fargeavvik fra fargekartet. 
  (trådstarter)
   #9
 456     0
Er maskinert kledning et penere valg? Sitter beisen godt på dette? Er det vanlig å bwstille en sånn type fasade?
   #10
 1,962     Sandefjord     0
Maskinert kledning brukes av noen kledningsprodusenter. Andre produsenter har skåret kledning. Maskinert kledning har litt jevnere overflate.

Innsuget av grunning/beis er i praksis like bra på både maskinert og saget overflate. Så det blir litt opp til hva man ønsker av utseende.

Moelven var vel første produsent med maskinert overflate og på hjemmesiden deres ser man bilder av overflaten.

Ja, jeg synes du skal bestille den overflaten du liker og ikke la andre bestemme hvilken kledning du skal ha. Alle byggvarehus kan levere begge deler. Men du må presisere fra hvilken produsent du ønsker kledningen.