8 774    12    0  

Varmeveksler i septikktank

 16     Sandefjord     0
Jeg har tett septikktank på 6000 liter i hagen. Dette er et stort varmebatteri jeg kunen tenkte meg å utnytte. Jeg har en stor gårdsplass jeg kunne tenkt meg å ha is og snøfri, eller ha oppvarmet garasje. Vil de la seg gjøre å ha en sløyfe med lukket krets med frostvæske ned i tanken og ta ut denne varmen et annet sted. Og vil dette ha negativ effekt på bakteriekulturen nedi septikktanken? Denne jobber alene og blir aldri full, så den er veldig effektiv og "forbrenninga". Men en lavere temperatur i den vil vel innvirke på dette?

Er bare en ide jeg ønsker å få bekrefta/avkrefta :)

Vi er en familie på 4, så det blir endel varmtvann som går rett i tanken.
Jeg har vurdert gråvannsoppvarming, men dette er et annet prosjekt.

   #1
 3 387     0
Jeg er redd for at du veldig raskt kan kjøle ned tanken din da. I værste fall kan du risikere frost i tanken, men om den ligger på frostfritt, som den sikkert gjør, så er det mye energi å hente ut og du får jo et stadig tilsig fra grunnvarme om den blir kaldere enn hva det er på frostfritt nivå.
Rundt 6 grader et sted.

Kan gjøres beregninger på hvor mye energi du kan hente ut, det ville jeg gjort før du begynner med noe prosjekt for å se om det blir lønnsomt. Om den kan holde gårdsplassen isfri er jeg skeptisk til.
  (trådstarter)
   #2
 16     Sandefjord     0
Jeg kan måle gjennomsnittlig temp i septikktanken i løpet av en måned. Da har vi kjørt både oppvaskmaskin, vaskemaskin, og kanskje til og med dusja et par ganger Smile Ønsker ikke å risikere frost i tanken eller at den går full pga dårlig forbrenning. Den tømmes 1 gang i året som ligger i kommunale avgifter, ellers aldri tømt utenom dette.

Jeg har tilgang til alle avløpsrørene i boligkjelleren, og vurdert å skille ut varmt gråvannet til dette formålet. Følger tett på de trådene om dette. Det er grunnfjell kjelleren i huset og holder kjelleren varm. Garasjen (isolert) holder så vidt over 0 grader pga fjellet i kjelleren i garasjen. (ikke oljegrav men kjeller uten tak ;)
Her har jeg vurdert pelletsovn med vannkappe og en sløyfe ut i gården, samt holde god mekketemp om vinteren for båten og bilen. Har isolert garasje på ca 100kvm, og kun byggvarmer oppvarming, og frostvakt i malingsbua. Har ikke noe problem med å frese snøen, men kan jeg slå to fluer i en smekk så er det bare morro. Tenker at jeg enten lager takoverbygg mellom garasje og bolig, eller legger ned rør i bakken før det asfalteres/legges belegningstein. Røra er jo "gratis", er oppvarminga og ovnen som koster.
   #3
 3 387     0
Det er sikkert mye energi å hente der. Kanskje du skal samle opp den brennbare gassen fra kloakken også og brenne den i et varmesystem. Har en svoger som har laget et par slike systemer med gass fra kloakk til produksjon av elektrisitet i småskala.
   #4
 4 110     Akershus (Follo)     0

Har en svoger som har laget et par slike systemer med gass fra kloakk til produksjon av elektrisitet i småskala.

Ja enkelte ganger lurer jeg på om ikke avgassene mine kan være drivverdige!  ;D

Men er det du nevner basert på privat råvare eller er det gårdbruker(e).
Jeg vet jo at i Tyskland har man noen steder gått sammen om å produsere kugass til oppvarming.

Signatur
   #5
 3 139     Vestlandet     0
Energiforbruket til varmtvann er vel i størrelsesorden 3-4000kwh i året vil jeg tippe. Dvs en gjennomsnittseffekt på 3500kWh / 8760 timer =  400W. Ikke veldig mye. Er vel nok til 2 eller 3 m2? Så kommer virkningsgraden til varmeveksleren og strøm til pumpe. siste spikern i kista er vel vedlikeholdsarbeidet med en varmeveksler i kloakktanken. DET er en drittjobb ;D Sorry, hvis jeg har regna riktig ser det ikke så bra ut.
  (trådstarter)
   #6
 16     Sandefjord     0
Kommer varmtvann fra oppvaskmaskin og vaskemaskin i tillegg til dusj og badevann. Så jeg har mer varmtvann enn det VVB gir. Men til gjenjeld er det jo mye kaldtvann også.
Jeg vil kunne få max 400w fra septikktanken? Hmm, da blir det bare isfritt inngangsparti da. hehe.

Men det dannes varme i den prosessen i septikktanken da, er dette noe av betydning? Tror ikke jeg skal rote med tempen i septikktanken hvis det kan få bakteriekulturen i ubalanse, det koster 1800kr å få tømt den. Det er mye strøm! Men avgassene kunne det jo ha vært mulig å gjort noe med.

Assg: hva slags anlegg har svogeren din? Småskala er morro det og, gagdeteffekt setter jeg pris på Smile hehe

   #8
 970     0

Jeg kan måle gjennomsnittlig temp i septikktanken i løpet av en måned. Da har vi kjørt både oppvaskmaskin, vaskemaskin, og kanskje til og med dusja et par ganger Smile Ønsker ikke å risikere frost i tanken eller at den går full pga dårlig forbrenning. Den tømmes 1 gang i året som ligger i kommunale avgifter, ellers aldri tømt utenom dette.


Tøming kvart år høyrest ofte ut....  (då vi hadde septiktank, vart han tømt etter 10-12 år).

Den bakteriefloraen som er vanlegast i septiktankar skal trivest best ved 35-40 C. Kjem dei under ca. 20-25 kan det stogge heilt opp.

   #10
 262     Ved siden av naboen     0
Tett tank tømmes oftere enn en gang i året.
Tank med overløp og sandfilter tømmes vel gjerne annethvert år.