1,162    5    0  

Nytt blandebatteri i dusj?

 3     0
Har den siste tiden fått problem med at vannet i huset påvirkes av bruk forskjellige plasser. Feks hvis en er i dusjen og en vasker opp på kjøkkenet så blir vannet i dusjen varmt og på kjøkkenet blir det kaldt. Hvis en trekker ned i do blir dusjvannet varmt også. Har hatt problemer med skitt i vannet fra borehullet, men det blei rensa nå rett før jul. Når dusjen har vert ustabil før har eg bare skrudd av batteriet og spylt ut av rørene. Bytta alle rør i 2004, men ikkje det som kommer inn fra borehullet. Kan det vere skit i rørene som gjør dette? Eller er det så enkelt at eg bare kan kjøpe nytt blandebatteri i dusjen? 


HSt
   #1
 36,582     Lillestrøm kommune     0
Det virker som det fortsatt er noe som er delvis tett, er filtre o.l byttet ? Et dusjbatteri har ofte sil på inngangen, rens disse.
  (trådstarter)
   #2
 3     0
Eg har renset utsiden av silene på dusjbatteriet. Turte ikkje å ta dei ut i tilfelle dei blei ødelagte... kan prøve det 👍 Takk 😊
   #3
 3,587     0
Fullstendig amatør-synsing, uten rørlegger-peiling - kun med lignende erfaringer som huseier: Jeg ville gjort litt grundigere undersøkelser før jeg byttet blandebatteri i dusjen. Kanskje det er et annet blandebatteri som må byttes!

Jeg hadde for noen år siden problem med å få skikkelig kaldtvann i kranene, over hele huset inkludert kran på utsiden for plenvanning. Etter lang og frustrerende feilsøking fant jeg ut blandebatteriet i oppvaskbenken måtte byttes: Når det var "stengt" lakk det langsomt gjennom fra den varme siden til den kalde. Jeg antar at en del av årsaken var at en trykkforskjell: Når vann varmes, utvider det seg. I en lukket tank øker trykket. Har berederen en tilbakeslags-ventil for å hindre at varmtvannet skal bli presset tilbake gjennom inntaket, avlastes trykket gjennom kranene. I batteriet på kjøkkenet var det ikke bare ut krana, når den ble åpnet, men gjennom blandemekansimen og ned i kaldtvannet der. Rørgreina var kort, så det skulle ikke mye til før "baklengs-vannet" kom til de andre kranene. Hvis ingen tappet vann, kjente jeg at kaldt-røret inn på kjøkkenet ble langsomt halvvarmt.

Og så: Hvis noen tappet kaldt vann fra en annen kran, "avlastet" det vanntrykket på kaldtvannet, til mye lavere trykk enn i VV-tanken, "kaldtvann"-røret under kjøkkenbenken ble brått brennvarmt. Det strømmet masse varmtvann gjennom blandebatteriet, så mye at om vi f.eks. vannet plenen, tømte det berederen fullstendig.

Selv om det var i helt andre kraner vi ikke fikk kaldt vann, eller hadde som effekt at berederen ble tømt, var løsningen å skifte batteri på kjøkkenet til et som ikke slipper vann gjennom fra varm til kald side, uansett trykkforhold. I ettertid ser jeg at jeg trolig kunne dempet symptomer/problemer enklere og billigere ved å strupe trykket inn til berederen: Den er tilkoblet rett ved vanninntaket til boligen, og får maksimalt trykk. Kranene rundt i huset har noen meter med relativt tynne, trykk-dempende rør. (Det gjelder faktisk også kaldtvannet på kjøkkenet - det har lengre vei enn varmtvannet!) En helt enkel regulerbar ventil til å strupe varmtvann-trykket så det ikke tvang seg gjennom kjøkken-batteriet ville hjulpet. På den annen side: Et blandebatteri skal ikke slippe vann gjennom på denne måten, uansett trykk, så det var kanskje greit å få det skiftet ut uansett Smile

Kanskje du har et helt annet problem, men uansett: Prøv å forstå årsaken så godt som mulig før du kjøper nytt blandebatteri, kanskje på feil sted, og kanskje betaler en rørlegger dyrt for jobben, uten at det hjelper. Prøv å tappe vann fra ulike steder, og kjenn på rørene om de blir kalde og varme slik de "burde" bli.

Kanskje det er "helt naturlig" hvis du har svært trange rør. Deler do og dusj kaldtvann på et tynt "sugerør" som ikke har kapasitet til begges fulle behov, blir det mindre kaldtvann (og relativt sett mer varmtvann) i dusjen; den blir varmere. Et det for spinkle rør på den varme siden, og dusjen står først i køen ved berederen, kan den stikke den av med det meste av varmtvanns-trykket før det har når ut i rørene til kjøkkenet.

Jeg vet ikke mye om blandebatterier, men tror at eldre / billige modeller hadde en svært enkel mekanisme der du åpnet mye for kaldt, og mye for varmt, akkurat som da vi hadde to separate kraner. Nyere, mer fancy modeller, åpner for mye trykk fra hver av sidene: Faller trykket på den ene siden (f.eks. fordi andre tapper kaldtvann), åpnes regulatoren på den siden mer. Øker trykket, strupes den. Et slikt trykkfølsomt batteri kunne ihvertfall dempe symptomene hos deg. Kanskje du da må bytte ut samtlige blandebatterier i huset, ihvertfall der du vil ha mer stabil temperatur. Det reelle problemet ditt er for trange rør, så en mer permanent løsning er å skifte ut hele røropplegget, slik at det har kapasitet til å levere tll samtlige forbrukspunkter. (Ulempen er selvsagt at fra bereder til enden av rør-nettet for varmtvann står det da mer vann som har blitt kaldt siden sist bruk, så vannet må renne lenge før det blir varmt. Det kan avhjelpes ved å ha flere tynne rør fra berederen til hvert sitt forbrukspunkt, framfor ett tykt rør gjennom huset med tynne forgreininger til forbrukspunktene.)

MEN: Hvis dette er noe som har kommet nylig, da kan det tyde på at du har fått "kunstig tynnere rør" på grunn av (som du foreslår) skit i rørene som reduserer gjennomstrømmingen. Strupingen er antagelig etter skillet mellom kaldt og varmt vann,

Kanskje du ved å kjenne på hvor rørene blir varme (eller kalde) når du åpner ulike kraner klarer å finne et sted der det burde ha blitt kaldt/varmt, mer enn det faktisk blir. Det er kanskje litt surt å konkludere med at "inni det røret, der, er det en propp!" når det betyr at du må kappe rør for å få det ryddet opp i. Men det er vel ingen vei utenom! (Jeg gjetter på at å få matet inn løsemidler for å bli kvitt en propp av ukjent opphav og natur vil være like kostbart som å kappe røret, og mekanisk spyling er vanskeligere i de dimensjonene det er snakk om.)

Og da bør det være klart for å slippe de som kan rørleggerfage til Smile

HSt
   #5
 36,582     Lillestrøm kommune     0
Keal diskuterer en mulig annen problemstilling (hvis han ikke har lurt inn noe jeg overså), det er korrekt at dette skjønner ikke rørleggere, men når det er reduksjon i vannmengde når en tapper andre steder er det gjerne en innsnevring/tett filter e.l på veien. Hvis rusk fra borehull var stort så kan det sitte i bend også