5,788    19    6  

250 l vanlig eller ekspress varmtvannsbereder?

 217     0
Vi er en familie på 2 voksne og 2 småbarn. Vi bygger nytt bad og skal ha ny varmtvannsbereder. Foreløpig har vi klart oss på en 200 l, men nå får vi et bad nr 2 og badekar i tillegg. Spørsmålet er hva slags tank vi bør ha? Jeg tenker at 250 l holder for oss? Men burde vi ha en vanlig eller en ekspress tank? Noen tips her, gjerne linker til forslag. 

Tilleggsspørsmål: Er denne et godt valg? https://megaflis.no/hoiax-titanium-express-200l.html
Blir den for stor igjen rett og slett? Er det slik at hvis vi velger denne så vil vi forbruke mer strøm enn en som er tilpasset vår familie på 4? Er den et bra kjøp med tanke på pris også?

   #1
 1,060     Jevnaker     0
Har du råd og plass ville jeg anbefalt 300l. Du sier du har småbarn. Disse blir som regel til tenåringer etterhvert og tenåringer er ikke alltid de som er flinkest til å spare igjen vann til nestemann bare fordi det er en liten vvb Wink Snakker av egen erfaring(som tenåring O:) )
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 217     0
Men 200 l ekspress burde vel holde likevel? Hvis den varmer opp vannet kjapt så burde det vel holde til flere som skal dusje etter hverandre?

Forresten så er 300 l standard 300 kr billigere enn 200 l ekspress
   #3
 25,348     Akershus     1
Strømforbruket ditt er uansett kun avhengig av hvor mye varmt vann du bruker. Express er kun for at du litt raskere skal få en skvett med nytt oppvarmet vann kort tid etter at tanken er tømt. Det koster ikke mer strøm, men tanken skifter fra varming i bunn til varming på topp til toppvannet er varmt. En normal ekspress (oso) har to element ett oppe og ett nede, men bruker bare ett ad ganhen. Høiax har en litt annen patent med et rør utenpå varmeelementet.

I bolig tror jeg en er like godt tjent med en standard. Da får ungene også erfare at tanken kan gå "tom" og at det koster tid=penger å varme mer.

Si at en standard har 4 dusj. En ekspress på samme størrelse har 4 dusj. Når standard er tom, må du vente 4 dusj. Med ekspress kan du vente 1 dusj, men det er da 3 kalde dusj lavere ned i tanken siden varmeelementet er på samme effekt.







Signatur
   #4
 25,348     Akershus     2
En oso ekspress kan modifiseres til 3kW elementer og med dobbel mating trekke 6kW, da monner det! Prisen på varmt vann blir det samme, hvis en ser bort fra ev effekttariff.

Edit: om du går ned fra 200l/2kW ekspress til 60l/2kW standard, vil du muligens få omtrent samme dusjopplevelse etter at ekspressen er tømt. Etter en dusj, må nestemann vente "1 dusj" på varmt vann til neste dusj.
Signatur
  (trådstarter)
   #5
 217     0
Ekspressen er en del lavere, er usikker på om vi får en 300 l i bilen, det er eneste ulempen
   #6
 25,348     Akershus     1
Få den levert, varetaxi, tilhenger, bakdøra åpen, kompis med kassebil?
Signatur
   #7
 3,607     0
Det skal mer til for å tømme en bereder enn folk tenker over. Har du termostaten skrudd opp til maks, la oss si at den går til 95 grader, da blander du 1 del varmtvann med 2 deler kaldvann for å få passe dusjtemperatur eller badekar-temperatur. En 250 l tank 95 graders vann gir deg 750 liter dusj-temperatur vann. Har du sparedusj, kan du stå ihvertfall i en time under dusjen. Med en sløse-dusj får du vel ikke en time, men kanksje mellom en halvtime og tre kvarter. Selv for en tobarns-familie burde det være tilstrekkelig! Et typisk badekar fylles vel typisk opp med 100 liter vann; det betyr at du kan fylle det 7-8 ganger før tanken er tom. (Og de første 7 badekar-rundene tar vel såpass tid at varmeelementet har tilført nok energi til det åttende badet, og enda litt.)

Selvsagt får du en viss blanding av det varme skiktet med nytt kaldvann som kommer inn i tanken. Men du taper jo ikke noen kapasitet på det, så lenge det varme skiktet, der du tapper ut varmtvannet, holder minst 'dusj-temperatur'. Det betyr bare at noe av kaldtvann-innblandingen blir gjort i tanken, istedetfor i blandebatteriet på badet. Moderne tanker er relativt gode til å holde skiktingen i tanken - hvis du faktisk klarer å tømme den, går det ganske brått fra ganske varmt til brrrrrr.

Enn så lenge spiller det liten rolle om berederen har et gigantisk varmeelement (annet enn at sikringskursen må være større). Når vi får AMS strømmålere er det betydelig sjanse for at standard-tariffen for nettleie vil være sterkt avhengig av timen med maksimalt energiuttak hver måned (eller uke eller...) eller det kan bli snittet av de tre øverste timene, eller noe i den gata. Har du en tank med 9 kW element, som du klarer å tømme, og tanken slår seg på samtidig med at du setter steika i ovnen, setter bilen til lading, slår på badstueovnen og varmepumpa tar et solid tak, da kan det bety en del for strømregningen den måneden...

Det mest vanlige er jo at vi dusjer på morgenen og så går på skole eller jobb. Eller vi dusjer/bader om kvelden og så går og legger oss. Det er nok av tid for et 'normalt' varmeelement å fylle opp tanken igjen. Det er sjelden familien tar sju karbad i rask rekkefølge, og så på kortest mulig tid må han enda mer varmtvann!

Selvfølgelig kommer det inn modifikasjoner av type 'Vi elsker å dusje i skikkelig glohett vann', og 'For å unngå skolding, har vi satt termostaten til 60 grader, ikke 95' (tips: det finnes termostat-blandebatterier du kobler på uttaket fra berederen!). Men likevel er det lite behov for ekstrem-kapasiteter for en tobarns-familie!

Dere kan jo også velge en annen løsning: En moderat størrelse bereder (200 liter?), som sender varmtvannet gjennom en propandrevet 'hyttevarmer' - de pleier å kunne heve temperaturen med 35-40 grader ved 'typisk dusj-forbruk'. Ettervarmeren kan normalt være avslått, men om dere (for å unngå skolding) holder berederen på 60 grader, kan ettervarmeren likevel gi brennhet vann i de tilfelle dere har behov for det. Går tanken tom (eller blir 'lunken') kan dere fortsatt få varmtvann. Og hvis strømmen skulle bli ustabil, har dere fortsatt mulighet for å få dere en varm dusj. (Hvis så skulle skje at vi fikk en ny 2010-vinter, med kraftpriser godt over 1 kr/kWt, vil det faktisk være billigere å bruke propan til å varme vann - men det gjelder ikke med dagen strømpriser.) Obs. hvis dere vil vurdere dette alternativet: Ettervarmeren bør stå over bakkenivå (propanflaska stå over bakken). Avhengig av plassering av bereder og forbrukspunkter kan det være vanskelig å få ordnet til en slik løsning, eller det krever urealistisk mye rør.

   #8
 6,009     Finnmark     0
Vi kjøpte Høiax Titanium pro 250 til 4590 kr fra Bademiljø.... Den er forresten ca 138cm høy... Syns det var billig så vi kjøpte 2 stk, en til oss og en til utleiedel.
Den er oppgitt å levere nok varmtvann til 4-5 personer.
200 liters vvb holder til familie på 4, stort forbruk i huset kommer ofte med tenåringer (jenter)....
Sannsynligvis vil dere en eller annen gang gå fri for varmtvann og må vente litt uansett hvor stor vvb.....
Signatur
   #9
 6,009     Finnmark     1
@keal : Du har noen ganger helt urealistiske forslag.  De fleste nybygg mm har pex rør som tåler 90 grader topptemperatur og mye lavere kontinuerlig.

På Høiax vvb er termostat justert på 75 grader som standard.

I utleiedel klarte 5 voksne å dusje med litt venting mellom hver (ikke så lang dusj),  dette var med vvb på 80 liter juster på 75 grader.....

😀

Vvb vi kjøpte bruker 1950 watt,    vi har enda gammelt elanlegg. 
Express vvb bruker 3000 watt,  så den må ha egen kurs..... 
Signatur
   #10
 25,348     Akershus     0
En ting er temp og termostat i tanken. De fleste moderne tanker har blandeventil på tanken slik at varmtvann ut i pex kan reguleres under skoldetemperatur. Om tanken står godt over 75 grader burde derfor ikke bety noe for rørene. Om sommeren vil forhøyet temperaur gi noe mer energitap.
Signatur