4,828    8    0  

Bad i gammel teglsteins kjeller

 9     Oslo     0
Huset mitt er fra 1916

Hvordan skal jeg bygge opp vegger på bad mot grunnmur? 

Når jeg har støpe nye gulv, må jeg avrette og isolere veggene innvendig.  Det er Leca isokuller, knastplast og ny drenering inntil huset på utsiden. Vann fra utsiden skal derfor neppe være noe problem, men grunnmuren står fortsatt på jord og fjell…

Veggene er skjeve og jeg ønsker vegger som er i vater og isolasjon på innsiden.

Alt 1.
Et alternativ er å bruke Leca Fasadeblokk, men siden de gammle yter murene er svært ujevne med sprang, må blokkene plasseres stedvis langt fra eksisterende yttervegg (opp mot 20 cm).  Det blir derfor vanskelig å benyttet systemet til Maxit fullt ut med BI Fasadeblokk bindere og BI-skinner med tilbehør, jfr:

http://www.maxit.no/media/37/brosjyrer/LecaFasadeblokk2007ORIGINAL.pdf

Leca Fasadeblokk en ingen selvstendig vegg – den trenger støtte.  Jeg lurer derfor på om det er mulig å avrette veggene/grunnmuren med XPS (50, 100, 150 eller 200), for å kunne få BI-skinnene rette og i vater. Planen er evt. å feste XPS med mørtel/tappetklister, skruer og kutte spor for avløpsrør og ujevnheter. Jeg har snakket med Maxit, men de sier at dette er uprøvd terreng.

Jeg har lurt på å pusse ferdige vegger med slemmemørtel og fliser. 

Alt 2.
Et annet alternativ er å benytte Leca Finblokk og XPS. Finblokk er en selstendig vegg.

Alt 3.
En tredje løsning vil være å bruke Membranplater på stålstender med isolasjon, lufting og XPS mot grunnmur.

Kommentarer? Angefallinger?

   #1
 5,725     0
Eg brukte fasadeblokk på ein heil kjeller innvendig og isolerte 5 cm ekstra mot utside og 10 cm mot terreng.
Eg brukte 5-6 faste bindere pr. m2.
På standard etasjehøgde treng ein vel ikkje skinner etc.?
Men mine vegger var nok noko beinare enn dine, maks 5 cm skeive, men bindere får du i den lengde du treng. Standard er vel 30 cm lengde, og det er for lite for 20 cm avstand.
  (trådstarter)
   #2
 9     Oslo     0
Takk for svar!!

Jeg ser at Maxit skriver:  "Mindre innervegger av Leca Fasadeblokk (max 6 m lengde og
2,5 m høyde) kan mures direkte mot kjellervegg uten luftspalte. Man bruker da faste bindere som festes i bakveggen, ca 4 stk pr m2."

Siden jeg skal lage baderom, tror jeg at jeg ønsker luftet luftspalte bak Lecablokkene, men er dette nødvendig?

   #3
 5,725     0
Du kan godt ha luftspalte sjølv om du bruker bindere.
Men mengde isolering må du vurdera nøye så du ikkje risikerer kondens på innsida av veggen din og medfølgande problem.
Kor tjukk er teglsteinsmuren din?
  (trådstarter)
   #4
 9     Oslo     0
Takk igjen for innspill.  Trenger litt støtte.  Det er ikke lett å velge løsninger  Smile  Dessuten har jeg aldri brukt bindere... eller murt særlig med leca...

Jeg er opptatt av isolasjon og har behov for å bygge ut veggen med om lag 20 cm pga. ujevnheter og mange typer og størelser rør...   det kommer også vannbåren varme i gulvene.

Teglmuren er 35 cm  :-)

Jeg har vedlagt en tegning av badromsveggen slik jeg tenker meg den.   Tenkte jeg først kunne fest EPX til teglen med punkt mørtel/tapetklister.  Evt. presse EPXen mot veggen ved å benytte liggende trykkimpregnerte trestener utenpå EPXen som forankres i teglen.

Fasadeblokkene kan deretter festes i teglen eller i trestenderene.  

Den ekstra EPXen mot yttervegg vil, innbiller jeg meg, redusere faren for kondens i luftrommet.  Jeg har planer om å sørge for god lufting i luftspalten, men hvordan blir det "egentlig" med kondensen??
Bad i gammel teglsteins kjeller - 20100330_kjellervegg.jpg - elkraft
slt
   #6
 699     0
Er kjelleren din under bakkenivå anbefaler vel ikke Maxit luftespalte
SitatDer det blir en luftspalte mellom kjellervegg og Leca Fasadeblokk isoleres denne med mineralull for å hindre konveksjon, som kan lage kondens i luftspalten. Normalt vil 20-30 mm mineralull være tilstrekkelig. Vi anbefaler alltid bruk av mineralull i luftspalten mellom Leca Fasadeblokk og bakvegg der hvor bakveggen er helt eller delvis nedgravdsitat slutt.

Nå er vel produsenten litt vinglete mht dette, da jeg kontaktet dem for ca to år tilbake, fikk jeg som svar at ”jeg gjorde minst galt ved ikke å legge XPS eller mineralull i luftespalten, men la denne være åpen.
Jeg valgte en ”mellomløsning”, fylte spalten med løsleca tilsatt litt sementvelling slik at den ikke renner ut om jeg skulle ha behov for å ta hull på veggen. Dette har fungert greit.

For øvrig tror jeg ikke jeg ville benyttet trevirke (trykkimpregnert)  der dette blir liggende mellom to murkonstruksjoner, mellom to relativt tette sjikt (XPS og PUR sjiktet i Fasadeblokken), og under bakkenivå.
Trykkimpregnert råtner og blir sopp-befengt, det tar bare litt lengre tid.

   #7
 5,725     0
For betongvegger anbefales maks. 50 mm, for lettklinker maks 100 mm isolalasjon innvendig når det ikkje er isolert utvendig (Fra Maxbo sine sider) . Med ein 350 mm teglsteinsmur med luft i mellom antar eg, kan du nok sikkert gå opp til 100mm, men over det risikerer du kondens på innside av mur. Eg skal sjå om et finn eit byggdetaljblad på det.
200mm vil eg ikkje anbefale, og eg ser at dei anbefaler uten luftspalte, så eg er litt usikker på kva som er beste løysing her.

  (trådstarter)
   #8
 9     Oslo     0
Takk for alles engasjement!! ☺

Hei SIL, ang. mineralull.

Siden jeg ikke kan garantere for fukt inntrengning i teglsteinsveggen (veggen min står på jord og stein, og studier av kapillærkreftene i en slik vegg viser at vann kan vandre opp til 10 meter!) og skal dusje på innsiden av veggen, er det stor anledning for fukt inne i veggen.

Det er visstnok et problem at man kan få mugg og bakterier i mineralull.  I følge NIFBIB (Norsk Forum for Bedre Innemiljø for Barn): «Mange tror ikke dette er noe problem fordi stein og glass ikke er noe godt vekstmedium for mugg og bakterier. Men det er nok organiske bindemidler i isolasjonen til at det kan bli næring for mikrobiologi så sant tilstrekkelig fuktighet er til stede»

Dersom vi ser på hvordan man bygger opp en badstue, er det anbefalt å bruke 5 cm isolasjon og godt ventilert luftspalte, for å unngå kondens.  Tilsvarende hadde jeg planer om å lage en godt  ventilert luftspalte bak baderomsveggen for å oppnå denne «badstueeffekten», men det er mulig (og trolig!) jeg overser noe her?

Og etter å ha lest innlegget fra oblyger, samt studert dette mer inngående (), tror jeg nok luftspalten kanskje bare er trøbbel/overflødig.