#11
 4,986     Sørlandet     0
Er bare å bruke lange nok lecaskruer/skrue og nylonplugg så er det ingen problem å feste baderomsmøbler i leca.

Andre rom har ikke samme utfordringer med fukt som ett bad. De har heller ikke membran. Membran eller baderomsplater er pottetett og slipper ikke fukt tilbake til rommet.

Byggforsk sintef, leverandører, byggmestere, amatører og gud og hvermann har kranglet om hvordan kjellervegger bør bygges i all tid. Men aller er enige i at dersom det ikke er organisk kan det ikke mygle.

Men skal du ha treverk og glava hadde jeg fulgt oppskriften på Glava.no under fanen innvendig isolering av kjellervegg.

   #12
 58     0
Tok kontakt med Glava, de kom med følgende løsning;

Da du planlegger 10cm isolasjon utvendig, så kan du også legge inntil 10cm isolasjon innvendig.
Første du gjør er å slemme Leca veggen innvendig.
Man bør unngå vannrør eller rørføringer generelt i yttervegger, mest pga frostfare.
Uten hensyn til skjult rør i veggen så ville man festet en 50mm våtromsplate direkte på muren, som både isolasjon og underlag for puss eller fliser, Se monteringsanvisning: https://www.glava.no/produkter/wedi-vatromsplate/glava-vaatrom-montering.pdf
Hvis man ikke får plassert rørene på annen vegg eller innvendig kasse, så ville den mest fuktsikre løsningen vært å bruke stålstendere med isolasjon (50mm Glava stålstenderplate) og 20mm Wedi våtromsplate før fliser eller puss. (unngå trevirke inne i en slik konstruksjon).
Vurder om rørene skal isoleres med cellegummi og rørskåler, og eventuelt en frostvakt.

Ha en fortsatt fin dag
  (trådstarter)
   #13
 36     0
Hvordan skal man henge et baderomsmøbel på en vegg av stålstender?

Jeg kommer til å bruke zippy sin løsning fra glava, linket til den under her: Etterisolere grunnmur mot terreng | Tema | Glava® - Glava - forside

Innvendig isolering.

Ønsket isolasjonstykkelse (avhengig av utvendig isolasjonstykkelse) avgjør valget av stenderdimensjon. Trestenderen må stå i litt avstand fra murveggen, slik at en eventuell kondensering ikke kommer i kontakt med trevirke. For å oppnå ønsket stivhet på veggen kan for eksempel 73 mm stender benyttes ved 10 cm isolasjonstykkelse, og 98 mm stender der isolasjonstykkelsen er større enn 10 cm. Legg Glava Proff 34 mellom stenderne helt inntil den eksisterende veggen. Husk isolasjon også bak svillene og stenderne.


Det skal ikke være et luftrom mellom isolasjon og murveggen der det kan samle seg evt. kondens. Husk å sette bunnsvillen på et kapillærbrytende sjikt av grunnmurspapp hvis den blir liggende direkte mot støpt gulv.
Montér innvendig kledning. Bruk gjerne dampåpen kledning som for eksempel gipsplater eller panel.
Legges halvparten av den totale isolasjonstykkelsen, eller mer på utsiden av veggen kan dampsperre droppes, uavhengig av om det er oppfylling eller ikke. Dette forutsetter tørt rom. For våtrom/vaskerom gjelder andre forutsetninger.

Det må velges materialer som kan tåle fukt. Bruk av fuktfølsomme materialer kan medføre skader, og i verste fall mugg- og soppvekst. Det må sørges for at luftfuktigheten holdes så lav som mulig, at rommet er oppvarmet og har god ventilasjon.
OBS! Hvis veggen ikke er isolert på utsiden: Bruk maksimalt 50 mm isolasjon for betongvegger og 70-100 mm for lettklinkervegger.
   #14
 4,986     Sørlandet     0
Bed bruk av stålstendere er det vanlig å legge inn spilerslag av 2toms x 8toms. Lag ett snitt med sirkelsaga der leppa på stålstenderen er.

   #15
 58     0
I oppvarmede rom som kjellerstue etc ville jeg kanskje brukt 50mm rock wool med 48mm strender utenpå med isolasjon mellom. Da får man det tett mot lecavegg. Så gips/panel. Men for baderom tør jeg ikke bruke organisk materiale i vegg. Kanskje spikerslag der det trengs.
  (trådstarter)
   #16
 36     0

Hvorfor tørr du ikke?
Vann vil ikke komme i kontakt med stenderverk (svillemembran) fra bunn, veggene er tette mot dusj spesielt fordi man bruker våtromsplater og membran.
Rommet er godt ventilert med eget avsug.
Det som skiller badet fra gangen er gjerne noen grader ekstra varme og høyere luftfuktighet et par ganger om dagen.
Selvfølgelig, lekker det noe sted er kanskje saken en annen. Men sett bort fra det må noen mer kyndige forklare meg hvorfor treverk i stenderverket er feil gitt forholdene i kjellerene vi bygger bad i..
   #17
 4,986     Sørlandet     0
Kondensproblematikken og duggpunkt i tilegg til utettheter mot terreng samt utett våtrom.

Disse, nevnt over, vil ikke skape store problemer i ett tørt rom siden det vil tørke ut. Det vil heller ikke skape store problemer i ett våtrom over terreng (tradisjonelle yttervegget av trevegger).

Mens under terreng på ett våtrom blir konsekvensene av feil oppbygging mye større. Ved bruk av ikke-organiske materialer blir det små konsekvenser.

Altså er fysikken mer tilgivende ved bruk av andre ting enn gips og treverk.

Dette betyr selvsagt ikke at alle bad med treverk i kjeller blir dårlige. Tvert imot så blir de fleste gode våtrom. Men jeg vil ikke være den som får det dårlige våtrommet.

  (trådstarter)
   #18
 36     0
Ja skjønner. Våtromsplater og membran holder det tett, men dessverre begge veier.
Jeg skal vurdere stål igjen 😊 Impregnert er vel ikke anbefalt inne heller. Mye fuktighet, bevegelse, og gjerne ikke helsekost?
  (trådstarter)
   #19
 36     0
Ja skjønner. Våtromsplater og membran holder det tett, men dessverre begge veier.
Jeg skal vurdere stål igjen 😊 Impregnert er vel ikke anbefalt inne heller. Mye fuktighet, bevegelse, og gjerne ikke helsekost?
Om veggen ikke er rett i utgangspunkt (nokså rett) er det mest fornuftig å slipe ned murpuss så på med xps? Noen sndre metoder for å rette det opp?
TSt
   #20
 14,929     0
En kan rette av vegg med et puss lag før en limer på våtromsplaten. Sette opp noe som en kan dra av mot og pusse igjen de stripene etterpå hvis det en bruker ikke kan være der for alltid.