22,741    25    4  

Dampbadstu: Oppbygging av kombinert badstu/dampbadstu

 526     0

Har planer om å kjøpe en kombiovn, tradisjonell badstu og dampbadstu i samme ovn.

Tenker på denne ovnen Combi 6 RC  http://www.tylo.no/badstu/dampbadstu-hjemme.aspx


Er klar over oppbyggingen av trad. badstu. (står f.eks forklart her : http://www.tylo.no/rad-tips-1/badsturom-1/a-bygge-en-badstu.aspx)

Må en gjøre noe endringer om en skal ha dampbadstu i tillegg? Mener at rene dampbadstuer er kledd med fliser og ikke trepanel.

Noen som har noe info om dette? Bør vi kjøre full membran og fliser??
Signatur

   #1
 172     Akershus     1
Steambadstu har en enorm luftfuktighet, så her går det ikke med treplanker på veggene i tradisjonell badstustil!  Faren for fuktskader er absolutt tilstede, så her må det membran til på alle bauger og kanter, inklusive tak.  Lyskilder må også ha veldig god kapsling.

Jeg liker steambadstu bedre enn tradisjonell badstu, men det er vel en smakssak.  Et godt alternativ til å bygge et eget rom til dette er å montere en større komplett dusj/badekar/steambadstu kombinasjon.
  (trådstarter)
   #2
 526     0
regnet nesten med det, men må vi bygge opp veggene slik som trad. badstu med isolasjon og luftspalte ml selve badstue og andre innvendige vegger?? eller kan vi droppe dette ekstra "skallet"
Signatur
   #3
 311     Hedmark     0
Jeg planlegger å bygge badstu som en integrert del av hovedbadet. Har sett på ferdige badstuer, men utformingen passer ikke til mitt minimalistiske baderom. Jeg vurderer derfor å bygge den selv. Har hatt badstu i over 30 år (brukt ukentlig) i et eget rom i forbindelse med bad i underetasjen, men skal nå bygge nytt hus i porebetong.
Kan jeg bugge deler av veggene i byggeglass (200x200) eller må jeg bruke spesialglass i rammer? Mange av ferdigbadstuene har jo både glass dører og vinduer?
Noen som har erfaring med slikt?
  (trådstarter)
   #4
 526     0
Dra denne opp igjen. Etter det eg kan lese kan kombiovnen (damp + vanlig sauna)
brukes i "vanlge" sauna med trepanel.

Spørmålet mitt er om jeg kan lage badstuen som et våtrom med gips-mebmran -fliser?? men ellers som en vanlig badstu.

Går dette greit eller har noen innvendinger mot dette og evt hvorfor?
Signatur
  (trådstarter)
   #5
 526     0
Har sjekket litt idag og har funnet ut følgende (snakket med Tylø):

Det er forskjell på Dampbadstu og Steambadstu.

Dvs Tylø sin Combiovn, Combi 6 RC  http://www.tylo.no/badstu/dampbadstu-hjemme.aspx , ligger og justerer temperatur og fuktighet slik at en ikke kommer opp i forhold i badstuen som ikke en vanlig tradisjonell badstue i trevirke tåler.
Den har også en funksjon som "trøker opp" badstuen i ca 20 minutter etter du er ferdig å "dampe" deg


Steambadstue derimot må lages som et potte tett våtrom med membran og flis på alle flater. Her må også taket utformes med fall (1:20) slik at kondens renner ut mot veggen og ikke drypper i hodet på "baderene" og skolder dem.

Om en alikevel velger å kle badstuen i flis istedenfor trevirke og samtidig installere kombiovnen til Tylø og ikke en ren dampovn må en ta forholdsregler fordi i vanlig badstue modus vil det bli som å sitte på en kokeplate om en setter seg på flisene. Ved bruk av kun dampovn er dette ikke noe problem.

Har ikke helt bestemt meg enda men sannsynligvis blir det kombiovnen selv om det er damp-delen som er mest interessant og en badstue med membran og flis på alle flater men med benker og ryggstøtter i trevirke (osp) + trerist i osp som dekker gulvet. Ellers blir badstuen vanlig med ventiler osv.

Hva ville du gjort?

Pris på kombiovnen er ca 15 000.-  :o

Pris på tonete glassdører med alukarm fra Tylø er ca 11 000.- pr stk  Shocked (og vi trenger to, en til badstuen og en til dusjen....
Signatur
   #6
 241     0
Du kan godt bygge en slik badstue i trevirke (som ei vanlig badstue).
Skal du flislegge den,vil jeg anbefale cemroc våtromsplate fra Cembrit som underlag for flisene.Benkene kan godt flislegges dem også,da med mosaikkfliser fuget med 2-komponent epoxyfugemasse.Ryggstøtte i osp el.lignende anbefales.
Ville ikke ha hatt trelemmer på gulvet,det blir ikke særlig varm eller glattere enn andre flislagte våtromsgulv.
Taket bør klees med event. benkebord for akustikken sin del.
  (trådstarter)
   #7
 526     1

Vil ikke 2-lag gips + smøremembran være bra nok?

Om eg lager benkene i flis vil ikke disse bli glovarme når ovnen kjøres i "vanlig" badstu modus?

Hvorfor Epoxy-fugemasse=

Lyden blir nok ikke pen inne i et helfliset rom. DEn må eg nok tenke litt på....

Signatur

   #8
 241     1
Mulig 1 eller 2 lag gips holder,men er usikker på hvor nøye du må være med smøremembran i ei badstue...her kan det bli høy fuktbelastning selv uten dusjing.
Cemroc platene er veldig stive,er laget av et fullstendig dødt matriale og er til dette bruket veldig enkelt å jobbe med.Det følger med en "tape" som tapes over skjøtene,trenger ikke smøremembran.Platene benyttes oftest i 60cm bredde,men bruker 120cm i badstue for å få færrest skjøter.Platene festes da på staver med c/c40.
Benkene kan nok bli varme,men kjøles enkelt ned med vann.
Bruker epoxy fugemasse fordi den er sterkere,har glattere overflate og er derfor lettere å holde rene.Dessuten er den nesten like lett å fuge med som vanlig fugemasse.
Benkene jeg her snakker om er lukkede benker,sett gjerne inn diodelys i frontene...
   #9
 1,731     Trondheim     0
Leser med gru Tylö sine instruksjoner. Disse er hvertfall 20 år gamle, tar ikke hensyn til moderne isolasjonskrav eller hus med balansert ventilasjon.
Som finne er jeg vant til at sauna bygges helt damptett, og det er nødvendig hverfall i badstuer der det brukes mye vann på ovnen/steam. Her er det MYE fukt lufta og høyt damptrykk. Utvandring av luft til isolasjon er definitivt et sansynlig scenario med råteskader som følge.
Her er det jeg mener er RIKGTIG måte å lage sauna:http://www.spu.fi/sauna-satu

Totalt damptett og kan kles med panel (med lufting bak uten risiko for råteskader (da luftespalten holder panelen tørr) husk bare at spalten skall være åpen i nedre kant og opp mot tak, samt at tak skall også lektes ned i lik linje med veggene.

Vanlige smøremembraner trur jeg ikke er godkjent for bruk i sauna(annet en gulv, som ikke blir særlig varm) , dels at de ikke tåler temperaturene og flis løsner eller at det skjer fordamping av skadelige ting. Hvis saunaen skall totalflislegges, så må man sjekke at membran man bruker er godkjent for dette.

(må bare legge til at å kaste bort 15000 på en tylö ovn høres ikke bra ut, hvis man skall absoluttt ha tylø, så kjøp det i sverige og spar halvparten)

Badstuovner:http://www.helosaunas.com/Products/Helo_Heat_Storing_Sauna_Heaters.htm?productid=8&product_cat=Traditional_Sauna

http://www.harvia.fi/products?lang=en&gid=-16

Inspirasjon til interiør:
http://www.lumilaude.fi/?p=kuvia

I Finland finnes en steinbasert bygge/membranplate som kan flislegges direkte og uten andre membraner og fungerer godt i varme rom (heter kaakeliluja )

Sakke
   #10
 1     Drammen     1
Takk for gode råd vedr. dampbastue/dampbad.
Planlegger å bygge badstu med f.eks. Tylö Combi 6RC. Tenker da å benytte H+H porebetong plater (50 og 75 mm tykke i vegger og tak) og fliser. Dette burde eliminere fukt problemer og gi en lys og trivelig badstu!? Tenker å bygge krakker i treverk.
Har noen erfaring eller kommentarer til mine materialvalg?
Ser  at det er betenkninger vedr. bruk av smøremembram i varme rom. Finnes det data på dette?

Ja, Tylö Combi 6RC er en betydelig investering. Finnes det alternativer i Norge?