7,413    7    0  

Dårlig trykk i utekran

 50     0
Har montert en vannutkaster (spylekran) ifm. rehablitering av et eldre bygg. Denne gir merkbart dårligere stråletrykk enn den gamle gjorde. Jeg lurer på om en reduksjonsventil ved vanninntaket har skylden for det da den holder trykket under 6 bar. Denne ventilen var ikke montert før rehabliteringen. Hva kan jeg gjøre for å få bedre trykk på stålen (bortsett fra å fjerne reduksjonsventilen selvsagt) ?
Signatur

   #1
 234     Rogaland     0
Er du sikker på at det er trykket til vannstrålen som er redusert? Ofte i slike tilfeller er det strømningsraten som er redusert, som følge av trykkfall ved maksimal strømningshastighet over installert utstyr. Jeg antar at det du er på jakt etter er høy strømningsrate i spylestrålen din.

Trykkreduksjonsventilen kan på to måter forårsake redusert strømning:
- Hvis trykket ditt var over 6 bar før installasjon, har du definitivt mistet futt her.
- Hvis trykkreduksjonsventilen har for liten innerdiameter kan den ved høye strømningsrater forårsake et trykkfall som reduserer strømningsraten til spylestrålen din.

Vannutkasteren din kan også forårsake redusert strømningsrate på spylestrålen ved at den har for liten innerdiameter.

Når dette er sagt, sier magefølelsen min at trykkreduksjonsventilen er årsaken. Liten innerdiameter over svært kort avstand (så som ventiler osv.) pleier ikke ha så enrom innvirkning. En trykkreduksjon på innløpet derimot, kan ha veldig mye å si.

Har du mye rør med liten innerdiameter mellom innløp og vannutkaster?
   #2
 1,118     Oslo / Østfold     0
En reduksjonsventil kan selvfølgelig være årsaken. Om trykket har blitt merkbart redusert i forhold til tidligere vil være avhengig av hvilket trykk du hadde før ventilen ble montert. Har selv en reduksjonsventil for å "spare" vv-beholder og oppvask-/ vaskemaskin. Men har tatt ut et par stikkledninger til utekraner før ventilen. Da jeg monterte ventilen fikk jeg ikke lenger "fres" på vannsprederne til plenen. Jeg fant  derfor ut at jeg skulle sette av en forgrening før ventilen. Etter det har plen og planter igjen fått sin nødvendige mengde vann.
  (trådstarter)
   #3
 50     0

Har du mye rør med liten innerdiameter mellom innløp og vannutkaster?


Nei, røret som går til vannutkasteren er faktisk litt i overkant stort (28mm til tross for at vannutkasteren selv er 22mm), men det skulle vel egentlig være et luksusproblem? Samlet er det kanskje 4m rørføring fra hovedinntaket.
Signatur
   #4
 234     Rogaland     0
...røret som går til vannutkasteren er faktisk litt i overkant stort (28mm til tross for at vannutkasteren selv er 22mm)...

Samlet er det kanskje 4m rørføring fra hovedinntaket.


Da syns jeg det høres ut til at trykkreduksjonsventilen har forårsaket strømningstapet ditt. Har du trykkmåler montert før trykkreduksjonsventilen?

Jag hadde vurdert å gjøre som "akeleie". Koble inn et t-stykke før trykkreduksjonsventilen, og mate vannutkasteren derfra.
   #5
 68     Ålesund     0
Hva kan jeg gjøre for å få bedre trykk på stålen (bortsett fra å fjerne reduksjonsventilen selvsagt) ?


Det er to forhold som har betydning for vannmengden fra sprederen. Trykk og rørdimensjon. Er rørdimensjonen på tilførselsledningen for liten i forhold til utløpsmengden (antall hull og åpningsdimensjonen) oppstår trykkfall ved tapping. Da vil du se at vannmengden ut av sprederen er merkbart størst i det du åpner kranen. Det er som oftest alltid forskjell på statisk trykk i ledningsnettet og tappetrykket. Trykkfallet oppstår umiddelbart etter at du åpner en kran.

Jeg er enig i at du bør kunne ta uttak før reduksjonsventilen. Reduksjonsventilen er sannsynligvis montert på grunn av høyere statisk trykk på ledningsanleggene dine enn det som kan anbefales. Det igjen er et resultat av driftstrykk i kommunens nett. Trykket der er ganske sikkert variabelt i ulike tider på døgnet, avhengig av hvor mye som tappes. Ikke skru opp trykket på reduksjonsventilen. Da øker risikoen for lekkasjer og slitasje. Du burde også vurdere en annen spreder som gir mindre utløpsmende per tidsenhet.
   #6
 234     Rogaland     0
Hvis trykkreduksjonsventilen ikke har fast settpunkt, er plomberte eller denslags, kan du alltids justere settpunktet opp en smule. En annen mulighet kan være å plukke ut innmaten fra den.

Dette er ikke helt stuerent, og du må da være helt sikker på at røropplegget ditt tåler dette. Jeg regner med at det ikke vil slå særlig gunstig ut i forhold til forsikring heller, hvis du ender opp med vannskader og påviselig tukling med trykkreduksjonsventilen.
Summa summarum så anbefaler jeg ikke. Men for oss som liker å tukle, er slike ting kjekke å vite, selv om en ikke nødvendigvis gjør noe med det.