3,979    8    1  

De 5 vanligste avvik ved Uavhengig Kontroll på våtrom

 14     Ski     1
Etter å ha gjennomført nesten 500 uavhengige kontroller på våtrom siden 2013 ønsker vi å fremheve 5 av de vanligste avvikene vi ser som går igjen. Disse bør også tiltakshaver være oppmerksomme på siden den Uavhengige Kontrollen ikke alltid gjennomføres på et tidspunkt der dette kan oppdages.

  • Manglende Mansjett rundt røroppstikk fra gulv

  • Når det er avløp som kommer opp fra gulv så skal det legges mansjetter rundt røret. Ofte så smøres det bare membran rett på avløpsrøret, men dette er ikke tilfredsstillende siden membranen ikke fester seg til røret. Ved en eventuell lekkasje vil da vannet kunne renne uhindret nedover i konstruksjonen, selv om kravet til 25mm høydeforskjell er ivaretatt.


  • Manglende mansjett rundt vannavløp vegg

  • Dette er en typisk feil på grunn av dårlig samarbeid mellom rørlegger og flislegger. Uten en mansjett rundt avløpet til f.eks. vask vil vannet ved en lekkasje i vaskens avløp renne tilbake langs røret og rett inn i veggen uten å bli stoppet.


  • Ikke sammenhengende membran ved terskel på inv dør - tilfredsstiller ikke 25mm høydeforskjell

  • Tømrer kommer ofte på slutten av prosjektet for å sette inn døren til våtrommet. Uten å tenke på eller være klar over kravet til 25mm høydeforskjell mellom topp membran ved terskel og topp sluk så kuttes membranen helt ned til gulvet og de setter inn døren og fuger mellom fliser og terskel/lister. Dette er ikke tilfredsstillende. Silikonfugen vil over tid løsne fra terskelen/flisen/listen og vannet ved en eventuell lekkasje vil da renne rett ut i tilstøtende rom samt inn i veggene. Membranen skal enten klemmes/limes til forkanten av terskel eller limes til underkant av terskel.

  • Manglende rutiner fra utførende

  • Vi ser mange flinke fliseleggere der ute som virkelig gjør en bra jobb ute på byggeplassen. Der vi derimot ser mye avvik er på kravet om rutiner:SAK10 § 14-6 Gjennomføring av uavhengig kontroll i tiltaksklasse 1Ansvarlig kontrollerende skal bokstav a) kontrollere at utførendes styringssystem inneholder rutiner for kvalitetssikring av arbeidet som skal utføres innenfor kontrollområdet i henhold til relevante krav i eller i medhold av plan- og bygningsloven, og at disse er fulgt og dokumentert.Her bør bransjen samles for å lage en felles rutine på hvordan våtrom skal utføres på generelt grunnlag slik at denne rutinen enkelt kan implementeres i de små og mellomstore firmaene som ofte har disse oppdragene vi kontrollerer.


  • Manglende avrenning fra sisterne

  • Alle vegghengte toaletter har en innebygget sisterne. Ved eventuell lekkasje eller mye kondens skal vannet kunne renne ut i våtrommet uten at det skader konstruksjonen rundt. Her er ofte alt gjort riktig fra rørleggeren men flislegger glemmer å lage hullet som fører vannet ut i våtrommet.


Vær oppmerksom: Selv den beste flislegger kan gjøre feil og vannet følger tyngdekraftens lover og den enkleste løsnings vei.

Fortsatt god sommer fra oss i Norsk Byggekontroll.
Signatur

HSt
   #1
 37,751     Lillestrøm kommune     0
Hva med rør-i-rør boksene bak dusjbatteri på vegg ?

Jeg har hørt om mange proff-bygde bad som har feil her. Er det ikke krav om at lekkasje vann skal dreneres ut på flisvegg ? Flere har hatt lekk i gjengestykket og fått vann inn i vegg herifra.

Ellers fint med slike "lære av andres feil" tråder.
  (trådstarter)
   #2
 14     Ski     0
Membran på rørgjennomføringer gjelder også for rør-i-rør. Her er utførende i all hovedsak flinke til å sette på mansjetter.
Signatur
   #3
 475     Stavanger     0
  • Manglende rutiner fra utførende

  • Vi ser mange flinke fliseleggere der ute som virkelig gjør en bra jobb ute på byggeplassen. Der vi derimot ser mye avvik er på kravet om rutiner:SAK10 § 14-6 Gjennomføring av uavhengig kontroll i tiltaksklasse 1Ansvarlig kontrollerende skal bokstav a) kontrollere at utførendes styringssystem inneholder rutiner for kvalitetssikring av arbeidet som skal utføres innenfor kontrollområdet i henhold til relevante krav i eller i medhold av plan- og bygningsloven, og at disse er fulgt og dokumentert.Her bør bransjen samles for å lage en felles rutine på hvordan våtrom skal utføres på generelt grunnlag slik at denne rutinen enkelt kan implementeres i de små og mellomstore firmaene som ofte har disse oppdragene vi kontrollerer.

    Greit å se at når en gjør ting selv på badet så er en godt innenfor de elementære feilene som blir gjort!

    Men dette punktet om manglende rutiner er ikke like lett å forså for alle og en hver.
    På godt norsk så menes det vel med dette punktet at en bruker produkter slik de skal brukes og at noen kontrollerer at de faktisk er brukt slik, og at badet er tett, og om det ikke er det så utbedres det så det blir det, og helt til slutt at denne kontrollen gjøres av andre enn den som gjør jobben.

    Men slik som dette er skrevet i byggesakforskriftene minner det meg mye om krav til dokumentasjon i oljeindustrien. Noe som noen ganger fordyrer prosjekter med "10 gangeren".

    For å komme til poenget så er det nok sunn fornuft, erfaring og smarthet! som ofte fører til gode tette bad og en riktig bygningsfysikk, og det jeg vil avrunde med er: hvordan i alle dager forventer en at utførende part skal klare å forholde seg til denne lovteksten når det blir gjort feil i slike elementære ting som nevnt i de andre punktene? Ja bransjen har en utfordring...

       #4
     25,138     Akershus     0
    Tetting mellom rir veggbokser i baderomspanet, eks Tresbo?

    Pyntekopp dekker knapt veggboksen og mansjett er ikke mulig.
    Signatur
    WF
       #5
     575     Haugesund     0
    Trådstarter: Veldig bra og informativt. Godt innspill.

    Men dette går vel utover det som faktisk skal kontrolleres?
    Hvis en ser i TEK10 for uavhengiig kontroll i tiltaksklasse 1 er det kun dette som er kontrollomfanget:

    De 5 vanligste avvik ved Uavhengig Kontroll på våtrom - uavhengig kontroll.jpg - Norskbyggekontroll

    Altså utette gjennomføringer ved avløp og veggbokser kan vel ikke gi grunnlag for avvik/merknad når dette ikke er en del av kontrollen?
    Greit å vite om selvfølgelig, men denne kontrollen gjelder vel kun membran/sluk + avrenning fra sisterne slik jeg har forstått det.
    Hvorfor skulle avløpet under servanten på badet være annerledes enn servant på kjøkkenet?
      (trådstarter)
       #6
     14     Ski     0
    roebba: En rutine er en enkel sak for en flislegger. Det er en beskrivelse på hvordan han har prosjektert/planlagt å utføre våtrommene sine og dermed oppfylle TEK10 samt hvilke produkter som skal brukes.
    Til dette skal det være sjekklister som skal fylles ut pr våtrom som igjen viser om rutinen er fulgt og om valgte løsninger og produkter er brukt og eventuelle avvik.

    KjellG: I FiboTresbo sin monteringsanvisning vises leverandørens løsning for gjennomføring i platene i tørr og våt sone.

    WF: Din observasjon er helt riktig. Vi rapporterer kun avvik ved mangler på punktene i innlegget ditt som er grunnlaget for den uavhengige kontrollen. Det vi uansett gjør er å gi en liten tilbakemelding til flislegger på våtrommet generelt, noe de aller fleste er veldig interessert i for å unngå reklamasjoner i etterkant.


    Dette er ment som et informativt innlegg til alle tiltakshavere i forumet basert på relevante observasjoner på byggeplassen.

    Norsk Byggekontroll tror på dialog basert på kunnskap og erfaring.
    Signatur
       #7
     25,138     Akershus     0
    Så langt jeg kan se sier Tresbo bare at det skal brukes godkjente løsninger med "pakning" pyntekoppen må trolig være ekstra stor for å dekke en slik pakning?

    Etter hukommelsen mener jeg veggboksleverandøren forskriver bruk av mansjett og fraråder bruk av fugemasse som tetting. Ev fugesprekk blir noen ytterst få mm.

    På forspørsel svarer ikke Tresbo på hvordan dette bør gjøres.
    Signatur

       #8
     708     Buskerud     0
    Finnes det i dag noen oversikt over gode kontrollrutiner ved utføring av våtrom. Er det en gull standard som er fritt tilgjengelig på nett?