3,136    2    0  

Drikkevannsbrønn : Virkemåte og funksjon

 343     N     0
I huset mitt har jeg 2 brønner. Det ble angivelig borret en ny brønn i sin tid pga. at den gamle gikk tom.

Tanken har derfor slått meg, hvordan vet jeg at dette ikke kan skje med den "nye"? Den skal være 100m dyp.

Har også lurt på hvor pumpa sitter, har vanskelig for å tro den sitter i bunnen, den kan vel heller ikke sitte i topp og suge så høyt, eller det har vel kanskje noe med hvor høyt grunnvannet står.. Eller sitter den midt i?  ???

 Litt grønn på dette feltet, kan noen med litt mer innsikt enn meg forklare?   Smile

   #1
 2,172     Oslo     0

Hei,

Mange gode spørsmål her. Jeg skal forsøke å svare på noe av det du lurer på.  ;)

Den gamle drikkevannsbrønnen din var kanskje ikke så dyp, kanskje bare 30-40 meter. Du sier ikke hvor gammel denne brønnen var, men "gamle" brønner har gjerne mindre diameter enn nye brønner. Har sett ned mot 10cm diameter. Det gir et langt mindre "vannlager" stående parat i brønnen i påvente av at du skal tappe.

Nye brønner har vel ofte en diameter på 15-16 cm. Dette kombinert med at de ofte er ned mot 100meter dype gir en dramatisk økning i tilgjengelig vannreserve.

Ønsker du å regne ut hvor mange liter vann du har i brønnen er det bare å hente fren skolepensumboken i matte. Volum av en brønn = antall liter tilgjengelig.  ;D

Dype brønner har også "lettere" for å støte på vannårer/sprekker i fjellet. Dette er gjennom disse brønnen "fylles opp" når du tapper vann. Noen brønner har svært få sprekker og da må brønnen få langt tid på å hente seg inn mellom hver gang du tapper den tom ved f.eks. vanning av gressplen.

Gamle brønner var ikke så dype (30-40 meter) og da kunne pumpen sitte på topp. Det krever mye å suge vann så langt opp fra dypet.

Nye brønner har pumpen nesten på bunn. Hvis brønnen din er 100meter dyp er gjerne pumpen på 95meter. De nederste 5 meter forblir et "synkelager" for grus, slam og andre småpartikler.

Det skal nye til for at brønnen går tom helt plutselig. I så tilfelle vil man kunne rengjøre brønnen fra topp til tå med en høyttrykksvasker. Deretter kan de "trykk sprenge" brønnen ved å sette en gummipropp i toppen og presse ned et stort vanntrykk. Så blåser de brønnen ren med trykkluft. Dette åpner alle mulige småsprekker og vannet kan flomme fritt igjen.

Min nye brønn på litt over 100meter var 100% fri for vann, altså helt tørr, etter boring. Inspeksjon med kamera viset at veggene var helt kompakte - ikke en sprekk. Ikke en dråpe vann. Så kom "brønntrykkeren". Han koplet på "vidunderet" og etter en liten times jobbing dro han avgårde. Det kostet 5000,- kroner og nå leverer brønnen mange tusen liter i timen.

Vær oppmerksom på at brønner kan "rase sammen" og "skli ut" under slike "trykk-prosesser". Da vil det bli umulig å få ned sugerør (ved toppmonterte pumper) eller rør+pumpe (nye dype brønner). Det er en risiko ved dette. Når det ble foretatt "trykk-sprenging" i min nye brønn var det ikke min risiko, men brønnboreren. Jeg hadde tross alt bestillt brønn med vanngaranti.

Håper dette var noe til hjelp.

  (trådstarter)
   #2
 343     N     0
Tusen takk for utfyllende svar!  Dette dekket alt jeg lurte på¨Smile Godt å høre at alt håp ikke er ute om brønnen skulle bli tørr en vakker dag.