8,995    24    0  

Droppe membran i badegulvet?

 1,545     Sørlandet     0
Badet i kjellerne skal pusses opp. Etter 30 år.

Gulvet består av isopor mot bakken og ca 6 cm armert påstøp med vannbåren varme. Deretter fliser. Ingen membran. Vegger består av 12mm kryssfinerplater med respatex belegg. Dusjhjørne med et tøyforheng og dusjing rett på vegg/gulv.

Det pussige er at denne løsningen har fungert i 30 år uten at det har blitt fuktskader. Underkant av baderomspanelen i dusjhjørnet er tydeligvis ikke lenger i perfekt stand, men god nok til at det ikke synes på utsiden av platene. Nye fibo trespo plater skal uansett opp.

Gulvvarmen er en del av en stor sløyfe og har ikke nok effekt for badet. Tenkte å støpe på 5 cm og legge en ny varmesløyfe bare for badet. Da kan jeg ha varme i badegulvet ut over våren når den andre gulvvarmen er slått av.

Tenkte å gjøre det på følgende måte:

- avfette gammelt flisegulv.
- legge på plast vannvarmerør direkte på gamle fliser. Hvordan festes rørene?
- legge på armeringsnett.
- støpe på 5 cm
- legge på fliser

Ingen membran var det før. Ingen membran ble det nå. Er det ok?
Tanken er at det kun kan komme fukt gjennom flisefugene og det er ikke mye. Og med varme i gulvet går fukten samme vei tilbake og forsvinner.

Med smøremembran kan jeg kanskje risikere at det uansett kommer fukt ned i gulvet og at det har problemer med å komme ut igjen. Og hvis det ikke er noen risiko likevel, vil en membran uansett gjøre noen ekstra nytte?

30 år uten membran har jo tydeligvis funket bra....
Signatur

   #1
 1,092     0
Det har vel bare trukket seg ned i grunnmuren.. Men hvorfor ikke gjøre det skikkelig andre gangen?
   #2
 919     Norge     0
Synes det er i beste fall merkelig at det blir vurdert en slik løsning. Om du tenker å spare så bør en kanskje velge vinyl på gulvet.

Jeg personlig ville irritert meg mye i ettertid om jeg tok slike shortcutèr.

For ikke å tenke på et evt salg. Jeg ville ikke kjøpt (eller kalkulert med å ta jobben igjen) huset om det var opplyst.

Et vennepar kjøpte et hus for noen år siden der alt visuelt var bra, men det var fukt i veggene i kjelleren. Tvillingjentene deres ble 8 mnd gamle fløyet med luftambulanse med et virus av et eller annet slag, åsaken var visstnok  fukt, og huset var ubebodd i 7 mnd mens krangling med selger pågikk og renovasjon.
Dette er vel skrekkeksempelet, og skjer ikke ofte men..
  (trådstarter)
   #3
 1,545     Sørlandet     0
Kan jo alltids smøre på membran, men da gjør jeg det fordi det er nyttig. Å smøre inn 5 kv.m med membran er hverken den store jobben eller den store kostnaden, men siden det tydeligvis har holdt seg bra de første 30 år, burde det vel holde seg like bra de neste 30?

Men ok. Sier dere at det er nødvendig, så er det nødvendig. Da blir det membran.
Signatur
   #4
 22,342     Akershus     0
Skadepotensialet er ikke så stort i en kjeller, men jeg ser ikke noen grunn til å droppe membran. Fukt er ikke noe å samle på.
   #5
 185     0
Det er sant som Hans sier, skadepotensiale er lite i kjeller.
Men legg membran uansett, det vil være fare for utfellinger fra støpen om denne ligger vått. Kalkutfelling får du da garantert, men det kan også være fare for alkalikiselutfelling, noe som ødelegger flisegulvet. Hvis du hadde lagt ordinære elektriske varmekabler så ville det også vært et argument for å legge membran, men jeg regner med at rørene tåler fint å ligge i en våt støp. Husk også at vann kan trekke til andre rom. Jeg vet ikke hvor mye brukt dette badet har vært før, men bad kan fort bli skadd når brukshyppigheten øker.
   #6
 3,955     0
Bare å smøre på membran - men duken trenger du forsåvidt ikke siden det er en kjeller. Bare å legge på litt godt lag med engang det så har du det, men siden jeg forstår at du planlegger totalrenovering av badet, ville jeg lagt hjørneremser eller hva det heter - bare for å være sikker ;)

Kan jo være det blir litt tettere betong når du skal ha påstøp for varmekabler osv sånn at det renner godt ut i gangen Wink
   #7
 185     0
Å droppe duken er bare dumt, blir bare mer arbeid. Duken er ikke der for å "armere", selv om den gjør det og. Den skal sikre riktig og jevn tykkelse på membranen. I tillegg sparer du mye tid ved å bruke duk, da legger du ferdig membranen i en arbeidsvending. Membran, legg i duk, membran, vått-i-vått, ferdig...

   #9
 275     Romerike     0
Eller sementbasert membran. Fordeles ut med tannsparkel og glattes med bredsparkel eller snabelbrett. Smile
   #10
 390     0
Sementbasert membran kan man bruke på betong og støpemasser som tåler fuktighet. På sparkelmasser, som ikke tåler fukt, må en alltid benytte en diffusjonstett smøremembran.

Når en bruker en sementbasert membran på betong så kan en gjerne påføre strøk nr 2 med tannsparkel og så glatte, men en må alltid ha to strøk. Det anbefales ikke å legge kun ett strøk, da vil det være risiko for gjennomgående pinholes. Det er dessuten svært vanskelig (les umulig) å få sjiktet helt jevnt ved fordeling med bredsparkel, selv om man tanner først. Har foretatt målinger der erfaren flislegger, som hadde gjort dette i mange år, la ut med tannsparkel og glattebrett. Membranen varierte fra 1,5 til 0,2mm. Og han la virkelig sin flid i det.