(trådstarter)
   #11
 398     0
Ja en åpen kran gir ingen økt sikkerhet, men er kranen stengt når en er borte så unngår en kjempe flom inne, hørte om hus der vannet rant ut under bunnsvillen i 1.etg, mange cm vann på gulv

Da er det vannrørene generelt som er problemet, og den åpne kranen til vaskemaskinen tar i mot flommen?

Her er et alternativ: https://www.byggmakker.no/bad/vvs-tilbehor/vannstopper-sikkerhetsventil/

Den slipper ut noen liter, så er det stopp om slangen brekker.

En slik del burde vært inkludert og obligatorisk når man kjøper vaskemaskin eller oppvaskmaskin.
Signatur

HSt
   #12
 36,582     Lillestrøm kommune     0
Det er risikoen for lekkasje fra koblinger og slangen og maskinen en stengt kran hjelper mot. Så har moderne maskiner flyttet stengepunkt opp til start av slangen for å redusere risikoen en god del.

Jeg kastet den vannstoppgreia til Kjell når jeg pusset opp foreldres kjøkken mange år siden, den var opphavet til mye feil. Så velg Waterguard e.l. hvis en skal ha bedre beskyttelse
  (trådstarter)
   #13
 398     0
Høres bra ut med Waterguard og noen velger det på alle kraner i huset, også rom uten sluk.

Mitt neste spørsmål er om varmtvannsbereder.
https://www.huseierne.no/hus-bolig/tema/bad2/ny-varmtvannsbereder-unnga-disse-feilene/

Unngå drypping - bruk ekspansjonskar

Mange som bytter fra gammel til ny varmtvannsbereder opplever at det etter kort tid begynner å dryppe fra sikkerhetsventilen på den nye tanken. Dette kan det være ulike grunner til, men alle har med trykk å gjøre.


Dumme rørleggerspørsmål - ff9072bf7c2d44cdab0b226f484d12bf.png - Pinje
Jeg har nok ikke reduksjonsventil når den som skiftes ut er 40 år gammel. Jeg har ikke vannmåler i boligen, men det kan bli påbudt i kommunen en gang i fremtiden. De skifter ut gamle vannrør her.

Det var en som sa at trykket inne i berederen ville bli feil (?) hvis man brukte for lite varmtvann, noe som er tilfelle her i huset. Fra 1-3 beboere. Klesvasker men ikke bruk av oppvaskmaskin. Men jeg velger likevel vvb på 200 l pga husstørrelsen og fordi den gamle tanken hadde samme størrelse.
For lite forbruk av varmtvann kan også føre til drypping på nye beredere?

Jeg kan altså like godt bestillte ekspansjonskar samtidig med berederen?
Signatur
   #14
 3,277     I huset mitt     0
Vannstoppventil (Waterguard eller lignende, når stengt) og vannmåler generelt monteres på vanninntaket i huset, og har naturlig sperre for at vann kan strømme tilbake ut i nettet. (vann kan kun strømme inn i huset)

Det som skjer når vvt varmer vann er at vannet utvider seg (øker trykket) og siden det er stengt ut imot nettet (ev vannstoppventilen/vannmåleren stenger jo den veien) så har ikke vannet annet sted å gå enn å piple ut av sikkerhetsventilen til vvt.

Ekspansjonskar er løsningen for dette, og kan enten være separat eller innebygget i vvt.
Jeg ville nok ikke ha kjøpt vvt med ekspansjonskar nå, for ev krav om vannmåler om 5-10-x år i fremtiden.
Ekspansjonstank varer ikke evig/gummiblæren inni kan jo lekke etter en stund etc.

Størrelsen på vvt bestemmes av hvor mye vann vann du har behov for. Ville fortsatt med 200l vvt om du har det.
Spiller ingen rolle om du bruker lite varmtvann fra den 200l tanken. Wink



  (trådstarter)
   #15
 398     0
Så når jeg ikke har vannstoppeventil montert vil den ikke dryppe? Men hvis jeg flytter vvb til rom uten sluk må jeg montere vannstoppeventil på berederen og da vil det dryppe?

Hvordan vet jeg hvor vanninntaket til huset går? Jeg har et kart med vann og avløp fra geomatikk. Så da ser jeg hvor, men rørene er gravd ned under jorda. Ikke nå synlig inntak. Jeg vet bare hvor hovedstoppekranen er innendørs.
Signatur
   #16
 24,668     Akershus     0
Vanligvis er vannstoppventiler å sammenligne med en åpen kran. D ser den ikke, merker den ikke. Den gjør absolutt ingenting. Den har en elehtronikk som reagerer på vann vha følere på gulvet. DA stenges ventilen/vannstoppen for å hindre mer vann på gulvet eller der sensor finner at det ikke skal være vann.

I normaldrift har mao vannstopp ingen virkning på drypping fra sikkerhetsventil på vvb.

Dersom det mellom vvb og vanninntaket/hovedstoppekrana er montert en funksjon som hindrer van i å gå fra huset tilbake til gata ved behov, da kan sikkerhetsventilen dryppe. Den må dryppe om det ikke er montert ekspansjonskar og alle kraner er helt tette, også toalettene. Ekspansjonskar er en liten tank, delvis fylt med luft. Her er det plass for utvidelse av vann fra vvb slik at trykket ikke øker så mye og sikkerhetsventilen
behøver ikke slippe ut overtrykk.

Den vannstoppventilen jeg lenket til har funksjonert her i over 30 år uten noen problemer, men den har den ulempen at den slipper gjennom opp mor 25 liter før den stenger. Her står dette på bad med sluk.

Nyere oppvaskmaskiner og vaskemaskiner har ofte en «klump på fylleslangen ved krana. Dette er den elektriske magnetventilen som er flyttet ut. Når denne er stengt, er det ikke noe trykk i fylleslangen. Vaskemaskinen kan ha egen sensor som slår av og stenger om den oppdager vann under maskinen. Mao, dette funksjonerer som en lokal vannstopp.
Signatur
   #17
 3,277     I huset mitt     0
Så når jeg ikke har vannstoppeventil montert vil den ikke dryppe? Men hvis jeg flytter vvb til rom uten sluk må jeg montere vannstoppeventil på berederen og da vil det dryppe?

Hvordan vet jeg hvor vanninntaket til huset går? Jeg har et kart med vann og avløp fra geomatikk. Så da ser jeg hvor, men rørene er gravd ned under jorda. Ikke nå synlig inntak. Jeg vet bare hvor hovedstoppekranen er innendørs.

Det er som KjellG er inne på flere typer vannstoppventiler.
-En type er den som er stengt hele tiden, men automatisk åpner for vann når man tar i krana/tapper vann.
Denne vil lage drypp-drypp på vvt.
-En annen typer er åpen hele tiden og vil kun stenge om den føler en lekkasje/vann på sensor et sted.
Denne vil ikke lage drypp-drypp på vvt.
-En annen type er åpen hele tiden, men kan stenges manuelt med en bryter ved eks utgangsdøren og man stenger for vannet når man forlater huset.
Denne vil lage drypp-drypp på vvt når stengt.

Med ekspansjonskar så vil ingen typer vannstoppventiler (eller vannmålere) lage drypp-drypp på vvt.


Vanninntaket er der du har stoppekrana i kjelleren. Det er der vannmåler/vannstoppventil/ekspansjonskar vil måtte monteres.

  (trådstarter)
   #18
 398     0
Spørsmål 1
Enkelte har en kran på oppvaskbenken med egen liten hendel/stoppeventil for oppvaskmaskin. Da er oppvaskmaskinen koblet mot det 3. røret til blandebatteriet.

En bekjent sendte nettopp bilde av røropplegget under vasken på sitt nye vaskerom. Hun har stoppeventil for vaskemaskinen på kranen, som du beskriver. Dvs 3 rør i skapet mens jeg bare har 2 rør i mitt kjøkkenskap.
Kan jeg også ha kran med stoppeventil? Siden det 3. røret er en del som tilhører kranen/blandebatteriet må jo det være mulig. Ikke noe rør jeg må bytte etc.

Spørsmål 2
Jeg fikk en idé - å flytte varmtvannsberederen til der badekaret står i dag, da det bare er dusjen som brukes. Men hvor kan man koble den til? Kan man fjerne badekararmaturen å koble til vvb derfra. Eller må man rive badet for å finne fram til rørene - typisk noe man gjør under oppussing.
Signatur
   #19
 24,668     Akershus     0
Her er et eksempel på kjøkkenarmatur med ekstra kran for avstenging av oppvaskmaskin. I dette tilfellet en litt stor hendel, finnes mindre også.

Med en slik kran kommer det 3 rørned i benken fra krana. 2 er tilførsel av v og l vann. Den siste er retur med kaldt vann til oppvaskmaskin.

På et vanlig bad borde det være greit å sette vvb og koble til i stedet for badekararmatur. En må imidlertid tenke over ev ekspansjonskar. Det kan være innebygget i tanken, eller plasseres på kaldvannsrøret til vvb i et annet rom.
Signatur
  (trådstarter)
   #20
 398     0
Rart dette at ny vvb plutselig kan begynne å dryppe etter et par år, og hvorfor det ikke er innebygget ekspansjonskar i alle beredere man får kjøpt nå.

I så fall er kjøkkenet vegg i vegg med badet, så kanskje et ekspansjonskar kan plasseres under kjøkkenbenken hvis ikke de er veldig store.

Det jeg glemte å tenke på var at ny vvb må ha fast tilkobling siden den gamle hadde det. Og vvb har egen kurs. Da får jeg en stygg kabel utenpå veggen hele veien fra underetasjen der sikringsskapet står, til badet i etasjen over. Det vil i hvert fall bli ganske synlig oppå flisene.
På den annen side så blir det maks 1/2 - 1 meter fra tanken til de kranene vi har i daglig bruk. Og ca. 4 meter til vaskemaskinen, hvor også ekspansjonskaret kan plasseres. Så da må jeg vel spare en del strøm? I forhold til at vannet nå bruker 45 sekunder på på å bli varmt. Men oppvarmingen av huset er det som koster mest. Jeg bruker i utgangspunktet ikke så mye varmtvann.

Ellers å flytte den til snekkerrommet som ligger under badet. Så varmtvannet får kort vei herfra også. Men rommet er uten sluk og jeg må betale ekstra for stoppekran og rørtilpasning. Sikringsskapet står i naborommet.

For å bytte ut vvb der den står i dag med en standard Oso 200 l blir det 11 000,- (glemte å spørre om det var med moms) og 2500 kr inkl. moms for elektriker. Jeg har tålmodighet til å vente på varmtvannet men ikke hvis det betyr det samme som mye dyrere varmtvann, men jeg er ikke så sikker på det.

Uten prisen på de andre løsningene kan jeg ikke sammenligne. Men når man først begynner å forandre på ting i et gammelt hus fører det ene med seg det andre. Har følelsen av at det ikke vil lønne seg. Så kanskje bare gjøre det enklest mulig å beholde vvb der den står i dag. Ev. isolere rørene eller montere en panelovn fordi rommet blir kaldt om vinteren.
Signatur